CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як запустити систему відеоспостереження на сервері

 2911
18.04.2023
article

 

 

Ще відносно недавно системи відеоспостереження сприймалися як щось дороге та малодоступне, особливо для стартапів. Дозволити встановити їх могли лише великі комерційні підприємства. Сьогодні ж подібні рішення мають величезний попит — все завдяки стрімкому розвитку технологій та зниженню вартості обладнання. З кожним роком все більше людей замислюються над безпекою свого майна, тому уявити бізнес-модель сучасного підприємства, в якій відсутні камери відеоспостереження, практично неможливо. Ці системи суттєво підвищують безпеку та дають почуття спокою. Саме час поговорити про принципи їхньої роботи, різновиди, особливості вибору та розібратися у специфіці запуску на виділеному сервері системи відеоспостереження.

Що потрібно знати про відеоспостереження

Цей термін почав активно використовуватися ще у ХХ столітті. Сьогодні він є невід'ємною частиною нашого лексикону. У сучасному світі важко уявити магазин, підприємство чи офіс без системи відеоспостереження.

Для розуміння принципу роботи вищеназваного обладнання варто ознайомитися з його основними компонентами:

  1. Відеокамера, що фіксує навколишнє оточення та передає цю інформацію оператору.

  2. Відеореєстратор, який отримує сигнал від камер. Він використовується для відтворення зображення на моніторі, а також його обробки, запису на зовнішні носії, трансляції на сервер і так далі. Це може бути як окремий пристрій, так і комп'ютер, на якому встановлено спеціальне програмне забезпечення.

  3. Мережева інфраструктура. Йдеться про кабелі, комутатори, маршрутизатори та інші елементи для з'єднання камер та реєстраторів.

За допомогою системи відеоспостереження можна контролювати швидкість руху об'єкта та його напрямок, встановлювати присутність об'єкта у певній зоні, ідентифікувати його.

Читайте також: Чим VPN відрізняється від проксі-сервера

Типи систем відеоспостереження

Подібне обладнання умовно можна поділити на два типи. Воно буває цифровим та аналоговим. Перше є більш сучасними та використовується практично повсюдно. Друге ж стає менш затребуваним, але від нього ще остаточно не відмовилися.

Аналогові камери ретранслюють захоплене об'єктивом зображення та передають світловий сигнал на відеореєстратор. На монітор зображення відображається без затримки. Серед основних переваг такого рішення варто виділити:

  • Просте налаштування та встановлення. Підключати аналог справді простіше в порівнянні з цифровими моделями.

  • Відсутність затримок та підвисань картинки. Відео завжди транслюється в режимі реального часу, а його швидкість складає 25 кадрів за секунду.

  • Хороша сумісність. Якщо, наприклад, ваша камера та реєстратор різних брендів, ви не зіткнетеся з проблемою їхньої спільної роботи.

Також варто поговорити про недоліки:

  • Низька роздільна здатність картинки, що передається, далека від сучасних стандартів.

  • Складне налаштування аналогових моделей для роботи у віддаленому режимі.

  • Застарілі технології порівняно з цифровим обладнанням.

  • Погана масштабованість.

Цифрові камери (IP) працюють за принципом перетворення зображення, яке потрапляє на сенсор, у цифровий сигнал. В такому випадку використовується протокол передачі даних TCP/IP. Відеопотік можна направити як на реєстратор, так і на віртуальний сервер. Саме час виділити переваги IP відеоспостереження.

  • Широкий функціонал. Ці системи можуть бути легко інтегровані в загальну систему безпеки підприємства.

  • Підтримка функції відеоаналітики у розвинених цифрових системах. Наприклад, якщо людина фіксується у зазначеній області, одразу буде зроблено скріншот.

  • Відмінна роздільна здатність (більше 3 Мп). Аналогові моделі можуть похвалитися роздільною здатністю не більше 3 Мп, у той час як деякі IP системи можуть видавати 12 Мп і це не межа.

  • Збільшена частота кадрів. У деяких моделях запис може здійснюватися зі швидкістю 50 кадрів на секунду, що у 2 рази вище ніж аналогові моделі.

У IP обладнання мало мінусів, але вони все ж таки є:

  • Невелика затримка передачі зображення до пристроїв, що відповідають за обробку даних.

