CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як отримати домен безкоштовно

 13485
22.07.2022
article

 

 

Зекономити або знайти щось і зовсім безкоштовне — звичайне бажання людини. Але ми знаємо приказку про мишоловку і сир… Чи є безпечні способи зареєструвати домен і нічого за нього не платити?

Ми розкажемо вам про 4 шляхи отримання безкоштовної адреси і проаналізуємо, в яких випадках варто ними користуватися. 

Домен безкоштовно в українській зоні PP.UA

Почнемо з умовно безкоштовного домену, оскільки адреса в зоні pp.ua надається адміністратором зони дійсно на вільній основі, але сплачувати за неї все ж треба — за послуги акредитованих реєстраторів, через яких отримується домен. Сам адміністратор наголошує в правилах доменної зони, що адреси в ній можуть продаватися як безкоштовно, так і платно. 

У кожного реєстратора своя ціна на послугу, яка в середньому становить близько 50 гривень. Наприклад, у Cityhost домен pp.ua коштує 49 гривень на рік. Але при бажанні все ж можна розшукати реєстраторів, які надають домени pp.ua повністю безкоштовно. У будь-якому випадку, якщо говорити про надійні домени, то дешевше ви вже не знайдете. 

Читайте також: «ТОП-5 українських доменів для сайту». 

Технічно це абсолютно нормальний безпечний домен. Реєструючи його, ви можете не переживати за те, що сайт хтось заблокує чи реєстратор раптом забере його назад без пояснень. 

Абревіатура домену розшифровується як «People» либо «Private Person» і розрахована на приватне використання для власних сторінок — портфоліо, блогів, візиток. Та чи варто його використовувати для бізнесу? Ми б не радили, бо доволі багато людей знають, що pp.ua безкоштовний. Уявіть, як будуть ставитися до бізнесу, який не зміг знайти 300-500 гривень на рік для реєстрації більш престижної адреси. Імідж — це один із важливих критеріїв розвитку бізнесу, і розміщуючи сайт на найдешевшому домені, можна йому зашкодити. 

Безкоштовні українські домени варто брати для тестування сайтів, розміщення особистих сторінок або сайту клубу по інтересах. Він добре підходить для некомерційної та аматорської діяльності.  

Безкоштовний домен в подарунок до хостингу

У деяких провайдерів при купівлі хостингу на довгий термін можна отримати бонусом безкоштовний домен. У Cityhost.ua є така можливість — оформлююючи послугу хостинга більше ніж на рік, ви можете отримати домен безкоштовно

Для кожного тарифу є своя сума, на яку можна вибрати домен.

  • Apartment — до 250 грн;

  • Apartment+ — до 350 грн;

  • Loft — до 450 грн;

  • Penthouse — до 450 грн.

Щоб отримати безкоштовний домен, потрібно:

  1. Зареєструвати акаунт на сайті Cityhost.ua (якщо не було) або авторизуватися;

  2. Перевірити, чи вільна обрана вами адреса, використавши пошуковий рядок у вкладці «Домени»; 

  3. Вибрати бажаний хостинговий тариф та розпочати процедуру оформлення послуги;

  4. На другому кроці система запропонує ввести адресу сайту — саме її ви зможете отримати безкоштовно;

  5. В графі «Період» потрібно обрати 12 або 24 місяці, при меншому терміні акція не діє;

  6. Завершити процедуру, оплатити рахунок зручним способом.   

Це звичайні домени в розповсюджених міжнародних зонах .com, .biz, .org та інших, а також в національній українській зоні .ua — com.ua, in.ua, org.ua тощо. Ніхто навіть не дізнається, що цей домен був отриманий безкоштовно, імідж бізнесу не постраждає. 

Щоправда, не потрібно сплачувати тільки перший рік. Наступного року домен буде мати свою звичайну вартість, і його доведеться продовжити платно. Якщо домен уже не актуальний — можна від нього відмовитися. В будь-якому випадку це хороша економія. 

Читайте також: «Що таке преміум-домени».  

Багато провайдерів пропонують цю послугу, і клієнти часто думають, що беруть домен безкоштовно назавжди. Коли наступного року вони отримують рахунок на продовження домена, то обурюються, що їх обманули чи не попередили. Насправді ж умови реєстрації домена завжди прописані, їх треба уважно прочитати. Також на сайті зазвичай можна дізнатися повну вартість домена — через рік його запропонують продовжити приблизно за таку суму. 

Безкоштовний домен з конструктором сайту

Конструктори сайтів — це сервіси, де за допомогою простого перетягування блоків та додавання текстів і картинок можна створити повноцінний сайт, не маючи знань з розробки. Зазвичай такі сервіси пропонують багато додаткових послуг, зокрема безкоштовний домен і хостинг. 

Але чи дійсно за них не треба платити? Майже в кожного такого сервісу є базовий безкоштовний пакет, на якому клієнт отримує основні інструменти для розробки сайту. Але з часом можна дізнатися, що вам не вистачає важливих функцій — вони є тільки на платних тарифах. І що ваш безкоштовний сайт аж занадто примітивний, і розвивати бізнес на ньому — точно не варіант. І ви починаєте платити. 

