CityHost.UA
Допомога і підтримка

Яким був 2022 для Cityhost: підсумки та досягнення

 3115
30.12.2022
article

 

 

Цей рік був складним, але Cityhost продовжував працювати та розвиватися. Дванадцять місяців пролетіли швидко, і озираючись назад, ми бачимо, наскільки багато встигла зробити наша команда. Підбиваємо підсумки 2022 року та розповідаємо вам, що ми встигли реалізувати. 

Підготувалися до вторгнення

Тривожні повідомлення про вірогідний початок повномасштабної війни всі сприймали по-різному — хтось не вірив, що це можливо, а хтось був упевнений, що росія обов’язково нападе. Ми сподівалися, що цього не станеться, але все ж вирішили бути напоготові. 

На початку року втілили низку мір на випадок вторгнення росії — підготувалися до перенесення даних за кордон, дали клієнтам більше місця під бекапи та створили план дій на випадок найгіршого сценарію.

Коли на півночі Київщини полетіли перші гвинтокрили, ми вже знали, що робити, і почали міграцію клієнтських акаунтів до європейських дата-центрів. 

Заблокували всіх російських клієнтів

У перші дні повномасштабної війни ми заблокували всіх російських клієнтів — понад 1500 акаунтів. Закликали колег, інших хостинг-провайдерів, до таких же дій. Всі провідні компанії на ринку виявилися одностайними в цьому питанні. Крім того, ми закрили доступ до нашого сайту та до всіх сервісів з російських IP-адрес.

З цього приводу у росіян дуже пригоріло, і вони створили бурхливе обговорення на Пікабу, де назбиралося більше 70 тисяч переглядів. 

Допомагали клієнтам зберегти послуги у найскладніший час

У перші місяці війни життя багатьох людей перетворилося на хаос. Хтось потрапив під окупацію, хтось жив у метро, хтось евакуювався за кордон. Ми розуміли, що в цій ситуації багато наших клієнтів не зможуть вчасно внести оплати. 

Тому створили додаткові умови для користувачів, щоб вони не втратили свої послуги. У березні, коли наші клієнти переживали найскладніші часи, ми збільшили термін продовження послуг, щоб всі, хто не мав зв’язку або коштів для поповнення рахунків, змогли зберегти свої домени та дані на серверах.

У квітні ми продовжили роботу в цьому напрямі, ще більше розширивши період продовження послуг. Для доменів був встановлений redemption period до завершення війни — це час, коли домен уже заблокований, але ще закріплений за власником. Крім того, домен можна було продовжити за звичайною ціною (а не за підвищеною, як було до того). Зберігання хостингових акаунтів також збільшили до 130 днів (раніше було 35).

Одночасно ми почали будувати технічну інфраструктуру в новій країні — Нідерландах. Ми вибрали Центр обробки даних Serverius рівня Tier3, який має більш ніж 12 років успішної роботи, незалежну електромережу, Uptime 99,999%, штат висококваліфікованих інженерів та ще низку переваг. Тепер можна замовити VDS з розміщенням у нідерландському дата-центрі та бути спокійним за свої дані.

Ми продовжуємо переносити сервери і в інші європейські країни, зокрема в Німеччину та Фінляндію. Наразі ми вже перенесли всі хостингові сервери за кордон та пропонуємо нашим клієнтам перенести VDS і DS. Міграція виділених та віртуальних серверів можлива тільки при бажанні орендаря, тож ми надсилаємо в електронних листах пропозиції та всю інформацію стосовно перенесення — рішення приймають клієнти. 

Зробили свій внесок у Перемогу

У час війни ми не могли залишатися осторонь, як і багато громадян України. Наша команда від самого початку мала чітку позицію та спільними діями старалася наблизити Перемогу. 

У панелі керування з’явилася кнопка «Допомога Армії»

У панелі керування послугами в лівій колонці меню ви побачите кнопку «Допомога Армії». Кнопка веде на державний благодійний рахунок в Національному банку України, тобто збір є цілком офіційним та надійним. 

Безкоштовні послуги для державних та благодійних організацій

Для бюджетних установ і волонтерських організацій хостинг та домени надаються безкоштовно. Ця пропозиція діє для міських/сільських адміністрацій, шкіл, бібліотек, університетів, благодійних фондів тощо. Процедура отримання домена та хостинга безкоштовно описана в інструкції. 

Від початку року ми надали послуги на безоплатній основі понад 60 різним організаціям на суму майже 100 000 грн.

Не використовуємо російські продукти

Відмовилися від використання російських продуктів, зокрема панелі ISPManager, інструментів для SEO-аналітики та інших сервісів. Вважаємо, що платити гроші російським платформам — це фінансувати війну проти нас самих. Ми переглянули всі сервіси, з якими мали хоча б найменший зв’язок, і залишили тільки українські та західні. 

Проводимо проукраїнську інформаційну роботу

У блозі опублікували серію статей, покликаних зменшити вплив російського сектора в українському IT-бізнесі, розказати про підтримку підприємців та пересічних громадян у складний час:

  1. Скільки ми ще будемо годувати російську IT-галузь?

