CityHost.UA
Допомога і підтримка

Безкоштовне онлайн-навчання для українців під час війни

 115771
18.10.2022
article

З початком війни ситуація на ринку праці радикально змінилася. Частина наших громадян втратила роботу, деякі галузі підприємництва стали значно менш прибутковими, ніж раніше. Тому люди почали шукати можливості опанувати нову спеціальність. Особливо привабливим виявився варіант віддаленої роботи через те, що можна працювати з будь-якої точки України і навіть отримувати високий дохід за кордоном. 

Читайте також: «Огляд закордонних бірж фрілансу: Upwork, Freelancer, Fiverr»

Багато українських та закордонних освітніх платформ зробили свої програми безкоштовно для українців, щоб допомогти у професійній реалізації тим, хто постраждав від війни. Ми підготували для вас список сервісів, завдяки яким можна дізнатися багато корисного. Здебільшого будемо говорити про рідну для нас IT-галузь. Але варто зауважити, що існують і безкоштовні курси для українців з багатьох різних напрямків, включаючи актуальні під час війни програми із надання першої допомоги, спілкування з дітьми у складних обставинах, інформаційну гігієну та інші. 

***

Безкоштовні курси Genius.Space відтепер доступні для всіх українців. Освітня платформа відкрила вільний доступ до програм, які раніше були платними. Компанія наголошує, що опція відкрита лише для громадян України, і всі заявки будуть перевірятися.

Завдяки навчанню можна буде отримати нову затребувану на ринку професію, серед яких: 

  • Комплексний інтернет-маркетинг

  • SMM-фахівець

  • Project-manager

  • Інкубатор онлайн шкіл

  • HR-manager

  • SEO-фахівець

  • Практичний курс створення чат-ботів

Загалом платформа пропонує 24 освітніх програми тривалістю в середньому три місяці. Хоча курси безкоштовні, але при бажанні студент може віддячити платформі за допомогою донату.

Prometheus має в арсеналі найбільшу в Україні кількість курсів — більше 250. Це і програми з опанування нової професії, і короткі курси для підвищення кваліфікації, і корисні лекції для покращення певних soft skills, і вивчення мов. Частина курсів пропонується безоплатно. Знайти їх легко — у каталозі потрібно вибрати фільтр «Безкоштовні» в розділі «Ціна».

Серед пропозицій є основи програмування, UI-розробки, туризму, англійська мова, курси української мови для дорослих, управління в освіті та багато всього іншого. 

Campster пропонує пройти безкоштовні курси онлайн  у широкому спектрі IT-дисциплін. А саме:

  • Програмування;

  • Копірайтинг;

  • Інтернет-маркетинг;

  • Adobe Photoshop;

  • Тайм-менеджмент;

  • Курси з поширених європейських мов;

  • Основи фрілансу тощо. 

Загалом на сервісі 23 курси, і всі вони безкоштовні. Учні платформи формуються у групи студентів, отримують бали і винагороди, щоб мати ще більше мотивації для навчання. 

Coursera — це глобальна бібліотека навчальних курсів з різних дисциплін, яку створили викладачі Стендфорського університету. Влітку 2022 року платформа відкрила безкоштовий доступ до більш ніж 6500 курсів для українських студентів. Серед навчальних програм є різні напрями, зокрема й ті, що стосуються IT-галузі — розробка, маркетинг, аналітика. Втім, навіть якщо ви не студент, Coursera пропонує більш ніж 2500 курсів безкоштовно для всіх бажаючих. Ті, хто пройшов навчання безоплатно, отримають знання без сертифікату. Якщо ж потрібен сертифікат — доведеться внести плату в розмірі 49 доларів. Єдиний мінус — відсутність матеріалів українською мовою. Більша частина курсів представлена англійською, зі зрозумілих нам мов є також російська.

дешевий хостинг

Google у своєму Digital Workshop представляє 19 безкоштовних онлайн-курсів для українців. Більшість програм невеликі, від 1 до 10 модулів, але є глобальний курс «Основи цифрового маркетингу», який включає 26 модулів. 

Тут можна отримати знання з таких напрямків як основи програмування, публічні виступи, онлайн-безпека, рекламний контент та інше. Ви знайдете конкретні рекомендації, як вивести компанію на закордонний рівень, як запускати цифрову рекламу і захищатися від хакерів, як розгортати рекламну кампанію, спрямовану на користувачів смартфонів та інше. 

