CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як хостинг впливає на ранжування та просування сайту

 10870
08.02.2022
article

 

 

Багато веб-майстрів недооцінюють важливість вибору хостингу для SEO-просування сайту. Хостинг є своєрідним будинком для сайтів, і від його «міцності» залежить безліч аспектів життя веб-ресурсу (блогу, інтернет-магазину, сайту новин, форуму).

При виборі хостингу більшість користувачів насамперед звертають увагу на розмір дискового об'єму, який пропонується на різних тарифах. Але існують інші показники, які здатні вплинути на ефективну роботу сайту і можливість успішно його просувати.

За якими параметрами і факторами розцінювати вплив хостингу на просування сайту, щоб зробити правильний вибір? Давайте розбиратися докладніше.

Швидкість завантаження сайту

Швидке завантаження сторінки сайту — це важливий фактор, який впливає на відвідуваність. Читач недовго чекатиме завантаження сторінки, він просто закриє вкладку і перейде на швидший сайт. Щоб утримати користувачів, варто звернути увагу на швидкісні показники.

Якщо на сторінках вашого ресурсу виконані всі необхідні умови для їхнього швидкого завантаження (стиснуті та оптимізовані зображення, текстові та відеоматеріали, виконувані скрипти, відсутнє «сміття» в коді) і при цьому вміст вантажиться довго, тоді варто задуматися про правильність вибору хостинг- провайдера.

З боку хостингу існує низка технічних параметрів, які впливають на швидкість завантаження сторінок сайту.

Рівень комплектуючих сервера

Робота хостингу залежить від якості обладнання, яке використовується постачальником послуг. Пошуковим роботам імпонують сайти, сервери яких швидко та оперативно обробляють та генерують інформацію за запитами. Чим менше витрачається часу на цей процес, тим вище отримує оцінку сайт від пошукових систем. Якщо сервери у хостингу сучасні та потужні, бекенд-інфраструктура якісна та надійна, то досягти високих позицій у ТОПі буде легше.

Варто зазначити, що при виборі хорошого хостинг-провайдера, який використовує продуктивне обладнання високої якості, заощаджувати (або користуватися послугами безкоштовного хостингу) не рекомендується. Для покупки та утримання високотехнологічних комплектуючих потрібні чималі кошти і немає жодних гарантій, що безкоштовні хостинги забезпечать вам таку саму надійну та безперебійну роботу на високому рівні, як платні. Тому, якщо ви налаштовані на гідний вибір, безпеку та якість послуги, то не надто заощаджуйте на цьому етапі розміщення сайту.

Вибрати вартість послуги можна ще до початку спілкування із провайдером. На сайті розміщено відкритий перелік тарифів хостингу, з яких вебмастер може вибрати найоптимальніший варіант. У кожному тарифі описані детальні характеристики серверного обладнання, вказані об’єми дискового простору. Навіть найбюджетніший хостинг передбачає наявність якісної технічної підтримки.

Модуль PageSpeed ​​на хостингу

Наявність хостингу модуля PageSpeed ​​стане непоганим бонусом. Він встановлюється на сервері, і після придбання тарифного плану у клієнта з'являється можливість ним скористатися. Основним із завдань модуля вважається стиснення та оптимізація графічної частини сторінок сайту. Також PageSpeed ​​вміє проводити детальний аналіз HTML-коду та давати рекомендації щодо його покращення.

Інструменти серверного кешування

Наявність інструментів серверного кешування на хостингу – це велика перевага для веб-майстра, який використовує послугу. Кешування елементів та операцій на ресурсі прискорює роботу сервера завдяки тому, що скорочується навантаження на його обчислювальні потужності. З найбільш якісних інструментів можна виділити Memcached, Opcache та Redis.

Вони дозволяють компілювати і зберігати операції, що повторюються, в оперативній пам'яті сервера. Завдяки цьому динамічні елементи сайту не витягуються щоразу з жорстких дисків, а передаються в клієнтський браузер за більш простим і швидким сценарієм.

Читайте також: Основні метрики швидкості завантаження сайту: TTFB, FCP, LCP та інші

Безперервна робота

Ще один фактор, який визначає доступність майданчика. Погодьтеся, це чудово, коли ваш сайт доступний для відвідувачів у будь-який час.

Показник безперебійної роботи сайту називається Uptime (аптайм). Ця метрика показує у відсотковому співвідношенні, скільки часу сервер увімкнено. Наприклад, аптайм 95% означає, що 5% часу сайт недоступний для користувачів.

Звичайний (не високосний) рік налічує 8760 годин. Аптайм 95% повідомляє нам, що за весь рік сайт буде недоступний 438 годин. Це дуже багато.

У такій ситуації випадковий користувач переходить на сторінку вашого майданчика і бачить повідомлення про те, що «Сторінку не знайдено», а потім залишає її.

Чим це загрожує? Падає рейтинг довіри пошукових систем до сайту, що може негативно вплинути на його ранжування в пошуковій видачі. Не забувайте, що одним із основних завдань хостинг-провайдера є забезпечення максимальної доступності та безперебійності роботи сайту. Якщо веб-сайт не працює хоча б 10 хвилин на день, це може призвести до відсутності деяких сторінок в індексі.

На жаль, досягти 100% аптайму практично нереально, тому що ніхто не застрахований від випадкових збоїв у роботі обладнання або електропостачання. Достатнім показником вважається значення 99,9%. При виборі хостингу намагайтеся спиратися приблизно на таку цифру, якщо хочете, щоб ваш сайт був доступний як для користувачів, так і для пошукових роботів.

Безпека та надійність

Фундамент безпеки та надійності сайту закладається на етапі його створення. Наскільки він безпечний, переважно залежить саме від розробки. Проте вплив хостингу також є важливим.

У вибраного хостинг-провайдера мають бути розроблені алгоритми захисту від DDoS-атак. Оскільки кожна атака унікальна, важливою є оперативна професійна техпідтримка, яка швидко виявляє і вручну бореться з DDoS. У панелі вебмайстра повинні бути необхідні інструменти для базового самостійного захисту: капча, блокування підозрілих IP-адрес, URL та юзер-агентів.

Докладніше про це ви можете прочитати у статті «Що таке DDoS-атака та як захистити свій сайт/сервер».

Важливою є наявність інструментів для виявлення вірусів на сайті та шкідливого ПЗ, що також впливає на показник відвідуваності сайту.

Якщо відвідувач при переході на сторінку сайту отримує сповіщення про підозрілий вміст або можливість упіймати вірус на свій ПК, то вважайте, що він більше ніколи не повернеться на ваш сайт. Саме тому на хостингу важливою є регулярна перевірка на шкідливі елементи.

Звертайте увагу на можливість отримання SSL-сертифіката при виборі хостингу. Наявність SSL у сайту вважається гарантією безпеки та надійності для користувачів, особливо при введенні особистих даних, банківських реквізитів, паспортної інформації тощо

SSL-сертифікат шифрує і не дає зловмисникам перехопити дані. Сайти без SSL-викликають менше довіри як у користувачів, так і пошукових систем.

Можливість створювати бекапи (резервні копії даних сайту) є надзвичайно важливою опцією для стабільної роботи проекту. Через технічний збій або вірусне зараження можуть бути втрачені файли або ділянки коду. Система резервного копіювання на хостингу допоможе уникнути неприємних наслідків та відновити необхідну інформацію.

Оперативність технічної підтримки

Оперативна, чуйна та цілодобова технічна підтримка – це важливий показник довіри до хостинг-провайдера. Коли у веб-майстра виникає питання або проблема, її вирішувати необхідно швидко, постійно підтримуючи зворотний зв'язок. Якісною технічною підтримкою вважається та, яка:

  • Швидко визначає суть проблеми веб-майстра, оперативно включається у процес її вирішення з постійним консультуванням з питань, що виникли;

  • Завжди готова вжити відповідних заходів щодо відображення будь-яких комп'ютерних атак або мінімізувати їхню ймовірність;

  • До відключення сайту за несплату за тарифом нагадає, що необхідно продовжити платне користування послугами хостингу;

  • Відповідає на повідомлення клієнтів 24/7.

Щодо повідомлення веб-майстрів про те, що термін користування тарифним планом добігає кінця, варто сказати окремо. На жаль, не у кожного сервісу технічна підтримка працює подібним чином і може не сповістити клієнта про відключення веб-ресурсу. Як правило, це негативно позначається на його позиціях у пошуковій видачі, відвідуваності та рейтингу довіри. Отже, на початкових етапах роботи з новим хостинг-провайдером звертайте увагу на якість техпідтримки, щоб уникнути неприємних ситуацій у майбутньому.

Читайте також: Як самостійно створити семантичне ядро

Сервіси для визначення швидкості сайтів

У мережі є багато онлайн-інструментів, що дозволяють оцінити критерій швидкості різних майданчиків. Виділимо найякісніші з них.

SE Ranking

Швидкість завантаження сайту – це лише один із показників його технічних характеристик, тому веб-майстрам зручно використовувати інструмент, який визначить у комплексі всі технічні проблеми, включаючи швидкісні характеристики ресурсу. SE Ranking надає можливість провести технічний аудит сайту з формуванням детального звіту та аналізом різних параметрів (зокрема швидкісних характеристик та продуктивності).

У розділі «Огляд» відображається:

  • загальна оцінка стану сайту;

  • кількість знайдених помилок та їх критичність;

  • показники якості досвіду користувача (тут якраз і виводяться показники завантаження) та ін.

Детальний звіт про помилки міститиме докладну інформацію про те, які конкретно зараз існують проблеми у сайту, зокрема з його швидкісними показниками. Великою перевагою такого звіту є можливість вибирати з переліку знайдених проблем окрему та отримувати детальніший опис з грамотними порадами про те, як її оперативно вирішити.

Крім параметрів швидкості завантаження сторінок сайту, звіт покаже наявність файлів robots та sitemap (правильність їхнього налаштування), локалізації, редиректів, якість коду HTML, загальну кількість сторінок в індексі, а також наскільки ресурс безпечний, надійний та зручний у використанні тощо. 

Щоб скористатися послугами SE Ranking, необхідно пройти найпростішу реєстрацію, яка займе пару хвилин. Вебмайстрам, які користуються послугами сервісу вперше, доступний free trial – період безкоштовного користування інструментарієм та модулями протягом 14 днів.

PageSpeed ​​Insights

Google PageSpeed ​​Insights – безкоштовний сервіс від Google, що надає комплексний набір інструментів для грамотної оптимізації сайтів шляхом аналізу фактичної продуктивності. Користуватися ним дуже просто. Достатньо ввести посилання на сайт або окрему сторінку у відповідному рядку і виконати аналіз. Наприклад, візьмемо всім відомий apple.com та проаналізуємо його швидкісні показники.

Отримуємо наступний результат:

Аналіз швидкісних характеристик сайту було проведено для мобільної версії та ПК. Показник швидкості завантаження майданчика на ПК версії відмінний, чого не скажеш про мобільну.

З основних параметрів, які аналізує сервіс, можна назвати:

  • First Contentful Paint (FCP) — перше відображення контенту;

  • First Input Delay (FID) — час очікування до першої взаємодії з контентом;

  • Largest Contentful Paint (LCP) — швидкість завантаження основного контенту;

  • Cumulative Layout Shift (CLS) — сукупне зміщення макету.

Нижче вам будуть показані шляхи вирішення виявлених проблем:

Використовувати сервіс можна на ПК та на мобільних пристроях. Здебільшого PageSpeed ​​Insights здійснює аналіз технічної складової веб-ресурсів, що не залежать від типів Інтернет-з'єднання (скрипти, каскадні таблиці, структури коду, розміри текстових та графічних елементів та ін.).

Sitechecker

Sitechecker — це SEO платформа, що має у своєму арсеналі чимало корисних модулів, зокрема окремий інструмент для визначення швидкості сайту.

Він допоможе визначити швидкість завантаження сторінки шляхом аналізу наступних параметрів:

  • наявність зайвого коду (сміття) HTML/JS/CSS, що збільшує вагу сторінок;

  • швидкісні характеристики сайту у різних браузерах (Chrome, Firefox, IE та ін.);

  • геолокація (тобто наскільки швидко завантажується сайт у користувачів різних країн):

  • мобільні та ПК пристрої (інструмент покаже швидкість роботи сайту на різних платформах — смартфони, планшети, ПК тощо).

Все, що потрібно зробити, щоб отримати докладний звіт про швидкісні показники, це скопіювати домен сайту або окремої його сторінки, і вставити посилання в поле Enter your domain. Далі натиснути на Start. Після проведення аналізу ви отримуєте звіт про виявлені проблеми зі швидкістю завантаження та грамотні поради щодо оптимізації проблемних сторінок.

Окрім аналізу швидкісних показників сайту, платформа пропонує веб-майстрам проведення SEO-аналізу сайту на виявлення інших помилок та вразливостей. Sitechecker має у своєму розпорядженні широкий набір інструментів, багатофункціональних модулів та професійну команду фахівців, які допоможуть вивести веб-ресурс у ТОПи пошукової видачі, збільшити рейтинг довіри у пошукових систем для зростання органічного трафіку.

***

Всі описані послуги демонструють комплексні швидкісні метрики, які залежать від багатьох показників: якості коду, кешування, розміру файлів та іншого. Завдяки їм можна дізнатися загальну швидкість завантаження сайту, проаналізувати «гальмівні» фактори і зрозуміти, в якому випадку прискорити сайт можна власними силами, а коли на його роботу впливає якість самого хостингу. Є й інший варіант — коли провайдер сумлінно виконує свою роботу, але сайт повільно вантажиться, бо вже «не влазить» у тариф.

Вибираючи хостинг, одразу враховуйте розміри свого веб-ресурсу та підбирайте відповідний тарифний план із необхідним об’ємом дисків на сервері. Бажаючи отримати максимальну продуктивність, надійність, доступність, а також обладнання високого класу, не скупіться на платний хостинг, оскільки безкоштовний не зможе надати всіх можливостей на належному рівні.

Вибір хостингу значно впливає на SEO просування сайту. Одним із найважливіших факторів при виборі хостингу для нормальної працездатності сайту є швидкість завантаження сторінок (час відгуку, наявність кешування), показник Uptime (в районі 99,9%), безперебійна робота серверів, захист від вторгнення хакерів, а також оперативна технічна підтримка. Наявність цих параметрів у хостингу гарантує нормальну та стабільну роботу веб-ресурсу, що, своєю чергою, впливає на якісне просування та зростання позицій під час ранжирування в пошуковій видачі.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Спеціаліст-консультант: Олег Рівтін

CEO Cityhost.ua. Спеціалізується на маркетингу, пошуковій оптимізації, зв'язках із громадськістю.