CityHost.UA
Допомога і підтримка

ТОП-12 найвідоміших українських кібератак на російські сайти

 5782
12.10.2022
article

 

  1. Дзвінок у кремль

  2. Знищення Rutube

  3. Знову путін запізнився

  4. День пам'яті авіації росії

  5. Правда по супутниковому телебаченню

  6. По кримських каналах виступив Зеленський

  7. Кібервійська привітали окупантів з Днем Незалежності України

  8. Кожен вагнерівський кат буде знайдений

  9. Хакери під виглядом дівчат виманили дані про позиції

  10. Зеленський поговорив з дагестанцями

  11. Мособленерго зламали — пішло дивитись, як горить кримський міст

  12. Диктатора привітали з останнім днем народження

 

Війна з росією триває не лише на реальному фронті, але і в мережі — кібервійна перетворилася на серйозне поле бою, не менш важливе, ніж реальне. У перші ж дні повномасштабного вторгенння українські айтішники згуртувалися, щоб здійснювати DDoS-атаки та зламувати веб-ресурси агресора. Дістається всім — і росЗМІ, і державним структурам, і банкам, і важливим для економіки підприємствам. 

Вже 26 лютого 2022 року була створена українська IT-армія під патронатом Міністерства цифрової трансформації. Кожен міг долучитися до телеграм-каналу армії під назвою IT army of Ukraine і зробити свій внесок у дестабілізацію російської інтернет- інфраструктури.

Вже у перші дні повномасштабного вторгнення українські хакери поклали сервери тисяч урядових та приватних сайтів росії та білорусі. Так, 28 лютого був виведений з ладу сайт Московської біржі, який не протримався і 5 хвилин. Постраждали і масштабні корпорації на кшталт «Алроса» (видобуток діамантів), «Ямал» і «NordStar» (авіакомпанії). А в серпні «засумували» сайти російського пенсійного фонду, пошти і платформи для відеоконференцій. Скільки разів зламувалися сайти міноборони рф, роскомнагляду, росавіації і кремля — вже і не порахуєш. 

Цей список можна продовжувати довго, адже на IT-фронті щодня відбуваються нові кібератаки, а наші хакери дають перцю країні-агресору.

Оскільки до атак на російські сервіси долучилося ще і міжнародне угруповання Anonymous, це протистояння встигли охрестити Першою світовою інтернет-війною.

Ми зібрали в ТОП-12 найвідомішиі кібератаки на росію, які здійснило українське кібервійсько, і якими не лише спричинили шкоду, а і добряче зіпсували настрій ворогу.

Читайте також: «Вчитися програмувати самостійно чи йти на курси розробників — що вибрати?»  

Дзвінок у кремль 

Одним із перших епізодів морального тиску на верхівку країни-агресора був злом телефонної бази кремля 28 лютого. У мережу був викладений повний список телефонів усіх чиновників кремля із закликом до пересічних українців подзвонити посадовцям і сказати, що вони думають про війну загалом і кремлівську верхівку зокрема. Ідеальним варіантом був запис розмови на відео чи аудіо, який пізніше можна було би долучити до доказової бази злочинів росії проти України.

У списку були і депутати, і журналісти, і високі чини, і навіть ворожки. У телеграмі створили відкритий чат-бот «Власть рф» і залили туди всі контакти. Українці, звісно, не забарилися і взялися за телефони. 

Знищення Rutube

Однією з найбільших своїх перемог українські айті-війська вважають виведення з ладу російського аналогу YouTube, яким у країні абсурду імпортозаміщують адекватний відеоконтент. 

Таким чином наші хакери привітали східних сусідів з 9 травня, адже саме в цей день був знищений майже весь код і контент хостингу. В результаті кібератаки було видалено 75% сайту і 90% бекапів.

Атака готувалася з квітня, хакери ще тоді почали видаляти ряд критичних даних, але росіянські спеціалісти не звернули на це увагу і не змогли запобігти руйнуванню коду через традиційну халатність. 

Rutube лежав кілька днів, але пізніше його все ж відновили. 

Читайте також: «Від «дякую» до $2 мільйонів — скільки можна заробити на bug-bounty» 

Знову путін запізнився

Російський диктатор відомий своєю манерою запізнюватись на важливі зустрічі, але цього разу йому допомогли українські кібербійці. За тиждень з 13 по 19 червня вони поклали понад чотири сотні російських сайтів, серед яких були ресурси судів (і потім вони пролежали кілька тижнів) та псевдореспублік ДНР і ЛНР. Але найприємніше було те, що хакери здійснили масові атаки на базу акредитації Петербурзького економічного форуму, через що довелося перенести на годину пізніше зустріч путіна з військовими журналістами. Завдяки цьому зменшилася його можливість нести ахінею (закреслено) пропаганду в запланованому обсязі.

День пам'яті авіації росії

12 серпня на честь святкування дня військово-повітряних сил росії українські хакери зламали кабельну мережу в Алтайському краї та показали телеглядачам ролик, змонтований з виступів диктатора, кадрів згорілої російської техніки і вибухів на кримському аеродромі.  Відео супроводжувалося інформацією про реальні втрати агресора на фронті. 