  2. Відмовляємося від російського напрямку: як переорієнтувати бізнес на захід

  3. Врятувати український бізнес: програми підтримки підприємців у воєнний час

  4. Свобода цінніша за гроші — які українські IT-компанії відмовляються від співпраці з росіянами

  5. Українською, будь ласка — вступає в дію закон, який зобов'язує перекласти сайти та програми державною мовою

Розпочали та продовжуємо ініціативу з дерусифікації українських доменів

Одна з проблем, яка непокоїть нас як реєстраторів доменів — це присутність російськомовних назв міст у національній доменній зоні UA. Російська транслітерація в доменах настільки звична, що власники сайтів не надто переймаються тим, як читається адреса. Ба більше — мало хто знає, що у цих доменів є україномовні аналоги. Наприклад, замість зросійщеного домену kiev.ua можна придбати kyiv.ua, а замість rovno.ua — rivne.ua. 

Таких «паралельних» регіональних доменних зон в Україні десять, причому російська версія налічує істотно більшу кількість реєстрацій, ніж українська. Ми взялися за проведення інформаційної кампанії та інших заходів, які б допомогли користувачам активніше переходити на адреси із правильною транслітерацією:

  1. Закрили реєстрацію доменів у зросійщених зонах, запропонувавши натомість отримувати україномовні аналоги. 

  2. Продавали україномовні домени за пільговою ціною, яка майже дорівнювала собівартості. 

  3. Написали інструкцію з перенесення сайту на новий домен для тих, хто вже розвиває веб-ресурси на російськомовних адресах. 

  4. Закликали колег приєднатися до ініціативи.

  5. Опублікували понад 50 статей про дерусифікацію доменів на різних інформаційних майданчиках. 

Ось деякі статті, які ми опублікували в межах кампанії:

На початку грудня директор Cityhost Олег Рівтін виступив на конференції UADOM-2022, присвяченій 30-річчю національного домену UA. Свою промову він присвятив темі дерусифікації доменів, закликав колег приєднатися до ініціативи, закрити реєстрацію доменів з російською транслітерацією та створити робочу групу для вирішення всіх організаційних питань. Ідея викликала бурхливе обговорення та одностайну підтримку колег. 

І приємна новина — нещодавно була відкрита реєстрація доменних імен в новій українській зоні mykolaiv.ua. До цього користувачі могли отримати домени тільки в зонах nikolaev.ua та mk.ua.

Перейшли на електронний документообіг

На початку війни однією з нагальних проблем була ускладнена логістика, через що пересилка документів клієнтам та партнерам часто перетворювалася на квест. Це стало важливим аргументом для переходу на електронний документообіг, але не єдиним. Завдяки тому, що всі папери узгоджуються та підписуються в онлайн-форматі, скорочується загальний час діловиробництва, зникає потреба у великій кількості паперів, які зберігаються в офісі, та й загалом це набагато зручніше для всіх сторін. Якщо ви наш клієнт або плануєте ним стати, отримуйте та підписуйте документи в одній із трьох систем — «Вчасно», «Paperless» або «Медок».

По слідах власного досвіду ми написали статтю в блог, присвячену питанню, як перейти на електронний документообіг в Україні. У ній ви також знайдете огляд п’яти найпопулярніших сервісів.

Cityhost — офіційний партнер Microsoft SPLA

Cityhost продовжив договір Microsoft Services Provider License Agreement (SPLA), завдяки чому ми маємо змогу продавати продукти Microsoft. В першу чергу це ліцензійні ОС  для виділених серверів, які користувачам не потрібно купувати та встановлювати вручну. Ви можете отримати DS одразу з ліцензійною системою. Також користувачі мають можливість самостійно встановлювати яку завгодно кількість ліцензій RDP (потрібних для віддаленого адміністрування сервера). Раніше для цього потрібно було звертатися до технічної служби, тепер же достатньо скористатися функцією в панелі керування.

Системні оновлення

Увесь час наші програмісти працювали над покращенням роботи системи, додавали нові функції та оновлювали вже існуючі інструменти, щоб клієнтам було ще зручніше користуватися послугами. Таких апдейтів, великих і малих, — сотні. Тут ми розкажемо про найцікавіші та найбільші оновлення.  

Web SSH

Додали до панелі керування інструмент Web SSH. Що це означає? Web SSH — це безпечний протокол для віддаленого підключення до сервера. За допомогою цього протоколу можна здійснювати будь-які дії з сервером — створювати та видаляти директорії, встановлювати та налаштовувати програми. Але для новачків ручне підключення до SSH — це складний процес. Тепер він максимально спрощений, і підключитися до сервера по SSH можна за допомогою всього однієї кнопки. 