Ще одна можливість отримати нові знання — безкоштовний український курс з лінкбілдингу від Світлани Величко, засновниці агенції Links-Stream. Цей курс складається з 6 відеоуроків, які можна подивитися на YouTube-каналі або на сайті компанії. За допомогою цих відеоуроків ви можете ознайомитися з різними типами посилань, дізнатися, коли їх слід використовувати, а також отримати базові знання про роботу з Ahrefs. Навчальний матеріал був розроблений у 2022 році з метою підтримати українців, які зіткнулися з фінансовими труднощами і почали шукати можливості для онлайн-роботи. Курс є ідеальним стартом, для всіх, хто хоче почати працювати у сфері лінкбілдингу або просувати свій сайт. Links-Stream також має власну Академію, де пропонує різні варіанти навчання.

український курс з лінкбілдингу від Світлани Величко, засновниці агенції Links-Stream

Креативна практика дає відкритий доступ до своїх курсів на тиждень. Сервіс зосереджений на створенні навчальних матеріалів, присвячених креативним індустріям на перетині з digital-галузями. Ба більше, на сайті є не лише курси, а також безкоштовні марафони, лекції, статті, майстер-класи, конференції. 

Тут можна навчитися використовувати різні інструменти дизайнера, такі як Photoshop, Figma, Illustrator, Indesign. Є курси з моушн-дизайну, фронтенду, UI/UX-дизайну, роботи з грантами для креативних стартапів тощо. 

Сервіс розсилок SendPulse має свою власну Академію, де можна навчитися тонкощам маркетингу на різних платформах — TikTok, YouTube, WhatsApp. Є багато матеріалів щодо роботи із сервісами самого SendPulse: як створювати чат-боти на платформі, як користуватися CRM-системою, робити шаблони для поштових розсилок, є також повний курс по роботі з платформою. Також доступні базові курси з маркетинга і контекстної реклами.

Itvdn.com навчає своїх студентів різноманітним мовам програмування — Java, PHP, Python, Node.js та інші. Їхні курси залишаються платними, але шостого березня платформа відкрила безкоштовний доступ до всіх своїх програм — а їх більше 230. На момент написання статті вже більше 40 тисяч бажаючих отримали доступ. Акція працює таким чином — ви можете вивчати будь-який з курсів протягом 30 днів безоплатно. За цей час ви можете завантажити собі всі матеріали, проходити тестування та отримувати сертифікат, спілкуватися з іншими студентами на форумі. 

Крім того, компанія пропонує безкоштовне навчання учасникам бойових дій. Ця ініціатива вже не має часових обмежень, навчатися можна скільки завгодно, але послідовно: проходити курс, здавати тести, потім починати інший. Для участі потрібно мати документи, які підтверджують статус УБД. 

Читайте також: Кращі IT-курси для дітей в онлайн-форматі

Projector Institute дарує свої відеокурси з гуманітарних дисциплін.  Тут є корисні програми з дизайну, літератури, аніме, коміксів. Представлена історія кіно і телебачення, гейм-індустрії, автодизайну. Серед практичних курсів варто відмітити «Як працює колір» і «Як працює композиція» — вони будуть корисні для дизайнерів. Щоб отримати курс безоплатно, потрібно пройти процедуру покупки за 0 гривень та авторизуватися. 

Платформа Collaborator проводить безкоштовні вебінари, які допоможуть українцям знайти своє місце в IT-галузі. Тут доступна реєстрація на нові вебінари та перегляд тих, що відбулися. Ви можете дізнатися, як заробляти на Upwork, правильно зареєструвати профіль у Linkedin або як SEO-спеціалісту працевлаштуватися в Польщі. 

Також ви можете безкоштовно опанувати курс із лінкбілдингу від Ігоря Рудника, керівника Collaborator.

Сервіс для вивчення мов Mondly пропонує курси для українців із вивчення іноземних мов абсолютно безкоштовно. Каталог доволі широкий — англійська, французька, німецька, португальська, хінді, японська, чеська, арабська, іврит і багато інших.

