CityHost.UA
Допомога і підтримка

ТОП-5 українських доменів для сайту

 9310
28.12.2021
article

Від вибору домену залежить, як аудиторія сприйматиме сайт і бізнес-структуру, яка володіє цим веб-ресурсом. Тому пошук вдалої адреси іноді займає тижні — йому передує аналіз цільової аудиторії та вивчення ринку доменів.

Українські домени — це оптимальний варіант для сайтів, що діють на території України та тематично пов'язані з регіоном.

Наприклад, якщо ви видавець книг українською мовою — це можна показати через домен з розширенням .UA, і тоді одразу буде зрозуміло, для якої аудиторії призначена література.

На українських доменах можна розміщувати:

  • інтернет магазини;

  • сайти-візитки підприємств, які надають послуги у певному регіоні;

  • тревел-блоги, присвячені Україні;

  • освітні проекти;

  • місцеві ЗМІ;

  • сайти, що об'єднують українські професійні спільноти.

Список можна продовжувати ще довго. Головне, що відвідувачі сайту з національним доменом — це саме українські споживачі товарів, послуг чи інформації.

У цій статті ви дізнаєтесь, які українські доменні зони найпопулярніші серед веб-майстрів згідно зі статистикою компанії «Хостмайстер», і для яких цілей їх краще реєструвати.

 

 

Національний домен верхнього рівня .UA

Український національний домен UA

Доменна зона .UA офіційно зареєстрована 1 грудня 1992 року. Перші домени в ній були оформлені у 1995 році.

Її створювали та адміністрували на громадських засадах ентузіасти. 2001 року вони зібралися, щоб заснувати компанію «Хостмайстер». Ця подія була переломною для українського інтернету: у країні з'явилася централізована інфраструктура, яка досі на регулярній основі займається технічною та адміністративною підтримкою української доменної мережі та створенням регламентів реєстрації адрес. «Хостмайстер» — офіційний адміністратор національної зони .UA.

Зона має свої особливості — зареєструвати домен .UA може лише власник торгової марки, ім'я якої повністю збігається з назвою вибраної адреси. Наприклад, якщо ви власник ТМ «Автомобіль», то маєте право зареєструвати домен avtomobil.ua. Ще є варіант реєстрації домену за офіційним дозволом власника торгової марки. У такому разі слід укласти ліцензійну угоду та зареєструвати її у відповідному порядку.

Така адреса може використовуватися бізнес-структурами, ЗМІ та зірками шоу-бізнесу, які реєструють як ТМ власні імена.

Через згадані обмеження в зоні відносно небагато адрес, незважаючи на престиж та лаконічність імені. Наприкінці 2021 року їх налічується трохи більше ніж 25 тисяч.

Але разом з тим .UA — батьківська доменна зона, що включає всі інші, про які ми сьогодні говоритимемо. Їх також називають доменними зонами другого рівня, оскільки вони складаються із двох частин.

Зона COM.UA — найпопулярніша в Україні

COM.UA - найпопулярніший український домен

Зона другого рівня з'явилася у 1995 році та була однією з перших негеографічних (не прив'язаних до міст) зон разом із GOV.UA.

Зареєструвати домен COM.UA можна будь-яким фізичним та юридичним особам як громадянам України, так і іноземцям.

Наприкінці грудня 2021 року у цій зоні налічується понад 328 тисяч доменів. Така популярність пояснюється тим, що цей милозвучний національний домен із нейтральним змістом не потребує перевірки документів.

COM.UA поєднує в собі переваги найпоширенішої у світі загальної зони .COM та національної .UA. Адрес, утворених за таким поєднувальним принципом, досить багато, і в цій статті ми з ними ще зустрінемося. Вони дозволяють вирішувати одразу два завдання — формувати лояльність клієнтів за допомогою знайомих розширень та одночасно повідомляти про національну приналежність.

Адреса в цій доменній зоні підійде і для бізнесу, і для ЗМІ, і для приватних проектів, наприклад, краєзнавчих, туристичних чи історичних блогів.

Дзеркальні домени KYIV.UA та KIEV.UA для Києва

Дзеркальні домени для Києва

Технічно це два дзеркальні домени, які відображають назву столиці України. Вони використовуються для позначення географічної складової проекту — бізнесу, що працює для киян, ЗМІ, які висвітлюють новини столиці, та інших веб-майданчиків, концептуально пов'язаних з Києвом.

При реєстрації одного з доменів за клієнтом автоматично резервується другий, власник отримує пріоритетне право викупу. Це стосується і вже давно існуючих доменів KIEV.UA. Їхні орендарі можуть зареєструвати домен KYIV.UA та налаштовувати переадресацію з одного на інший, щоб клієнти потрапляли на сайт незалежно від того, яку назву вони ввели в адресний рядок.

У цієї двоякої ситуації є передісторія. Справа в тому, що і в Україні, і в інших країнах донедавна використовували латинське написання імені нашої столиці, виходячи з російськомовної назви Київ (Kiev), закріпленої ще за СРСР. Але при цьому коректне написання державною мовою, затверджене українським урядом ще 1995 року — Kyiv (Київ).

Раніше ми писали статтю про те, чому вам терміново треба перевести сайт на домен kyiv.ua та як це зробити.

У 2015 році компанією «Хостмайстер» був розроблений регламент реєстрації дзеркальних доменів, але освоєння зони KYIV.UA відбувалося вкрай повільно.

Правильну англомовну транслітерацію нарешті вдалося запровадити у рамках кампанії «KyivNotKiev», яка розпочалася у 2018 році з ініціативи Міністерства закордонних справ України. Це зачепило не лише доменні адреси, а й назву міста в аеропортах, на світових картах та у ЗМІ.

За останні два роки значно зросла кількість сайтів у зоні KYIV.UA. Так, у січні 2019 року в ній було лише чотириста доменів, а станом на 24 грудня 2021 року — понад півтори тисячі. Якщо порівнювати з іншими зонами, це небагато, але завдяки проведеній кампанії зона постійно збільшується.

KIEV.UA налічує майже 38 тисяч доменів, доменну зону було створено у 1997 році. Це сьогодні другий за чисельністю національний домен у нашій країні.

IN.UA — доменна зона зі східною історією

IN.UA - домен зі східною історією

Доменна зона другого рівня налічує понад 37 тисяч адрес, IN.UA відкрита для вільної реєстрації під сайти будь-якої тематики.

Вона також сформована за допомогою об’єднання імен популярної загальної зони .IN та української .UA. Цікава історія самого розширення .IN — це національна доменна зона Індії, створена в 1992 році, яка спочатку мала безліч обмежень щодо реєстрації. Але в 2005 році обмеження було знято, і з того часу це нейтральна зона, в якій розміщуються сайти різних напрямків, незалежно від країни.

Така трансформація відбувалася не з усіма географічними доменами. Випадок з індійською зоною можна пояснити кількома причинами. По-перше, звучанням — її можна сприймати як скорочення від Internet і ще цілого ряду пов'язаних з бізнесом і технологіями слів (industry, international, install, income). А по-друге, за останні кілька років Індія несподівано стала IT-гігантом. Тепер її називають інформаційним дивом та світовим айті-хабом. Країна наздоганяє за кількістю цифрових послуг навіть Кремнієву долину, так що не дивно, що її національний домен став прозивним для Інтернету.

Тепер .IN та похідна від неї .IN.UA — популярні загальні зони, про походження яких згадують нечасто.

До речі, процес втрати первинного значення досить поширений для старих доменних зон — наприклад, .COM колись передбачалася для сайтів комерційного спрямування, а .ORG — для некомерційних організацій.

ORG.UA — домен для громадських організацій і не тільки

ORG.UA - домен для некомерційних організацій

Доменна зона .ORG.UA створена за тим самим поєднувальним принципом, про який ми говорили. Розширення .ORG було одним із перших в інтернеті, й передбачалося, що з ним реєструватимуть адреси некомерційних організацій — благодійних фондів, громадських організацій, різних аматорських спільнот. Тому, якщо ви підбираєте адресу під притулок для тварин або волонтерський рух в Україні, варто купити домен .ORG.UA.

Це досить велика зона, в якій станом на 24 грудня 2021 функціонує 22809 доменів.

Але оскільки в ній немає обмежень та умов, фактично домен можна зареєструвати для будь-якого сайту. Ім'я зони .ORG.UA не несе жодного тематичного навантаження, тому підійде під проекти будь-якого напрямку.

***

Це найпопулярніші українські домени для сайту, але насправді їх набагато більше. Своя зона є у кожного обласного центру (а в деяких їх навіть кілька), існують інші загальні домени другого рівня, такі як NET.UA. Коротше кажучи, вибрати є з чого.

Домени в регіональній зоні — це чудовий інструмент для просування бізнесу. Вони допомагають зрозуміти клієнтам, де ви знаходитесь та для кого працюєте, ще до того, як вони відкриють сайт.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: