CityHost.UA
Допомога і підтримка

Топ-10 українських YouTube-каналів про IT

 9730
24.10.2022
article

Український YouTube розвивається шаленими темпами, але здебільшого в топі можна зустріти канали новинних платформ, політичних блогерів і музичних гуртів. Так, саме цей контент зараз найцікавіший нашим користувачам відеохостингу. 

А які є цікаві українські блогери, що розвивають канали про IT-галузь?

Ми вивчили питання у рейтингу платформи Маніфест, яка спеціалізується виключно на українських YouTube-каналах різних напрямків. Саме тут ми знайшли багато цікавих майданчиків, про які досі не чули. 

У цій статті зібрано ТОП-10 YouTube-каналів, присвячених IT-технологіям, розробці, інтерв'ю зі спеціалістами галузі, лайфхакам, навчальним матеріалам та іншій корисній інформації. 

Головні критерії вибору блогів, які потрапили в ТОП, були такі:

  1. Українська мова контенту (тих, хто перейшов на рідну мову після 24 лютого 2022, також врахували).

  2. Свіжі відео та регулярні оновлення, видно, що канал живий.

  3. Корисна інформація, якісний та цікавий виклад.

Місця у нашому невеликому рейтингу розставлені за кількістю підписників каналу — від найбільшої до найменшої. 

 

  1. Фрілансер по життю

  2. Dima Maleev

  3. DOU

  4. Українська віртуальна академія

  5. Code UA

  6. Projector Institute

  7. Навчаємося разом

  8. Popeliuha | Безкоштовний курс із тестування ПЗ

  9. Bobocode

  10. Yuriy Detsyk

 

Фрілансер по життю

Цей канал здебільшого присвячений верстці сайтів і допоможе всім, хто вирішив стати на шлях веб-розробника. Харизматичний і позитивний ведучий Женя Андріканіч розповідає, як стати айтішником у будь-якому віці та з чого почати, дає базову теорію, викладає відео з повною версткою сайту, розбирає роботи підписників.

українські блогери ютуб - Фрілансер по життю 

Фрілансер по життю існує з 2019 року, і від початку він вівся російською мовою. Але після 24 лютого 2022 року у блозі лунає тільки українська. 

На каналі розміщено 206 відео, є майже 300 тисяч підписників і більше 27 мільйонів переглядів. 

Також варто згадати ще один проект цього автора, який називається IT-пристрасті  — окремий канал, присвячений інтерв’ю з різними IT-спеціалістами. Нині на ньому є вже 31 відео-розмови з розробниками, тестувальниками та іншими спеціалістами галузі.

У Cityhost також є свій YouTube-канал, на якому ви зможете знайти багато цінних інструкцій про те, як купити домен, як придбати хостинг, як працювати з Web SSH, як створювати бази даних та іншу інформацію. 

Dima Maleev

Канал Dima Maleev можна кваліфікувати як інформаційно-розважальний, він добре зайде навіть тим, хто не збирається працювати в IT, але цікавиться технологіями. Це скоріше персональний блог, ніж присвячений конкретній темі. Але оскільки Дмитро Малєєв програміст, то велика частина матеріалу стосується професійної діяльності, і цей матеріал дійсно корисний.

цікаві українські блогери - Дмитро Малєєв

На каналі співіснує мікс із роздумів про останні події світу загалом і галузі зокрема, подкасти з автором, розмови на кухні, блог подорожей по США, де він зараз живе. Ну і звісно, багато теоретично-практичного контенту щодо програмування. Відео подаються з вогником і перцем, багато цікавих заставок, і загалом канал зроблений доволі яскраво та професійно.

На каналі зараз 441 відео, 118 тисяч фоловерів, більше 15 мільйонів переглядів.

DOU

Складно знайти в Україні людину з айті-галузі, яка б не чула про DOU.ua — майданчик, на якому є і форум, і розділ новин, і пошук роботи, і відгуки про компанії як про працедавців. Сама спільнота існує з 2005 року, а канал DOU з’явився нещодавно, у 2020. Зараз він має уже більше 50 тисяч підписників, майже 4 мільйони переглядів та 225 відео. 

На каналі можна знайти інтерв’ю з фахівцями, підкасти з різних IT-дисциплін, відео про розвиток кар’єри, новини про компанії та персоналії, про війну, саморозвиток, мотивацію і багато-багато всього різного. 

Українська віртуальна академія

Канал існує з 2017 року і налічує 40 тисяч підписників, відео академії (яких зараз 219) переглянули більше 2 мільйонів разів. 

У віртуальній академії є багато відео на теми, які нечасто зустрінеш на подібних майданчиках — для зовсім початкуючих початківців. Як користуватися Word та Excel, всілякі фішки Word, базові уроки з HTML, бази даних SQL, Java. Пояснення дуже прості та зрозумілі, тому цей канал можна порадити дітям або людям, які зовсім нічого не знають про комп'ютери та програми. 

А після початку повномасштабного вторгнення на каналі з’явився розділ «Хакерське всьо», у якому розповідається, як створити VPN, як запустити DDoS-атаку і таке інше. Матеріал створений, звісно ж, не для того, щоб обвалювати сайти окупанта, а тільки з освітньою метою (жарт).

