CityHost.UA
Допомога і підтримка

Чек-лист: як відкрити інтернет-магазин на 1000 товарів

 4732
12.07.2022
article

 

 

З інтернет-магазином ви можете вести бізнес незалежно від реальних умов — війни, цін за оренду, оновлення персоналу. Вам потрібно трохи бізнес-чуття та змістовні розрахунки для організації своєї справи. З технічною частиною ви впораєтеся завдяки зручним онлайн-рішенням. Наприклад, конструкторам сайтів із можливостями інтернет-магазину.

Перед відкриттям магазину в інтернеті вам потрібно визначитися з кількома питаннями:

1. Хто ваш клієнт і на що він орієнтується під час покупок. Це допоможе додати опис до товарів та наповнити сайт контентом. Ви можете бути рішучими та розміщувати корисний контент або, навпаки, писати іронічно та додавати стильні ілюстрації.

2. Скільки товарів за місяць ви збираєтеся продавати. Не всі платформи зручні для роботи з великою кількістю позицій. Якщо у вас більше сотні товарів, дізнайтеся, чи підтримує платформа імпорт товарів і зрозуміле середовище роботи з ними.

3. Як швидко ваші постачальники зможуть надсилати вам товари і де ви зберігатимете товари. Обов'язково опишіть терміни перевезень в умовах доставки та вкажіть, де знаходяться місця самовивозу.

4. Як ви оброблятимете заявки. Одні платформи для створення інтернет-магазинів дозволяють працювати із замовленнями через внутрішню CRM. На інших платформах необхідно додатково підключити клієнтську CRM-систему.

5. Як ви збираєтеся залучати клієнтів. Не нехтуйте Google — робота над пошуковою оптимізацією забезпечить сотні покупців без додаткових витрат. Платформа повинна містити розширені налаштування SEO.

6. Юридичне оформлення магазину. Завдяки офіційний реєстрації та банківському рахунку ви зможете підключитися до сервісу прийому платежів для бізнесу, а потім додати безпечні оплати на сайт.

*Цю статтю підготовлено спеціалістами Weblium — конструктора сайтів з України, для створення сайтів на якому не потрібні дизайнери чи програмісти. Зі статті ви дізнаєтеся, що потрібно крок за кроком зробити для того, щоб відкрити ваш перший інтернет-магазин. 

СMS, конструктори сайтів, сайт від веб-студії — що обрати?

Обране рішення визначає, як ви будете керувати контентом на сайті і наскільки складно створювати дизайн вашого магазину.

Інтернет-магазин на СMS

CMS — це система управління контентом. Для невеликих інтернет-магазинів це не завжди найкращий варіант. Такі системи можуть бути складними у роботі, створеними тільки для західного ринку, потребувати розробників або використання основної CMS та допоміжної для комерції (наприклад, WooCommerce та WordPress). 

Обирайте CMS, якщо у вас є кваліфікований спеціаліст. Ціни на СMS варіюються від кількох сотень до кількох тисяч доларів за використання.

Читайте також: «ТОП-3 CMS для створення інтернет-магазину». 

Сайт від веб-студії

Найімовірніше, веб-студія буде використовувати або конструктор сайтів з можливостями для бізнесу або CMS-систему. Фактично вона допоможе відкрити новий інтернет-магазин, створивши дизайн. Потім керувати та наповнювати сайт будете ви. 

Обов'язково дізнайтеся, наскільки це легко робити. Якщо ви не можете звертатися до спеціаліста студії для зміни дизайну та управління товарами — відмовтеся від такого варіанту. Ціни на розробку сайту починаються від 400 доларів, верхньої межі немає.

Магазин на конструкторі сайтів

Конструктори сайтів підходять і для новачків, і для спеціалістів. Дизайн не такий гнучкий, як у самописних проектах на CMS або сайтах від веб-студії. Але з невеликими зусиллями ви отримаєте професійний дизайн завдяки використанню безкоштовних шаблонів та швидкому налаштуванню кольорів, шрифтів, проміжків між елементами для контента усього сайту.

Вартість підписки на конструктор залежить від ваших потреб — чим більше бізнес-функцій забажаєте, тим дорожча підписка. Ціни від 15 доларів до 200 доларів. Перевага конструкторів — вам не потрібно займатися хостингом та купувати SSL-сертифікат.

Як відкрити свій інтернет-магазин на Weblium

Далі в цій статті ми розповімо про створення інтернет-магазину в нашому конструкторі з нуля. З Weblium ви отримаєте всі бізнес-можливості на єдиній підписці за $8,25 на місяць за умови річної оплати. 

Weblium — це блоковий конструктор. Наприклад, вам потрібно описати ваші переваги або розповісти про компанію — шукайте потрібний блок, додавайте його, а потім швидко наповнюйте контентом. Ви можете створювати і повністю унікальні блоки.

З чого складається сайт інтернет-магазину

У всіх конструкторах сайтів є два окремі модулі. Їх ви використаєте для створення інтернет-магазину.

Один відповідає за звичайні сторінки — головну сайту, запитання та відповіді, умови оплати та порядку доставки, сторінку «про нас». Ці сторінки клієнт зможе знайти у шапці та підвалі сайту. Над цією частиною ви працюєте у звичайному редакторі. Ці сторінки унікальні, але ви можете використовувати для їхнього наповнення раніше створені блоки.

Редагувати сторінки магазину ви будете, спираючись на модуль інтернет-магазину. У своїй логіці він не відрізняється від редактора звичайних сторінок, але всі налаштовані сторінки працюють як шаблони. Наприклад, ви налаштовуєте структуру та дизайн сторінки товару — і вони застосовуються до всіх сторінок товару, хоч їхнє наповнення буде різним.

Що потрібно зробити, щоб створити сайт інтернет-магазину

Всі дії зі створення інтернет-магазину — це простий ланцюжок, який самому зробити легко:

  1. Завантажте товари з описом та додайте їхні фото.

  2. Визначтеся з дизайном сайту та створіть головну.

  3. Додайте інші корисні клієнту сторінки.

  4. Налаштуйте вигляд шаблонів сторінок інтернет-магазину.

  5. Підключіть до вашого магазину прийом оплати. 

  6. Підключіть домен, налаштуйте SEO та додайте інтеграції.

Крок перший. Завантаження товарів до інтернет-магазину

Залежно від кількості товарів у вашому магазині ви можете завантажувати товари окремо або використовувати файли імпорту. З останніми ви за один раз додасте всі ваші товари, а потім за необхідності відредагуйте окремі із них.

Шаблон CSV-файлу для імпорту ви завантажите в налаштуваннях магазину, а потім зможете відредагувати в будь-якому редакторі таблиць. Наприклад, Google Sheets або Excel. Шаблон імпортованого файлу включає всі характеристики товару. У кінці завантажте фото у галереї товарів.

Крок другий. Дизайн сайту та головна сторінка

Якщо ви вперше створюєте сайт, використовуйте безкоштовні шаблони. Щоб зробити дизайн унікальним, відкорегуйте налаштування шрифтів та кольорів сайту — стилі одразу застосуються до контенту на всіх сторінках сайту.

Щоб зрозуміти, як працює конструктор та визначитися з ідеєю дизайну, почніть роботу над головною сторінкою. Вам потрібно враховувати, що існує головна і вашого сайту, і інтернет-магазину.

Використовуйте головну сторінку, щоб розповісти про свій бізнес, правила роботи, акції пропозиції. Обов'язково розмістіть на головній сторінці перехід в магазин або його окремі категорії.

Рекламні банери

На початку сторінки або недалеко від її початку розташуйте банери з переходами до акційних пропозицій або популярних товарів. Щоб зробити банери, скористайтеся блоком з елементами колекції та налаштуйте його як галерею з нескінченним прокручуванням.

Вітрина товарів

Weblium підтримує відображення спеціальних блоків із підбірками товарів. Їхнє наповнення швидко змінюється завдяки вибору категорій товарів або окремих товарів для цього блоку. 

Перелік переваг

Зробіть окремий блок на вашій сторінці, в якому розкажіть клієнтам про переваги покупки у магазині. Згадайте там, наприклад, про швидку доставку, продаж тільки оригінальних товарів чи актуальних колекцій.

Підписка на новинки

Щоб ваші клієнти завжди знали про останні надходження або акції, пропонуйте долучення до розсилок новин. Для цього використовуйте форми для заповнення даних клієнта. Показати форму ви зможете просто на сторінці або у спливаючому вікні.

Про нас

Важливо хоча б двома словами розповісти про вас і про те, що ви пропонуєте клієнту. Користувачеві потрібно знати, як бути із вами на зв'язку. Контакти можна розмістити в шапці або підвалі сайту, в блоці на головній або спеціальній сторінці. Ви можете створити і окрему сторінку, в якій розповісте про ваш магазин.

