CityHost.UA
Допомога і підтримка

Накопичувачі на сервері — HDD або SSD, NVMe або SATA? Що означають ці терміни та який обрати під час оренди сервера

 4878
23.09.2022
article

 

 

Дуже важливим аспектом при оренді сервера є накопичувач, але дуже часто він ігнорується під час вибору. Помилково приділяти увагу лише характеристикам процесора або обсягу оперативної пам'яті. Для безперервної роботи виділеного або віртуального сервера необхідний відповідний накопичувач.

Функція накопичувача для сервера відрізняється від функції накопичувача, встановленого на персональному комп'ютері. На сервері зберігається набагато більший обсяг даних, доступ до інформації повинен бути цілодобовим і безперервним, а час відгуку мінімальним. HDD, SSD SATA та SSD NVMe забезпечують різний рівень продуктивності та надійності, саме тому важливо приділяти увагу накопичувачу.

При оренді виділеного або віртуального сервера у провайдера можна вибрати, який тип накопичувача встановлений. Від обраного накопичувача також залежить вартість оренди сервера. В цій статті ми розглянемо різницю між HDD, SSD SATA та SSD NVMe та для яких задач їх краще використовувати.

Виділені сервери

Параметри деяких виділених серверів, які надає в оренду Cityhost. На момент написання статті доступні 639 серверів з різними типами накопичувачів. 

HDD або SSD

HDD — це накопичувач минулого століття, що має низький рівень продуктивності. Він відрізняється від SSD великим обсягом пам’яті, але програє у швидкості запису/зчитування інформації. Жорсткий диск також має менш надійну конструкцію ніж твердотільний накопичувач. Саме тому оренда виділеного або віртуального сервера з HDD коштує дешевше ніж з SSD.

Характеристики HDD:

  • Тип інтерфейсу: SATA-III

  • Середня швидкість читання/запису: 100 МБ/с

  • Пропускна спроможність: до 100 операцій на секунду

  • Середній термін служби пристрою: близько 50 000 годин

  • Максимальний об'єм одного диска: до 16 ТБ

SSD — це більш новітній накопичувач, що забезпечує швидку обробку інформації. Твердотільні накопичувачі дозволяють набагато швидше виконувати транзакції для баз даних і значно підвищують швидкість завантаження веб-сайтів. HDD диски в 20 разів повільніші за SSD.

При виборі будь-якого серверу (навіть VPS) слід звернути увагу до власних вимог до хостингу. Якщо вам потрібна висока продуктивність, навіть не дивіться на пропозиції з жорсткими дисками для зберігання даних. Для проєктів з високим навантаженням краще обрати SSD.

Віртуальні сервери

Частина пропозицій Cityhost.ua щодо оренди віртуальних серверів з накопичувачами SSD

До основних інтерфейсів серверних SSD відносяться Serial Advanced Technology Attachment (SATA), Serial Attached SCSI (SAS) та Non-Volatile Memory Express (NVMe).

Нижче ми розглянемо різницю між SATA та NVMe.

Читайте також: «Історія розвитку цифрових носіїв інформації — від перфокарти до хмарних сховищ». 

NVMe vs SATA

Технологія Serial ATA (SATA) була винайдена в 2000 роках для підвищення продуктивності технології Parallel ATA, яка широко використовувалася в той час. І паралельна і послідовна ATA добре працювали з традиційними жорсткими дисками (HDD), поширеними на початку 2000-х років.

Після появи твердотільних накопичувачів (SSD) виникла проблема масштабованості. Межа продуктивності PATA була досягнута. Це спричинило появу твердотільних накопичувачів на базі SATA, які забезпечували підвищену продуктивність читання/запису. Було зафіксовано загальне збільшення продуктивності системи до 15 разів, порівняно з жорсткими дисками, що стало великим досягненням.

Характеристики SSD SATA:

  • Тип інтерфейсу: SATA-III

  • Середня швидкість читання/запису: 500 МБ/с

  • Пропускна спроможність: до 100 000 операцій на секунду

  • Середній термін служби пристрою: близько 1,5 млн годин

  • Максимальний об'єм одного диска: до 4 ТБ

NVMe — це логічний архітектурний алгоритм, що працює всередині твердотільного накопичувача та використовує інтерфейс M.2 для забезпечення максимально можливої ​​швидкості передачі даних. Технологія Non-Volatile Memory Express з'явилася в 2011 році, переважно для того, щоб подолати вузькі місця твердотільних накопичувачів SATA. Технологія NVMe використовує шину PCIe, що дозволяє значно підвищити пропускну здатність пристроїв зберігання даних.

Технологія NVMe відкриває широкі можливості для пристроїв зберігання даних завдяки підвищенню ефективності та покращенню продуктивності. В інтерфейсі зберігання NVMe пам'ять не видаляється під час перезавантаження системи, що забезпечує більш високу продуктивність. Твердотільні накопичувачі NVMe працюють із більшою швидкістю, ніж накопичувачі SATA.

Щоб краще зрозуміти різницю, візьмемо промисловий стандарт PCIe 4.0 - 1969 Мбайт/с для однієї лінії. Накопичувачі NVMe можуть використовувати чотири таких лінії  і досягати максимальної швидкості 7876 Мбіт/с. Різниця між SATA та NVMe величезна.

Накопичувачі NVMe також використовують інший процес формування черги. Твердотільні накопичувачі SATA можуть обробляти тільки одну чергу команд за один раз, максимальна глибина черги складає 32 команди. Перевага NVMe полягає в тому, що він підтримує одночасно 65536 таких черг, кожна з яких дозволяє виконати 65536 команд, що і робить NVMe такими швидкими та продуктивними в порівнянні з SATA.

Характеристики SSD NVMe:

  • Тип інтерфейсу: PCI-e Gen 4.0

  • Середня швидкість читання/запису: 7000 МБ/с

  • Пропускна спроможність: до 500 000 операцій на секунду

  • Середній термін служби пристрою: близько 1,5 млн годин

  • Максимальний об'єм одного диска: до 2 ТБ

Сервери з SSD NVMe є найбільш продуктивними та надійними.

Читайте також: «Сервер під хостинг: технічні характеристики обладнання». 

Які накопичувачі вибрати для вашої мети?

Вибір віртуального або виділеного сервера з певним накопичувачем залежить від ваших задач та навантаження. Наприклад:

  • Простий сайт. Такий проєкт не потребує багато потужностей, тому для нього може бути достатньо серверу з HDD.

  • Інтернет-магазин. Для такого бізнесу дуже важливо щоб сайт завантажувався швидко. Оренда сервера з твердотільним накопичувачем SATA якнайкраще задовольнить потреби інтернет-магазину.

  • Сайт новин. Такий сайт також сильно залежить від швидкості завантаження та обробки запитів. Найкращим варіантом буде гібридна модель з твердотільним накопичувачем SATA та HDD.

  • SaaS-сервіси. Для такого бізнесу важливо забезпечити надійне сховище данних та швидку обробку запитів. Сервер з SSD NVMe та HDD чудово підійде для цих задач.

  • База даних. Для бази даних важливо забезпечити надійність збереження великої кількості даних та швидкий доступ до них. SSD SATA та HDD вистачить для цих потреб.

Cityhost пропонує велику кількість різних серверів для оренди для будь-яких потреб. Сподіваємося, ця стаття допоможе з вибором сервера, а якщо є запитання — техпідтримка завжди готова допомогти. З нею, зокрема, можна швидко зв’язатися за допомогою нашого чат-бота.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Технічний консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.