CityHost.UA
Допомога і підтримка

Вчитися програмувати самостійно чи йти на курси розробників — що вибрати?

 12599
23.12.2021
article

Напевно, ви не раз бачили рекламу, що закликає пройти курси розробника з нуля та приєднатися до лав IT-професіоналів. Це дуже приваблива пропозиція — вже за кілька місяців почати віддалено працювати десь на острові під пальмою та отримувати велику зарплату в доларах.

Чи так все просто, чи можна увійти в IT за три місяці та які найпоширеніші міфи збивають з пантелику з новачків?

Забігаючи наперед скажемо, що проходження курсів має свою користь, і в багатьох ситуаціях це буде хорошим рішенням. Але спочатку треба розібратися, що до чого.

 

 

Чи можна вивчити програмування за 3-6 місяців?

Не можна. Щоб стати програмістом, потрібно навчатись 2-3 роки. За даними фахівців, які пішли в IT у дорослому віці, саме стільки часу зайняв процес переходу від початку навчання до першого працевлаштування.

За короткий термін можна отримати базові знання — HTML, CSS і трохи Javascript. Школи, які обіцяють, ніби через три місяці ви можете вже шукати роботу, трохи лукавлять. Це можливо тільки в тому випадку, якщо ви раніше вже вчилися самостійно, а на курси прийшли тільки щоб систематизувати знання. Зовсім з нуля через три місяці ви станете максимум верстальником.

Але навіть при цьому не факт, що ви зможете влаштуватися за цим фахом. Якщо ви переглянете оголошення про роботу, то побачите, що навіть найпростіша вакансія HTML-верстальника рясніє вимогами знати Javascript, jQuery, Git, Gulp та інші страшні слова, вміти розбирати макети у графічних редакторах, працювати з фреймворками та бібліотеками. І це не кажучи про комплекс другорядних знань, не зазначених в оголошенні — наприклад, це може бути необхідність працювати разом із командою на виділеному сервері.

Коротше кажучи, такий багаж за півроку точно не напрацюєш.

Якщо ви вирішили стати на цей шлях, готуйтеся вчитися щонайменше півтора роки, а потім постійно доучуватися у процесі роботи.

Як зрозуміти, чи взагалі потрібно вивчати розробку?

Багато людей, зачаровані перспективою працювати в такій престижній галузі, йдуть у неї лише з однією метою – за грошима. Вони викладають кілька тисяч за навчання, отримують диплом, і на цьому іноді все закінчується. Дехто навіть не доучується.

Чому? Бо гроші — один із найслабших мотиваторів. Виділяти час, місяць від місяця продовжувати вивчати мови програмування, здійснювати спроби і помилятися — це можливо, тільки якщо це дійсно подобається.

Перш ніж піти на курси, потрібно хоча б трохи спробувати різні напрямки у розробці, подивитися відеоблоги айтішників, написати найпростіші скрипти. Якщо подобається і хочеться ще — це воно. Інакше дуже прикро покласти на полицю диплом за 10-15-30 тисяч із вердиктом «не моє».

Якщо мови програмування даються важко, вчити їх нудно і «не лізе» — краще не мучити себе. В IT-сфері є багато цікавих спеціальностей, які дозволяють добре заробити. Якщо любите спілкуватися з людьми — можна піти в HR, а якщо ви творча натура — придивитися до веб-дизайну.

Хороша та погана мотивація для навчання

Чи можна вивчити програмування самостійно?

Це цілком реально — саме так навчалося багато провідних сеньйорів у компаніях. Це молода сфера, у якій тільки формується освітній процес. Університетів, які випускають програмістів, мало; програми у них застарівають зі швидкістю світла, а роботодавці не вимагають диплома про профільну освіту. Головне, щоб були знання та досвід.

Тому серед айтішників переважна більшість «стариків» — самоучки, чимало їх і серед нового покоління.

В інтернеті достатньо інформації, довідників, відеоуроків. Головне, щоб вистачало усидливості та мотивації змушувати себе вчитися.

Для самостійного навчання важливо розбити процес на невеликі завдання. Уявіть, що ви вже працюєте та отримали замовлення. Наприклад, можна створити невеликий лендінг, отримати безкоштовний хостинг, вивести свій навчальний сайт до інтернету та показати знайомим. Або написати просту програму, яка нестиме корисну функцію. Реальні проміжні цілі допомагають швидко рухатися.

Ще один важливий момент –- знайти наставника. Буде добре, якщо ви зможете потоваришувати з працюючим програмістом і проситимете порад у складних моментах. Не всі відповіді можна знайти в інтернеті.

Продумуючи свій шлях навчання, обов'язково заплануйте англійську. Вона «рідна» для інтернет-технологій, із неї взято багато термінів, а наші компанії активно співпрацюють із західними. Коротше кажучи, без англійської ніяк.

Чи варто йти на курси?

Однозначно варто, але тільки в тому випадку, якщо ви дійсно розумієте, що отримаєте в результаті і навіщо вони вам потрібні.

Насамперед потрібно зрозуміти, який напрямок вибрати. І тоді вже шукати курси розробника сайтів, мобільних програм, ігор або програмного забезпечення.

Ті, хто вивчав розробку за допомогою курсів, дійшли результату двома шляхами:

  • паралельно навчалися самостійно;

  • проходили кілька курсів один за одним.

Наприклад, спочатку можна піти на курси програмування для початківців, а потім закріплювати знання на заняттях, присвячених окремим мовам — Javascript, PHP, Python та іншим, які оберете для роботи.

Головна причина, чому варто вибрати курси – це організація навчального процесу та допомога наставника. Багато хто з нас відчуває проблеми з самоорганізацією, до того ж велика кількість розрізненої інформації з інтернету навалюється, як лавина — що вивчати, що не вивчати, в якому порядку?

Саме це й дають курси — студент може навчатися за розробленою програмою, він отримує актуальні знання, які потрібні для його фаху. Велику роль відіграє і ком'юніті — інші студенти курсу та вчитель, з яким можна обговорити спірні питання.

Плюс — у всіх школах фіналом навчання стає розробка проекту чи навіть кількох, які потім можна представити у портфоліо.

Розміщення створених сайтів вимагає покупки хостингу та реєстрації домену — і онлайн-школи допоможуть зробити це набагато дешевше завдяки партнерським програмам з провайдерами. Наприклад, Cityhost надає студентам курсів програмування знижку на хостинг 30%.

Також можна звернути увагу на безкоштовні курси програмування з працевлаштуванням. Організатори навчання гарантують студентам влаштування на перше робоче місце, щоправда, найчастіше за це беруть відсоток від зарплати перші 2-3 роки. Це хороший варіант для тих, хто не має коштів для навчання або не впевнений, що зможе самостійно влаштуватися в IT-компанію.

Онлайн чи офлайн?

Яку форму навчання вибрати? Напевно, краще офлайн? Особиста присутність краще дисциплінує, немає ризику, що в незручний момент відключиться світло або інтернет.

Не треба переживати – онлайн IT-курси зараз організовані дуже добре. Деякі школи взагалі пропонують лише онлайн-навчання. Справа в тому, що школи програмування діють лише у великих містах. Не кожен мешканець провінції зможе поїхати вчитися до столиці на курси. Дистанційне навчання – це відмінний варіант, особливо за часів пандемії. До того ж воно набагато дешевше.

По суті, добре справляються зі своїм завданням обидва способи. Особиста присутність справді дає залученість, живе спілкування. Онлайн-курси проходити легше – не потрібно нікуди їздити, достатньо виділити ввечері пару годин за робочим комп'ютером.

Міфи про IT-професії

Ми обіцяли розібратися з міфами, тому давайте поговоримо про найпоширеніші. До речі, їх часто насаджують самі організатори курсів.

Величезні зарплати айтішників

Справді, айтішники в Україні мають найвищі зарплати, якщо порівнювати з іншими секторами працевлаштування. Але заповітні 3000-5000 доларів отримують лише програмісти middle та senior з досвідом роботи від 3-5 років і більше.

Після курсів ви навіть не junior – пошукач без досвіду роботи називається стажером чи інтерном. Його зарплата – від 10 до 30 тисяч гривень, все залежить від набору знань. Але ще треба влаштуватися на роботу.

Зарплати в IT-галузі

Влаштуватися на роботу — запросто

Цю ілюзію створюють у рекламі, щоб учням здавалося, ніби їхні вкладення окупляться дуже швидко. Але реальність не настільки райдужна.

Масові курси програмування породили тисячі розробників-початківців, які намагаються шукати роботу в компаніях. Вакансій справді багато, але охочих у рази більше.

До того ж мало компаній палко бажають брати на роботу новачка і доучувати його. Джуніор без досвіду роботи не приносить компанії прибуток перші півроку — його вирощують на перспективу. Але жоден роботодавець не має гарантій, що новачок відпрацює вкладені в нього ресурси — він може звільнитися відразу, як тільки отримає достатньо досвіду.

Ситуацію легко простежити за оголошеннями на найпопулярніших майданчиках. Ніхто не проти працювати з молодими фахівцями, але відсутність досвіду одразу знижує шанси.

Оголошення про вакансії

Це не привід впадати у відчай — просто потрібно бути реалістом. Щоб отримати перше місце роботи, доведеться набратися терпіння і походити на співбесіди. Роботодавці добре ставляться до фрілансерського портфоліо, тому можна починати працювати над нескладними проектами вже у процесі навчання.

Серед безперечних плюсів варто відзначити, що IT-сфера одна з найдемократичніших у плані працевлаштування. Тут немає кумівства, отримати роботу можна лише завдяки знанням, компанії активно шукають співробітників через оголошення на сайтах. Тому стати айтішником справді може стати будь-хто — все залежить лише від завзятості у навчанні.

Працювати — легко та приємно

Як і будь-яка робота, IT-професії мають свої складнощі, рутину та аврали. У мережі вже почали говорити про вигоранняу цій сфері, і воно справді існує. Найдинамічніша і найконкурентніша галузь вимагає вміння швидко працювати навіть у стресових ситуаціях, вирішувати нестандартні завдання, спілкуватися з неприємними клієнтами.

Коротше кажучи, це не хмарки, устелені рожевими пелюстками, а така ж професія, як і решта. Щоб розвиватись і покращувати свій дохід, потрібно її любити — тільки так можна досягти рівня, про який ви мріяли.

Розробка — це справді дуже цікава галузь, де можна проявляти всі свої креативні здібності, експериментувати, працювати за кордоном. Талановитий програміст, який постійно зростає, завжди знайде свою нішу, навіть за найбільшої конкуренції на ринку праці. І тоді він, звичайно, отримуватиме зарплату в доларах, працюючи віддалено десь під пальмою.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: