CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як самостійно створити сайт з онлайн-курсами за допомогою CMS

 1723
26.03.2024
article

 

 

Udemy, SkillShare, Coursera, Teachable, Podia – ці платформи дають можливість продавати свої онлайн-курси мільйонам людей. Разом з тим вони сильно обмежують продавців: контролюють ціноутворення, беруть комісію 30-75%, зберігають певні права на навчальну програму. Саме тому все більше користувачів вирішує створювати курс на своєму сайті, але через брак знань натрапляє на труднощі. Однак в цьому матеріалі ви отримаєте відповіді на поширені запитання та покрокову інструкцію з розробки веб-ресурсу для продажу онлайн-курсів з нуля.

Які є переваги продажу онлайн-курсів на власному сайті

Продаж навчальних матеріалів на своєму веб-ресурсі вимагає більше зусиль у створенні платформи, технічній підтримці та маркетингу, порівняно з використанням сторонніх сервісів. Якщо ще немає постійної аудиторії, доведеться вкладати багато сил в просування проєкту, зокрема пошукову оптимізацію та платну рекламу. 

Однак подібні інвестиції варті того, адже продаж онлайн-курсів на своєму сайті має безліч переваг:

  • повна незалежність – можна створити навчальну програму з нуля, в будь-який момент швидко її змінити, виставити на продаж без додаткових перевірок, поставити власну ціну;
  • розширені онлайн-курси – правильно обрана тема та плагіни дозволять створювати навчальні програми з грамотною структурою, додавати зображення та відео, придумувати тести, ставити прохідні оцінки, видавати сертифікати й так далі; 
  • більший прибуток – не потрібно платити комісії платформам (наприклад, Udemy бере 50-75% від кожного продажу);
  • корисні звіти – можна отримувати цінні дані про учнів та їхню поведінку на сайті, а потім використовувати інформацію для покращення навчальних матеріалів та маркетингових стратегій;
  • додатковий прибуток – разом зі своїми навчальними програмами можна продавати курси інших людей, отримуючи відсоток від продажів.

Особливу увагу заслуговує можливість створити маркетплейс з онлайн-курсами. Ви можете активувати функцію реєстрації викладачів, щоб вони продавали свої навчальні програми, а вам щомісяця платили певну суму або відсоток з кожного продажу. Або можете зареєструватися в партнерській програмі, відібрати популярні курси, детально їх описати на своєму сайті та поставити реферальне посилання. Як тільки людина перейде на веб-ресурс партнера та оплатить навчання, ви отримаєте певний відсоток.

Оренда українського веб-хостингу для сайту з продажу онлайн-курсів

На якій CMS краще створювати сайт для продажу онлайн-курсів

Якщо після вивчення переваг ви тільки впевнились у своєму бажані створити сайт під онлайн-курси, тоді треба одразу вибрати CMS. Content Management System (Система Керування Вмістом) – це програмне забезпечення, яке за допомогою окремих тем та плагінів дозволяє оперативно створити та управляти веб-ресурсом. Вона самостійно обробляє вміст, тому вам навіть не потрібно вміти писати код, при цьому можна створити масштабні навчальні платформи на кшталт Udemy.

Розглянемо 3 найкращі CMS під сайт для продажу онлайн-курсів:

  • WordPress – дивовижна колекція тем та плагінів. Система керування вмістом WordPress має величезну спільноту (форуми, сотні відео та статей для новачків), безліч готових тем та розширень. Але саме розширення можуть призвести до зниження швидкості завантаження сторінок, тому треба контролювати їх якість та кількість.
  • Drupal – CMS провідних освітніх веб-ресурсів. Harvard, Stanford, Yale та інші світові університети використовують Drupal, бо він має високий рівень налаштування та гнучкості, надійну модель безпеки, багато вбудованих модулей. Однак для новачків він може бути складнішим, ніж WordPress.
  • Joomla – створення невеликих навчальних сайтів. Якщо плануєте зробити маленький веб-ресурс, гарним вибором буде проста та зручна CMS Joomla. Однак, якщо хочете згодом збільшити кількість онлайн-курсів або створити цілий маркетплейс, то ця CMS не підійде, адже має невелику екосистему та складна в масштабуванні.

Окремо варто виділити створення сайту для продажу онлайн-курсів на рукописній системі. Власна CMS дає можливість додавати унікальні функції, інтегрувати будь-які інструменти, забезпечити максимальний рівень захисту, легко оновлювати та масштабувати проєкт. 

Однак на розробку власної системи керування контентом потрібно багато грошей та часу, а технічне обслуговування потребує постійного втручання професіонала, тобто додаткових витрат. Тому, якщо у вас немає достатньо ресурсів, краще вибрати готову CMS.

Читайте також: Які сайти створюють на WordPress

Яку вибрати LMS для сайту під продаж онлайн-курсів

LMS (Learning management system) – програмне забезпечення для створення, керування та проведення онлайн-курсів. Наприклад, відомими системами управління навчанням під Вордпрес є Tutor, MemberPress, Lifter, LearnDash, MasterStudy. Вони працюють наступним чином: ви отримуєте відповідний плагін (розробники зазвичай пропонують обмежені безплатні та розширені платні версії), завантажуєте в адміністративну панель та активуєте, після чого вам стають доступні всі потрібні функції.   

Коли вибираєте LMS для створення освітнього сайту, обов'язково перевіряйте наявність:

  • конструктора курсу – зручне додавання інформації (обкладинка та назва, опис та параметри, текстові, PDF та відео матеріали тощо) в готовий шаблон з подальшим легким редагуванням;
  • реєстрації студентів – кожен охочий може зареєструватися та отримати доступ до інформаційної панелі для відстеження придбаних онлайн-курсів та власного прогресу;
  • домашніх завдань – додавання різних типів завдань, щоб ви могли перевірити знання студента на певному етапі, а вже потім вирішити – чи варто відкривати йому доступ до наступних тем або краще порекомендувати додаткові матеріали для закріплення пройдених;
  • різні методи гейміфікації – тести, оцінки, сертифікати, бонусні навчальні матеріали тощо для кращого залучення студентів;
  • підтримка платіжних шлюзів – LMS повинна мати функції, які допоможуть створити простий та безпечний процес оплати для студентів, отримання власних коштів за продані онлайн-курси, коректне функціонування підписки;
  • детальні звіти – максимум інформації про кількість проданих курсів, якість навчальних матеріалів, прогрес студентів тощо;
  • маркетингові інструменти – купони, системи знижок, партнерські програми та інші способи залучення потенційних покупців;
  • зручне спілкування – викладач може спілкуватись з усіма студентами або окремою людиною через чат, давати коментарі до кожної теми уроку та домашніх завдань, робити розсилки.

Всі ці можливості надає Tutor LMS – функціональна система управління навчанням, яка пропонує один з найбільш зручних процесів створення та налаштування курсів. А головне – вона підтримує україномовний інтерфейс, на відміну від більшості інших продуктів з англомовною або російськомовною версією.

Багатьом людям достатньо безоплатного тарифу: конструктор курсів, необмежена кількість навчальних програм, розділ FAQ, відеоплеєр, інформаційні панелі студентів і викладачів, різноманітні типи вікторин, підтримка WooCommerce та Easy Digital Downloads. Але є і розширена версія за 199 доларів на рік (один сайт): Push-сповіщення, більша кількість тестів та детальних звітів для студентів, унікальні шаблони для кожного курсу, потужна аналітика, система оцінювання, попередній перегляд, платне членство та декілька інших корисних можливостей.

Як створити онлайн-курс на сайті: покрокова інструкція

Ми підготували зручну покрокову інструкцію створення сайту для продажу онлайн-курсів з нуля: від реєстрації хостингу та домену до додавання навчальних програм та підключення платіжних систем. Для прикладу вибрали CMS WordPress та LMS Tutor. Якщо бажаєте використовувати інші системи, все одно радимо ознайомитися з нашою інструкцією, адже основний принцип створення проєкту та функції схожі.

Реєстрація хостингу та домену для сайту

Домен – адреса веб-ресурсу, а хостинг – місце зберігання всіх його файлів та даних. Щоб зареєструвати домен у Cityhost, перейдіть на відповідну сторінку, введіть ім'я та перевірте доступні зони, після чого пройдіть реєстрацію та сплатіть замовлення.

Орендувати хостинг для сайту також дуже просто: вивчаєте доступні тарифи та вибираєте необхідний, оформлюєте та сплачуєте замовлення. Веб-хостинг вже захищений від DDoS атак, має антивірусний захист та Anti-Spam, підтримує сучасні версії PHP з можливістю автоматичного перемикання в панелі керування. А ще ви безплатно отримаєте SSL-сертифікат!

Читайте також: ТОП-11 переваг реєстратора доменів та хостинг-провайдера Cityhost

Встановлення та налаштування CMS WordPress

На кожному тарифі ми пропонуємо модуль автоматичного встановлення систем управління контентом. Щоб встановити Wordpress, перейдіть в панель керування на Cityhost, виберіть «Хостинг 2.0» та натисніть кнопку «Керування» поряд з потрібним доменом. Потім на вкладці MYSQL натисніть «Створити базу даних» та заповніть поля. На останньому етапі перейдіть на вкладку «Сайти», натисніть «Керування» та «Встановити» (рядок «Автоустановка CMS»). Детальну інструкцію зі скриншотами можна знайти в статті – Як встановити WordPress на хостинг.

Після встановлення Вордпрес перейдіть в панель адміністратора, «Налаштування» –> «Загальні», поставте українську як мову сайту. Там же налаштуйте часовий пояс, формат дати й часу, адресу веб-ресурсу. А в розділі «Постійні посилання» виберіть структуру лінків: найбільш розповсюдженим варіантом є «Назва публікації» або «Спеціальна структура» (/%category%/%postname%/). 

Далі завантажте та активуйте основні плагіни:

  • Elementor – конструктор сторінок із функцією перетягування;
  • Yoast SEO або Rank Math SEO – допомагає правильно оптимізувати ваш веб-сайт для пошукових систем;
  • WooCommerce – потужний плагін для електронної комерції, який без проблем інтегрується з Tutor LMS;
  • WPForms – допомагає створювати різноманітні типи форм без необхідності самостійно писати код.

Для встановлення будь-якого додатка перейдіть на вкладку «Плагіни» –> «Додати новий плагін». Знайдіть розширення через форму пошуку, інсталюйте та активуйте. Якщо його немає в WordPress, тоді перейдіть на офіційний сайт плагіну, знайдіть .zip файл, а потім завантажте його на свій веб-ресурс, активуйте та налаштуйте.

Встановлення та налаштування LMS Tutor на WordPress

Налаштування плагіна LMS Tutor на CMS WordPress

На офіційному українському сайті Вордпрес можна безкоштовно завантажити плагін Tutor LMS, а потім додати та активувати його через адміністративну панель. Далі система запропонує покрокову інструкцію з налаштування, а вам залишиться лише вибирати бажані параметри та вказувати інформацію про свій проєкт. В будь-який момент ви можете перейти в налаштування плагіну (після активації на панелі адміністратора з'явиться окрема вкладка) та змінити основні або додаткові параметри.

Встановлення та налаштування теми сайту

Величезною перевагою Tutor LMS є сумісність з багатьма WordPress темами. Однак, коли вибираєте шаблон, треба перевіряти, чи він сумісний з плагіном WooCommerce, який потрібен для продажу онлайн-курсів. 

Для початківців ідеальним варіантом є спеціальні теми від розробників цієї ж системи керування навчанням. Наприклад, TutorStarter постачається разом з демонстраційними матеріалами. Ви можете імпортувати один з шаблонів, попередньо вибравши свій редактор: класичний Gutenberg або більш функціональний Elementor. Демонстраційні шаблони допоможуть створити основу вашого проєкту, а потім ви вже зможете повністю змінити оформлення, створивши унікальний навчальний сайт з нуля.

Читайте також: Як змінити шаблон в Wordpress

Створення та наповнення онлайн-курсів в LMS Tutor

Нарешті можемо переходити до наповнення веб-ресурсу. Для початку перейдіть в розділ «Категорії», додайте та оформіть групи курсів (обкладинки, назви, SEO). Це можна зробити в будь-який момент, але краще одразу продумати структуру, створити основні сторінки та категорії, щоб потім було зручніше розподіляти та оптимізувати навчальні матеріали.

Можливості плагіну LMS Tutor для сайту з продажу онлайн-курсів

Тепер перейдіть в розділ «Курси» –> «Додати новий». Вкажіть основну інформацію про онлайн-курс: назва, опис, категорія, кількість учнів, складність, загальна тривалість навчання тощо. Потім перейдіть до блоку «Конструктор курсу», додайте уроки та/або вікторини.

Способи додання відео до уроку з плагіном LMS Tutor

Якщо назву, головне зображення та текстовий вміст додати легко, то ось з відео виникають питання. Є два основних способи прикріпити відео до онлайн-курсу на Tutor LMS:

  1. YouTube. Завантажуєте відео спочатку на свій канал, робите його доступним за посиланням, яке потім вказуєте у відповідному полі під час створення уроку. В договорі оферти обов'язково прописуйте, що учень повинен використовувати відео тільки для самостійного навчання і не має права передавати його третім особам або продавати.
  2. Власний відеопрогравач. Можете завантажити всі відео на сервер або у файлове сховище, а потім поєднати їх з платформою через CMS або FTP (протоколом передачі даних). Так, спосіб потребує додаткових витрат, проте мінімізує ризики незаконного розповсюдження ваших навчальних матеріалів. 

Якщо ви вирішите розміщувати відео одразу на хостингу, на якому опублікували сайт з курсами, то маєте знати, що медіафайли на хостингу не повинні перевищувати 10% від загального обсягу дискового простору.

Наприклад, ви взяли тариф, на якому доступно 50 гігабайтів дискового простору — це означає, що відео та зображення можуть займати не більше 5 гігабайтів на диску. 

У цьому випадку може бути два рішення:

  • взяти під весь проект виділений сервер або VPS;
  • створити комбінацію: хостинг під сайт + сховище або сервер під відеофайли.

Читайте також: XXX-files: що можна і що заборонено розміщувати на хостингу?

Як тільки вкажете всю інформацію та додасте відео (за потреби), урок з'явиться під темою в конструкторі курсів. Залишиться лише повторити дії для наступних уроків. Якщо захочете, можете додати вікторини: натисніть відповідну кнопку, вкажіть основну інформацію (питання, опис, кількість балів, відповідь) та додаткові налаштування (часові обмеження, повторні спроби, мінімальна оцінка тощо). На останньому етапі натисніть «Попередній перегляд», якщо все подобається – «Опублікувати».

Налаштування системи прийому платежів WooCommerce для Tutor LMS

Систему управління навчанням можна використовувати для надання безоплатних матеріалів, але ж ми створюємо сайт для продажу курсів, тому треба вибрати найкращий спосіб приймати платежі. Для прийому одноразових платежів підійде безплатний плагін WooCommerce, а для створення автоматичних регулярних платежів (підписки) потрібно купити WooCommerce Subscriptions.

Давайте розглянемо, як налаштувати прийом платежів на сайті за допомогою безоплатного плагіну WooCommerce:

  1. Увімкніть монетизацію. Перейдіть в налаштування Tutor LMS, розділ «Монетизація». Виберіть відповідний спосіб прийому платежів та збережіть зміни.
  2. Встановіть WooCommerce. В панелі адміністратора перейдіть в «Плагіни» – «Додати новий». В пошуку знайдіть відповідний додаток, встановіть та активуйте.
  3. Додайте товар у WooCommerce. Натисніть «Продукти» –> «Додати новий». Обов'язково вкажіть назву, опис, зображення (відображається тільки при оформленні замовлення), ціну.
  4. Пов'яжіть продукт з курсом. Знайдіть відповідний онлайн-курс, поле «Додати продукт», а потім змініть «Тип курсу» на «Платний».

Тепер відвідувачі вашого веб-ресурсу біля платного онлайн-курсу будуть бачити «Додати в кошик». Як тільки вони натиснуть на відповідну кнопку, система автоматично перенаправить їх на сторінку оформлення замовлення. Коли оплата буде проведена, людина отримає електронного листа про успішну покупку та повний доступ до навчальних матеріалів. 

Гарне оформлення сайту для продажу онлайн-курсів

На початку статті ми радили вам завантажити та активувати Elementor. Зараз перейдіть в налаштування плагіну, вкладку «Загальні» – «Типи публікацій», встановіть прапорці біля пунктів Courses, Lessons, Quizzes, Assignments. Тепер ви можете використовувати можливості цього додатку для оформлення онлайн-курсів та/або сторінок.

В першому випадку можна розробити глобальний шаблон: перейдіть у відповідний розділ плагіну, натисніть «Додати новий», потім виберіть Pages та поставте прапорець біля пункту Tutor LMS Single Course Template. Тепер за допомогою віджетів (навіть в безплатній версії їх десятки) створіть шаблон сторінки онлайн-курсу. І не забудьте зберегти зміни!      

Ви також можете індивідуально створювати/редагувати онлайн-курси за допомогою Elementor. Перейдіть в Tutor LMS –> Курси, а потім створіть новий продукт за допомогою Elementor або відредагуйте існуючий.

Віджети LMS Tutor для сайту з продажу онлайн-курсів

Але сама система управління навчанням пропонує гарний зовнішній вигляд курсів, тому редактор краще використовувати для оформлення сторінки архіву. Вона потрібна, якщо плануєте розміщувати на сайті багато навчальних матеріалів (своїх, інших викладачів, партнерські програми). І тут система пропонує два крутих віджети: «Список курсів» для відображення всіх навчальних програм та «Карусель».

Які перспективи сайту для продажу онлайн-курсів

Освіта в інтернеті – це величезна галузь, яка постійно росте. Людям подобається можливість вибрати матеріали на цікаву їм тему, отримати корисні знання та практику, а разом з ними – нові роботи в портфоліо та сертифікат. Ваша задача – створити зручну платформу, де користувачі зможуть легко знайти потрібний онлайн-курс, безпечно та зручно його оплатити та отримати якісні навчальні матеріали.

Спочатку ви можете зробити невеликий веб-ресурс з декількома власними курсами, сконцентруватися на їх покращенні та розвитку тематичного блогу для залучення цільової аудиторії. Коли помітите гарну відвідуваність сайту, можете відкрити доступ до реєстрації іншим викладачам: вони отримають майданчик для продажу своїх навчальних матеріалів, а ви – додатковий дохід. Згодом вам вдасться створити прибутковий маркетплейс та заробляти хороші гроші на продажі онлайн-курсів.

Українські та міжнародні домени для сайту онлайн-курсів


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.