CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як створити свій сайт для бізнесу: самостійно, легко і відносно дешево

 3101
07.07.2023
article

 

 

Зазвичай якщо ви замислюєтеся, як створити сайт самому, це може означати, що у вас обмежений бюджет і проект ще молодий. Тому зараз розглянемо всі варіанти, як створити сайт з нуля, при цьому витративши якомога менше ресурсів. Треба розуміти — що простіший і дешевший спосіб обираємо, то більше в ньому буде обмежень.

Але в будь-якому разі створення сайту — це не магія, а просто перелік послідовних кроків, які може здійснити навіть людина, яка вперше береться за цюо справю. Для цього достатньо лише бути впевненим користувачем ПК та Інтернету і слідувати рекомендаціям, які ми опишемо нижче. 

Попереднє дослідження, створення концепції сайту

Бюджет, контент, всі додаткові  особливості сайту залежать від того, що саме ви хочете цим сайтом донести до користувача:

  • продаж товарів;

  • інформування про акції;

  • швидкий збір лінків, адрес чи передзамовлень на щось конкретне;

  • блог про життя компанії, який створює довірчу атмосферу;

  • просування однієї конкретної послуги чи товару в рамках акції.

Список насправді може бути більшим, і в ньому може бути кілька пунктів, важливо їх розуміти.

Тепер треба подивитися, як ця ж задача вирішується у ваших конкурентів, а також яким чином найбільш охоче отримує інформацію в мережі ваша аудиторія. Наприклад, якщо ви продаєте квіти чи тенісні ракетки, ваші клієнти можуть читати спеціалізовані форуми чи групи. Ви можете звідти дізнатися, як вони сприймають інформацію, що їх дратує чи приваблює, на які відомості про вас чи ваших конкурентів вони реагують, а що їм нецікаво.

Структура сайту

Структура — це всі сторінки, які є на сайті, і навігація та перелінковка, тобто переміщення між ними. 

Наприклад, на сайті може бути сторінка товарів, сторінка відомостей про компанію, блог і сторінка відгуків. Треба подумати, як можна переміщуватись між ними, як вони будуть виглядати.

В структуру також входять заголовки та інтерактивні елементи — наприклад, «замовити товар», «залишіть нам відгук». Їх можна обіграти серйозно чи з гумором, зробити скромними чи яскравими.

Читайте більше про це у статті Що таке tone of voice — яким тоном бренду говорити зі своєю аудиторією.

як створити сайт - оформлення сторінок

Планування та створення контенту

Чим саме сайт буде заповнений, залежить і від мети, і від того, який саме вміст ви наразі можете забезпечити. Не кожній компанії, наприклад, під силу одразу замовити собі круте відео, але красиво сфотографувати товари дуже важливо. Також варто подумати про тексти на основних сторінках і, якщо він буде, у блозі.

Для того, щоб сайт краще просувався в мережі, необхідно подбати про ключові слова, які будуть використовуватися в статтях та описах товарів. Збір ключових слів або створення семантичного ядра — цікавий творчий процес, якому варто приділити час. Ось докладна інструкція про те, як створити семантичне ядро.

Безкоштовний констуктор з готовим доменом

Найпростіший і найдешевший варіант створення сайту з нуля — це готовий конструктор сайтів, який одразу хоститься на серверах творців конструктора, і тому надає готовий домен або дозволяє підключити свій за додаткові кошти. Конструктори, до яких ми будемо ще повертатися далі — це рішення, яке може буквально врятувати недосвідченого веб-майстра. Там є набір готових тем і готових елементів — меню, сторінок, кнопок, функцій, які можна зібрати у сайт за пару годин, просто клікаючи мишкою. Не треба знати код, не потрібно довго вивчати тему. Але, як то кажуть, є кілька але.

Головне, що треба мати на увазі: такий сайт буде мати складний домен третього чи четвертого рівня — наприклад, якщо ви скористаєтеся конструктором Google сайти, про який поговоримо нижче, адреса буде https://sites.google.com/view/yoursite, а це зовсім недобре для просування.

Як створити Google-сайт

Це — найпростіший і доволі надійний спосіб зробити свій сайт, який підходить для простих проектів: на ньому можна зробити сайт-візитку, лендинг для одного-двох товарів тощо. За допомогою конструктора створити сайт безкоштовно в Google дуже легко — достатньо перейти на відповідну вкладку і почати роботу.

як зробити сайт самому на Google Sites

Втім у цього конструктора є найголовніший недолік — простота. Там всього кілька тем, немає можливості регулярно вести блог чи публікувати новини, немає кнопок соцмереж чи коментарів.

Готові конструктори

Існує безліч готових конструкторів, що працюють як окремий сервіс.  Ось тут можна подивитися топ таких конструкторів. Там одразу є хостинг, готові шаблони, теми, функціонал ширший, ніж у гугл-сайтів. Наприклад, платформа Wix дозволяє робити і мобільну версію, і блог, і інтернет-магазин. Щоправда, безкоштовність умовна. Наприклад, щоб отримати свій домен, доведеться оплатити преміальний тариф. Домен вам точно потрібен, якщо ви вирішили створити сайт для інтернет-магазину чи популярний блог. 

Крім того, треба ознайомитися з умовами: може бути обмежений трафік на сайт. Крім того, треба мати на увазі, що ваш сайт одразу опиняється в чужих руках, і його доля може бути непередбачуваною. Десь ставлять свою рекламу, десь може закритися компанія — і мігрувати ви не зможете, бо конструктор, як правило, не дає такої можливості.

Тому максимум, що можна на конструкторі — зробити сайт-візитку на дві сторінки, щоб не було шкода втратити.

Зараз ми повернемося до теми конструкторів у більш класичному варіанті створення сайтів.

Як створити свій сайт на платному хостингу

Якщо ми говоримо про бізнес, то платний хостинг і домен кращі за будь-які інші варіанти: це виглядає набагато надійніше і зрозуміліше для клієнтів. А крім того, це дійсно більш надійно: у хостера є перед вами певні зобов’язання. 

Коли йдеться про платні послуги, дуже швидко постає питання, чи це дорого. Ось тут є докладний підрахунок, скільки коштує створити сайт — і це доволі дешево, якщо грамотно обирати, що купувати, а що ні.

Домен

Домен — це адреса сайту в інтернеті, за якою ваш проект будуть знаходити користувачі. Його беруть в оренду на строк від року, і коли термін збігає — продовжують. 

як створити сайт з нуля - купівля домену

Доменне ім’я складається з частини, яку ви маєте придумати, і доменної зони, від якої, власне, залежить ціна послуги: вона відрізняється. Важливо, щоб це поєднання було:

  • коротким;

  • містило, бажано, лише літери, жодних додаткових знаків;

  • легко запам’ятовувалося і набиралося в пошуковому рядку.

Можна скористатися пошуковиком на сторінці хостера, котрий покаже, в яких доменних зонах може бути розташоване ваше ім’я, і перевірить, чи воно взагалі не зайняте. Наприклад, ось тут можна купити домен, порівнявши ціни.

Якщо брати доменне ім’я у того ж провайдера, що і хостинг, прив’язати його до сайту буде простіше: все знаходитиметься в одній панелі керування.

Хостинг і платформа для сайту

Від хостингу нам потрібна надійність, гарні відгуки, прозорі платіжні інструменти і сапорт, який швидко відповідає. Це — головне, але є приємні речі, які можуть надавати хостери, щоб полегшити життя початківців і не тільки:

  •  зручна безкоштовна панель керування;

  •  конструктор сайтів;

  • передвстановлена CMS;

  • комплексні пакети, де одразу пропонується домен, хостинг і обрана платформа для сайту, а також сертифікат безпеки SSL, який особливо вам потрібен, якщо у вас інтернет-магазин, або якщо сайт збиратиме платежі з іще якихось причин. Можна замовити хостинг, на якому все готово до роботи, і залишиться лише збирати сайт.

Створити сайт самостійно на конструкторі

Якщо конструктор надає хостер, то, як правило, там великий набір готових рішень  — тем, шаблонів, елементів. В деяких випадках навіть можлива міграція сайту на конструкторі, якщо ви схочете змінити провайдера (ось тільки питати про це треба заздалегідь).

Конструктори, зроблені за принципом drag and drop, дозволяють зібрати сайт дуже швидко, і виглядати він потім буде яскраво і професійно: ви користуєтеся дизайнами, які уже розробили спеціалісти.

як зробити сайт візитівку на конструкторі хостингу

Найпростіший сайт або маленький інтернет-магазин зібрати таким чином дуже зручно.

Конструктор матиме суттєві недоліки для більших проектів: наприклад, якщо йдеться про інтернет-магазин з великою кількістю товарів, то завантажувати їх доведеться по одному, а це незручно.

До того ж, редагувати конструктор неможливо, в ньому є лише те, що є. Отже якщо ви плануєте працювати над сайтом далі та з часом ускладнювати його, це не ваш варіант.

Зробити простий сайт на HTML

Плюс такого сайту — він буде дуже простий і легенький, оскільки система керування контентом не буде займати місце і час на завантаження. Якщо йдеться про візитку чи лендинг, то це не буде і надто складно. Ось доступна інструкція, як створити просту сторінку в шаблоні HTML.

Створення сайту з нуля на CMS

CMS, система керування контентом або рушій — це по суті теж конструктор, але набагато складніший. Вона містить велику кількість шаблонів, тем, розширень і плагінів, які дозволяють створити сайт самостійно, не використовуючи код. Але рушій дає також можливість редагувати код, якщо в майбутньому знадобиться, тож лишає вам багато свободи.

CMS треба попередньо встановити на хостинг, і краще, якщо провайдер зробить це за вас. У дуже багатьох пропозиціях від хостера існують хостинги з уже встановленим рушієм. Якщо ж ви обрали «порожній» хостинг, краще, щоб там був у наявності автовстановник або панель керування, де можна легко поставити рушій, користуючись інструкціями від провайдера.

Ось невеличкий список популярних рушіїв:

  • Wordpress, переважно для текстових сайтів, блогів, новинних порталів, візиток, проте з додатком WooCommerce можна зробити і магазин;

як зробити сайт на вордпрес

  • Opencart, система для інтернет-торгівлі з відкритим кодом. В ній безліч безкоштовних і умовно-безкоштовних додатків, щоб додавати товари, кошик, збирати статистику тощо;

як створити свій сайт для бізнесу за допомогою опенкарт - opencart

  • PrestaShop має багато функцій, які працюють по замовчуванню, з коробки — вона трохи дорожча у використанні, але простіша.

створити сайт для інтернет-магазину на prestashop

Хоча сам рушій встановлюється почасти безкоштовно, і плагіни та додатки до нього пропонуються теж безкоштовно, в багатьох з них є платні версії, які дають набагато більше функцій. І, якщо саме ця функція буде вам потрібна, доведеться щось сплатити. Втім це все одно дешевше за послуги з розробки.

Читайте також: ТОП-3 CMS для створення інтернет-магазину

Як зробити сайт самому і не пропустити помилку — тестуємо в роботі

Після того, як сайт створено, його варто потестувати у кілька способів:

  • подивитися, як все працює з мобільного і з десктопа. Спробуйте зайти на сайт з різних браузерів, понатискати кнопки, скористатися меню, фільтрами;

  • попросити подивитися на сайт кількох людей, бажано з числа вашої аудиторії — наприклад, клієнтів. Важливо, щоб їм було зручно користуватися сайтом. А ще таким чином ви побачите, чи добре сайт працює з різних пристроїв та браузерів. Можна піключити і співробітників — у кожного свій телефон, планшет чи ноутбук.

Неодмінно підключіть аналітику. Для цього є спеціальні плагіни, або ви можете просто скористатися Google аналітикою: її можна легко встановити на сайт, і у вас будуть найрізноманітніші дані про його відвідувачів — хто вони, як поводяться, як бачать сторінки, зрештою, як роблять покупки.

Просування сайту — SEO та соцмережі

Новостворений веб-сайт невідомий пошуковикам, і по всіх запитах він навряд чи підніметься у видачі швидко. Для того, щоб його почали відвідувати, користувачі мають дізнатися про існування сайту. В перші ж дні після запуску варто почати працювати над цим:

  • роздати візитки чи розіслати повідомлення всім уже наявним клієнтам, якщо ви маєте розсилку;

  • додати адресу сайту на всю друковану рекламну продукцію, QR-коди в своїх офлайнових закладах тощо;

  • якщо у вас ще немає соцмереж, час створити там сторінки. Соцмережа обирається залежно від того, де переважно «сидить» ваша аудиторія. Слід регулярно вести сторінку чи групу, прописати адресу сайту в «шапці» і додавати там, де доречно, до постів. Ось інструкція, як створити бізнес-сторінку у Facebook, аналогічні поради можна знайти для інших;

  • замовляти рекламу — це може бути таргетована реклама в соцмережах, що закликає переходити на сайт, реклама в Google ADS, що показує ваш сайт на рекламних місцях у видачі;

  • дуже добре працює так звана нативна реклама — коли ви даєте якісь новини чи коментарі місцевим ЗМІ, або додаєте лінк на сайт у відповідній темі групи з дозволу адмінів.

Це — дуже великий обсяг роботи, але вже невдовзі ви будете розуміти, що саме з цих заходів працює конкретно для вас. На початку роботи сайту треба трохи допомогти, щоб згодом він допомагав вам.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.