CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке хостинг картинок і чим він відрізняється від фотостока

 4281
15.02.2023
article

 

 

Кожного дня ми робимо сотні фотографій з відпочинку, важливих життєвих подій або для робочого використання. Зберігати їх у смартфоні або ноутбуці не завжди зручно, особливо якщо це фотографії хорошої якості, які мають великий розмір. Рано чи пізно постає питання додаткових сховищ, адже всі картинки просто не вміщуються на локальному носії.

Навіщо зберігати зображення у хмарі

Насправді не потрібно чекати, коли пам’ять гаджета буде забита під саму зав’язку. Зберігати зображення на фотохостингу — це хороше рішення з кількох причин:

  1. Хостингові сервіси надійніші за домашній комп’ютер, адже це хмарна технологія, робота якої підтримується цілим комплексом серверів. У разі втрати мобільного телефону або виходу з ладу ноутбука ви вже не зможете відновити зображення. На сервісі ж задіяно максимум заходів безпеки, щоб клієнти не втратили свої дані. 

  2. Власник фото може отримувати доступ до них з будь-якого пристрою, підключеного до інтернету. Це дуже зручно, адже іноді буває потрібно показати знімки просто зараз — але вони вдома на ноутбуці. 

  3. У більшості фотохостингів є можливість завантажити фото, створити посилання та швидко поділитися ним з іншим користувачем. Це допомагає передавати картинки високої якості, адже месенджери стискають їх, а поштові сервіси мають обмеження по розміру файлів.  

  4. Завдяки безпеці та доступності хостинг зображень може виступати як місце для резервного копіювання. Наприклад, ви зберігаєте фото на комп’ютері, але додатково дублюєте їх у хмару. Тоді ви будете більш спокійними за їхнє збереження. 

Великі обсяги файлів, зокрема зображення та відео, можна також зберігати на виділеному сервері або VPS, орендованих у провайдера. А чи можна зберігати фотографії на звичайному хостингу, який купують під розміщення сайтів? Дізнайтеся про це зі статті XXX-files: що можна і що заборонено розміщувати на хостингу?

Фотохостинг і фотосток — в чому різниця

Ці терміни дуже схожі, але означають абсолютно різні види сервісів. Фотосток — це віртуальний магазин, у якому можна скачати чуже зображення за певну плату або безкоштовно. Професійні фотографи та ілюстратори послуговуються такими майданчиками для заробітку або реклами своєї творчості, розміщуючи роботи у публічному просторі. Веб-майстри, блогери та дизайнери використовують їхні фото на своїх сайтах або в промо-матеріалах. 

Ось таку картинку, наприклад, ми скачали на популярному безкоштовному фотостоці unsplash.com по запиту computer. 

фотохостинг Unsplash 

Є ряд платних або безкоштовних фотостоків, серед яких найвідоміші — Depositphotos, Pixabay, Freepik та інші.

Якщо ж ми кажемо про photo hosting, то йдеться про аренду певного дискового простору для зберігання власних файлів на серверах платформи, яка надає послугу. Це ваше індивідуальне сховище, фотографії на якому не бачать сторонні користувачі. Інша людина може скачати їх тільки тоді, коли ви надішлете посилання для завантаження. 

Для зберігання та пересилки зображень також використовують файлообмінники. За сенсом це дуже близькі терміни, але файлообмінник дозволяє працювати з будь-якими типами файлів, а фотохостинги призначені саме для фото. Поза тим ці два поняття настільки споріднені та мають настільки схожий функціонал, що їх часто використовують як синоніми. 

Як вибрати хостинг картинок — основні критерії

Послуга надання хостингу під зберігання файлів та зображень дуже популярна, тому є багато таких сервісів, від невеликих майданчиків-початківців до масштабних платформ з тисячами клієнтів. Це не означає, що не потрібно давати шансу стартапам чи невеликому бізнесу, але варто звертати увагу на ряд важливих моментів, щоб робота з фотохостингом була зручною та продуктивною: 

  1. Надійність та безпека — у першу чергу. У фотохостинга має бути хороша репутація та відсутність відгуків щодо критичних проблем. Такими проблемами можна вважати витік даних, тобто продаж або викрадення приватних зображень, зникнення файлів з акаунту через збої, а також відключення та зависання сервісу. Шукайте провайдера, який надає якісні послуги. 

