CityHost.UA
Допомога і підтримка

З’явився український аналог Pikabu — Картопелька. Які проблеми розважальних сайтів існують в Україні?

 10229
27.06.2022
article

Ви читаєте Pikabu чи ЯПлакалъ? Як мінімум ви чули ці назви, чи не так? Якщо придивитись уважно до розважальних сайтів, якими користуються українці, можна з подивом зрозуміти, що серед популярних платформ немає українських веб-ресурсів.

Саме тому молодий український розважальний сайт у стилі Pikabu став першою ластівкою у ніші, яка досі була зайнята росіянами. Проект Картопелька налічує поки що 50 зареєстрованих акаунтів та має трафік 150 переглядів на день. На сайті можна викладати щось смішне або щось цікаве. І тролити росію.

Читайте також: «Як прибрати російські сайти з пошуку Google» 

Ми вирішили зробити інтерв’ю з Ярославом Тітенком — засновником Картопельки і генеральним директором в Sloboda Studio (розробка сайтів та мобільних додатків). Ярослав розкаже про те, як з’явився проект та з якими проблемами у галузі розважальних сайтів він зіткнувся під час аналізу ринку. 

— Як і коли з’явилася ідея створити проект Картопелька?  

— Десь у квітні. Я підглядав на Pikabu, vc.ru та інших подібних російських сайтах, що вони пишуть про війну. Тоді (та і зараз) на Україну виливалося дуже багато бруду. І в якийсь момент я подумав, що чимало українців досі користуються Pikabu, але сидіти там мотивації все менше.  Мені, наприклад, бридко це все читати. Навіть якщо відвідувачі намагаються фільтрувати контент, на них все одно впливає антиукраїнське інформаційне поле. Я провів пошуки в мережі і виявилося, що українських аналогів не існує. 

Тому я вирішив самостійно створити проект, який замінить українцям звичні російські ресурси.

— Картопелька дуже схожа на Pikabu за інтерфейсом. З якою метою це зроблено і чи є в неї якісь свої фішки?

— Я орієнтувався на три сайти — Pikabu, Reddit і 9gag.com. Власне і сам Pikabu не первинний, колись він створювався за образом і подобою Reddit. Я вирішив, що користувачі Pikabu мають потрапити у звичну обстановку, щоб перехід на Картопельку відбувся легко. Я не маю планів переманювати аудиторію Reddit, там англомовні люди, і вони  добре себе почувають. Картопелька створена для українців, які не знають англійської. 

Також ми додали підтримку формату авторського коміксу, щоб українські кріейтори, які публікували свої комікси на російських платформах, могли розмістити свій контент у нас.

Якщо казати про фішки, то у нас є набір картопельок, і кожний користувач під час реєстрації рандомно отримує одну з них. Потім можна поставити своє фото. 

— Хто займається розробкою проекту?

— Програмною частиною займаюся я, код пишу сам. В команді є також дві людини, які допомагають з контентом та дизайном. Я хочу надалі все більше часу приділяти проекту та зробити його основним напрямом своєї роботи. 

— Які проблеми в галузі розважальних сайтів ти побачив, аналізуючи ринок? 

— Я зрозумів, що за даними сайта similarweb.com всі лідери цієї ніші в Україні — це російські сайти. На той момент, коли я дивися статистику, там були Pikabu, Фішки.нет, ЯПлакалъ, Ad.Me, JoyReactor. Зараз ситуація змінюється, з них поступово йде український трафік, рейтинг переформатовується, але сайти в ТОП все одно виключно російські. 

Я спробував шукати українські розважальні сайти, але все, що я бачив, це або мертві веб-ресурси, які давно не оновлювалися, або щось дуже вузьконішеве — анекдоти, рецепти… Знайшов один сайт, схожий за логікою на Pikabu, але він був неживий, мабуть адмін перестав його підтримувати.

В цьому я бачу і проблему, і можливості. До війни ніша було щільно зайнята, конкурувати з російськими сайтами було важко і дорого, тому ніхто не брався за цю сізіфову працю. Зараз теж не буде легко, але принаймні в розробників з’являється мотивація, тому що у людей є потреба отримувати український контент без ідей «руского міра», які фоном інтегруються в пости розважального характеру. 

— Чи планується монетизація проекту? Це більше бізнес чи патріотична ініціатива?

— І те, й інше. Коли  у проекта з’явиться нормальний трафік, я планую підключати рекламу і додавати якісь інші маркетингові цікавинки.  Ціль в тому, щоб створювати для українців цінний продукт і заробляти на цьому . 

— Чи є якісь обмеження на сайті для користувачів з росії? 

— Ми навмисне не будемо таргетуватися на них, також у нас український інтерфейс. Можливо, пізніше з’явиться англійська версія. За проросійські заклики ми, звісно, будемо банити. На даний момент користувачі можуть робити пости взагалі будь-якою мовою, хоч китайською. А далі будемо дивитися, як побудувати стратегію. Але я би хотів підтримувати українську та англійську мови як основні. 

Читайте також: «Українською, будь ласка — вступає в дію закон, який зобов'язує перекласти сайти та програми державною мовою». 

— В українському секторі інтернету існує нестача не лише в ніші розважальних сайтів, у нас багато чого не вистачає. Що би ти хотів побачити серед нових продуктів для українців? Можливо, інші розробники почитають цю статтю і надихнуться на створення свого проекту. 

— В першу чергу це гайди з розробки українською мовою. Здебільшого вони представлені англійською, також є великий прошарок такого контенту на російських веб-ресурсах. Це стопор для багатьох початківців, які змушені спочатку вчити англійську, а вже потім звертатися за інформацією до західних джерел. Тому вони йдуть на російські ресурси і вчаться там. Якщо наші розробники матимуть навчальні матеріали українською, їм не доведеться створювати трафік для російських ресурсів, підтримуючи їх своєю присутністю. 

Якщо ви знаєте про цікаві українські розробки для українців, про які варто розказати — пишіть на пошту bogdana@cityhost.ua


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.