CityHost.UA
Допомога і підтримка

Врятувати український бізнес: програми підтримки підприємців у воєнний час

 9574
04.04.2022
article

 

 

З початком повномасштабного вторгнення український бізнес завмер — частина підприємців пішла на фронт, інші евакуювались, багато хто був просто занадто шокований, щоб працювати. Хтось закрив офіс і почав волонтерити, а в зоні бойових дій займатися бізнесом стало взагалі неможливо. 

У середині березня не працювало більше 40% малих підприємств, і тільки 13% продовжували свою роботу в повному масштабі. 

Українська економіка зазнає колосальних втрат не тільки через фізичні руйнування, але і через зниження активності підприємців. Тому влада закликає всіх, хто може працювати у цей складний період, відновити свою діяльність, щоб утримати не менш важливий фронт — економічний. Станом на початок квітня підприємці починають відновлювати роботу, знову працюють ринки, магазини, сфера послуг, виробництво соціально важливих товарів.

Щоб підтримати бізнес, держава здійснює ряд заходів, які полегшують роботу та заохочують підприємців до діяльності. Ми розкажемо, як працює допомога бізнесу під час війни та як нею скористатися.

Зниження податків

Податкові пільги в Україні на час воєнного стану запроваджені 17 березня 2022 року і покликані максимально знизити навантаження на підприємців. Через ці послаблення держава та місцеві бюджети отримуватимуть значно менше коштів, але зараз головне, щоб бізнес вижив.  

  • Для третьої групи ФОП ставка єдиного податку знизилася з 5% до 2%, ПДВ сплачувати не потрібно. Таке ж податкове правило встановлено для всіх підприємців (ФОП та юросіб) з товарооборотом до 10 млрд гривень на рік.

    Читайте також: «Як зареєструвати ФОП для IT-фрілансерів та яку групу вибрати». 

  • Дозволяється не сплачувати за себе ЄСВ (єдиний соціальний внесок) самозайнятим особам та фермерським господарствам. Правило чинне протягом всього воєнного стану та ще рік після його припинення. Також не потрібно платити ЄСВ за мобілізованих працівників ФОПам ІІ і ІІІ групи. Звільнені від сплати ЄСВ також ФОПи, які не отримують прибутку під час війни. 

  • ФОП І та ІІ групи звільняються від обов’язкової сплати єдиного податку, але можуть сплачувати його добровільно. 

  • Власники активів, розташованих у зоні бойових дій на на тимчасово окупованих територіях, звільнені від сплати податку на землю та екологічного податку до кінця року, наступного за роком, коли буде скасований воєнний стан. Не вноситься також орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній власності. 

  • Ставка ПДВ на всі види пального знизилася з 20% до 7%, акцизний платіж скасовано.

  • Не оподатковуються всі види благодійної допомоги на користь ЗСУ, вимушено переміщених осіб та тих, хто перебуває в зоні бойових дій.

  • За порушення правил реєстрації та роботи з РРО не будуть накладатися штрафи до завершення воєнного стану. 

Читайте також: «РРО: що це таке і кому потрібен, огляд сервісів програмного РРО».

Інформація може змінюватися та оновлюватися, тож радимо вам слідкувати за новинами про податкові пільги під час війни на сайті ДПС України

Працевлаштування переміщених осіб

За надання робочого місця внутрішньо переміщеній особі підприємець отримуватиме 6500 гривень протягом двох місяців. 

Щоб отримати виплату, потрібно укласти договір з працівником та зареєструвати дані про нього в «Дії» або в місцевому відділі Державної служби зайнятості.

Перевозимо бізнес

Якщо ваше підприємство опинилося в зоні небезпеки, держава надає допомогу з його релокації. Підприємець може отримати площі та обладнання для роботи, допомогу в перевезенні працівників та надання їм місця для проживання та інше. Також будуть підбиратися серед місцевих мешканців працівники для повної комплектації персоналу на заміну тим, хто служить в ЗСУ, евакуювалися, не можуть працювати за станом здоров’я тощо. 