Читайте також: «ТОП-12 найвідоміших українських кібератак на російські сайти» 

Code UA

На каналі Code UA ви знайдете кілька курсів із розробки та програмування — HTML та CSS, Java, Python, C#, а також дізнаєтеся, як користуватися Git + GitLab і отримаєте рекомендації, яку підійти до вибору професії. Основа — це стріми від різних спеціалістів, які не лише розповідають теорію, а й демонструють багато візуальних матеріалів у презентаціях. Це суто навчальна платформа, на якій немає місця жартам — тільки корисні матеріали.  

Канал молодий, існує з березня 2022 року. Вже зараз на ньому є 53 відео, майже 14 тисяч підписників, більше 340 тисяч переглядів. 

Projector Institute

Канал існує з 2015 року і розрахований у першу чергу на студентів та освіту молоді. Він не існує сам по собі, а є одним із майданчиків однойменної платформи, на якій є курси для копірайтерів, SMM-ників, маркетологів, ілюстраторів тощо. 

На Projector Institute можна знайти бесіди спеціалістів щодо практичних сторін роботи в айті, поради, лекції від кураторів, історії студентів, презентації випускників курсів тощо. Серед тем каналу є цікавий розділ «Хто такий та чим займається…», в якому описуються різноманітні айті-професії для розуміння, який шлях вибрати.

Раніше контент каналу був частоково російською мовою, але тепер всі лектори говорять тільки українською. У каналу 12 тисяч підписників, 424 тисячі переглядів і 416 опублікованих відео. 

Навчаємося разом

Навчаємося разом пропонує відеоролики про FrontEnd, базові мови розмітки і JS, багато уваги присвячено також Photoshop. Матеріали спрямовані на почтаківців, є навіть відео про основи ScratchJunior для дітей 5-8 років. Взагалі на каналі є достатньо роликів для дітей, наприклад, про Lego. Скоріш за все це пов’язане з тим, що і сам автор блогу — батько. 

Влітку 2022 року на каналі з’явився розділ «Літня школа», у якій було проведено 20 навчальних стрімів з програмування для дітей.

топ-10 блогерів україни ютуб - Навчаємося разом

Відеоблог існує з 2016 року і від самого початку вівся українською, має більше 820 тисяч переглядів, більше 10 тисяч підписок, 648 відео.

Popeliuha | Безкоштовний курс із тестування ПЗ

Канал Popeliuha був заснований у 2019 році під курси для тестувальників ПЗ. Зараз на ньому налічується 100 відео, майже 10 тисяч користувачів і більше 170 тисяч переглядів.

Тут є багато прикладної інформації, яка подається як корисний візуал у вигляді презентацій та зйомок з екрану лекторки, чий голос звучить за кадром. Матеріал викладений дуже легко і доступно, про що наголошують і глядачі в коментарях. Також є поради, як відповідати на запитання під час працевлаштування, щодо створення резюме, правила ділової переписки тощо. Загалом це хороший майданчик для початкуючих тестувальників, на якому зібрані найактуальніші теми. 

Bobocode

Цей канал є продовженням української школи для Java-розробників, які вже мають досвід. Ніша доволі вузька та специфічна, але вона також має свою аудиторію. На каналі Bobocode розміщено 186 відео, вже є більше 360 тисяч переглядів та 5,7 тисяч підписників. Канал існує з 2017 року, і на ньому весь контент від самого початку був українською мовою. 

Одна з цікавих особливостей школи — це тренувальні програми і літні табори, які також активно презентуються у відеоблозі. Спікер каналу Тарас Бойчук не лише розповідає про теоретичні та практичні аспекти Java-розробки, а і дає поради, як зосередитися і працювати під час війни та багато іншої корисної інформації у плані саморозвитку.

Читайте також: «Як малювати в Midjourney: нейромережа генерує зображення за текстовими запитами» 

Yuriy Detsyk

У 2020 році в YouTube з’явився персональний блог програміста Юрія Децика. Хоча технічно він був створений у 2011 році, але вести його автор почав лише нещодавно, про що сам каже в описі каналу. 

топ українських блогерів ютуб - Юрій Децик

Yuriy Detsyk — позитивний український блогер, який не лише подає корисну інформацію, а і обговорює IT-меми українською, вчить підписників професійному сленгу і навіть співає пісні. Але основне — це все ж уроки з розробки та поради для новачків, як стартувати в галузі. 

На каналі 108 відео, 4,3 тисячі підписників та більше 100 тисяч переглядів.

***

Українська спільнота IT-відеоблогерів багата на проекти, різні по своїй суті — серйозні та веселі, персональні та створені колективами, молоді та досвідчені. Наш глядацький обов’язок щодо них — дивитися Ютуб українською і підписуватися на канали земляків, тим самим розвиваючи їх, відмовлятися від російських майданчиків. Бо наші блогери мають що запропонувати глядачеві, і цей матеріал дійсно якісний і достойний уваги.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.