CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як вибрати VPS-сервер для сайту: оптимальні параметри та інструкція із розміщення веб-ресурсу

 2410
14.06.2023
article

Кожному сайту потрібен хостинг, щоб зберігати файли та зробити їх загальнодоступними для відвідувачів. Це може бути економний віртуальний хостинг (англ. shared hosting) або VPS сервер, власник якого має права адміна з можливістю самостійного налаштування та встановлення різних програм, необхідних для бізнесу.

Як вибирати VPS сервер, для яких саме сайтів він необхідний, які мають бути параметри і як завантажити сайт на сервер — найчастіші питання для тих, хто ще не мав досвіду використання цієї послуги.

У цій статті ми зібрали концентрат корисних порад та інструкцій щодо розміщення сайту на VPS: 

   

Яким сайтам потрібен сервер VPS, і в яких випадках достатньо звичайного хостингу

У VPS/VDS є дві істотні відмінності порівняно з shared hosting, завдяки яким клієнти часто розміщують сайти саме на віртуальних серверах: 

  1. Більший обсяг ресурсів та дискового простору (це добре для сайтів з «важкими» файлами або високим трафіком»);

  2. Можливість самостійно встановлювати будь-яке програмне забезпечення (буде корисно в разі потреби використання ПЗ, якого немає на хостингу). 

Давайте для наочності порівняємо ці дві послуги. Так, найбільший тариф лімітованого shared хостингу Penthouse в Cityhost надає для використання 60 ГБ дискового простору та 15% ресурсів сервера. Найбільший доступний віртуальний сервер Linux KVM-400 (Україна) має вже 400 ГБ дискового простору, CPU на 8 ядер та 16 ГБ оперативної пам’яті. Як бачите, різниця відчутна. І при цьому на хостингу ви отримуєте фіксований набір інструментів для роботи з сайтом, до якого неможливо нічого додати. На віртуальному ж сервері клієнт сам собі хазяїн, може встановлювати будь-яке ПЗ. Простіше кажучи, ВДС сервер — це наступний рівень хостинга. 

Кому потрібен VPS хостинг сайту:

  • власникам популярних сайтів з високою відвідуваністю, 

  • власникам майданчиків, на яких розміщуються хостинги картинок, відео- чи фотостоки, 

  • агенціям з розробки сайтів, яким потрібен простір для розміщення тестових варіантів, 

  • веб-майстрам, які мають велику мережу сайтів. 

Коли достатньо звичайного хостингу? Якщо у вас невеликий блог, інтернет-магазин на кілька десятків товарів, лендінг, сайт-візитка або молодий медіаресурс з невеликою відвідуваністю. 

На віртуальний сервер часто переходять із хостинга — це трапляється в тому випадку, коли сайт уже не вміщується і потребує більшої кількості ресурсів. У цьому випадку рекомендуємо не чекати, поки сайт почне виснути, а запускати міграцію на ВДС в разі досягнення 80% використання ресурсів. Деяким масштабним проектам не вистачає навіть віртуального сервера — і тоді вони переходять на виділений сервер, який має ще більше ресурсів та можливостей. 

Яким має бути надійний VPS хостинг — технічні параметри для різних видів сайтів

Щоб вибрати надійний VPS сервер, потрібно враховувати:

  1. Об'єм сховища. Визначте обсяг даних, які потрібно зберігати. Варто обирати тариф із запасом, адже, скоріш за все, ваш проєкт згодом зростатиме. Обсяг даних можна уточнити у розробників або ІТ-спеціалістів.

  2. Тип сховища. Сервери надають сховища двох типів: SSD (твердотільний накопичувач) або HDD (класичний жорсткий диск). Рекомендуємо віддавати перевагу SSD: вони більш продуктивні та швидкі у порівнянні з HDD.

  3. Обсяг оперативної пам'яті (RAM). Якщо серверу не вистачає оперативної пам'яті, а відвідувачів стає дедалі більше, сайт завантажуватиметься повільно. Через це можна втратити клієнтів. Орієнтовний обсяг RAM для стабільної роботи різних онлайн-сервісів:

  • 1 Гб — візитки, лендінги, тестові проєкти.

  • 2-4 Гб — один або кілька невеликих сайтів.

  • 8–16 Гб — сайти з високою відвідуваністю, наприклад інтернет-магазини чи ЗМІ, або проекти, які утримують велику кількість маленьких сайтів.

  1. Характеристики процесора. Від продуктивності процесора залежить швидкість виконання завдань. Під час вибору потрібно орієнтуватися на частоту (вимірюється ГГц — гігагерцах) і кількість ядер. Чим більше ядер у процесора, то більше запитів користувачів може обробляти віртуальний сервер.
  2. Підтримувані ОС. Послуга віртуальний сервер передбачає можливість встановлення різних операційних систем. Яку саме ОС вибрати — залежить від ваших потреб і уподобань. Cityhost пропонує дві популярні версії серверних ОС — безкоштовну Linux та платну Windows. Найчастіше клієнти обирають Linux — вона гнучка, цілком підходить під всі потреби сайтів та економить бюджет. Windows необхідна в тому разі, якщо ви використовуєте ПЗ, написане спеціально під неї. 

Для того, щоб правильно вибрати віртуальний сервер, варто скористатися тестовим періодом, який надають практично всі хостинг провайдери в Україні. У Cityhost, наприклад, ви можете отримати 5 днів для тестування VDS за 99 гривень. 

Читайте також: VDS для ведення бухгалтерського обліку

Яку панель керування вибрати для VPS, призначеного під розміщення сайту

У цій інструкції ми будемо говорити те, як працювати з послугами Cityhost — для інших провайдерів алгоритм може дещо відрізнятися. Отже, уявімо, що ви вже вибрали VDS сервер та замовляєте його. 

Керувати сервером можна через термінал за допомогою командного рядка, але набагато простіше робити це засобами панелі керування. Ви можете орендувати «голий» сервер та самостійно встановити будь-яку панель — хоч самописну, якщо є достатньо навичок та знань. А можете отримати VDS хостинг для сайту з уже встановленою панеллю — це не потребує додаткових оплат.   

Найбільш популярною серед клієнтів є безкоштовна панель керування HestiaCP на Linux. Це простий і зручний інструмент, завдяки якому вивести сайт в мережу буде не складніше, ніж на звичайному хостингу. До того ж у нашому FAQ є багато інструкцій з використання Hestia, які знадобляться новачкам.

Достатньо вибрати пункт HestiaCP під час оренди  сервера у формі замовлення. 

VPS сервер - панель керування HestiaCP

Якщо ж ви з якоїсь причини замовили сервер без панелі — зверніться до техпідтримки (це можна зробити зі свого акаунту, натиснувши значок підтримки або через телеграм-бот), і наші спеціалісти допоможуть зі встановленням.

Читайте також: Як запустити систему відеоспостереження на сервері

Після того як працівник підтримки пропише панель керування до VDS, ви зможете самостійно її  встановити за допомогою інструкції Як перевстановити операційну систему на VDS. Одночасно з ОС ви отримаєте панель керування, саме тому потрібно перевстановити саме систему. 

Майте на увазі, що під час переустановки всі дані на сервері будуть стерті. Потрібно буде почекати до 30 хвилин, доки система запрацює. Всі дані щодо OC та вашої нової панелі керування прийдуть на реєстраційну пошту — посилання на вхід, логін та пароль, а також пакет необхідних інструкцій. Переходьте в HestiaCP приблизно через 15 хвилин після отримання листа. Зробивши все правильно, ви побачите таку картину. 

VPS хостинг - вхід у панель керування HestiaCP

Налаштування панелі керування HestiaCP для роботи з сайтом

Щоб працювати з сайтом, потрібно здійснити декілька налаштувань. 

  1. В першу чергу — прибрати користувацькі обмеження, через які на сервері можна створити тільки один сайт та одну базу даних. Зробивши кілька кліків, ви перетворите кількість сайтів на безкінечну — скористайтеся для цього інструкцією.

  2. Направити домен на VPS сервер, після чого додати його в панелі Hestia у розділі WEB. 

Як додати домен на VDS сервер у панелі керування HestiaCP

Після внесення змін в DNS-записи домену він почне відображати вміст ВПС сервера одразу, як тільки закінчиться синхронізація нових налаштувань. Вона може тривати 2-72 години, проте в більшості випадків не довше двох годин.

Після цього ви матимете готову платформу для розміщення сайту — VPS хостинг та закріплений за ним домен. 

Також можете ознайомитися з кількома корисними інструкціями:

  1. Безкоштовний SSL-сертифікат: встановлення на Hestia CP

  2. Кастомізація параметрів веб-сервера

  3. Як увійти в phpMyAdmin та завантажити базу даних з файлу

  4. Як вибрати необхідну версію PHP 

Як завантажити сайт на VPS сервер - інструкція

Існує два способи завантажити сайт на віртуальний сервер — через FTP або файловий менеджер. Виберемо другий варіант, адже він найпростіший з усіх можливих. 

У панелі праворуч вгорі клікніть значок папки «Файловий менеджер».

vds хостинг для сайту - файловий менеджер у панелі керування

Ви побачите список папок, де потрібно буде знайти WEB. Всередині неї клікніть на назву домену, на якому буде розміщуватися сайт, а потім — на public_html. Саме тут буде «жити» ваш сайт.

Завантаження сайту на вдс сервер

Ми скачали найпростіший html-шаблон  в інтернеті та будемо завантажувати його у вигляді zip-папки. 

Читайте також: Як створити свій сайт на шаблоні html та вивести його в інтернет — інструкція для початківців

У папці public_html можна видалити файли-заглушки, щоб вона була зовсім чистою. Після цього завантажте архів за допомогою кнопки Add files. 

як вибрати vps сервер та завантажити на нього файли сайту

Розпакуйте файли, натиснувши три крапки праворуч від назви архіву та вибравши опцію Unzip. 

VPS сервер - розпаковка файлів з архіву

Далі потрібно зайти у директорію з назвою сайту та перемістити з неї всі файли та папки, щоб вони лежали одразу в public_html — якщо сайт знаходиться у вкладеній папці, він не буде відображатись на домені. Для цього відзначте їх галочками та натисніть кнопку Move.

vds хостинг для сайту - перенесення файлів

У вікні Select Folder потрібно буде вказати шлях до папки призначення, натискаючи на знаки «плюс». Щоб перемістити файли, просто клікніть на назву папки — це запустить процес.

вдс сервер - як перемістити папки та файли

Залишається тільки видалити вже не потрібний архівний файл та спорожнілу папку, в якій був шаблон. 

У нашого маленького сайту немає бази даних, але зазвичай вони є. Тому вам знадобиться також створення БД. Це можна зробити у розділі DB за таким же принципом, як ви зазвичай створюєте бази даних на хостингу.  

послуга віртуальний сервер - створення бази даних на VPS

Як бачите, опублікувати сайт на VDS сервері можна навіть без профільних знань з адміністрування. Звісно, знадобиться також слідкувати за станом сервера та здійснювати деякі налаштування, але в цьому вам допоможуть наш багатий на інструкції FAQ та працівники технічної підтримки. 

Якщо ж ви не маєте для цього часу та ресурсів — є варіант винайняти адміністратора на аутсорсі чи взяти у штат, або ж замовити послугу платного адміністрування безпосередньо у нас.  

Читайте також: Моніторинг стану сервера, резервне копіювання та безпека даних — що потрібно знати клієнтам хостинг-провайдерів.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Технічний консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.