Держава віддає перевагу підприємствам, які виробляють соціально важливі товари — харчові продукти, одяг, взуття тощо. Але відповідь на заявку і допомогу отримають всі, хто залишив запит. 

Ця опція стосується і великих підприємств, і малого бізнесу. Заявку на евакуацію в західні області можна залишити за посиланням.

Наразі на захід перевезено близько 90 підприємств, більше половини з них вже почали працювати. Влада отримала понад тисячу заявок на релокацію бізнесу, які зараз активно опрацьовуються.

До речі, Cityhost також здійснив часткову релокацію за кордон (щоправда, самостійно). Ми перенесли хостинги та VDS-сервери до Німеччини, завдяки чому дані наших клієнтів перебувають у більшій безпеці. Про це та інші кроки для стабілізації роботи читайте в новині «Cityhost продовжує працювати — зміни в реаліях війни». 

Кредитування

Влада надає можливість отримати кредит до 60 мільйонів гривень під 0%. Після скасування воєнного стану ця пільга діятиме ще місяць, потім ставка становитиме 5%. Максимальний термін кредитування — до 5 років.

Кошти надаються на придбання основного устаткування та сировини, а також для поповнення коштів, потрібних, щоб забезпечити можливість підприємницької діяльності. 

Зменшені вимоги до отримувачів кредиту: розраховувати на нього може будь-яке підприємство, власниками, акціонерами та кінцевими бенефіціарами якого є українці. Для громадян країни-окупанта або учасників фінансованих ним терористичних організацій така можливість не надається.

Кредитування працюватиме на базі програми «Доступні кредити 5-7-9%» та доступне в українських банках. 

Допомога аграрному сектору

Аграрії виконують надзвичайно важливу місію, годуючи не лише українців, а й інші країни, тому держава окремо розробила програми допомоги фермерам. Оскільки через неможливість експортувати свої товари за кордон сільгосппідприємства не мають достатньо коштів для закупівлі посівного матеріалу, вони можуть брати кредит для проведення посівної кампанії, відсотки за яким компенсує держава. Сума позики може сягати максимум 50 мільйонів гривень. 

Також для аграрників максимально спрощена процедура сертифікації посівних матеріалів, дозволено експлуатувати машини для сівби без реєстрації. 

Міністерство аграрної політики створило опитувальник, у якому представники фермерських господарств можуть залишити заявку щодо своїх потреб.

Приватні ініціативи

Крім державної допомоги наші підприємці можуть скористатися ініціативами від приватних компаній, як українських, так і міжнародних. Їхня робота узгоджується з державою і спрямована не лише на фінансову підтримку бізнесу, але і на консультування, інформування, пошук можливостей тощо.   

Допомога через фінансування виробництва

Українська компанія «Економіка довіри» запустила програму, завдяки якій місцеві товаровиробники можуть отримати кошти для виготовлення товарів, призначених для благодійних цілей. 

Таким чином закордонні доброчинці не просто передають гроші на волонтерські потреби, а проводять їх через українських підприємців, які можуть покрити витрати на сировину, енергопостачання, оплату праці тощо. 

Наприклад, підприємство виробляє взуття, яке можна передати для потреб вимушено переміщених осіб. Можна подати заявку на виготовлення певної кількості пар взуття, яке виробник зобов’язується передати волонтерам безоплатно. Після опрацювання заявки він отримає необхідні кошти у формі благодійного внеску.

Якщо ви створюєте соціально важливий продукт та бажаєте долучитись кампанії — заповніть форму за посиланням.

Biz For Ukraine

Biz For Ukraine —  це сервіс для компаній, спеціалісти яких можуть працювати віддалено. Проект створено Інститутом маркетингу (Естонія) спільно з Офісом з розвитку сприяння підприємництву та експорту (Україна).

Ним можуть скористатися підприємства, які працюють у такій царині:

  • Дизайн (одяг, макетування журналів, ілюстрації).

