CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як прибрати російські сайти з пошуку Google

 93836
31.05.2022
article

 

 

Ситуація, що склалася з видачею в Google після початку повномасштабної війни, почала хвилювати українських користувачів. Навіть здійснюючи пошук українською мовою, ми все одно отримуємо левову долю видачі російською. 

Чому Гугл видає російські сайти

  1. Google ідентифікує Україну як державу, у якій користуються двома мовами, тому вперто видає російські сайти, навіть якщо ви шукали українською. 

  2. Багато наших співвітчизників знають, що отримають більше результатів російською мовою, тому продовжують вводити в пошук відповідні запити. Пошукова система реагує на загальну користувацьку поведінку і пропонує відповіді російською мовою.

  3. В Україні донині багато сайтів були тільки російською і не мали української версії, тому не всі сайти, які ви отримуєте у видачі — російські. 

Багато російських сайтів в Україні заблоковані, тому ви можете отримати видачу, у якій половина посилань просто не працюють. Виникає логічне запитання — як як заблокувати російські сайти в пошуці Google?

Ми поділимося своїми роздумами та висновками, до яких дійшли, вивчивши налаштування пошуковика. 

Читайте також: «Свобода цінніша за гроші — які українські IT-компанії відмовляються від співпраці з росіянами» 

хостинг сайтів

Як прибрати російські сайти з пошуку Google за допомогою мовних налаштувань

  1. Змінити мову інтерфейсу в налаштуваннях Google;

  2. Змінити мову в обліковому записі, в розділі «Особиста інформація»; 

  3. Вимкнути автоматичне додавання мов;

  4. Виставляти українську мову під час кожного пошуку;

  5. Не переходити за рекомендаціями російською мовою.

А тепер давайте докладно розглянемо це питання. Google працює за принципами штучного інтелекту, здатного до самонавчання. Він відслідковує ваші запити та переходи за посиланнями, пропонуючи інформацію на основі того, чим користувач уже цікавився. Тому не вийде повністю і одразу змінити видачу, тільки виставивши українську мову в налаштуваннях. Але це має бути першим кроком. 

Для початку потрібно внести мовні зміни в інтерфейсі. Зайдіть у налаштування Google.

Ви потрапите у швидкі налаштування, в яких можна обрати мову. 

Оберіть українську мову та натисніть кнопку «Зберегти». Цей вибір впливає не лише на інтерфейс пошуковика, а і на результати видачі. 

Існує ще один розділ, де є мовні налаштування — у вашому власному обліковому записі. Зайдіть у свій акаунт Google та відшукайте розділ «Особиста інформація». Проскрольте трохи вниз і знайдете налаштування мови. 

Потрібно прибрати російську як основну, замінивши її на українську, а також повністю видалити мову окупанта із додаткових варіантів. Також варто вимкнути автоматичне додавання мов — тоді пошуковик не буде відслідковувати, які мови ви використовуєте, і не буде включати їх в пошук сам.

Але зверніть увагу на один момент. У наведеному прикладі до початку налаштувань біля української та англійської мов стоїть напис «Додано для вас». Тобто пошуковик додав їх сам, помітивши, що користувач часто ними оперує. Їх потрібно зберегти, натиснувши на відповідну кнопку, а також вручну додати всі мови, якими ви бажали б послуговуватися додатково. Якщо цього не зробити, при відключенні автоматичного додавання мов сервіс буде показувати видачу тільки основною мовою — в нашому випадку українською. 

Але і це ще не все! У вкладці «Інструменти» під час кожного пошуку можна виставляти конкретну мову, тобто українську.  

Після цього потрібно очистити кеш браузера та історію пошуку. Деякий час Google все ще буде «по старій пам’яті» пропонувати російські сайти. Але якщо не переходити за цими рекомендаціями, то штучний інтелект скоро засвоїть, що вам не цікавий російський контент, і перестане ставити подібні посилання у добірку. 

Як заблокувати сайти по домену — використовуйте пошукові оператори

Можливо, у вас виникала така думка: чи можна прибрати з видачі сайти за країною походження? На жаль, у системі немає можливості додавати чи виключати сайти за локацією або за доменом на постійній основі. Але можна прибирати сайти з певними доменами при кожному пошуці. Просто додайте до запиту пошукові оператори -ru (національний та найбільш розповсюджений на росії домен) та/або -by — домен Білорусі. 

Таким же чином ви можете вилучити з результатів будь-яке слово. Якщо додати до запиту -и, то зникнуть статті, в яких використаний сполучник «и» — тобто весь російськомовний контент. Ця хитрість не працює для рекламних блоків, але органічна видача слухняно формується з україномовних сайтів.  

Якщо ж ми говоримо про постійні налаштування, які не потребують введення операторів кожного разу, то прибрати російські сайти з пошуку можливо тільки через мовні опції. Це якраз той випадок, коли мова має значення. 

Як видалити російські відео з рекомендацій на YouTube?

Оскільки YouTube належить компанії Google, його пошукові алгоритми працюють схожим чином. Українізувати відеохостинг буде складніше, бо в ньому менше ручних мовних налаштувань. Ви можете тільки обрати мову інтерфейсу. 

Клікніть на іконку свого облікового запису у правому верхньому кутку вікна, щоб зайти в керування обліковим записом та виставити українську мову. 

Далі доведеться скоригувати свою користувацьку поведінку, щоб сервіс брав до уваги ваші уподобання. Видаліть всі російськомовні канали з підписок. Історію переглядів можна почистити повністю або видалити тільки російськомовні відеоролики. 

Після всіх процедур майданчик ще намагатиметься «підсовувати» російськомовний контент, але якщо не клікати на такі відео, то з часом вони зникнуть з видачі.

Читайте також: «Як захистити свій акаунт в Cityhost в часи інформаційної нестабільності»

До речі, чи ви знаєте, що Cityhost має свій власний YouTube-канал, де можна знайти багато відеоінструкцій українською мовою про те, як найефективніше користуватися нашими послугами? Підписуйтеся та не пропускайте нові відео.

Лагідна українізація мережі

Вона, власне, вже почалася з того, що наші веб-майстри та представники бізнесу почали переносити свої сайти на українські хостинги і сервери, а також відмовилися від російських сервісів

Тепер черга за мовою. Якщо ви повністю українізуєте свій пошук, то це призведе до короткочасного звуження інформаційного простору, адже українською мовою контенту менше. Ви зустрінетеся з дефіцитом наукової та науково-популярної інформації, розважальних і творчих сайтів. Навіть українські блогери та власники сайтів до війни часто обирали російську мову просто тому, що хотіли охопити ширшу аудиторію. Пригадайте тих же відомих тревел-блогерів Дмитра Комарова і Антона Птушкіна — вони українці, але робили свої випуски російською.

Але не варто боятися — як тільки з'явиться попит на видачу українською мовою, одразу ж почнеться українізація нашого сектора інтернета. Ми вже нетерпляче очікуємо на статті та відеоролики про космос, новітні технології, природу та інші цікаві теми. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Спеціаліст-консультант: Олег Рівтін

CEO Cityhost.ua. Спеціалізується на маркетингу, пошуковій оптимізації, зв'язках із громадськістю.