CityHost.UA
Допомога і підтримка

Дроп-домени: як купити домен з хорошою історією і для чого він потрібен

 6228
21.09.2022
article

 

 

Дроп-домен — це доменне ім’я, в якого закінчився термін реєстрації і він знову вийшов у вільний продаж. Таке може трапитися з багатьох причин: закриття бізнесу, втрата у власників цікавості до проекту, банальна забудькуватість.

Навіть купуючи «свіженький» домен у реєстратора, ви можете отримати адресу, якою вже хтось користувався. У цього явища є як позитивні, так і негативні наслідки. 

Користь або шкода дроп-домена залежить від того, яку репутацію та історію набув протягом свого життя сайт, який був на ньому розміщений. Хорошим можна вважати домен, у якого є довіра і висока позиція в рейтингу пошуковиків і хороший посилальний профіль з авторитетних доменів. Зворотна ситуація — це домен, який потрапив під санкції або блок пошукових систем, і на нього ведуть неякісні посилання, або який довгий час містив спам чи заборонений контент. Розглядаючи потребу в домені з історією, який потрібен веб-майстру, ми говоримо саме про позитивний імідж адреси. Її потрібно знайти, перевірити і купити, про що ми розкажемо в наступних розділах.

Читайте також: «Як підвищити авторитет домена: перевірка та покращення показника DA». 

Переваги дроп-домена

Один із головних плюсів дроп-домена в тому, що його легше підняти в ТОПі видачі. Google більше довіряє адресам, які вже мають певний вік, ніж новоствореним. Якщо йому 2-3 роки, то вже зі старту сайт опиниться на вищих позиціях, ніж такий же точно веб-ресурс із зовсім новим доменом. 

Читайте також: «Як вік сайту впливає на просування в Google».  

Крім того, якщо на нього веде багато посилань з якісних ресурсів, то шанси опинитися в ТОПі ще вищі. І чим кращий посилальний профіль, тим швидше сайт «вилетить» на першу сторінку пошукової видачі, якщо його грамотно розвивати. 

Уявімо, що власники Facebook забули продовжити домен і він вийшов у вільний продаж (хоча це маловірогідно). Він має настільки потужний посилальний профіль, що перебуває на першому місці в рейтингу Ahrefs. За весь час він отримав більше 149 мільйонів зворотніх посилань з майже 4 мільйонів сайтів. Для порівняння ми проаналізували один із українських інтернет-магазинів середнього класу — він має трохи більше 11 тисяч беклінків з трохи більше ніж 700 сайтів-донорів. Ви бачите, який колосальний розрив у вазі посилальної маси. 

Результати порівняльного аналізу двох доменів 

Тобто, якщо би facebook.com вийшов у вільний продаж, вебмайстри були б готові побитися між собою і заплатити за такий домен мільйони доларів, адже це гігант, здатний принести колосальний дохід. Звісно, такий сценарій суто гіпотетичний і практично неможливий через цілий ряд причин. Як мінімум назва Фейсбука занадто відома для того, щоб розміщувати на його адресі щось інше.

Одне з важливих правил вибору дроп-домена — тематичний збіг попереднього сайту з новим. Тобто, якщо раніше на домені продавали чай, то і новий сайт краще робити про чай. Це допоможе зберегти релевантність зовнішніх посилань і повернути аудиторію, яка користувалася старим веб-ресурсом.

Для чого потрібен дроп-домен

А тепер давайте розберемося, в яких випадках буде корисний домен з позитивною історією.

Просування власного сайту

Якщо ви маєте бізнес будь-якого напрямку — із продажу одягу чи запчастин, надання клінінгових послуг чи перекладу текстів, то наявність свого сайту значно підвищить кількість потенційних клієнтів. Щоб не витрачати роки на SEO-просування, можна купити домен з хорошою історією. Тим самим ви одразу опинитеся на кілька кроків попереду від конкурентів, які розпочали одночасно з вами.

Бізнес на перепродажі адрес

Ще один вид заробітку в Інтернеті — перепродаж доменів. Гравці цього ринку закуповують красиві адреси сотнями, щоб продати їх дорожче зацікавленим веб-майстрам. Іноді купується домен, який вже має історію, а іноді реєструється новий і притримується пару років, щоб набути віку, і теж продається. 

PBN-мережа

Private Blog Network — це мережа сайтів-сателітів, які належать власнику основного веб-ресурсу. Посилання з них ведуть на цей основний сайт і допомагають йому нарощувати масу. Ця практика вважається сірим методом SEO, але насправді все залежить від якості супутників. Якщо вони мають хорошу якість контенту і цікаві читачам, то Google не карає такі мережі. 

Перенаправлення користувачів

Один із способів підвищення трафіка — це пошук доменів, на яких розміщувалися сайти потрібної тематики, та 301 редирект на основний веб-ресурс. Це добре працює для розкрутки молодих проектів і допомагає швидко підняти авторитетність у пошуковиках. 

Як знайти і перевірити дроп-домен: покрокова інструкція 

Тепер давайте поетапно знайдемо домен та перевіримо його в різних сервісах. Для цього потрібно здійснити кілька кроків. 