Хакери назвали відео "Вічна пам'ять впс росії" і привітали військових льотчиків з поки що професійним святом.

Правда по супутниковому телебаченню

Це не єдиний випадок, коли українські кібервійська зламували телеканали і транслювали правду про війну. 

День побєди для росіян був ознаменований втручанням українських хакерів у роботу каналів усієї сітки пропагандистського мовлення. В ефірі з'явилася стрічка з повідомленнями: «На ваших руках кров тисяч убитих українців та їхніх дітей», «Ваша влада вам бреше» тв інші.    

А на день росії 12 червня були зламані супутникові канали окупанта, які ведуть мовлення за кордоном. Всі вони транслювали правдиву інформацію про війну, танець із «Лебединого озера» у виконанні міліціонерів  і траурне фото путіна.

Перший канал, НТВ і «росія» розповідали про економічний занепад росії через вторгнення, називали її країною вдів, озвучили реальну кількість втрат особового складу (на той момент 30 тисяч) і розказали про розкрадання військового бюджету. 

Найгучніші кібератаки - хакери зламали російське телебачення

По кримських каналах виступив Зеленський

У серпні були зламані кримські телеканали і показане відеозвернення Зеленського, який нагадав, чий насправді Крим. Для цього було використане одне із традиційних відеозвернень Президента, у якому він говорить, що росіяни захопили кримську землю, і їм не буде спокою на загарбаній території. Після цього кримчани змогли послухати пісню «Україна – це ти» у виконанні Тіни Кароль. 

Кібервійська привітали окупантів з Днем Незалежності України

24 серпня у Криму, на окупованих територіях Донбасу і в деяких містах росії в офісах і торгових центрах залунав Гімн України. Хакери зламали відеокамери з динаміками і запустили запис. На початку багато хто не розумів, звідки звучить музика, але розібравшись, що до чого, люди реагували по-різному.

Кожен вагнерівський кат буде знайдений

19 вересня був зламаний сайт ПВК «Вагнер», хакери залишили привітання для убивць, а дані вагнерівців опинилися в руках українських спецслужб. Також на сайті були розміщені шокуючі фотографії ліквідованих вагнерівців (які ми заблюрили з етичних міркувань).

найвідоміші кіебратаки на росію - IT-армія України зламала сайт ПВК Вагнер

Хакери під виглядом дівчат виманили дані про позиції

У вересні наші збройні сили змогли атакувати базу під Мелітополем завдяки групі хакерів, які знайомилися в мережі з російськими військовими під виглядом привабливих дівчат. У переписці «панянки» просили біців вислати свої фото, і за оточуючим ландшафтом змогли з’ясувати місце розташування бази. Після цього окупантам добряче прилетіло. 

Зеленський поговорив з дагестанцями

Наприкінці вересня були зламані два великі офіційні веб-ресурси Дагестану і викладене відеозвернення Зеленського до корінних мешканців російських територій із закликом не брати участі у чужій війні. Загалом він звернувся до усіх майже 200 національностей, чиї землі примусово включені до складу рф. «Ніхто не має гинути на цій війні… Боротися треба зараз!»

Відеоролик, показаний на сайтах, був узятий з офіційного YouTube-каналу Президента і записувався для широкого використання у ЗМІ та на інших майданчиках, які можуть комунікувати з адресатами звернення. На жаль, уже через пару годин відео зникло з обох сайтів. Але воно розповсюджене на інших ресурсах, а ви і зараз можете його передивитися на офіційному каналі Президента. 

Мособленерго зламали — пішло дивитись, як горить кримський міст

Вересень був багатий на веселі кібератаки. Крім всього вищезгаданого наші хакери також зламали сайт московського обленерго, злили у вільний доступ базу працівників і передали «привіт» у вигляді повідомлення про те, що працівники структури у зв’язку зі збільшенням дальності роботи української артилерії не бачать сенсу продовжувати роботу і йдуть дивитися, як горить кримський міст.

Крім того, на сайті з’явився банер з палаючим кремлем і Олексієм Даниловим (Секретар РНБО України) на його фоні. 

мособленерго зламали - Банер з палаючим кремлем на сайті мособленерго

Диктатора привітали з останнім днем народження

На ювілей путіна українські IT-війська зробили йому найкращий подарунок (звісно, після кримського моста). 7 жовтня був зламаний сайт ОДКБ, на якому наші хакери привітали диктатора з останнім днем народження і побажали комфортної мандрівки до Гааги. Ось так сайт виглядав перші години після злому. 

кібератаки 2022 - українські хакери зламали сайт ОДКБ

Приєднуємося до побажань разом з мільйонами українців і сподіваємося, що вони справдяться якнайшвидше.

Українська IT-спільнота показала себе з найкращого боку, включившись у боротьбу не лише за допомогою кібератак, а й розірвавли бізнес-зв’язки з партнерами і клієнтами з росії. Наприклад, після 24 лютого багато українських веб-сервісів заблокували клієнтські акаунти росіян, вивісили на своїх сайтах «привітання» російському військовому кораблю та почали збирати кошти для ВСУ.   


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.