CityHost.UA
Допомога і підтримка

Цікаві факти про національні домени країн світу

 4764
30.08.2022
article

 

 

Національна доменна зона — це сукупність доменів, які мають в назві спільне буквене позначення, присвоєне певній країні, та керуються місцевим приватним або державним адміністратором. Наприклад, зона для Бельгії — .be, Бразилії — .br, Аргентини — .ar.

Часто у них є зони другого рівня. Для України це співзвучні із загальними зонами com.ua, in.ua, org.ua та регіональні домени, які отримали назви обласних центрів.

Доменні зони мають свої правила та історію, і ми вирішили зібрати маловідомі цікаві факти про національні домени країн світу. 

Домен .tv допоміг Тувалу стати членом ООН

Маленька тихоокеанська країна Тувалу зуміла використати свій національний домен як актив для розвитку, перетворивши національну зону на джерело стабільного прибутку. Домен .tv співзвучний з англомовним скороченням від television (телебачення), тому активно реєструється великими і малими телеканалами по всьому світу. 

У 1998 році влада Тувалу отримала пропозицію продати права на користування доменом компанії Idealab за 50 мільйонів доларів, які б виплачувалися по частинах протягом 12 років. Для країни з населенням 10 тисяч людей і площею 26 квадратних кілометрів це були шалені гроші. Вони дозволили побудувати дороги та школи, модернізувати аеропорт, покращити рівень життя місцевих жителів і… вступити до ООН. До того у держави не вистачало грошей на внесок. 

Тувалу, країна з національним доменом TV

Тувалу — найвужча країна світу, доменами якої користуються телекомпанії

Тувалу не єдина країна, яка надає в оренду свій домен за гроші. Так же вчинили Молдова, Філіппіни, Тонга і Туркменістан.

Домен .aq для Антарктиди 

У 1991 році в Антарктиди з’явився домен, призначений для державних організацій, які ведуть діяльність на території континенту. Отримати її можна безкоштовно, але тільки якщо ви побували в Антарктиці. Одна людина чи юрособа може зареєструвати тільки один домен. Для юридичних осіб умовою є діяльність, пов’язана з льодовою країною. Але є можливість і зареєструвати такий домен вільно для будь-якого жителя планети — за певну плату. Зараз його придбання коштує близько 2 000 гривень.

Домен .nu — національна зона в обмін на безкоштовний інтернет

Ніуе — маленький острів у Полінезії, на якому мешкає всього півтори тисячі людей. Його національна зона .nu дуже популярна в Європі, особливо у Швеції. Назва звучить як «ню», що має багато смислів та перекладів — nu означає у голандскій, шведській та датській мовах «зараз», воно співзвучне зі словом «новий» (new) та французьким «голий». Тому такі домени використовують для широкого спектру тематик, зокрема для еротичних сайтів. 

Парадокс ситуації в тому, що у 1997 році американець Вільям Семич зареєстрував доменну зону на себе та отримав права на адміністрування з дозволу місцевої влади. Він пояснив наївним туземцям, що домен — це щось на кшталт телефонного коду і ніякої цінності не несе. Нині його компанія NU Domain має п’ятимільйонний річний обіг коштів. 

За право користування зоною компанія надає всій країні безкоштовний інтернет, не сплачуючи ніяких відсотків від продажу доменів. Влада Ніуе доволі швидко усвідомила, що втратила серйозне джерело прибутку, тому вже 20 років намагається судитися з власником домену. Але поки що безрезультатно. 

Домен .tk — один з найпоширеніших у світі 

Він посідає друге місце після улюбленого всіма .com, але якщо казати про національні доменні зони, то серед них він перший. Токелау — невеликий острівний архіпелаг поблизу Нової Зеландії з населенням у півтори тисячі чоловік. 

У 2020 році в зоні було зареєстровано більше 27,5 мільйонів адрес. Тобто на кожного жителя острова припадало 2 700 000 доменів. 

Недалеко від Токелау відстає китайська доменна зона .cn та німецька .de. Цікаво, що німецькі домени такі популярні через криптовалюти, бо асоціюються зі словосполученням «decentralized finance» — це система фінансів, заснована на технології блокчейну та незалежна від будь-яких держав. 

