CityHost.UA
Допомога і підтримка

Фактори, які впливають на вартість хостингу та реєстрації доменів

 4164
15.08.2022
article

 

 

Нещодавно Cityhost, як і ряд інших українських провайдерів, підвищив ціни на послуги — хостинг, оренду виділених серверів в Україні, а згодом подорожчає і реєстрація доменів в деяких зонах. У цій статті ми пояснимо, з чого складається собівартість послуг, і чому наша галузь міцно пов’язана з коливаннями курсів валют.

Обладнання

Функціонування хостингу відбуваються за рахунок спеціалізованого устаткування, насамперед — серверів. На серверах створюються хостинг-акаунти, віртуальні сервери VDS. Від якості та стану обладнання залежить стабільна робота кожного з сайтів чи проєктів, розміщених на серверах. Купівля, плановий та терміновий ремонт, модернізація — це безперервний процес, який потребує постійних вливань коштів. В роботі Cityhost ми використовуємо тільки професійне обладнання. Переважна більшість наших потужностей — це сервери американської компанії DELL. Є також «машини» виробництва HP, Super Micro. В серверах встановлені різні комплектуючі: процесори, оперативна пам'ять, жорсткі диски, блоки живлення, raid-контролери тощо. Також використовуємо в роботі комутатори та інше додаткове обладнання — TP-Link, Cisco тощо. Усе це обладнання виробляється за кордоном. Відповідно, його вартість залежить від курсів валют.  

Розміщення серверів у дата-центрах

Сервери потребують спеціальних умов для розміщення. Ми беремо на себе зобов’язання щодо безпеки даних клієнтів, безперебійного підключення до мережі та електроенергії. Тому розміщуємо свої сервери у найкращих дата-центрах рівня не нижче Tier3. Додатково сплачуємо за використання широких інтернет-каналів та безперебійну електроенергію.

Для українських дата-центрів плата рахується в гривнях, але частина наших серверів розміщена в Європі. За розміщення цих серверів платимо в євро. 

Після повномасштабного вторгнення Cityhost значно розвинув інфраструктуру на захід, перенісши туди більшу частину даних клієнтів та бекапи. 

Крім того, для роботи хостингу потрібні IP-адреси. Багато IP-адрес. Для кожного серверу хостингу одна, а віртуальним серверам може знадобитись більше. Мережі можна орендувати в дата-центрах, але для стабільності Cityhost отримав офіційний статус LIR (local Internet registry). Нам було виділено кілька мереж IP-адрес, які ми можемо присвоювати своїм клієнтам та використовувати на власних серверах. Отримання такого статусу вартує приблизно 2000 евро + щорічні платежі близько 1000 євро.  

Але й цього для нашої кількості клієнтів замало, тому ми змушені шукати й купувати додаткові мережі. Знайти мережу IPv4-адрес для покупки дуже складно у зв'язку з їхньою невеликою кількістю. Більшість адрес давно зайняті. Вартість однієї мережі /24 (256 штук) складає в середньому 10000 євро.

Один із дата-центрів, у якому розміщені наші сервери

Домени

Реєстратори доменів — це посередницька ланка між адміністратором зони та клієнтом. Якщо сказати простіше, ми їх не створюємо, а допомагаємо реєструвати, використовуючи активи доменних зон. Кожна зона має свою компанію-адміністратора, яка надає домени в користування. Передаючи ці адреси клієнтам, реєстратор бере тільки плату за послугу, а вартість самого домена отримує адміністратор. 

В Україні є національна зона UA, в якій існують зо два десятки зон другого рівня (com.ua, biz.ua, kyiv.ua та інші). За такі домени ми сплачуємо у гривнях. Всі ж інші (міжнародні) зони розміщені за кордоном. Наприклад, зони .com, .org, .net, .biz підтримуються закордонними компаніями, тому і оплата за такі домени формується у залежності від курсу долару. 

Втім, український адміністратор доменної зони UA «Хостмайстер» також піднімає ціни, оскільки його робота так само залежить від системи серверів, закордонних комплектуючих та інших факторів, описаних у цій статті.  

Використання ліцензійного ПЗ

У своїй роботі ми використовуємо програмне забезпечення закордонного виробництва. Наприклад CloudLinux OS, яка потрібна для функціонування хостингових акаунтів. За її допомогою здійснюється ізоляція ділянок для оренди на сервері, встановлення лімітів потужностей, оптимізація бази даних та багато іншого. Якість послуг з такою системою значно краща. Розробник ОС — американська компанія CloudLinux Inc, яка встановлює ціни, відповідно, у доларах. 

Варто також згадати конструктор сайтів SitePro, який входить до кожного тарифу хостингу і надається користувачам безкоштовно. Ціни на його використання одразу встановлені в доларах, зокрема і для українських клієнтів. 

Якщо говорити про ПЗ загалом, то воно або розроблене в західних країнах (в переважній більшості), або орієнтоване на західний ринок, тож напряму пов’язане з курсами валют.

Соціальна відповідальність

Ми запровадили безкоштовне надання послуг державним організаціям, волонтерам, фондам — всім, хто наближає нас до Перемоги. Кожного місяця надаємо безкоштовні послуги на понад десять тисяч гривень. Це означає, що всі ці потужності ми сплачуємо самостійно, беручи фінансову відповідальність на себе.  

Персонал

Ми не скоротили жодного співробітника з початку повномасштабного вторгнення та втримуємо рівень зарплати на довоєнному, хоча кількість оплат зменшилася. 

Нині у нас працює великий штат людей. В компанії працюють такі відділи:

  • Технічна підтримка 

  • Відділ розробки

  • Відділ системного адміністрування

  • Маркетинговий відділ

  • Служба безпеки

  • Юридичний відділ

Крім того, ми постійно співпрацюємо з віддаленими спеціалістами — дизайнерами, копірайтерами, перекладачами тощо. 

Cityhost розвивається, аби підтримувати високий рівень сервісу, адже ми працюємо в сучасних умовах швидкісного прогресу технологій. За останній час здійснили ряд технічних оновлень, зокрема:

  • Модернізували роботу DNS: додали два нових типи записів, які можна створити у нас — srv та alias.

  • Впровадили IPv6: додали повноцінну підтримку сучасної версії інтернет-протоколу на віртуальний хостинг. Тепер сервери хостингу окрім протоколу IPv4 мають також IPv6. Це дає змогу скеровувати домени по новому протоколу в додачу до старого, але доступна опція використання тільки IPv6, як більш просунутої технології. 

  • З’явився ще один спосіб оплати послуг — через мерчант Монобанку (+1 платіжний сервіс).

  • Додали новий DNS-сервер ns2.controlpanel.host — раніше у нас було два, тепер маємо три сервера. 

  • Готуємося виходити на Європейські ринки. Скоро презентуємо версію сайту для Польщі.

І це далеко не всі наші оновлення! Команда технічних спеціалістів та програмістів постійно працює над удосконаленням сервісу, щоб надати клієнтам зрозумілий та ефективний інтерфейс панелі керування, нові опції в послугах та більш широкий спектр можливостей. 

Підвищення вартості — невід'ємний крок, який дозволяє нам надавати стабільний та зручний сервіс, надійно зберігати ваші дані та супроводжувати користування послугами професійною підтримкою. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.