Пошук дроп-домена

На сайтах деяких реєстраторів є окремі пропозиції щодо реєстрації прострочених доменів. Але можна скористатися й окремими сервісами. Наприклад, існує цікава платформа expireddomains.net, яка дозволяє побачити прострочені та видалені домени, кількість зворотніх посилань, сайтів-донорів та інших метрик. Також на ній є перелік ресурсів, які займаються аукціонами дроп-доменів. 

Сайт для пошуку дроп-доменів

У сервіса є розділ Expired Domains — це прострочені домени, які скоро вийдуть у продаж. Вибравши такий домени, ви можете вибрати функцію його попереднього замовлення і придбати одразу, як тільки він звільниться. 

Ще один розділ Deleted Domains — це вже видалені з реєстру і повністю вільні домени, які можна купити просто зараз. 

Коли ви натискаєте на домен у списку, система перекидає на відповідний сервіс, на якому можна забронювати чи одразу купити адресу.  

Ще одна цікава вкладка — Domain Lists. У ній вказані всі компанії, які співпрацюють із сервісом та продають дроп-домени. Обравши одну з компаній, ви побачите список пропозицій тільки від неї. 

Перевірка у Google

Знайшовши домен, варто перевірити його індексацію у Google. Для цього введіть у пошуковий рядок такий запит: site:domain (без пробіла). Наприклад, так буде виглядати запит для обраного нами домена — site:366333n.com.

Результати видачі Google

Тут ми бачимо 1 120 результатів, тобто Google досі його ранжує, причому це доволі непоганий показник. Чим більше результатів — тим краще. 

Але в цьому випадку очевидно, що сайт відноситься до азіатського регіону, а значить, має відповідну аудиторію та посилання з азіатських сайтів. Це не найкращий варіант для розвитку сайту, наприклад, в Україні. Найкраще шукати домени, які використовувалися у своєму регіоні та мають місцеву аудиторію.

Якщо Google зовсім не видає результатів, то домен або довго не використовувався і був видалений з бази, або потрапив під санкції. 

Аналіз посилального профілю

Ще один крок — це аналіз посилань. Якщо ви користувалися наведеним вище сервісом Expired Domains, то могли одразу ознайомитися з ситуацією, переглянувши основні метрики в таблиці. Але якщо домен був знайдений іншим шляхом чи потрібен більш глибокий аналіз, то рекомендуємо познайомитися з такими сервісами: 

  • Magestic.com — британська платформа, створена у 2004 році, здебільшого призначена для аналізу зворотніх посилань.

  • Ahrefs.com — потужний сервіс із великою кількістю Seo-інструментів. включно з аналізом посилань. Працює з 2010 року, має головний офіс у Сінгапурі. До речі, заснований українцем

  • Serpstat.com — український аналог, більш бюджетна платформа, розрахована на нашу аудиторію, тому має українську версію. 

Результат аналізу посилального профілю

Наш піддослідний азіатський домен і тут демонструє хороші показники — 52 бали зі 100 в рейтингу і більше 27 тисяч досі працюючих посилань на нього.

Перевірка домена на чорні списки та спам 

Тепер треба дізнатися, чи не потрапляв домен під санкції чи в чорні списки через розміщення заборонених матеріалів. Ось такі сервіси можна використовувати для перевірки прострочених доменів: 

  • check.spamhaus.org — перевірка на спам;

  • Norton Safe Web — служба оцінки репутації сайтів;

  • Blacklistalert.org — показує, чи немає домена в чорних списках.  

Результат перевірки репутації сайту

Сервіси показують, що вибраний домен чистий на спам, але має невеликі репутаційні проблеми. В ідеалі, якщо позначка буде зелена, а сайт повністю безпечний.

Читайте також: «XXX-files: що можна і що заборонено розміщувати на хостингу?» 

Перевірка контенту у веб-архіві

Веб-архів — це чарівний інструмент, який дозволяє дізнатися, який контент був розміщений на сайті в різні періоди його існування. З нього вдалося дізнатися, що на домені, яким ми зацікавилися, містився китайський новинний сайт, який працював здебільшого у 2020 та 2021 роках. 

Контент сайту у веб-архіві

Веб-архів допомагає зрозуміти, контент якої тематики містився на сайті, чи підходить ця тема під наш веб-ресурс, чи не було на ньому забороненого контенту. 

Ну що ж, тепер ми все знаємо про обраний домен і вирішили його купити. Що для цього потрібно?

Як купити дроп-домен

Існує декілька способів купити прострочений або видалений домен. Його можна придбати за допомогою Expired Domains або подібних сервісів, які збирають інформацію про дроп-домени.

Також існують аукціони, на яких можна придбати прострочені домени, наприклад GoDaddy.

Якщо домен вже видалений, то можна піти найпростішим шляхом і купити його у звичайного реєстратора, який обслуговує цю доменну зону.

У будь-якому випадку, навіть якщо ви не планували купувати дроп-домен, завжди перевіряйте історію вибраної в реєстратора адреси. Адже вона може розказати про себе багато цікавого, якщо правильно поставити запитання. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Спеціаліст-консультант: Олег Рівтін

CEO Cityhost.ua. Спеціалізується на маркетингу, пошуковій оптимізації, зв'язках із громадськістю.