CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке життєвий цикл домена

 2473
05.04.2023
article

Життєвий цикл домену — це інтервал з моменту реєстрації домена до моменту його видалення. Багато власників сайтів не замислюються про те, що за процесом реєстрації та налаштування адреси сайту ховається цілий комплекс дій, які впливають на його роботу та видимість в інтернеті.  У цій статті ми розглянемо кожну фазу життєвого циклу та пояснимо, які важливі моменти необхідно враховувати на всіх етапах для забезпечення успішної онлайн-присутності.

Цикл життя домену можна поділити на 5 фаз: 

1. Available. Доменне ім’я вільне для реєстрації.

2. Registered. Домен зареєстрований та слугує власнику.

3. Hold. Термін дії призупинено.

4. RedemptionPeriod. Період викупу. Відновлення можливе тільки за підвищеною ціною. 

5. PendingDelete. Видалення. 

Далі детальніше розглянемо кожен з етапів. 

Вільний для реєстрації (Available)

Доменне ім’я може бути вільним для реєстрації з кількох причин. Наприклад, адреса створена вперше та раніше не реєструвалася. Або ім’я було звільнене власником, який реєстрував його раніше, однак вирішив не продовжувати термін дії. На фазу Available воно повертається після остаточного видалення. 

У цій фазі циклу домену користувач може вибрати унікальну адресу для сайту та зареєструвати її.  Для цього необхідно перевірити доступність за допомогою інструментів пошуку доменів, які надаються реєстраторами.

Читайте також: ТОП-5 українських доменів для сайту

Реєстрація та активна фаза домену (Registered) 

Реєстрація домену — це процес резервування унікальної адреси для вашого сайту. Він зазвичай включає вибір імені, перевірку доступності та оформлення за реєстрантом.

Перевірка доступності домену

Для початку необхідно перевірити домен на доступність: дізнатися, чи вільний він для реєстрації. Для цього можна скористатися сервісами перевірки. Наприклад, сервіс Whois призначений для визначення усієї інформації про адресу: 

  • ким та коли зареєстрована, 

  • дату створення та дату змін у домені, 

  • статус (у якій фазі перебуває),

  • назви NS-серверів,

  • контакти для скарг,

  • компанія-реєстратор тощо. 

Наприклад, для домена cityhost.ua у сервісі відображується статус ok, тобто домен активний. 

Якщо ж домен вільний, то система видасть відповідь «No entries found for…»

Реєстрація

Після вибору та перевірки доступності домену можна приступати до його закріплення за вами.  Для цього необхідно вибрати реєстратора та заповнити відповідну заявку на реєстрацію.  Заявка зазвичай містить інформацію про власника, контактні дані, вибраний домен та термін, на який ви його реєструєте. 

Клієнт може самостійно вирішувати, на який термін купується домен: зазвичай це 1 рік, але можна зареєструвати і до 10 років. 

Активна фаза 

Після реєстрації наступає активна фаза, тобто домен працює, розміщений на ньому сайт видимий в мережі та в пошукових системах. 

Для робочого домену статус в Whois буде OK або ACTIVE. 

Дію призупинено (Hold)

Цей статус з’являється, коли дію призупинено. Найчастіше статус встановлюється реєстратором за несплату продовження терміну дії домену. В цей період неможливо вносити зміни про власника або DNS. Також ви не можете змінити реєстратора, поки домен знаходиться у статусі «Hold». Для розблокування достатньо сплатити борг протягом 29-40 днів (сроки встановлює адміністратор доменної зони). В цій фазі послугу можна продовжити за звичайною ціною. 

Статус «Hold» можна отримати не тільки якщо домен прострочений. Серед інших причин: невірно вказані контактні дані власника або скарги на порушення правил використання імені. Адреса сайту може бути заблокована реєстратором, якщо порушує авторське право. У випадку, якщо у ній вживається назва торгової марки, її власник має право поскаржитися. Також імена не можуть містити непристойні або образливі слова і використовуватися для розповсюдження вірусів чи спаму. 

Щоб зняти блокування в такому випадку, необхідно звернутися до реєструючої компанії та вирішити причину скарги. В деяких випадках реєстратор здатен не тільки заблокувати адресу, але й видалити її. 

Читайте також: UA-DRP – як відстояти своє право на домен

Період викупу. Відновлення можливе тільки за підвищеною ціною (RedemptionPeriod)

Якщо клієнт так і не оплатив послугу в період «Hold», домен переходить у фазу викупу — це останній шанс продовжити його. DNS-записи відключені, інформація про власника видалена. Продовжити життя доменного імені за звичайною ціною вже не вийде, однак реєстратор готовий запропонувати повернути активний статус за додаткову оплату. Щоб дізнатися, скільки триває redemptionPeriod, варто звернутися до своєї реєстраційної компанії, оскільки його тривалість різниться. Як правило, це 25-30 днів. Якщо власник не виявить інтересу до відновлення протягом фази «Redemption Period», то ім’я буде остаточно видалене із зони та стане доступним для нової реєстрації іншими користувачами.  У цьому випадку буде видалено запис про домен з реєстру зони та whois, і відновлення буде неможливе.

Аби не стикнутися з такою ситуацією, важливо реєструвати адресу на максимально можливий для вас термін та дбати про вчасне оновлення терміну дії. 

Не всі реєстраційні компанії надають послугу відновлення у RedemptionPeriod, тому важливо уважно ознайомитись з політикою компанії щодо управління доменними іменами, зокрема й у разі їхнього видалення.

Період остаточного видалення (PendingDelete) 

Без відновлення на етапі RedemptionPeriod домен стає в чергу на видалення. Фаза видалення триває 5-15 днів. На цьому етапі адреса видаляється з реєстру та більше не належить власнику. Сайти з цим іменем не будуть працювати. Його неможливо відновити, перевести на інший реєстр, змінити дані власника, тощо. Після закінчення фази Pending Delete домен стає доступним для реєстрації іншими користувачами — зазвичай, протягом 24-72 годин після закінчення цієї фази.

Не всі домени проходять через фазу Pending Delete. Якщо попередній власник вирішить відмовитися від нього до початку фази Redemption Period, адреса буде звільнена і доступна для реєстрації відразу.  Якщо видалення відбулося помилково, здійснити відновлення можна протягом 30 днів після видалення.

Життэвий цикл домену

Особливість видалених доменів у тому, що у них може вже бути певна авторитетність серед пошукових систем. На них могли посилатися, через що після купівлі новим власником на сайт йтиме трафік. З цієї ж причини варто бути обережним: профіль посилань на домен може виявитись поганим, наприклад, через велику кількість спам-посилань. Домени з високим авторитетом та хорошою історією можуть мати велику вартість на вторинному ринку, особливо, якщо пов’язані з популярною нішею. 

Читайте також: Дроп-домени: як купити домен з хорошою історією і для чого він потрібен

Аукціон дроп-доменів

Існує вторинний ринок, де є можливість купити домен з високим авторитетом або унікальним ім’ям. Якщо видалений домен має коротке ім'я, що запам'ятовується, він здатний послужити для створення сильного бренду. Це може бути особливо корисним для нових стартапів, які шукають способи відрізнятися від конкурентів.

Перед покупкою видаленої адреси потрібно провести ретельний аналіз історії та статистики, щоб переконатися, що ім’я не має негативної репутації або обмежень з боку пошукових систем. Також необхідно бути певним, що немає проблем із авторськими правами чи торговими марками. На аукціоні є шанс придбати цінне ім’я, але потрібно враховувати, що вартість може бути високою.  Важливо ретельно перевіряти історію та статус, щоб уникнути небажаних проблем у майбутньому.

***

Як тільки домен зареєстрований, власник може використовувати її для створення веб-сайту. Ви можете продавати доменне ім’я, якщо вона не потрібна вам більше, або розвивати для поліпшення позицій у пошукових системах.

Життєвий цикл домену починається з його вільного існування, після чого слідує реєстрація, призупинення дії, його блокування та подальше видалення. Після видалення імені воно повертається у вихідний стан і стає доступним для повторної реєстрації. Не завжди його можна повернути на етапі redemptionPeriod, через що рекомендуємо своєчасно продовжувати термін дії. Правила однієї доменної зони можуть відрізнятись від правил іншої, тому потрібно уточнювати всю інформацію в реєстраційній компанії.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Технічний консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.