Домен .co — колумбійський аналог .com

Національна зона Колумбії користується популярністю завдяки своїй схожості зі старою популярною зоною .com. 

Зона існує з 1991 року і спочатку була була закрита для реєстрації нерезидентами Колумбії, але з 2010 року перейшла в категорію відкритих. 

Деякі компанії використовують цей домен для скорочення посилань — наприклад, t.co належить Твіттеру, а g.co — Google. 

Домени .me та .bar — подвійна популярність Чорногорії

Чорногорська національна доменна зона .me існує з 2007 року — з часів повної незалежності країни, яка до того існувала в конгломерації з Сербією. Назва зони виникла від англомовної назви країни — Montenegro. Країна продала права на домен, і тепер він працює як загальний міжнародний. 

Оскільки домен співзвучний з англійським me — «мене», він часто використовується для особистих сайтів. Але не тільки — чимало IT-гігантів використовують цю зону для скорочення посилань:

  • Google Plus (g.me)

  • Телеграм (t.me)

  • Фейсбук (fb.me)

  • WordPress (wp.me) тощо

Одне з туристичних міст Чорногорії називається Бар і має відповідну назву доменної зони — .bar. У 2014 році домени вийшли у вільний доступ і також стали працювати як загальні. Цю зону часто використовують для позначення сайтів барів, пабів, нічних клубів. Звісно, адреси купують і для місцевих веб-ресурсів.

Читайте також: «Як підвищити авторитет домена: перевірка та покращення показника DA».

Односимвольні домени можна зареєструвати в національних зонах

Односимвольні домени рідкісні, адже кількість варіантів обмежена всього 26-ма буквами англійського алфавіту і 10-ма цифрами. Тому в старих доменних зонах вони вже давно зареєстровані. 

Мається на увазі кількість знаків до крапки перед назвою самої доменної зони. Адреса, в якій міститься тільки один символ, технічно неможлива.

Але в національних та нових зонах ще можна знайти вільні імена. Наприклад, у .dental або .news — але ці однобуквенні адреси мають клас преміум-доменів та коштують кількадесят тисяч гривень. 

Односимвольний домен можна зареєструвати в національній зоні .UA та більшості українських зон другого рівня — com.ua, net.ua, kyiv.ua тощо. В цьому випадку ви отримаєте недорогу адресу вартістю приблизно 300 гривень. Те ж стосується і зон інших країн — шукайте географічні домени другого рівня, і знайдете в них вільні односимвольні адреси. 

Українські географічні домени

Читайте також: «ТОП-5 українських доменів для сайту». 

Привиди доменних зон

Доменні імена з’явилися у 1985 році. З того часу трапилося багато різних подій, і частина зон виявилася не задіяною через геополітичні процеси або з інших причин. 

.bv — доменна зона норвезького острова Буве, на якому ніхто не живе. Це вулканічний острів площею менше 50 квадратних кілометрів. До того ж він загублений у водах Тихого Океану, зовсім в іншій півкулі, а найближча до нього земля — Антарктида (до якої 1600 кілометрів). Норвегія так і не відкрила зону для продажу доменів, тому в ній немає жодного сайту. 

.sj — домен для арктичного архіпелагу Свальбард і вулканічного острова Ян-Маєн, які належать Норвегії. З цією зоною така ж історія, як і з островом Буве. Вона існує, але так і не була відкрита для реєстрації. 

.dd — домен для Німецької демократичної республіки, створеної у 1949 році після розділення переможеної німеччини надвоє. Доменна зона .dd була створена у 1988 році, а країна перестала існувати у 1990 році після об’єднання територій. Наразі доменна зона вже видалена. 

.gb — доменна зона для Великобританії (Great Britain), заснована у 1985 році. Паралельно з нею використовувався домен .uk (United Kingdom), який перетворився на основний. Зараз домени у зоні .gb вже не реєструються. 

Але є і доменні зони неіснуючих країн, які використовуються. Наприклад, зона СРСР .su досі працює в росії. 

У світі існує 300 національних доменних зон, і якщо зазирнути в історію кожної, обов’язково знайдеться щось неординарне. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.