Крок третій. Інші сторінки

Далі, щоб створити сайт вашого інтернет-магазину, потрібно додати корисні сторінки. Чим легше вашому клієнту розібратися з порядком покупки, тим швидше він її зробить. Користувач повинен розуміти, як відбудеться оплата і як він отримає свою покупку, що на нього чекає після покупки. Розмістіть переходи до корисних сторінок у шапці та підвалі сайту.

Доставка та оплата

На спеціальній сторінці доставки опишіть насамперед, яким способом клієнт зможе отримати товари.

1. Самовивіз. Якщо у вас вже є офлайн-бізнес або точки видачі, наприклад, у партнерів — додайте адреси цих точок та використаєте блок з картою Google.

2. Кур'єрська доставка. Перерахуйте служби, які зможуть доставити товари та додайте тарифи за доставку. Наведіть міста з можливістю кур'єрської доставки

3. Поштові партнери. Вкажіть поштові служби та приблизні тарифи за доставку в таблицях або додайте посилання на сайти служб доставки.

Повернення, гарантія, обмін

Створіть спеціальну сторінку, на якій розкажете про умови повернення товарів. Не пишіть юридичною мовою на цій сторінці — будьте зрозумілими.

1. Вкажіть термін, на який поширюється можливість звернутися для повернення товару. Розкажіть, як вираховується кінцева дата цього терміну, — з моменту звернення до вас, відправки чи отримання вами товару.

2. Додайте список товарів, на які не поширюються повернення. Якщо ваш магазин робить товари на замовлення — скажіть про неможливість повернення.

3. Згадайте альтернативу повернення. Наприклад, обмін на річ відповідного розміру або можливість знижки для деяких товарів.

Крок четвертий. Налаштування сторінок інтернет-магазину

На Weblium сторінки товарів працюють як шаблони. Розміщувати елементи на сторінках товарів ви можете без обмежень. Також можна використовувати варіативні товари. При імпорті чи у середовищі роботи з товарами вкажіть, що є один товар, але у нього різний товар чи розмір. Тоді у кожної з варіацій з'явиться своя сторінка.

Кожному з товарів ви можете додати категорії. Завдяки цим категоріям товари сортуються на спеціальних тематичних сторінках, а взагалі всі ваші товари розмістяться на головній сторінці. Крім товарів, ви зможете додати на головну невеликі картки для переходу до категорії товарів.

Крок п'ятий. Прийом платежів за товари на сайті

Weblium підтримує оплату 15 способами. Серед них є mono, LiqPay, Fondy. Підключення відбувається у два етапи.

Спочатку вам потрібно зареєструватися на платформі платіжного партнера — надіслати документи в електронному форматі або вказати реквізити та заповнити анкету. Залежно від сервісу реєстрація може тривати від 1 дня до 3-4 тижнів.

Далі вам потрібно підключити платіжний метод вже в налаштуваннях сайту Weblium. Розкажемо, як це відбувається на прикладі mono.

1. Створіть секретний ключ для підключення платежів у веб-кабінеті ФОП від mono.

2. У налаштуваннях інтернет-магазину сайту на Weblium оберіть оплати Monobank.

3. Введіть отриманий секретний ключ, вкажіть сторінку успішної оплати.

4. Збережіть зміни та зробіть платіжний метод активним.

Крок шостий. Домен, SEO, інтеграції

Тепер ваш бізнес практично онлайн. Обов'язковий етап — лише підключення доменного імені. Це адреса сайту, яку вводять користувачі для переходу на ваш сайт. Хоча під час реєстрації ви отримаєте безкоштовне доменне ім'я з унікальною частиною перед weblium.com, але зі своїм доменним ім'ям ваш магазин запам'ятається, і вам довірятимуть.

Купити домен ви можете у Cityhost, а потім додати його в налаштуваннях сайту. Або зробити це безпосередньо в налаштуваннях сайту на Weblium. Для підключення купленого домену спеціальні знання не потрібні. Достатньо додати кілька спеціальних записів у налаштуваннях. 

Якщо вам потрібні можливості маркетингу — підключіть аналітику від Google, сервіси розсилок, онлайн-чати або Zapier до сайту. Налаштувати SEO зможете як для звичайних сторінок, так і для кожної сторінки інтернет-магазину.

Ваш новий сайт

Відкрити інтернет-магазин нескладно. Відразу після публікації сайту клієнти зможуть робити покупки у магазині. Google вивчить сторінки за кілька тижнів. Вітаємо, ви в онлайн.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Олександр Громов

Копірайтер Weblium. Спрощую вибір найкращих інструментів для онлайн-підприємців. Допомагаю відчути себе вебдизайнером кожному, хто навіть вперше створює сайти.