  • Вища вартість у порівнянні з аналоговими рішеннями.

Читайте також: Як інтернет змінив світ — ТОП-10 звичних речей та явищ, яких могло не бути

Для чого і яким компаніям потрібна система відеоспостереження

Для будь-якого підприємця його бізнес є великою інвестицією, яку він прагне захистити від тієї чи іншої загрози. Встановивши систему відеоспостереження, власник компанії може бути впевнений у збереженні своїх вкладень та порядку на об'єкті. Існує безліч причин, чому в компанії має бути встановлене таке обладнання:

  • Знижуються ризики та вірогідність крадіжок. За наявності камери злочинець десять разів подумає, перш ніж скоїти крадіжку чи інший злочин.

  • Можливість віддаленого контролю відразу кількох об'єктів. Вам більше не доведеться особисто бути присутнім у кожному відділенні своєї компанії.

  • Контроль за роботою працівників. Щоб запобігти внутрішнім загрозам для бізнесу, необхідно ретельно контролювати роботу співробітників.

  • Захист клієнтів. Для будь-якого банку або магазину, що поважає себе, безпека клієнта стоїть на першому місці. Для її підвищення не обійтись без системи відеоспостереження.

  • Збільшення продажів. Переглянувши запис з камер і провівши відеоаналітику, не важко зрозуміти, чому саме клієнти приділяють максимум уваги.

Яким саме компаніям необхідна система відеоспостереження? Відповідь проста: всім, хто турбується про своє майно, безпеку клієнтів і хоче контролювати роботу співробітників. Йдеться про офіси, кафе, виробничі цехи, навчальні заклади, комп'ютерні клуби і так далі.

Для прикладу — відео з камер відеонагляду, яке допомогло затримати крадія. Системи відеостеження часто стають в нагоді під час розслідування злочинів, особливо крадіжок у магазинах, камерах схову, з автомобілів на стоянках. 

Покрокова організація відеоспостереження

Щоб запустити відеоспостереження, необхідно виконати ряд дій, про які йтиметься подальша мова.

Вибір камери та місця її розташування

Насамперед потрібно вибрати камеру. Поради нижче допоможуть вам зробити правильний вибір:

  • Для відкритої території краще купувати пристрої, адаптовані до будь-яких погодних умов.

  • Якщо планується цілодобова відеозйомка, вибирайте пристрої з підсвічуванням.

  • Роздільна здатність камери залежить від вимог до деталізації зображення. Оптимальним параметром буде 4-5 Мп.

  • Підприємствам, чия діяльність пов'язана з постійним спілкуванням співробітників із клієнтами, варто придивитися до камер із мікрофоном.

Також одразу подумайте, в яких саме точках будуть встановлені камери і яка їх кількість вам потрібна. Обладнання має бути встановлене таким чином, щоб воно не дублювало зображення одне одного. Не розташовуйте відеоспостереження під прямим сонячним промінням, ліхтарями та іншими яскравими джерелами світла. Оптимальна висота установки — на висоті 3-4 метри.

Встановлення системи відеоспостереження

Під час монтажу повинні використовуватися виключно стійкі та довговічні елементи кріплення у вигляді дюбелів і шурупів. Встановлення потрібно виконувати на жорстку поверхню. Щоб бути впевненим у якісному монтажі, краще звернутися до спеціалізованих компаній.

Як вибрати сервер для системи відеоспостереження

Переважна більшість сучасних камер працюють із використанням технології Wi-Fi. Вони мають власну IP-адресу, що відкриває можливість підключення до них через точку доступу або інтернет. Для введення обладнання в експлуатацію його потрібно підключити до структури мережі, після чого ви отримаєте доступ до налаштувань.

Одним із найбільш зручних способів зберігання великих об'ємів запису з камер та керування ними у віддаленому режимі є оренда сервера. Завдяки цій послузі у вас буде можливість не тільки збереження відео з обладнання, але і його перегляду в будь-якому місці з інтернетом.

Параметри сервера для організації відеоспостереження відіграють важливу роль. Від цього залежить, наскільки швидко та якісно передаватиметься картинка, а також як довго ви зможете зберігати відеозаписи. 

Потужність сервера залежить від кількості пристроїв, які він буде обслуговувати — чим більше камер, тим більшим має бути обсяг ресурсів. Система відеонагляду може бути організована тільки для однієї локації та мати до 10 камер. Але деякі системи обслуговують одночасно багато магазинів чи інших майданчиків та включають 100 і більше камер. 

Також потрібно враховувати задачі, які буде виконувати система. Якщо йдеться тільки про запис та збереження, достатньо вибрати сервер для відеоспостереження із середніми параметрами ОЗУ та процесора, але великими дисками, на яких буде зберігатися матеріал. Оскільки накопичувачі працюють безперервно, потрібно подбати про вибір сервера з надійними компонентами, здатними багато разів перезаписувати інформацію. Для цієї мети найбільше підходять SSD-диски, адже вони швидкі та відмовостійкі. Але пам’ятайте, що у них є обмежений термін життя та лімітована кількість перезаписів, тому не забувайте контролювати  цей процес та звертатися до провайдера за вчасною заміною SSD-диска. 

Детальніше про це читайте у статті Моніторинг сервера, резервне копіювання та безпека даних — що потрібно знати клієнтам хостинг-провайдерів

У разі, коли до запису додається аналітична обробка зображень та відео, використання спеціального ПЗ для розпізнавання людей та об’єктів, потрібно приділити більше уваги вибору параметрів оперативної пам’яті та процесора. В такому випадку знадобиться більше обчислювальних можливостей для підтримки додаткових операцій. 

Сучасні системи відеоспостереження вміють багато — розпізнавати обличчя людей, зчитувати номера автомобілів, відслідковувати маршрути покупців у супермаркетів, знаходити та відслідковувати конкретні об’єкти в русі тощо. 

Важливо також знати, що відеоматеріали найчастіше не зберігаються на серверах завжди, а видаляються через деякий час. Ви самі обираєте термін зберігання відео — зазвичай це від 7 до 60 днів. Але в будь-якому разі цей термін лімітований, адже за добу камери продукують сотні гігабайтів даних, і довго їх зберігати фізично неможливо.

Є і відмінності також у розкладі запису відео. Запис може тривати безперервно, включатися як реакція датчиків на рух, або ж запускатися за розкладом — наприклад, якщо потрібно забезпечити відеонагляд тільки в нічний час.

На вибір сервера впливає дуже багато факторів, тому в кожній ситуації потрібно індивідуально розраховувати параметри всіх компонентів. 

Якщо казати про середні показники, які підійдуть для звичайної системи відеоспостереження без виконання надскладних задач, то можна визначити таку приблизну конфігурацію: 

  1. Для невеликої системи до 10 камер знадобиться сервер з процесором на 4 ядра, ОЗУ від 4 ГБ і SSD-диском від 1Тб. 

  2. Система середніх масштабів, яка працює з 10-50 камерами, потребує сервер з оперативною пам’яттю від 16 ГБ та два процесори від 4 ядер. Місткість диску/дисків починається вже від 8 терабайтів. 

  3. Масштабні системи від 50 камер вимагатиме сервер із найбільшими показниками — ОЗУ від 16 ГБ, 2 процесори більше 6 ядер і обсяг SSD від 10 Тб. Відеосервер для таких потреб часто має одразу декілька накопичувачів з максимально можливим обсягом пам’яті. 

Щоб орендувати сервер, потрібно виконати кілька найпростіших дій.

Зареєструватися на сайті cityhost.ua та перейти у розділ Виділені сервери. 

Сервер для відеоспостереження

Далі потрібно визначитися з відповідними параметрами, країною розташування, тарифним планом та замовити послугу.

Як вибрати сервер для системи відеоспостереження

Залишилося заповнити необхідні дані та сплатити оренду будь-яким зручним способом. Тепер все, що вам потрібно зробити, — самостійно встановити програмне забезпечення та налаштувати систему відеоспостереження.

Система відеоспостереження вже давно перейшла з категорії розкоші в must-have для будь-якої компанії, яка замислюється про безпеку майна та клієнтів, а також хоче мінімізувати вірогідність крадіжок, неправомірних дій та мати можливість відстояти свої інтереси у разі виникнення спірних ситуацій.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Технічний консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.