UAbusiness.global — це волонтерський проект, спрямований на інформаційну допомогу нашому бізнесу. На цільовій сторінці ви знайдете відеозаписи лекцій про організацію бізнесу в різних країнах, сценарії його трансформації у воєнних умовах, транспортну логістику та багато іншого. Рекомендуємо також звернути увагу на соцмережі платформи — там можна зареєструватися на перегляд лекції в прямому ефірі та участь у коуч-групах.

Школа онлайн-навчання RedCamp дала можливість українцям опанувати безкоштовно курс із проектного менеджменту. Це інтенсивний курс на два місяці, під час якого студенти змогли працювати по півтори години щодня, дізнаючись про теоретичну базу, методологію та інструментарій. В кінці кожного тижня — перевірочні тести. Студенти, які бажали віддячити школі за навчання, могли відправити грошей на рахунок ЗСУ. Курс уже завершився, але всі лекції опубліковані у вільному доступі.

Школа веб-аналітики Андрія Осипова ргаізувала курс «Аналіз даних у Google Analytics». Курс уже завершений, але ви можете безкошовно переглянути всі 37 лекцій.

Консалтингова компанія Е5 пропонує програму IT Manager’s Toolkit, яка навчить початкуючих IT-менеджерів тонкощам управління командою. Підійде і тим, хто давно працює як керівник і хоче покращити свої навички. З лекцій ви дізнаєтеся про методи мотивації працівників, життєвий цикл команди, делегування і постановку задач та багато іншого. 

Ще одна навчальна програма від цієї ж платформи — Business Analysis Essentials. Курс створений для новачків і тих, хто тільки планує стати бізнес-аналітиком. Cкладається із семи лекцій, із яких ви дізнаєтеся про обов'язки та задачі бізнес-аналітика, процес побудови кар’єри та комунікації із замовниками.

Навчальний центр PortaOne проводить курс Linux & Network administration, який відкриває широкі перспективи в IT — наприклад, змогу стати змогу стати системним інженером або адміністратором серверів. Навчання розраховане на 5 місяців і обіцяє бути активним. Тому перед записом на курс організатори будуть проводити співбесіди з кандидатами, щоб з’ясувати рівень вмотивованості майбутніх студентів, а також тестування для розуміння рівня знань. Школа вже закрила весняний та осінній набір (останній стартує 14 листопада), але у квітні 2023 року знову набиратимуть студентів. Ви можете залишати заявку прямо зараз — менеджери навчального центру будуть зв'язуватися з усіма, хто заповнив форму реєстрації протягом цих п'яти місяців. Крім того, можна стежити за новинами школи у Телеграм-каналі.

Beetroot Academy розробили для новачків курс «ІТ-професії. Знайомство». Завдяки йому можна отримати первинні знання про п’ять айті-професій та вирішити, яку ж із них обрати. Це такі спеціальності: 

  1. UI/UX дизайн

  2. Проджект-менеджмент

  3. Фронтенд-розробка

  4. Розробка на Python

  5. Тестування

Програма складається з відео-матеріалів, статей та практичних завдань з прикладами виконання. Вчитися можна у будь-який зручний час. 

І остання на сьогодні пропозиція безкоштовного навчання — для тих, хто відчуває в собі художній хист. Короткий курс «Основи веб-дизайну» складається всього з трьох уроків по 40 хвилин і дає базові знання, завдяки яким одразу можна починати працювати над найпростішими завданнями. Його розробниця Надія Акимова двічі переселенка: у 2014 з Донецька, а нині — з Бучі. Експрес-курс створений на базі двомісячної програми, яку дизайнерка викладала до початку повномасштабної війни. 

***

Безкоштовне навчання для українців — надзвичайно потрібна зараз ініціатива. Світ переформатовується, люди змушені починати нове життя, втративши не лише роботу, а й житло. У нинішній скруті наші земляки не можуть оплачувати освітні послуги, тому така допомога для них — як ковток води в пустелі. Деякі курси працюватимуть постійно, частина з них — одноразові акції. Не сумніваємося, що скоро будуть з'являтися все нові й нові освітні програми, які ви зможете знайти за допомогою пошукової системи.

Якщо ви бажаєте додати до цього переліку свою освітню ініціативу або знаєте український чи закордонний сервіс, який надає доступ до безкоштовних курсів — пишіть на пошту bogdana@cityhost.ua.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.