CityHost.UA
Допомога і підтримка

Ініціатива з дерусифікації українських доменів

new

Багато українських сайтів функціонує на географічних доменах у національній зоні UA. Але якщо уважно придивитися, то можна помітити, що значна частина таких доменів транслітеровані з російської мови — наприклад, odessa.ua, kiev.ua, rovno.ua. Одна з причин такої ситуації в тому, що русифіковані домени запускалися першими, і вже пізніше з’явилися правильні українські аналоги — odesa.ua, kyiv.ua, rivne.ua. 

Власники сайтів не завжди знають про це, а іноді просто не надають значення транслітерації. В часи війни відмова від російськомовних назв стане правильним громадянським кроком для кожного, а ми будемо стимулювати вас переходити на правильні домени.  

Одне з основних завдань ініціативи з дерусифікації доменів — збільшити кількість сайтів у доменних зонах з правильною транслітерацією. Аби досягти цієї мети, ми впроваджуємо наступні зміни:

  1. Знижки на реєстрацію доменів в зонах з правильною транслітерацією. В період з 28.06.2022 по 01.05.2024 року вартість реєстрації домену у правильний зоні становить всього 99 гривень на рік. Повний перелік зон: 

Зона 

Вартість

kyiv.ua

99 грн

kharkiv.ua

99 грн

mykolaiv.ua

99 грн

odesa.ua

99 грн

cherkasy.ua

99 грн

chernihiv.ua

99 грн

chernivtsi.ua

99 грн

rivne.ua

99 грн

zhytomyr.ua

99 грн

vinnytsia.ua

99 грн

khmelnytskyi.ua

99 грн

luhansk.ua

99 грн

zaporizhzhia.ua

99 грн

kropyvnytskyi.ua

99 грн

uzhhorod.ua

99 грн

zakarpattia.ua

99 грн

  1. Прибираємо з сайту можливість реєстрації імен у русифікованих зонах. Клієнти не зможуть зареєструвати в них імена, але продовжити існуючі можна.
  2. Спростили процес переходу на правильний домен. В панелі керування додано сповіщення про можливість зареєструвати домен з правильною транслітерацією (іконка біля існуючого домену). Також одразу після реєстрації домен додається на DNS.
  3. Проводимо інформаційну кампанію з популяризації правильних доменних зон. Розробили різні промо-матеріали — банери, статті та інше задля привернення уваги до цього питання. 
  4. Закликаємо колег-реєстраторів доєднатися до ініціативи. Відкрито звертаємося до українських реєстраторів підтримати нашу ініціативу і також стимулювати клієнтів переходити на правильні імена.    

Перевести сайт на домен з правильною транслітерацією нескладно. Потрібно зареєструвати нове ім'я та прописати його як псевдонім до існуючого. Докладна інструкція розміщена за цим посиланням.

Українізуємо інтернет разом!