Крім того, ми опублікували в блозі статтю про те, що таке SSH та основні способи роботи з ним

Google Analytics на хостингу

Тепер є можливість додати код відслідковування Google Analytics до вбудованого на хостингу модуля PageSpeed. Якщо раніше для цього потрібно було прописувати код на самому сайті або ставити додаткові плагіни на CMS, то тепер достатньо вставити код, який надасть вам сервіс Google, у відповідне поле. Більше деталей ви можете дізнатися з інструкції

Фільтр конвертації зображень у webp

Ще одна нова опція з’явилася у модулі PageSpeed — можливість автоматично конвертувати зображення стандартних форматів (jpg, jpeg, png тощо) у webp. Він дозволяє максимально стискати картинки для пришвидшення роботи сайту, не втрачаючи при цьому їхню якість. На вашому хостингу будуть зберігатися файли у стандартних форматах, але браузер клієнта вже буде отримувати webp, що робить завантаження сторінок більш швидким.  

Цю опцію можна включати або відключати за допомогою повзунка в PageSpeed. 

Підключили зручну оплату від Монобанк

Ми вже мали до того різні способи оплати послуг — виписка квитанції, оплата через Приват24 та LiqPay. Тепер можливості розширилися ще більше, і користувачі рахунків у Моно також можуть швидко і легко провести оплату через Монобанк за допомогою нового віджета. Ще одна перевага його використання — найменший відсоток комісії. 

Впроваджено IPv6 — сучасну версію IP-протоколу

Традиційно в інтернеті використовується мережевий протокол IPv4, який існує з 1981 року та вже вичерпав свої можливості. На зміну йому приходить IPv6, який має не лише достатньо IP-адрес для нових пристроїв, але й цілий ряд принципових покращень та вирішень проблем, з якими зіштовхнулася попередня система під час експлуатації.

Зараз обидва протоколи дублюються, сайти наших існуючих клієнтів доступні по одночасно по IPv4 та по IPv6. Всі нові клієнти «паркуються» вже на IPv6.

Додатковий NS-сервер

Запустили ще один, третій NS-сервер для підтримки роботи системи доменних імен, які ми обслуговуємо. Тепер всі клієнти мають три прописаних NS у своїх адресах. Це робить роботу доменів більш стабільною та відмовостійкою.

Node.js на хостингу

Раніше з платформою Node.js можна було працювати тільки на серверах. Тепер така можливість додана на хостинг Cityhost — потрібно тільки включити її в панелі управління послугою. Більше про це та інші оновлення можна прочитати в новині.

Можливість налаштувань середовища SSH для хостингу

Ми додали до хостингу цілий арсенал нових функцій, які допоможуть налаштувати середовище SSH. Серед них — автовибір версії PHP, робота по SSH за допомогою ключів доступу, завершення всіх процесів в один клік, автоматичний перезапуск Redis та Memcached в разі їхнього критичного завершення тощо. 

Оптимізували роботу файлового менеджера

Ми здійснили низку оновлень у файловому менеджері для більш швидкої та зручної роботи з деякими функціями. Тепер клієнти можуть:

  • швидко розпакувати архів;

  • швидко видаляти папки з великою кількістю файлів;

  • подивитися розмір існуючих папок та кількість інодів.

Це невелика частина наших покращень та оновлень. Плануючи їх, ми завжди беремо до уваги побажання клієнтів, які вони озвучують в коментарях у нашому телеграм-каналі. Якщо у вас є пропозиції або зауваження щодо зручності в роботі з послугами — ми завжди раді зворотньому зв’язку, чекаємо на ваші коментарі та листи в пошту техпідтримки support@cityhost.net.ua.

2022 рік у цифрах

Насамкінець підіб’ємо підсумки року, який нас полишає. Головні досягнення Cityhost у тому, що ми змогли зберегти бізнес та колектив, і незважаючи на всі труднощі рухатися вперед. 

Ми продовжуємо вести блог, у якому зосереджено матеріали про домени, хостинг і сервери, IT-технології та просування сайтів. Ми описуємо відповіді на запитання, які цікавлять нас самих, ділимося власним досвідом та наводимо цікаві факти. 

За цей рік ми опублікували у блозі 56 статей. Найпопулярніші серед них були: 

За рік у нас з’явилися нові користувачі послуг. Станом на 31 грудня 2022 року маємо таку статистику:

  • Нових користувачів: 3792 клієнти

  • Нових доменів: 3279 імен

  • Нових хостингів: 2379 акаунтів

  • Нових віртуальних серверів: 837 штуки

  • Нових фізичних серверів: 105 штуки 

Ми віримо, що наступний рік уже стане роком Перемоги, кожен окремий українець та кожен бізнес отримає змогу працювати та розвиватися, а не лише «триматися на плаву». І що у 2023 році для нашої IT-галузі буде ще більше перспектив. Адже світ визнав, що в Україні одні з найкращих спеціалістів у цьому секторі.

З Новим 2023 роком!


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Автор: Олег Рівтін

CEO Cityhost.ua. Спеціалізується на маркетингу, пошуковій оптимізації, зв'язках із громадськістю.