  • Архітектура, інжинірінг, будівельне проектування (опалення, електрика, системи кондиціонування та водопостачання).

  • Маркетинг (SEO, SMM, аналіз сайту, інтеграція зі службами Google, маркетингова стратегія).

  • Консалтинг (юриспруденція, бухгалтерія і фінанси, експортні розрахунки, податки, рекрутинг).

  • IT-галузь (розробка програмного забезпечення, сайтів, мобільних додатків, UI/UX-дизайн, розробка сайтів на Wordpress).

Якщо ви представляєте компанію, працівники якої можуть надавати послуги віддалено — долучайтеся до списку виконавців, який побачать замовники, заповнюйте цю форму.

Продуктові мережі шукають постачальників

Zernotorg.ua — українська платформа, яка допомагає в комунікації масштабним зерновим підприємством та фермерським господарствам. Спільно з Міністерством агрополітики вони розробили сервіс «Переробка», на якому виробники харчових продуктів та торговельні мережі можуть знайти один одного. Це дуже корисно в час, коли усталені ланцюжки розриваються і потрібно шукати нові контакти.

Якщо ви є виробником або точкою продажу продуктів, заповніть анкету та знайдіть своїх партнерів. 

Програма EU4Business

EU4Business — програма допомоги малому та середньому бізнесу, створена за рахунок співфінансування ЄС та німецького уряду. Спрямована на підтримку бізнесу в шести країнах східного партнерства, серед яких є Україна (і немає росії). 

Сама програма існує з 2016 року і вже підтримала близько 10 тисяч підприємств у їхньому прагненні до розвитку. У 2019-2021 роках ініціатива допомагала бізнесу адаптуватися до реалій коронавірусу. 

У березні було створено нову програму «Конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», головні цілі якої полягають у збереженні робочих місць, працевлаштуванні переміщених осіб, допомога бізнесу в перепрофілюванні на актуальні напрямки та долученні діаспори до підтримки. 

Представники українського бізнесу та місцеві громади, які мають певні запити і потреби, можуть надіслати листа на пошту eu4business.ukraine@giz.de. 

Як працює столиця

У прифронтовому Києві вже почали свою роботу деякі підприємці — пекарні, магазини, ринки, аптеки, заправки. КМДА максимально сприяє поверненню бізнесу та активного життя у місті. Відновлено роботу транспорту, де це можливо.

30 березня КМДА запровадила ряд пільг для місцевих підприємців. Зокрема, підприємства пересувної торгівлі, ресторанні заклади та підприємства, які працюють на комунальній площі, звільняються від сплати оренди (вона становитиме 1 гривню). Пільги отримають рекламні служби, які публікують патріотичну рекламу, та паркувальні майданчики. 

Засідання Київської міської ради, на якому запроваджені пільги для підприємців. Фото з Офіційного порталу Києва. 

Щоб підтримати підприємців у їхніх конкретних потребах, у Києві та області створено спеціальну онлайн-платформу, де представники бізнесу можуть залишити запит на допомогу, яка потрібна для відновлення або продовження роботи. Опитувальник за посиланням.

Якщо ви — київський підприємець, який працює під час війни, додавайтеся на карту працюючих підприємств. Саму карту можна побачити у додатку «Київ цифровий».

Департамент інформаційно-комунікаційних технологій КМДА створив на Google Maps карту аптек, які працюють у Києві. До речі, ця опція доступна для всіх користувачів, тож ви можете також долучитися до створення карт, які стосуються важливих локацій у столиці (ринки, банкомати, питна вода тощо). 

Допомога бізнесу в 2022 році працює не лише  в межах всеукраїнських державних та приватних програм. Також існують обласні та міські ініціативи, про які кожен підприємець може дізнатися на сайті своєї обласної державної адміністрації, обласної ради або міської ради.

Тримаймося!

Якщо ви маєте власну ініціативу для підтримки бізнесу або знаєте про корисні можливості для підприємців — напишіть на адресу bogdana@cityhost.ua, щоб ми могли поділитися цією інформацією, додавши її до статті.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.