  2. Висока швидкість завантаження. Звісно, цей процес залежить і від швидкості інтернета користувача, але параметри самого сервіса істотно впливають на те, як довго ви чекатимете завершення процесу. 

  3. Найкраще обирати безкоштовний хостинг картинок з можливістю розширення до платного тарифу в разі, коли потрібно збільшити кількість ресурсів. 

  4. Відсутність обмеження на розмір окремих файлів, якщо йдеться про використання служби для робочих потреб. Можливо, вам знадобиться працювати з фотографіями або дизайнами великого розміру, і тоді такий показник буде важливим. 

  5. Підтримка максимальної кількості форматів файлів. Особливо це важливо для дизайнерів. Якщо хостинг не підтримує файли у вигляді .svg, .tiff чи .png, то працювати з ним буде незручно. 

  6. Можливість швидко створити посилання та переслати його через пошту або соцмережі. Бажано, щоб до посилання автоматично створювалося прев’ю фотографії, це дуже спрощує взаємодію з матеріалом. 

  7. Можливість одночасно завантажувати декілька фото. Мало кому захочеться сидіти і вантажити вручну десятки фото з телефона — краще, коли це можна зробити пакетно. 

Читайте також: Як малювати в Midjourney: нейромережа генерує зображення за текстовими запитами

Найпопулярніші фотохостингові сервіси та файлообмінники 

В Україні та за кордоном існує безліч сервісів, які пропонують онлайн хостинг картинок. Який з них вибрати — залежить від потреб і уподобань користувача. Тут ви знайдете невеликий перелік найбільш відомих сервісів для зберігання та обміну картинками, які можете використовувати для своїх фото. 

Google Фото

Це зручний та популярний сервіс для зберігання фотографій та відео. Існує як у вигляді хмарного сервісу з доступом із браузера, так і у вигляді додатків для мобільних телефонів. У ньому дуже зручно організована хронологічна система, завдяки чому ви завжди знатимете, до якого періоду відносяться фотографії.

Є функція, яка завантажує знімки з комп’ютера автоматично — для цього потрібно встановити Google Drive.

Google Фото вбудовані до акаунту Google, тому вже не потребують реєстрації — просто знайдіть їх серед інших функцій сервісу. Єдиний мінус в тому, що вони мають спільний простір з Google Диском та іншими службами, тобто у користувача є всього 15 Гігабайтів для всіх потреб. За більший обсяг сховища потрібно буде заплатити, але ціни доволі демократичні — від 45 гривень за 100 ГБ за місяць.

хостинг зображень Google

OneDrive

Це онлайн-послуга від Microsoft, який дозволяє зберігати безкоштовно до 5 Гігабайтів інформації. Сервіс можна використовувати у вигляді додатка на телефоні, вибрати браузерну версію або інтегрувати у свою файлову систему на комп’ютері зі встановленим Windows. Також із документами, збереженими у One Drive, можна працювати за допомогою інших продуктів виробника — Word, Excel, PowerPoint тощо.  

Більше дискового простору можна отримати разом із підпискою на один з тарифів Microsoft 365, у які одразу включений цілий комплекс послуг від Microsoft. Щоправда, коштує це недешево — базовий тариф, у якому є 100 Гігабайтів простору, обійдеться майже 600 доларів на рік. 

Fex.net

Fex — це файлообмінник, на якому можна розміщувати всі типи файлів, але зручно працювати і з фото. Тут є прев’ю та можливість відкрити фотографію в галереї на сервісі. 

хостинг фото fex.net

Сервіс дозволяє зберігати до 50 Гігабайтів даних протягом тижня безкоштовно без реєстрації. Потрібно просто завантажити зображення, створити посилання та відправити їх через зручний канал. Через сім днів файли автоматично видаляються. 

Платні тарифи дозволяють зберігати дані на постійній основі. Найдешевший тариф з 1 Гігабайтом дискового простору коштує близько трьох доларів на місяць.

***

Резервне копіювання або повне переміщення зображень на сторонні сервіси — це вже невід’ємна частина роботи багатьох спеціалістів із діджитал-галузі та фотографів, адже вони оперують гігабайтами контенту і потребують зручних та надійних сховищ. Але така послуга підійде і звичайним користувачам, які б хотіли зберігати сімейні фотографії або спогади з мандрівок в онлайн-просторі, та не боятися втратити їх через банальну поломку смартфона. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.