Домен, який вам дадуть — це насправді субдомен платформи. У громіздкій складній для сприйняття адресі буде обов’язково вказано ім’я сервісу. Тому ви до всього ще й рекламуватимете платформу через свій сайт. Тому рано чи пізно ви дійдете до того, що потрібно підключати нормальний домен, отримаєте його в звичайного реєстратора, заплатите сервісу за можливість підключення… І в результаті вийде більше, ніж просто отримати платний домен і хостинг

Конструктори сайтів — це зручний інструмент для тих, хто хоче створити власний сайт, не наймаючи розробників. В них є різноманітні додаткові модулі для маркетингу, аналізу, роботи з платіжними віджетами і багато чого корисного. Але якщо ваша мотивація — отримати повністю безкоштовний сайт, хостинг і домен, то не радимо цього робити, принаймні для розкрутки бізнеса в мережі. Для пробних сайтів і невеликих візиток некомерційного характеру — чому б і ні. 

Безкоштовні домени на Freenom

Шукаючи домен, можна натрапити на дуже заманливу пропозицію на сайті Freenom — безкоштовно зареєструвати домен у певних зонах.

 

Всі ці розширення відносяться до національних доменних зон маленьких та не дуже відомих країн Африки та Полінезії:

.tk — Токелау;

.ml — Малі;

.ga — Габон;

.cf — Центральноафриканська республіка;

.gq — Екваторіальна Гвінея. 

Що це за реєстратор і чому він пропонує домени безкоштовно? Це шахраї? Давайте розберемося. 

Freenom — це великий реєстратор доменних імен з Нідерландів, який обрав собі за місію надавати безкоштовні домени людям по всьому світу, щоб зробити їх ближчими до мережі інтернет. 

Вся сіль в тому, що Freenom сам же і є адміністратором цих доменних зон, тому може собі дозволити розкіш роздавати їх «затак». Наприклад, Dot TK, яка керує національною доменною зоною Токелау — дочірня компанія Freenom. 

Оскільки цей реєстратор пропонує і звичайні платні адреси, то безкоштовні домени — це хороший спосіб розкрутки сайту. Але не лише це. Дохід створюється за допомогою монетизації прострочених доменів (якщо власник забув його продовжити безкоштовно, то доведеться заплатити), а трафік з доменів, які вже не використовуються власниками, продається рекламним мережам. 

У сервісу Freenom просто жахливі відгуки від користувачів як з країн колишнього СНГ, так і від англомовних клієнтів — здебільшого вони стосуються несподіваного припинення послуги та вимог сплатити кошти за продовження домену. Здебільшого проблема в тому, що принципи роботи цієї компанії дещо нестандартні порівняно зі звичайними реєстраторами. 

Величезна різниця полягає якраз у правилах використання безкоштовних доменів. Домен від Freenom в одній і тій же зоні можна придбати за гроші, і тоді він реєструється на клієнта, а можна «позичити» безкоштовно. В такому разі домен залишається у власності адміністратора, а клієнт просто користується ним. У правилах компанії вказано, що домен може бути відібраний в разі, якщо на ньому буде помічена підозріла діяльність — СПАМ, віруси, фішинг, порушення авторських прав. Блокуванням займається вбудована по API система, тобто якщо їй здалося, що з вашим сайтом щось не так, то до побачення без пояснень та оскаржень. 

Дуже цікаві твердження можна побачити у договорі на реєстрацію безкоштовного домена. В одному з пунктів говориться, що приймаючи угоду, користувач безкоштовного домена погоджується, що компанія може «на власний розсуд змінювати або припиняти, тимчасово чи назавжди, будь-яку частину послуги в будь-який час з попереднім повідомленням або без нього». Також користувач погоджується з тим, що «ми не несемо відповідальності перед вами чи будь-якою третьою стороною за будь-які зміни, призупинення або припинення безкоштовного домену або будь-якої його частини».

Тобто адміністратор сам повідомляє про те, що може забрати у вас безкоштовний домен, коли захоче, і не несе за це ніякої відповідальності. 

Після всього прочитаного ви вже не дивуєтеся тому, що домен можуть несподівано відключити? 

Якщо ж ви купуєте такий домен за гроші у іншого реєстратора, то адреса оформлюється на вас, і вступають в дію вже інші правила. 

Крім сюрпризів із відключенням є й інші причини ставитися обережно до використання цих доменів:

  1. Для української аудиторії такі розширення на сайтах нові та незвичні, тому можуть викликати підозру;

  2. Через безкоштовність такі домени часто використовують шахраї. Шахрайські сайти швидко блокують, але є безліч маніпуляцій, для яких домен надовго і не потрібен. Це також знижує довіру до доменних зон. 

Безкоштовні домени від Freenom брати можна, але точно не для бізнесу і не для довгострокового розвитку сайту. Їх можна використовувати для тестування сайтів, для посадки короткострокових проектів та лендінгів.

Як бачите, не всі безкоштовні пропозиції дійсно є безкоштовними, і не всі вони зручні та прийнятні для бізнесу. Але, знаючи специфіку кожного варіанту, ви можете обрати те, що вам підійде. Зі свого боку ми радимо використовувати безкоштовні домени на конструкторах та від Freenom для тестування сайтів, pp.ua — для розміщення некомерційних сторінок, а отримання безкоштовного домену на рік разом із хостингом підійде для бізнес-проектів будь-якого масштабу.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.