CityHost.UA
Допомога і підтримка

UA-DRP – як відстояти своє право на домен

 6340
11.11.2021
article

Важливими елементами для розвитку та функціонування бізнесу є:

  • зареєстрована торгова марка;
  • наявність патентів;
  • належне оформлення передачі майнових прав інтелектуальної власності від працівників та підрядників;
  • наявність домену.

Все вищеперераховане здебільшого не має матеріального еквіваленту, тож інколи бізнес може не знати, упускати чи економити на юридичному супроводі цих питань. В результаті компанії можуть стикатися з кіберсквотингом, тобто кіберзахопленням доменного імені.

Така практика передбачає, що реєструються найменування доменів, які збігаються з назвою бренду або подібні по звучанню. Потім особи, які можуть і не мати відношення до бізнесу, недоброчесно використовують таке доменне ім'я для власних комерційних цілей, зокрема для перепродажу. У разі зіткнення з такою ситуацією перша думка — звернутися до суду як найочевидніше рішення. Однак ця процедура, як відомо, може бути тривалою та дорогою. Тому потрібна альтернатива.

Вона є. Крім всім знайомої судової системи можливість захиститися від кіберсквотингу та відстояти своє право на доменне ім'я доступна в процедурі UA-DRP, яку ми розглянемо в цьому матеріалі.

 

 

Що таке UA-DRP?

UA-DRP – це альтернативний спосіб вирішення спорів, пов'язаних із доменними іменами. По суті це аналог судового розгляду, але ця процедура не прив'язана до судової системи державних органів влади. Тут також є процес подання позову, про який ми поговоримо далі. Проте згідно з політикою вирішення спорів щодо доменних імен у зоні .UA (далі — "Правила .UA"), які були затверджені ТОВ "ХОСТМАЙСТЕР", саме спеціальна адміністративна комісія (а не суддя) розглядатиме звернення щодо реєстрації доменного імені.

Важливо зауважити, що участь у процедурі UA-DRP не позбавляє позивача можливості звертатися до суду.

На які домени поширюється UA-DRP?

Наступне логічне питання, яке виникає в разі ухвалення рішення про використання процедури UA-DRP, стосується визначення переліку таких доменів. Адміністратор публічного домену .UA ТОВ "ХОСТМАЙСТЕР" доводить до відома, що політика вирішення спорів набула чинності для:

  • Приватних доменних імен другого рівня у зоні .UA (з 19.03.2019 року),
  • Приватних доменних імен третього рівня у зоні COM.UA (з 19.12.2019 року),
  • Приватних доменних імен третього рівня в зонах kyiv.ua, kiev.ua, ivano-frankivsk.ua, if.ua, poltava.ua, pl.ua, uzhgorod.ua, uz.ua (з 06.05.2021 року),
  • Приватних доменних імен третього рівня в зонах cn.ua, chernihiv.ua, chernigov.ua, cv.ua, chernivtsi.ua, chernovtsy.ua, kr.ua, kropyvnytskyi.ua, kirovograd.ua, lt.ua, lutsk.ua, volyn.ua, te.ua, ternopil.ua, uzhhorod.ua, zakarpattia.ua, vn.ua, vinnytsia.ua, vinnica.ua, zt.ua, zhytomyr.ua, zhitomir.ua (з 01.02.2024 року).

Процедура досудового врегулювання доменних спорів

Сама процедура врегулювання доменних спорів за Правилами .UA має схожі риси з класичним судовим провадженням — наприклад, неупередженість і незалежність членів комісії при розгляді справи. Але є свої особливості.

По-перше, важливо розуміти підстави розгляду спору.

Вони включають три важливі умови, які має довести позивач:

  • доменне ім'я ідентичне чи оманливо схоже на знак для товарів та послуг, на які позивач має права;
  • у власника немає прав чи законних інтересів щодо доменного імені;
  • доменне ім'я зареєстроване або використовується недоброчесно.

По-друге, пам'ятати про такі особливості:

  1. Подання позову супроводжується як класичними вимогами щодо списку інформації, яку необхідно повідомити чи надати, так і особливістю самої процедури UA-DRP. Позивачу можна вказати побажання щодо складу членів комісії, які розглядатимуть справу. При цьому сам позов подається безпосередньо до Центру ВОІВ.

