CityHost.UA
Допомога і підтримка

Типи DNS-записів домена: NS, A, AAAA, CNAME, TXT, ALIAS, SRV

 6025
10.02.2023
article

 

 

Що таке DNS записи домена

Домени існують та працюють завдяки DNS (Domain name system) — системі доменних імен. Це комплекс кореневих DNS-серверів, основна задача яких — перетворювати домен на IP-адресу.

Доменні імена створені для того, щоб людям було простіше їх запам'ятовувати та писати в пошуковому рядку. Насправді ж сайт знаходиться за IP-адресою, яка має ось такий вигляд: 148.251.15.181.

DNS сервер отримує запит у вигляді домена, шукає у своїй базі відповідність певній IP-адресі та направляє користувача на сайт, розміщений за цією адресою. Крім того, в системі використовуються додаткові DNS записи, у яких міститься інформація про домен. Користувач може самостійно додавати та редагувати їх у панелі керування.

Цю опцію ви знайдете у розділі DNS => Значок керування навпроти імені домену. 

типы dns записей

За замовчуванням для домену та всіх піддоменів (відмічені як *) вже встановлені основні типи записів DNS — A (AAAA) та NS (після процедури направлення домену на хостинг). Без них домен не буде адекватно працювати, а користувачі не побачать сайт. Інші DNS записи домена є допоміжними та потрібні для налаштування певних служб, внесення додаткової інформації або редиректу.

У панелі керування Cityhost ви знайдете можливість додавати ось такі записи: A, AAAA, MX, NS, CNAME, TXT, ALIAS, SRV. Про них ми і поговоримо. Існують також інші типи DNS записів, але частина з них застаріла або використовується дуже рідко. 

створення доменних dns записів

NS-запис

Цей тип записів — основний, яким доводиться оперувати клієнтам. Цей запис означає сервери, які підтримують роботу доменів, він розшифровується як Name Server.

Його змінюють в разі перенесення домену до іншого хостинг-провайдера або реєстратора, сюди ж прописуються NS-сервери популярного сервісу Cloudflare, якщо ви вирішите його підключити.

Якщо інформація про nameservers не вказана або прописана неправильно, браузер не знайде сайт.

Для кращої відмовостійкості провайдери використовують мінімум два NS-сервера, тому зазвичай ви бачите два записи. Cityhost використовує для підтримки кожного домену три NS-сервери, тому у своєму акаунті ви побачите три таких записи. 

Знайти цю інформацію можна у розділі: Домени => символ керування доменом навпроти імені. 

NS записи домена

Записи A та AAAA

A-запис покликаний перетворювати домен на IP-адресу, після чого браузер уже може знайти сервер та сайт, розміщений на ньому. 

Якщо у сайту не прописаний A-запис, до нього неможливе підключення по HTTP/HTTPS протоколу, і браузер його просто не бачить.

Запис типу A використовується до протоколу IPv4, який наразі вичерпує свої ресурси, але ще продовжує працювати в Україні. Поза тим, зараз вже існує новий протокол IPv6, і його адреси мають інший вигляд, наприклад 2a01:4f8:201:7468::1. Для нього використовується запис AAAA, який є аналогом запису A. 

Зараз сайти клієнтів Cityhost паркуються одразу по двох протоколах, тому у своїх налаштуваннях ви можете побачити одночасно два типи записів.

Запис CNAME

Цей запис називають «канонічне ім'я» (canonical name), він дозволяє здійснювати переадресацію із субдоменів на домени.

Зазвичай він використовується для перенаправлення із застарілого формату доменів www.домен.ua на стандартний формат домен.ua. Ви можете також послуговуватися ним, якщо потрібно створити перенаправлення з піддомена на домен, наприклад, у випадку, якщо розділ на піддомені ще перебуває в розробці і ви не хочете показувати його читачам. 

Для створення cname record потрібно клікнути по кнопці «Додати запис» у розділі DNS, обрати тип запису CNAME та ввести назву субдомена у відповідний рядок. Це адреса, з якої буде відбуватися перенаправлення. У рядку «Значення» вводиться основний домен, на який буде відбуватися редирект. TTL найкраще виставляти за замовчуванням для створення записів всіх типів. 

cname запис - що це і як його створювати

Важливо знати, що після створення запису CNAME для певного піддомену вже неможливо створювати для нього інші DNS-записи.

Читайте також: Що таке піддомен і для чого він потрібен

Запис MX

Вказує на поштовий сервер, який використовується для вашого домену. Кожен клієнт може створювати поштові скриньки на своєму домені, щоб не користуватися публічними сервісами для відправлення листів. Наприклад, маючи домен name.ua, ви можете створити скриньку my-box@name.ua або будь-яку іншу.

Саме для таких скриньок важливі MX-записи, які вказуються в налаштуваннях домену і показують IP-адресу поштового сервера, який обробляє листи.

У цьому записі можна вказати декілька серверів і розставити пріоритети, і в такому разі пошту оброблятимуть більше пристроїв, що підвищує надійність поштової служби. 

MX важливий і для відправлення листів — якщо цей запис не вказано для домену, інші сервери не зможуть прийняти від нього пошту.

MX запис створюється так само, як інші — у поле «Субдомен» вводиться ім’я піддомена, на якому створена пошта або @, якщо йдеться про основний домен. Значення пріоритету вказується від меншого до більшого — чим менше значення, тим вищий пріоритет. 

MX запис

Створення такого запису актуальне для налаштувань, коли ви орендуєте VPS сервер або виділений сервер для пошти. В такому разі у поле значення вноситься IP-адреса самого сервера або його домен.

Якщо ж ви користуєтеся хостингом, поштовий сервер Cityhost прописаний у ньому за замовчуванням. В разі потреби ви можете налаштовувати параметри поштової скриньки у розділі Хостинг 2.0 => Пошта.

налаштування поштового сервера

І ще один варіант — у розділі DNS є розділ «Налаштування пошти» для автоматичного збереження параметрів під вибраний поштовий сервіс.     

Запис TXT

Це багатофункціональний текстовий запис, який можуть читати і люди, і комп'ютери. Він використовується для прописування додаткової інформації про домен.

В ньому може міститися інформація про пошту адміністратора, електронний підпис, який підтверджує право на володіння доменом та інші дані. 

Саме через TXT-записи створюються DKIM, DMARC та SFP підписи, які підвищують довіру поштових сервісів до вашої кореспонденції та зменшують ризик потрапити у СПАМ. 

Більше про це ви зможете дізнатися зі статті СПАМ: чому там опиняються листи і як цього уникнути.

Запис ALIAS

Аліаси — це псевдоніми основного домена, яких може бути декілька. Функцію перенаправлення між доменами виконують в різних випадках: 

Запис ALIAS дозволяє створювати перенаправлення для доменів, а не лише для піддоменів, як це робить CNAME. 

Для переадресації потрібно ввести в поле «Значення» адресу домену, на який плануєте робити редирект.

Запис SRV

SRV запис для домену (від слова service) створюється щоб зробити видимим місцеположення сервера через ім’я хоста та номер порту. Він потрібен під час створення служб — наприклад, IP-телефонії, пошти, проксі-сервера або системи для обміну миттєвими повідомленнями.

За його допомогою можна приєднати декілька серверів до одного домена та розставити для них пріоритетні значення. Це допомагає зробити систему більш відмовостійкою, оскільки в разі збою одного сервера його функції будуть виконувати нижчі за пріоритетом.   

Важливо знати, що система DNS не оновлюється одразу, тому для того, щоб створений запис почав працювати, має пройти деякий час — це стосується всіх типів записів. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Технічний консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.