CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як правильно зареєструвати торговельну марку, щоб отримати домен UA

 4186
02.08.2022
article

 

 

Національна доменна зона UA

Усі доменні зони, які функціонують у світі, можна поділити на групи за кількома критеріями — міжнародні та національні, закриті та відкриті, загальні та тематичні, першого чи другого рівня. 

Так, міжнародні не прив’язані до жодної точки на мапі, у той час як національні доменні зони є приналежними до конкретних держав. Умови реєстрації для кожної національної зони відрізняються. Одні відкриті для вільного використання по всьому світу, інші доступні тільки для резидентів. 

Українська доменна зона UA має одні з найсуворіших правил реєстрації, але саме це підвищує її імідж в очах користувачів. Адже домен у ній можна отримати тільки для однойменної української торговельної марки, або для міжнародної, яка охороняється в Україні. 

Доменна зона існує з 1992 року. Вона включає в себе зону верхнього рівня UA та домени другого рівня, такі як com.ua, org.ua, biz.ua та регіональні, які мають назви обласних центрів — lviv.ua, kyiv.ua, lugansk.ua тощо. Домени другого рівня мають простіші вимоги, вони відкриті для реєстрації приватними особами та дешевші, ніж домени UA. 

Згідно з найсвіжішою статистикою, у липні 2022 року (на момент написання статті) в зоні нараховується 571 541 адрес (разом із доменами другого рівня), з яких 25 768 адрес — із розширенням UA. 

Домени в українській зоні UA мають тільки офіційно зареєстровані торговельні марки — найчастіше це виробники продукції, торговельні мережі, транспортні компанії, ЗМІ тощо. Але не лише — домен UA може мати і фізична особа, яка зареєструвала свій власний товарний знак. 

Читайте також: «Як підвищити авторитет домена: перевірка та покращення показника DA». 

Як зареєструвати домен UA

Адміністратором національної доменної зони є ТОВ «Хостмайстер», який розробив РЕГЛАМЕНТ особливостей реєстрації приватних доменних імен другого рівня в домені .UA. У ньому вказано такий пункт:

Тобто, якщо ви зареєстрували торговельну марку під назвою «Dobro», то можете отримати тільки домен dobro.ua. Однойменну адресу для сайта може зареєструвати лише власник або правовласник ТМ, яка захищається в Україні (це стосується і українських, і міжнародних компаній), або людина, яка на законних підставах має право користуватися торговельним знаком і зареєструвати для нього домен. Торговим знаком може бути як бренд, так і ім’я публічної особи (співака, модельєра, шеф-кухаря тощо).

А тепер давайте розглянемо процедури реєстрації для українських та міжнародних торговельних марок. 

Для українських торговельних марок

Реєстрація домену UA для українських торговельних марок практично не відрізняється від звичайної реєстрації адреси для сайту. Ви перевіряєте, чи вільний домен, заповнюєте форму замовлення, у яку потрібно внести номер Свідоцтва на знак для товарів та послуг (ТМ), вводите дані власника та чекаєте, доки адміністратор перевірить інформацію. Регламент передбачає 14 днів для перевірки, але зазвичай вона робиться швидше. Під час подачі заявки потрібно буде одразу оплатити вартість домену.  Якщо все в порядку, замовлення буде підтверджене і ви отримаєте бажану адресу. Якщо заявка буде відхилена, реєстратор поверне гроші назад. 

Важливо знати, що дані про власника мають вноситися у чіткій відповідності з документами. Якщо це юридична особа, то в заявку прописуються дані про компанію, яка і буде володіти доменом. 

Для міжнародних ТМ

Так само можна зареєструвати домен UA міжнародній ТМ, якій потрібне онлайн-представництво в Україні. Це можливо за наявності Свідоцтва міжнародної реєстрації ТМ, де вказано, що торговельна марка охороняється в Україні. 

Сама процедура не відрізняється від тої, яку ми описали вище. Власником домену завжди є компанія або фізична особа, під чий торговельний знак цей домен реєструвався. Але, якщо в країні є дилер чи офіційний представник, він може за певних умов зареєструвати домен на себе. 

Для дилерів та офіційних представників іноземних ТМ

Структури або фізособи в Україні, яким делеговане право на використання ТМ, можуть реєструвати домен UA за ліцензійною угодою. 

Важливо: в ліцензійній угоді на використання ТМ повинен бути пункт, у якому власник знаку доручає дилеру чи представнику реєстрацію однойменного домена. Крім того, у документі має бути вказано конкретно який домен довіряється оформити, а сама угода реєструється у Державній службі інтелектуальної власності України.

Сама процедура отримання домена така ж, як описано вище, але крім державного номеру реєстрації ТМ потрібно також ввести дані про ліцензію. 

Чи можна отримати домен UA, якщо ТМ ще не зареєстрована

Ні, отримати такий домен ви можете тільки після повного проходження процедури реєстрації, вже маючи Свідоцтво на знак для товарів і послуг. Під час придбання адреси для сайту потрібно ввести номер цього свідоцтва. 

Ніякої гарантії, що ви отримаєте домен UA, маючи відповідну ТМ, не існує. На жаль, процедури бронювання чи попередньої реєстрації доменів немає. 

ТМ реєструються в 45 класах, у кожному з них можуть бути різні торговельні марки з однаковими назвами. Наприклад, можуть існувати косметична компанія, дитячий садок і підприємство з виробництва йогуртів під назвою «Наталка», і це будуть окремі торговельні марки, ніяк не пов’язані між собою. Вирішенням цієї проблеми може бути тільки пошук унікального імені для свого бізнесу. Якщо ви придумаєте своєму підприємству неординарну назву, то шанси на отримання потрібного домену значно підвищаться. 

Ще один крок — уважна перевірка реєстрів торговельних марок, щоб убезпечитися від того, що така назва уже є. Втім, може статися так, що якийсь підприємець подасть заявку на реєстрацію ТМ одразу після вас і отримає свідоцтво раніше, вибравши прискорену реєстрацію. Адже є дві процедури — звичайна займає 22-24 місяці, а прискорена — 7-9 місяців. Тож, якщо домен має важливе значення для вас, то варто надати перевагу прискореній реєстрації. 

Що робити, якщо вам потрібно вже зараз робити сайт для бізнесу, і ви не можете чекати ці місяці, протягом яких буде відбуватися реєстрація? 

Для початку можна використати домен у зоні другого рівня, наприклад, зареєструвати com.ua, і створити сайт на ньому. Після отримання домену UA можна перенести сайт на нову адресу і створити перенаправлення (редирект) зі старого домена на новий. Після того, як клієнти звикнуть до нової адреси сайту, старий домен можна відключити. 

Як зареєструвати торговельну марку для отримання бажаного домену

Правила «Хостмайстра» передбачають конкретні умови отримання домену та способи його формування відповідно до назви ТМ. Простіше кажучи, коли ви відправляєте заявку на реєстрацію, він перевіряє домен, звіряє його з товарним знаком та затверджує, якщо всі правила виконані. Якщо ж ні, то він може порекомендувати, який домен дійсно відповідає всім нормам регламенту і доступний для вас. 

Для прикладу ми створили уявні бренди та логотипи (будь-який збіг з реальними торговими марками є випадковий), щоб проілюструвати основні принципи утворення адреси.  

Перший принцип — у домені мають бути зафіксовані всі літерні позначення, присутні у торговельному знакові. 

Наприклад, у цьому логотипі зашифровано дві літери D — перша схематично зображена вгорі, а з другої починається назва самого бренду. Маючи ТМ, частиною якої є графічний елемент, клієнт може отримати тільки домен, у якому передані всі літери, включно із зображеннями, які схожі на букви — ddino.ua або d-dino.ua.

Ще однією важливою умовою для отримання домену UA буде однозначність прочитання зображення торгової марки, якщо вона реєструється з графічним елементом. Наприклад, на цьому логотипі уявної компанії Color може здатися, що перша літера — d, особливо якщо дивитися здалеку чи побіжно. Це слово можна скоріше прочитати як dor, ніж як color. Тож для того, щоб отримати такий домен, як потрібно, варто створювати логотип з єдино можливим прочитанням написаного на ньому тексту. 

Якщо назва ТМ має кириличне написання, обов’язково потрібно враховувати встановлені правила транслітерації назви торгової марки, яка містить кириличні символи. Наприклад, у вас є ТМ «Ідилія». Може здатися, що ви самі обираєте, як транслітерувати назву — Idilia, Idylia, Idіlija чи якось ще. Ні, єдиний можливий варіант формується згідно з правилами, і ви зможете отримати тільки такий домен — idylija.ua. 

У назвах ТМ іноді трапляються не лише літери, а й інші символи — @, &, лапки, слеш та інші. Але в домені можуть використовуватися тільки літери та арабські цифри. Для вирішення цього питання у регламенті також є рекомендації. 

Пропонується два варіанти рішення:

  • Замінити знак відповідним словом;

  • Не враховувати цей знак при створенні доменного імені. 

Наприклад, якщо компанія називається Day/Night, то можна обрати домен daynight.ua або dayslashnight.ua. 

Якщо в назві є римські цифри, то їх можна написати літерами або арабськими цифрами. Тож, якби представники компанії «XXI Century» захотіли отримати домен UA, то могли би вибрати twenty-first-century.ua або 21century.ua

Компанія, для якої важливо звучання домена UA, перед реєстрацією ТМ бере до уваги всі нюанси цих правил і створює назву, з якою є шанс отримати саме той домен, який потрібно. Також ви можете попередньо проконсультуватися з реєстратором, з яким плануєте працювати в подальшому. 

Читайте також: «Як зареєструвати домен безкоштовно?»  

Отримання домену в зоні UA — непроста процедура, яка потребує уваги та дотримання всіх правил регламенту. Але наявність цієї адреси демонструє високий рівень відповідальності та масштабу справи. Адже потрібно пройти реєстрацію ТМ, потім отримати домен, заплатити за нього трохи дороже, ніж звичайні домени. Тому, коли клієнт бачить в адресному рядку розширення UA, він розуміє, що перед ним серйозна структура, яка працює офіційно на українському ринку та викликає довіру. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Спеціаліст-консультант: Олег Рівтін

CEO Cityhost.ua. Спеціалізується на маркетингу, пошуковій оптимізації, зв'язках із громадськістю.