CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке піддомен і для чого він потрібен

 4749
20.01.2020
article

Ті, хто вже замовляли хостинг сайту, знають про піддомени багато. Але користувачі, які тільки збираються його купувати, навряд чи. Тому в даній статті ми розглянемо, що таке піддомен, навіщо він потрібен та як піддомен сайту впливає на SEO. І заодно розберемося, як дізнатися про піддомени стороннього веб-ресурсу.

Що таке піддомен?

З технічної точки зору піддомен - те, що йде за кореневим доменом. Наприклад, в адресі cityhost.ua, кореневим доменом являється .ua. А cityhost – піддоменом. Але така думка не зовсім правильна.

Для кращого сприйняття прийнято вважати, що домени перших двох рівнів називаються доменним ім'ям. А домени 3-го рівня і далі – піддоменами. Так простіше і зрозуміліше.

Іншими словами, піддомен – це домен 3-го рівня або вище. Вказується він перед основним доменом. Наприклад, blog.cityhost.ua або mail.cityhost.ua.

Навіщо використовують піддомен сайту? Щоб забезпечити конкретної сторінці або сервісу унікальне ім'я.

Коли потрібно створювати піддомен?

Існують різні причини, за якими з’являється необхідність створити піддомен:

  1. Структурування контенту. Піддомен виглядає як окремий самостійний сайт. Так його простіше запам'ятати. Ними активно користуються навіть великі компанії на кшталт Гугла. Наприклад, у пошукової системи основний URL-адресу: google.com. А у додаткових сервісів інший: mail.google.com (Пошта), drive.google.com (Google Диск), docs.google.com (Створення документів). Це зроблено для зручності користувачів, щоб вони могли швидко відкривати потрібний сервіс.
  2. Зниження навантаження. Піддомен на сервері зберігається окремо. Плюс при бажанні можна знизити навантаження сайту, розподіливши його між різними серверами.
  3. Розміщення клієнтських сайтів. Провайдери і конструктори сайтів часто пропонують користувачам послугу розміщення веб-ресурсу на власному домені. Зазвичай це потрібно для тестування роботи площадки, ознайомлення з якістю надаваємої послуги та ін. Але для повноцінного розміщення інтернет-проекту дане рішення не підходить (виникнуть труднощі з SEO-просуванням).

Як додати піддомен?

У нас на сайті є докладна інструкція про те, як створити піддомен. Вона проста і з цим завданням впорається навіть новачок.

Як піддомен впливає на SEO?

Для пошуковиків піддомен – це окремий сайт. Тому тут є ряд нюансів.

По-перше, піддомен ранжирується окремо. Припустимо, основне доменне ім'я сайту відмінно ранжирується по конкретним запитам. Але до піддомену це не застосовується. Його потрібно оптимізувати під запити, що стосуються певної послуги або категорії товарів.

По-друге, беклінки, проставлені на піддомени, не впливають на авторитетність основного сайту. Адже для пошукових систем це дві абсолютно різні площадки. Тому і рівень авторитетності розраховується для кожного веб-ресурсу окремо.

Читайте також: Огляд сервісу SimilarWeb.

Як дізнатися про піддомени чужого сайту?

Щоб дізнатися про піддомени сайту конкурента, досить ввести в пошуковий рядок просту команду – site: cityhost.ua. Але замість нашої URL-адреси ввести іншу.

Також можна перевірити наявність піддоменів в сервісі Serpstat. Досить зареєструватися, а потім перейти по пунктам:

  • «Аналіз сайту»;
  • «Аналіз доменів»;
  • «SEO-аналіз»;
  • «Піддомени».

Навіщо це потрібно? Для проведення SEO аналізу площадки (потенційного клієнта або його конкурента). Або ж для пошуку дублюючого контенту.

Підсумки

Тепер ви знаєте, що таке піддомен, і коли він використовується. Якщо виникне необхідність в його створенні – це легко зробити за допомогою нашої інструкції. В крайньому випадку, можете звернутися до фахівців техпідтримки, вони допоможуть.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: