CityHost.UA
Допомога і підтримка

Чим VPN відрізняється від проксі-сервера

 3418
04.04.2023
article

 

 

Віртуальні приватні мережі VPN (Virtual Private Network) і проксі-сервери захищають анонімність користувачів та є відмінними інструментами для безпечного доступу до різноманітних веб-ресурсів. Деякі користувачі схильні вважати їх взаємозамінними. Але це не вірно. Адже один захищає вашу конфіденційність, а інший — ні. Що таке проксі-сервер і VPN — чим вони відрізняються? Нумо розбиратись. 

Рroxy і VPN — це онлайн-сервіси, які приховують вашу IP-адресу, і направляють інтернет-трафік через віддалений сервер. Але перший працює лише з одним додатком або службою, тоді як другий захищає весь інтернет-трафік і шифрує його для додаткової безпеки і конфіденційності.

Як і проксі, VPN приховує IP-адресу при першому підключенні до сервера і замінює його IP-адресою провайдера. Однак тільки VPN перенаправляє інтернет-дані через зашифрований тунель, зберігаючи конфіденційність онлайн-активності користувача. Рroxy server підходить для роботи в Інтернеті, але при цьому не забезпечує належний рівень безпеки і розширені функції, які пропонує VPN.

Ви можете самостійно організувати свій proxy або VPN-сервер для приватного користування — для цього потрібно орендувати виділений сервер або VPS (віртуальний сервер) та створити необхідний сервіс за допомогою спеціального ПЗ та команд. Підказки можна легко знайти в мережі. 

Що таке проксі та як його використовувати

Проксі сервер діє як посередник між відвідуваним веб-сайтом і пристроєм користувача (ПК, ноутбуком, смартфоном). Ваші запити проходитимуть через посередника — віддалений комп’ютер, що використовується для підключення до хост-сервера. Веб-проксі приховує реальну IP-адресу, щоб сайт бачив IP-адресу проксі-сервера (у деяких випадках для цього використовуються комп'ютери інших проксі-користувачів). Однак рroxy працюють лише на рівні програм, тобто він обмінюється запитами лише з однією програмою, з якою ви налаштували з’єднання. Він також не шифрує потокову інформацію.

Існує три основні типи проксі-серверів:

  1. HTTP — обслуговують лише веб-сторінки. Якщо ви налаштуєте свій браузер з проксі-сервером HTTP, весь трафік браузера буде переправлятися через нього.

  2. SOCKS — не обмежуються веб-трафіком, але працюють лише на рівні програм. Можуть обробляти всі види веб-трафіку, але працюють зазвичай повільніше, ніж HTTP, тому що є більш популярними і часто мають більш високе навантаження.

  3. Прозорі — їхні користувачі зазвичай не знають про підключення сервера посередника. Ці проксі можуть бути встановлені роботодавцями або батьками, які хочуть контролювати онлайн-активність робітників і дітей відповідно та блокувати доступ до певних ресурсів. Готелі та кафе використовують їх для аутентифікації користувачів у загальнодоступних мережах Wi-Fi, а компанії або домашні користувачі також можуть налаштувати їх для економії пропускної здатності.

Деякі проксі-провайдери також пропонують private proxy, але вони за рівнем приватності не дотягують до сервера VPN. Натомість пропонують користувачам єдину IP-адресу, яку можуть використовувати тільки вони. У цьому сенсі це не гарантує, що користувача не можна відстежити, але наявність окремої IP-адреси може мати певні переваги. Оскільки IP-адреса належить лише одній людині, можна не боятися, що дії інших користувачів можуть призвести до блокування IP-адреси певними веб-сайтами. Приватний захищений проксі сервер дає підвищений рівень анонімності та контролю, але за нього прийдеться платити.

Читайте також: Погані боти — чим вони шкодять сайту і як їх заблокувати

Як налаштувати проксі в операційній системі

Налаштувати проксі-сервер на Windows 10 або будь-якій іншій версії ОС можна декількома способами:

  1. Автоматично. Параметри proxy-сервера визначаються операційною системою автоматично, тому користувачеві не потрібно вводити жодну інформацію.

  2. Налаштувати сценарій. Тут важливо знати, де знаходиться сценарій proxy для організації (якщо підключення сервера-посередника не встановлено автоматично). Якщо Ви не знаєте шлях розташування адреси сценарію, у цьому випадку допоможе лише ІТ-фахівець.

  3. Вручну. Потрібно ввести ім'я proxy, його IP та номер порту (за потреби). Якщо параметри підключення невідомі, краще звернутися до свого сисадміна.

Інструкція з автоматичного налаштування:

як використовувати проксі - автоматична настройка proxy server

  • зайти в меню;

  • натиснути «Мережі та Інтернет»;

  • випаде блок налаштувань;

  • вибрати «Проксі-сервер»;

  • випаде список доступних опцій;

  • у колонці «автоматичне підключення» активувати «Використовувати сценарій настроювання»;

  • ввести адресу скрипта, який надав проксі-провайдер;

  • зберегти налаштування.

Інструкція з ручного налаштування:

Як налаштувати проксі сервер вручну

  • відкрити меню;

  • натиснути «Мережі та Інтернет»;

  • випаде блок налаштувань;

  • натиснути меню «Проксі-сервер».

  • з'явиться список конфігурацій;

  • Вибрати «Налаштування вручну» і активувати вкладку «Використовувати проксі-сервер».

  • задати IP та порт у відповідні поля;

  • зберегти налаштування.

Що таке VPN (віртуальна приватна мережа) і як вона працює

VPN також перенаправляє запити через віддалений сервер і приховує IP-адресу, щоб веб-сайти не змогли її побачити та відслідкувати ваше місцезнаходження. Однак він працює на рівні операційної системи, а це означає, що перенаправляє весь інтернет-трафік, незалежно від того, чи йде він з браузера чи з фонової програми.

Virtual Private Network також шифрує трафік між Інтернетом і вашим ПК. Це означає, що інтернет-провайдер (ISP), який відстежує вашу активність онлайн і збирає дані, більше не може бачити, що ви робите в мережі. Він бачить тільки те, що ви підключені до VPN-сервера. Шифрування додатково захищає від урядового стеження, відстеження веб-сайтів та будь-яких шпигунів або хакерів, які можуть спробувати перехопити ваш пристрій. VPN забезпечує підвищену конфіденційність і безпеку в Інтернеті.

Не всі провайдери VPN і проксі-сервісів однаково хороші, тому вивчіть детальну інформацію, перш ніж вибрати одного з них. Замість забезпечення підвищеної безпеки та конфіденційності тіньові провайдери можуть реєструвати приватні дані користувачів, включаючи IP-адреси, DNS-запити та інші відомості. Вам слід уникати таких провайдерів, тому що вони можуть передати цю інформацію рекламодавцям або хакерам, якщо їх сервери будуть зламані.

Основні відмінності VPN та Proxy

Зробимо порівняльну характеристику.

Чим VPN відрізняється від проксі-сервера

VPN:

  1. Шифрують інтернет-трафік.

  2. Захищають від відстеження інтернет-провайдерів, урядового стеження та хакерів.

  3. Перенаправляє всі без виключення запити через VPN-сервер, тому що працює на рівні операційної системи.

  4. Може працювати повільніше, оскільки необхідно шифрувати ваші конфіденційні дані, однак є способи покращити підключення та швидкість роботи в Інтернеті.

  5. Зазвичай платні (не варто довіряти безкоштовним VPN-сервісам, оскільки вони мають обмеження і можуть збирати персональні дані).

  6. Більш надійне підключення.

Рroxy:

  1. Не шифрують веб-трафік.

  2. Не захищають від відстеження, не слід використовувати для обробки конфіденційної інформації.

  3. Перенаправляє запити певної програми або браузера, тому що працює на рівні програми.

  4. Приватні проксі не будуть негативно впливати на швидкість перегляду. Вони призначаються одному користувачеві, тому можливість перевантаження пропускної спроможності мінімальна.

  5. Багато проксі-серверів безкоштовні, за виключенням приватних і елітних. 

  6. З'єднання з проксі-сервером обриваються частіше, якщо мова йде не про резидентські (динамічні) проксі для бізнесу і маркетингу. 

Читайте також: Моніторинг сервера, резервне копіювання та безпека даних — що потрібно знати клієнтам хостинг-провайдерів

Чи можна використовувати безкоштовний проксі та VPN

Безкоштовні проксі сервери і VPN-сервіси можуть завдати удару вашій безпеці та конфіденційності. Оскільки розробникам потрібно якось заробляти гроші, вони можуть відстежувати ваші персональні дані у фоновому режимі, бомбардувати рекламним програмним забезпеченням або обмежувати обсяг даних, які ви можете використовувати.

Преміум VPN вкладають значні кошти у свою інфраструктуру та надають вам першокласне шифрування. Вони пропонують багату серверну базу, найшвидші протоколи, цілодобову підтримку клієнтів і постійне покращення якості своїх послуг. Рекомендуємо уникати безкоштовних провайдерів, тому що пара зекономлених доларів може обійтися набагато дорожче у довгостроковій перспективі.

Чи можна використовувати служби водночас? Так, їх можна використовувати разом, але це вимагатиме деякої роботи з налаштування. Спеціалісти не радять цього робити, при використанні краще переключитися на один або другий.

VPN — це краще, ніж проксі?

Так, VPN краще, оскільки забезпечує конфіденційність і безпеку, спрямовуючи трафік через захищений VPN-сервер і шифруючи запити. Проксі просто пропускає запити через проміжний сервер, але не обов'язково забезпечує додатковий захист. Більше того, VPN працюють на рівні операційної системи для захисту всього веб-трафіку. Але все залежить від задач, які потрібно вирішувати.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Технічний консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.