CityHost.UA
Допомога і підтримка

Розміщуємо сайт в Інтернеті — які послуги купувати і скільки вони коштують

 5958
01.09.2022
article

 

 

Важливе питання при створенні веб-ресурса — як розмістити сайт в інтернеті та скільки це коштує. Наша сьогоднішня стаття призначена для людей, які тільки роблять перші кроки в роботі з послугами хостинг-провайдерів: початкуючих вебмайстрів, малих підприємців або просто тих, кому цікаво самостійно створити та опублікувати сайт.

Ми створимо прайс-лист на послуги, керуючись тарифами Cityhost.ua. Підрахуємо вартість основних послуг для розміщення сайту — хостингу, домену та SSL. 

Для інших провайдерів суми можуть відрізнятися, але не суттєво, адже вартість стандартних послуг у різних компаній приблизно схожа. 

Ми не будемо торкатися теми вартості розробки сайту — вона може бути здійснена багатьма різними способами та по різній ціні. Веб-сайт можна створити безкоштовно за допомогою CMS або конструктора сайтів, який пропонується на хостингових акаунтах багатьох провайдерів, зокрема і в Cityhost.

Тому приступаємо до підрахунків, маючи на увазі, що сайт у вас уже є або його можна розробити самостійно, не вкладаючи значних коштів. 

Скільки коштує домен для сайту 

Домен — це унікальна адреса сайту, яку клієнт оформляє у провайдера або реєстратора доменних імен і використовує для посадки сайту. Часто можна почути фразу — купити домен. Насправді ж це скоріше оренда, яка сплачується мінімум за рік користування адресою. Якщо не продовжити послугу вчасно, домен через певний проміжок часу вийде у вільний доступ і його зможе купити хто завгодно. 

Вартість домену на рік може коливатися від 49 гривень за pp.ua до кількох тисяч за преміум-домени. Але останні ми не будемо враховувати, бо такою послугою дуже рідко користуються ті, хто виводить в інтернет свій перший сайт. Поговоримо про бюджетний сектор, який найбільше підходить для цієї мети. Ціни актуальні для 2022 року, коли написана ця стаття. 

Один з найпопулярніших доменів .com нині коштує 499 грн за реєстрацію (по акції) і 599 за продовження через рік. Можна обрати схожий, але більш дешевий варіант за 339 гривень — com.ua (399 за наступне продовження).

Один із варіантів зекономити — обрати акційний домен. Але варто знати, що економія діє тільки перший рік, далі потрібно буде оплачувати повну вартість. Наприклад, зараз можна взяти доволі цікавий домен .pro всього за 299 гривень. Повна ж його ціна складає 849 гривень. 550 гривень економії на публікації сайту — як вам? 

Таким же чином можна взяти інші цікаві домени по акції — .info, .net, .org, net.ua тощо. 

Щоб користувачі одразу бачили напрямок бізнесу, можна обрати тематичний домен. Вони трохи дорожчі, але варті вкладених у них грошей. До того ж у цих зонах більше вільних адрес. Такі адреси коштують від 329 гривень до кількох тисяч, можна знайти хороший варіант в діапазоні до 1000 гривень. 

Не забувайте і про українські домени для регіонів, які коштують зовсім недорого — в середньому менше 300 гривень. Особливо вдалою буде така адреса, якщо сайт стосується локальної тематики — наприклад, це тренажерний зал у певному місті або веб-ресурс, присвячений визначним пам’яткам в області. 

Домени в Cityhost.ua

Популярні домени в Cityhost

Можна зекономити ще більше, отримавши безкоштовний домен на рік у пакетній пропозиції. Для цього в тарифах хостингу визначені суми, на які можна отримати безкоштовний домен — від 250 до 1000 гривень. Чим більший пакет, бим більша ця сума. Але і тут варто не забувати, що з другого року домен уже буде платний. 

У будь-якому випадку радимо брати домен і хостинг у однієї компанії — це набагато простіше з технічного боку та у плані обслуговування. 

У підсумку ми маємо вартість домена для сайту (перший рік користування): від 0 до 1000 грн/рік. 

Читайте також: «Як отримати домен безкоштовно» 

Що таке хостинг сайту і як його вибрати

Щоб веб-ресурс побачили користувачі, потрібно купити хостинг і розмістити на ньому файли сайту. Хостинг — це послуга з надання клієнту частини дискового простору та потужності сервера, постійно підключеного до інтернету. Відвідувач сайту надсилає запит від браузера до сервера, і той генерує і відправляє користувачу потрібні сторінки. 

Для простого сайту, блогу чи інтернет-магазину достатньо найменшого тарифа хостингу Apartment з дисковим простором 10 ГБ та доступними 5% серверного навантаження. Вартість — 1015.20 грн/рік. 

Найдорожчий із хостингів з фіксованою кількістю дискового простору — Penthouse, на якому пропонується 60 ГБ і до 15% потужності сервера. Він коштує 2687.04 грн/рік. 

Є ще одна цікава пропозиція — це безлімітні тарифи. У них є обмеження по кількості inode (об’єкти на диску), PHP memory_limit та відсотків навантаження на сервер. По кількості ж дискового простору, який можна використати, ніяких обмежень немає. Такі тарифи коштують від 1250,24 грн до 6333,39 грн на рік і можуть згодитися, якщо ви плануєте розміщувати сайт з великими файлами — відео, зображеннями тощо. 

Великі хостингові тарифи співмірні з невеликим віртуальним сервером, тому їхньої потужності вистачить навіть для доволі серйозних проектів. 

Радимо одразу брати пакет на 1 або 2 роки — так ви зможете зекономити до 42% вартості хостингу.

Як обрати тариф хостингу? Для першого простого сайту зазвичай достатньо з головою найменшого пакету Apartment.

Не бійтеся, що початкового хостингу може не вистачити. Коли ресурс набиратиме популярності, збільшиться трафік, кількість файлів та сторінок, можна перейти на більш широкий тариф.Зрозуміти споживання ресурсів доволі легко — у панелі керування хостингом є вкладка «Ресурси» в якій є декілька різних графіків та діаграм, що показують стан завантаженості. Коли CPU, RAM та дисковий простір використовуються на 80% — пора збільшувати потужність. Не чекайте, доки цифра стане більшою за 90% — це середній показник, і в разі пікових навантажень сайт може просто перестати відповідати.  

Моніторинг хостингу

Крім того, у Cityhost є ще одна пакетна пропозиція — місяць безкоштовного хостингу при купівлі будь-якого домена. Вона також дозволяє зекономити. 

Підсумуємо: хостинг для сайту коштуватиме від 1015.20 грн до 6333,39 грн. на рік. 

Читайте також: «Як хостинг впливає на ранжування та просування сайту» 

SSL-сертифікат безпеки: платний або безкоштовний

На кожному хостинговому тарифі є безкоштовний сертифікат безпеки, який можна встановити з панелі керування акаунтом. Для чого він потрібен? SSL забезпечує передачу даних шифрованими каналами, завдяки чому шахраї не можуть перехопити персональні дані клієнтів — логіни, паролі, дані карток. Зараз цей сертифікат важливий для просування в пошуці, адже Google вище оцінює сайти, на яких він є. Крім того, клієнти більше довіряють сайтам із захистом. Такого SSL цілком достатньо для візитівки, блогу, розважального сайту або будь-якого іншого, на якому не потрібно вводити фінансові дані. 

Якщо ви запускаєте інтернет-магазин, варто купити SSL-сертифікат. Найпростіший — з перевіркою домену, в якому потрібно тільки пройти валідацію по електронній пошті і підтвердити право на домен. Більш серйозні варіанти — з перевіркою компанії та розширеною перевіркою, доступні тільки для юридичних осіб та потребують документального підтвердження реєстрації компанії. Також є сертифікати, які захищають не лише сам домен, а і всі його піддомени. 

Крім того, що наявність такого SSL викликає більше довіри, він є одночасно страховкою від крадіжки коштів під час транзакції. Якщо таке трапилося, компанія-надавач сертифікату відшкодує збитки (до певної суми, вказаної в тарифі), крім випадків, коли крадіжка трапилася через витік персональних даних з вини клієнта — наприклад, покупець передавав третім особам логін та пароль від свого акаунту. 

Найдешевший сертифікат із тих, які ми надаємо, коштує 398.98 грн/рік, найдорожчий —  12 236 грн/рік. 

Підіб’ємо підсумок. Оскільки ми говоримо про початкуючий бізнес, то достатньо буде найпростішого сертифікату для одного домену за 398.98 грн/рік.

Якщо ви бажаєте більше дізнатися про всі фішки та можливості послуг Cityhost — читайте статтю «ТОП-11 переваг реєстратора доменів та хостинг-провайдера Cityhost».  

Фінальний підрахунок

Ми розглянули всі послуги, необхідні для запуску сайту. Тепер давайте все підрахуємо, щоб зрозуміти, скільки грошей потрібно вкласти в його публікацію. 

Варіант №1: сайт-візитка, лендінг, невеликий блог

Для сайту такого формату достатньо взяти хостинговий тариф Apartment за 1015.20 грн/рік. Для нього можна обрати безкоштовний домен вартістю до 250 гривень. Це net.ua, kyiv.ua та інші українські домени. Якщо ви хочете мати адресу в певній зоні, дорожчій за 250 гривень, то потрібно врахувати вартість домена. 

Для такого сайту достатньо безкоштовного сертифікату, тому ця графа витрат залишиться порожньою.  

Підсумок: 1015.20 грн на перший рік з безкоштовним доменом, від 1300 до 2000 — з платним доменом (враховуючи, що багато доступних адрес знаходиться в діапазоні до 1000 грн). 

Варіант №2: інтернет-магазин

Для нього може знадобитися більший тариф хостингу, особливо якщо ви відразу плануєте викладати багато позицій товарів.  Для цього можемо порекомендувати вам Apartment+ за 1432.08 грн/рік або Loft за 2138.40 грн/рік. Сума, на яку можна вибрати безкоштовний домен для цих тарифів —  до 350 або 450 гривень відповідно. Тут діапазон вибору більший, тому є висока вірогідність, що за перший рік користування адресою сплачувати не доведеться. Якщо ж ви оберете платний домен, то скоріш за все його вартість буде від 500 до 1000 гривень.

Підсумок: вивести простий інтернет-магазин в інтернет коштуватиме від 1400 до 3150 гривень. 

***

Ми підрахували варіанти прайсу, які, на нашу думку, найбільше підходять для початківців. Звісно, є набагато ширший спектр версій, і все залежить від вашого запиту. Можна взяти найдешевший хостинг всього на місяць і заплатити 141 гривню, щоб подивитися, як піде справа. А може, ви плануєте завантажувати важкий сайт, і потрібно придивлятися до розширених тарифів хостингу, чи навіть брати VDS або виділений сервер — тоді сума буде значно вищою. Крім того, ми рахували бюджетну вартість доменів, а ви можете віддату перевагу більш дорогій пропозиції.

Ця стаття допоможе приблизно зорієнтуватися у фінансовій складовій публікації сайту та вирішити, який обрати шлях і як сформувати потрібний вам пакет послуг. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Спеціаліст-консультант: Олег Рівтін

CEO Cityhost.ua. Спеціалізується на маркетингу, пошуковій оптимізації, зв'язках із громадськістю.