  2. Центр ВОІВ, отримуючи позов, проводить низку процедур, зокрема, надсилає позов відповідачу та повідомляє сторони про дату початку адміністративного провадження.

  3. Для відповідача передбачене право подати заперечення, підтверджуючи у таких запереченнях достовірність викладеної ним інформації.

  4. Центр ВОІВ повідомляє сторонам про призначення членів Комісії та дату, до якої за відсутності виняткових обставин Комісія має надати рішення.

Особливістю такого досудового врегулювання спору також є те, що за загальним правилом сторони не беруть участь у слуханнях. Загалом сама процедура UA-DRP є більш спрощеною, ніж судовий процес у тому ж господарському суді.

Чому UA-DRP кращий за суд?

Альтернативні способи вирішення спорів, такі як UA-DRP, завжди мають свої переваги перед класичною судовою системою. Вони гнучкіші та мають швидкі терміни розгляду.

Подача документів. Правила політики UA-DRP не сковують сторони жорсткими вимогами подання позову в паперовій формі з описом вкладення. Але навіть при тому, що система "Електронний суд" вже запущена і поступово починає спрощувати різні судові процедури, деякі модулі ще не працюють. Тому для дотримання всіх вимог процесуальних кодексів надсилання сторонами паперових копій з описом у справі — гарантія того, що твій позов не залишать без руху. При цьому самі Правила .UA встановлюють подання позову в електронній формі, а ось у разі надсилання відповідачу позовних вимог сам Центр ВОІВ зобов'язаний використати всі можливі способи для фактичного оповіщення відповідача.

Мова процедури. Ще одним прикладом гнучкості процесу UA-DRP можна вважати вибір мови діловодства. Судовий процес, згідно з чинним українським законодавством, відбувається лише українською мовою. Відповідно, якщо є необхідність в іншій мові, доведеться перекладати всі докази або клопотати про залучення перекладача. Водночас Правила .UA припускають, що сторони можуть домовитися про вибір мови (українська, англійська, російська та інші).

Терміни. Що стосується термінів, то порівняно з класичними судовими розглядами, які часто тривають понад рік, процедура вирішення доменних спорів для зони .UA в середньому займає до 2-х місяців.

Чи можливо захиститися від кіберсквотингу?

Почнемо з того, що загалом законодавством України недостатньо врегульоване питання протидії такому явищу як кіберсквотинг. При цьому одним з найпопулярніших інструментів захисту свого бізнесу є саме наявність зареєстрованої торгової марки, особливо в розрізі використання доменного імені верхнього рівня. Товарні знаки широко використовуються бізнесом, адже створюють асоціацію у споживача. Тому аргументом захисту є факт того, що захоплення доменного імені, схожого на товарний знак, є порушенням прав власника ТМ. У цій ситуації наявність зареєстрованої торгової марки дає можливість захистити свій бізнес у доменних спорах.

У випадку доменних спорів бізнесу важливо розуміти, що захист його інтересів будується на низці превентивних дій і, звичайно ж, на оперативному реагуванні після виявлення факту конфлікту.

Передбачливість полягає в тому, щоб упорядкувати всі нематеріальні активи вашого бізнесу, провести їхній юридичний аудит, зрозуміти, які проблеми та ризики є і як їх усунути. Наприклад, перевірити, чи у вас зареєстрована ваша торгова марка. Якщо ваші співробітники створюють якісь об'єкти інтелектуальної власності, чи передали вони свої майнові права інтелектуальної власності компанії? Договір про нерозголошення комерційної інформації укладено з усіма працівниками? Чи законно використовує якийсь суб'єкт у доменному імені словесний вираз, що так схожий на назву вашого бізнесу?

При розумінні ситуації, що доменний спір уже виник і необхідне раціональне рішення, має сенс розглянути процедуру UA-DRP як альтернативу класичній судовій системі. UA-DRP дає можливість не прив'язуватися до жорстких рамок українського процесуального законодавства та виграти у часових витратах на вирішення конфлікту. При цьому важливо розуміти, що не абсолютно у всіх ситуаціях UA-DRP можна використовувати. І навіть якщо процедура UA-DRP видається на порядок простішою за судовий процес — це не звільняє від серйозної підготовки до участі в UA-DRP чи реалізації превентивних заходів.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: