CityHost.UA
Допомога і підтримка

Скільки ми ще будемо годувати російську IT-галузь?

 10046
11.03.2022
article

 

 

Це перша стаття у нашому блозі, випущена після початку повномасштабного наступу росії на Україну. І все, що відбувається, наводить на роздуми. Ви колись усвідомлювали, наскільки міцно і досі українські веб-ресурси, бізнес, маркетинг і SEO прив'язані до російського IT?

Чому в Україні так багато російських інтернет-сервісів?

Коли почалася війна у 2014 році (а вона почалася саме тоді), першою зазнала змін сфера культури — як транслятор суспільної позиції та національної думки. З'явилося більше українських музичних гуртів, українські письменники стали отримувати більше уваги, по всій Україні організовувалися патріотичні фестивалі.

Але при цьому галузь IT, веб-ресурсів та інтернет-маркетингу залишилася міцно прив'язана до пуповини російських розробок.

В Україні до самого 24 лютого 2022 року активно використовувалися російські сервіси:

Цьому є декілька причин. По-перше, на ситуацію вплинула специфіка самого IT-бізнесу, який працює виключно в мережі та не прив'язаний до географічних координат. 

На сайтах російських сервісів не пишуть, що вони російські — щоб дізнатися про це, потрібно добряче погуглити. Багато українських маркетологів та сеошників, можливо, навіть не задумуються, в якій країні створено інструмент,  з яким вони працюють.

Українського продукту надзвичайно мало, і він не здатний конкурувати з такими «мастодонтами», як 1С або Бітрікс24. 

В Україні користуються західними інструментами, але вони часто не мають української чи російської мовної версії, тому доступні тільки для тих, хто знає англійську. 

Що буде далі з українським інтернет-маркетингом та SEO? Чи будемо ми продовжувати користуватися сервісами країни, яка вбиває наших людей? Чи будемо платити IT-бізнесу країни-агресора гроші, які йдуть на війну? 

Мабуть, пора над цим задуматися.

Як змінити ситуацію

Окремі українські IT-підприємці заявили про відмову від співпраці з російськими клієнтами, але залишається ще великий прошарок малого бізнесу та фрілансерів, які користуються російськими платформами. Особиста позиція кожного окремого клієнта впливатиме на те, чи буде сервіс і далі підживлюватися грошима українців. 

Які ми бачимо кроки для зміни ситуації та відокремлення українського бізнесу від російської IT-галузі? 

Підтримувати українське

Відмовлятися від роботи в російських сервісах і свідомо шукати український продукт. Його мало, його не видно за широкими спинами російських IT-гігантів, але якщо ми будемо його підтримувати, а не відправляти гроші в росію, українське айті почне розвиватися так же, як почала стрімко розвиватися українська культура після 2014.

Дати шанс російським сервісам

Це доволі спірний крок, але ми можемо його як мінімум обдумати.

Розуміючи, що далеко не всі росіяни підтримують путінську ідеологію, представники українських компаній можуть вести перемовини з великими сервісами, створювати алгоритм, завдяки якому можна бути впевненим, що цей сервіс має проукраїнську позицію.

Причому ця підтримка має бути не на рівні приватних розмов десь у месенджері, а відкритою та публічною.

Засвідчити підтримку України можна такими кроками:

  1. Переказати фінансову допомогу українській армії, нашим волонтерським організаціям, які допомагають біженцям та постраждалим від війни, надати квитанції.

  2. Заявити у своїх соцмережах про підтримку України і неприйняття ідеології держави, яка здійснила напад на мирну країну.

  3. Поставити на сайті банер, який свідчить про непідтримку військової агресії росії.

  4. Розказати своїм клієнтам правду про геноцид українського населення, який здійснює російська федерація, вбивства мирних жителів, реальні втрати російської армії. Це можна зробити за допомогою розсилок, статей у блозі, постів у соцмережах. 

Якщо сервіс готовий вчинити хоча б один із цих кроків, українські айтішники могли б розробити та надавати їм спеціальний сертифікат, який буде видно як позначку біля домену сайту (на кшталт SSL). Наприклад, це може бути український прапорець.

Тоді ми будемо знати, що з ними можна працювати. Але розуміючи політику путіна, який вже видав наказ давати по 15 років ув'язнення своїм громадянам за озвучення правди (у їхньому паралельному світі це називається фейками), мало надії на те, що російські сервіси масово підуть на такий крок. 

Користуватися західними ресурсами

Існує багато західних сервісів, які можна успішно використовувати для бізнесу навіть без адаптації до локальних умов у країні. Наприклад, SEO-інструменти або таск-менеджери можуть працювати будь-де (на відміну, наприклад, від бухгалтерських програм, які мають бути орієнтовані на місцеву специфіку ведення обліку та податків). Але треба не забувати про вже озвучену проблему — відсутність доступних для українців мовних версій. Користуватися англомовними сервісами можуть далеко не всі. 

Але ж ми можемо звертатися до західних сервісів із проханням українізувати інтерфейс. Наразі було би складно одразу покрити всі потреби бізнесу тільки українським продуктом, але можемо звернутися до західних IT-компаній, щоб вони адаптували свої сервіси для українського користувача.

Ми зі свого боку написали кілька листів до найбільших західних сервісів для маркетингу та SEO  і попросили про українську версію. 

Ми надіслали листи до таких компаній:

Basecamp — американський таск-менеджер.

Screaming Frog — британський SEO-інструмент.

MailChimp — багатофункціональна маркетингова платформа, випущена американською компанією Intuit.

Також ми звернулися до західних компаній, які мають тільки російську версію та попросили про створення української. Звісно, наші громадяни здебільшого знають російську, але українська версія засвідчить про підтримку та долучить до послуг платформи тих, хто принципово не бажає користуватися мовою окупанта. 

Це такі компанії:

Ahrefs — сервіс для SEO-спеціалістів з головним офісом у Сінгапурі, заснований українцем Дмитром Герасименком. 

Similarweb — американська платформа для відстежування трафіка.

SeRanking — американська компанія з офісом в Україні. Про них варто сказати окремо, адже сервіс розіслав своїм клієнтам лист, у якому вказує про свою проукраїнську позицію, припинення співпраці з усіма російськими клієнтами та скорботу через загибель своєї працівниці та її дітей під час евакуації з Ірпеня.

Ми висловлюємо свій жаль і співчуття SeRanking та всім українським IT-командам, які втратили працівників на цій війні.

***

Розсилка звернення до західних компаній вже починає давати результати! Наприклад, ми вже отримали відповідь від Ahrefs із таким змістом:

«Привіт! 

Я передам це звернення команді, дякую за ваше повідомлення. Ми стоїмо з вами і співчуваємо всім нашим українським друзям. У Ahrefs є кілька членів команди в Україні, а самі засновники родом з України.

Ще раз дякую, і я сподіваюся, що незабаром ми зможемо надати локалізацію». 

SeRanking теж надіслали відповідь на наше звернення:

«Дякуємо за слова підтримки! Також сподіваюсь, що зараз ви і ваші колеги у безпеці.

Ваша ініціатива — дуже корисна і цінна, дякуємо вам за цю участь! Переклад сайту українською мовою ми розпочали ще до війни, а зараз прикладаємо до цього щонайбільше зусиль. Сподіваємось вже у квітні мати українську версію сайту. Переклад самої платформи також розпочато, але через великий обсяг даних цей процес займе трохи більше часу. Також з першого дня війни ми подбали про те, щоб російські користувачі не могли користуватись нашою платформою та купувати підписку».

Розповсюджувати лист-звернення про потребу в українській версії

Також ми звертаємося до наших читачів. 

Якщо ви власник українського бізнесу, підтримуєте нашу ідею та знаєте про хороший сервіс, якому не вистачає української версії — ми викладаємо тут перекладений англійською мовою лист. Ви можете використати його, щоб звернутися до керівництва платформи електронною поштою або в соцмережах.

***

Ukraine needs a localization of (name of service)

Dear colleagues from the IT. We are writing to you from Ukraine.

We analyze the situation and realize how much Ukrainian business, marketing and SEO is dependent on Russian services. Ukrainians still use Russian CRM systems, website analysis, task managers, keywords analysis services and many other tools.

There are not enough services in Ukraine which could compete with powerful Russian platforms and cover all the needs of business.

We are sure that, after the invasion to Ukraine started, our IT industry will completely separate from Russian and will start to rapidly develop and create its own product.

However, you can help our business to stop working with Russians as quickly as possible. There are many beautiful services in the West which can be used by Ukrainians for work. Unfortunately, not everyone knows English. We ask you to create a Ukrainian version of your website, so Ukrainians could use your services.

If you support our idea, we also kindly ask you to share it with your colleagues from other services in your country. 

We are a European country and we would be glad to get closer to the Western internet technologies.

***

Переклад листа:

Україна потребує перекладу сервісу (назва сервісу)

Шановні колеги з галузі інтернет-технологій. Ми пишемо вам з України. 

Ми аналізуємо ситуацію і розуміємо, наскільки український бізнес, маркетинг та SEO залежні від російських сервісів. Українці досі використовують російські CRM-системи, сервіси для аналізу роботи сайту, таск-менеджери, сервіси для аналізу ключових слів та багато інших інструментів. 

В Україні недостатньо сервісів, які могли би конкурувати з потужними російськими платформами та покрити всі потреби бізнесу.

Ми впевнені, що після початку вторгнення в Україну наша IT-галузь остаточно відмежується від російської, почне бурхливо розвиватися і створювати свій власний продукт. 

Але ви можете допомогти нашому бізнесу якомога швидше відмовитися від співпраці з росіянами. В західному світі є багато прекрасних сервісів, які українці можуть використовувати для роботи. Але, на жаль, не всі знають англійську мову. Ми просимо вас створити україномовну версію для вашого сайту, щоб українці могли активно користуватися вашими послугами. 

Якщо ви підтримуєте нашу ідею, просимо також поділитися нею з колегами з інших сервісів у вашій країні. 

Ми — європейська країна і будемо раді статими ближче до західних інтернет-технологій. 

***

Після публікації статті ми продовжимо розсилати цей лист. 

Закликаємо всіх українських читачів нашого блогу перевірити походження сервісів, якими ви користуєтеся і максимально скоротити співпрацю з компаніями країни-агресора. Давайте введемо свої санкції і не будемо підтримувати гривнею російське IT, а разом з ним — країну, яка вбиває мирних людей.

Ми переможемо, бо ми сильні та єдині. 

Все буде Україна!


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: