CityHost.UA
Допомога і підтримка

Реєструй правильні українські домени та підключай до сайту без втрати трафіку

 19025
01.08.2023
article


У червні 2022 року ми запустили ініціативу з дерусифікації доменів, яка триває досі та продовжує набирати обертів. В рамках цієї ініціативи ми прибрали з сайту можливість реєстрації імен в зросійщених зонах: kiev.ua, odessa.ua, rovno.ua, kharkov.ua та інших, натомість пропонуючи реєстрацію імен у дзеркальних зонах з правильною транслітерацією. Впевнені, що під час повномасштабного вторгнення росії в Україну ми маємо розвивати власну ідентичність, зокрема і в доменних іменах.

Протягом всього часу ми проводили чимало інформаційних активностей, зокрема ініціювали публікації в ЗМІ та соцмережах, закликали інших реєстраторів приєднатися до нас. 

Серед спільних кампаній — акція з популяризації правильного домену столиці kyiv.ua від 28 реєстраторів.

Завдяки їй користувачі Cityhost.ua змогли отримати знижки на реєстрацію не лише столичного домену, а й цілого ряду інших, які можна зареєструвати всього за 99 гривень. 

Повний перелік зон, на які розповсюджується акція:

  • kyiv.ua

  • kharkiv.ua

  • odesa.ua

  • mykolaiv.ua

  • rivne.ua

  • chernivtsi.ua

  • chernihiv.ua

  • cherkasy.ua

  • zhytomyr.ua

  • vinnytsia.ua 

  • khmelnytskyi.ua 

  • luhansk.ua

  • zaporizhzhia.ua

  • kropyvnytskyi.ua

  • uzhhorod.ua

  • zakarpattia.ua

Окрім суттєвої знижки, ми разом з адміністратором зони UA ТОВ “Хостмайстер” проводимо інформаційну кампанію направлену на популяризацію правильної столичної зони.   

Щоб користувачі мали більше знань про роботу дзеркальних доменів, у цій статті ми розкажемо, як зареєструвати дзеркальний домен та перевести на нього сайт без втрати трафіку.

Особливості реєстрації дзеркальних доменів

Дзеркальні доменні зони мають свої особливості реєстрації – обидва/три домени в дзеркальних зонах можуть бути зареєстровані тільки одним власником і виключно у одного реєстратора. Умовно, якщо у вас вже є домен cityhost.kiev.ua, то ніхто інший не зможе зареєструвати cityhost.kyiv.ua (і навпаки). Цей домен зарезервовано за вами, зареєструвати його можете тільки ви, і тільки у реєстратора, де обслуговуєте перше ім'я – cityhost.kiev.ua. Якщо ж обидва/три домени в дзеркальних зонах вільні – реєструвати може будь-хто та в будь-який компанії. 

Перелік дзеркальних доменних зон

kiev.ua

kyiv.ua

 

kharkov.ua

kharkiv.ua

kh.ua

odessa.ua

odesa.ua

od.ua

nikolaev.ua

mykolaiv.ua

mk.ua

rovno.ua

rivne.ua

rv.ua

cherkassy.ua

cherkasy.ua

ck.ua

chernigov.ua

chernihiv.ua

cn.ua

chernovtsy.ua

chernivtsi.ua

cv.ua

zhitomir.ua

zhytomyr.ua

zt.ua

vinnica.ua

vinnytsia.ua

vn.ua

khmelnitskiy.ua

khmelnytskyi.ua

km.ua

lugansk.ua

luhansk.ua

lg.ua

zaporizhzhe.ua

zaporizhzhia.ua

zp.ua

kirovograd.ua

kropyvnytskyi.ua

kr.ua

uzhgorod.ua

uzhhorod.ua

uz.ua

Як зареєструвати правильний домен, якщо його дзеркальне ім'я вільне

Якщо жодне з дзеркальних імен не зайняте, потрібно пройти стандартну процедуру реєстрації:

  1. Перевірте домен.
  2. Вкажіть контактні дані.
  3. Оплатіть рахунок.

Детальна інструкція про те, як зареєструвати домен за посиланням.

Як зареєструвати правильний домен, якщо його дзеркальне ім'я зареєстровано у іншого реєстратора/провайдера

Оскільки дзеркальні домени можна реєструвати тільки у одного реєстратора, то є два шляхи:

  1. Зареєструвати ім'я у того реєстратора, де зареєстрований перший дзеркальний домен. 
  2. Перенести перший домен на обслуговування в Cityhost, а після зареєструвати дзеркальний використовуючи інструкцію з наступного розділу.

Детальна інструкція про те, як перенести домен в Cityhost за посиланням.

Як зареєструвати та підключити правильний домен, якщо його дзеркальне ім'я зареєстровано в Cityhost

Для наглядності ми зареєстрували домен cityhost.kiev.ua та розмістили на ньому сайт. Тепер покроково розкажемо як зареєструвати cityhost.kyiv.ua та додати його до сайту.

Для реєстрації потрібно зайти в панель керування послугами, у розділ Домени. Навпроти існуючого домена ви побачите іконку з пропозицією зареєструвати правильний.

На наступному кроці система попередить про реєстрацію дзеркального домену та покаже дані власника першого імені. Зверніть увагу, що другий домен (kyiv.ua) може бути зареєстровано тільки на власника першого (kiev.ua), тому вам потрібно перевірити дані, а в разі необхідності актуалізувати їх згідно з інструкцією. Якщо ж з даними все в порядку, обираємо домен та переходимо до оплати рахунку. Оплатити можна будь-яким доступним методом — за допомогою квитанції, платіжного сервіса, або використавши гроші, які є на балансі. 

Ми використали наявні на балансі кошти, тож домен зареєструвався, і ми змогли побачити його в переліку наших доменів.

Тепер будемо міняти місцями сайти. Це рокировка, завдяки якій сайт опиниться на новому домені, а на старому ми розмістимо файл .htaccess, який здійснюватиме перенаправлення користувачів зі старого імені, а також дасть “сигнал” пошуковим системам, що адреса сайту тепер має іншу домену зону. 

  1. Створіть для нового домену однойменний сайт. Для цього натисніть вкладку Хостинг 2.0, потім назву вашого хостинга ⇒ Керувати. Після цього клікніть по кнопці «Додати сайт» і введіть у запропоноване поле назву нового домена. Сайт створюється не більше, ніж за 10 хвилин. 

  1. Підключіть до нього SSL-сертифікат та здійсніть перенаправлення на HTTPS. Сертифікат безпеки має бути на обидвох доменах, це важливо.

  1. Перед тим як почати здійснювати переадресацію, зробіть повний бекап свого сайту — про всяк випадок. Якщо з першого разу не вийде все зробити правильно, сайт можна буде безболісно відновити. 

  2. Тепер перейменуйте новостворений сайт так, щоб його назва не збігалася з доменом. Ми зробили сайт під назвою new-cityhost.kyiv.ua. У процесі може вибиватися помилка, але не звертайте на неї увагу. Чому не можна було одразу дати йому таку назву? Щоб до сайту “підтягнувся” правильний домен. Якщо одразу дати йому неіснуючу назву, система буде думати, що в ній існує якийсь міфічний домен new-cityhost.kyiv.ua і намагатиметься його шукати і підтягнути. 

  1. Продовжуємо перейменовувати: дайте сайту cityhost.kiev.ua назву cityhost.kyiv.ua, а new-cityhost.kyiv.ua назву cityhost.kiev.ua. Тобто по факту ми поміняли домени місцями в три ходи. Якщо ви відкриєте обидва домени, то побачите, що тепер сайт відображається на обох. Але якщо зайти на старий російськомовний домен, то виявиться, що він вже пустий. Сайт уже «перекочував» на український.  

  1. Але це не все — на старий, уже пустий сайт, потрібно завантажити файл .htaccess, який буде здійснювати переадресацію. Це потрібно для того, щоб не втратити трафік, і щоб вірно переспрямовувалися всі внутрішні посилання. Для цього потрібно відкрити у файловому менеджері сайт cityhost.kiev.ua (старий, який зараз уже пустий), і створити на ньому файл під назвою .htaccess.

У файлі пропишіть такий код:

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^cityhost.kiev.ua$ [NC]

RewriteRule ^(.*) https://cityhost.kyiv.ua/$1 [L,R=301]

Як ви розумієте, у 3-му і 4-му рядках потрібно буде вставити назви своїх доменів. 

Тепер можете перевірити результат і перейти за обидвома посиланнями — https://cityhost.kyiv.ua/ та https://cityhost.kiev.ua/. Вони обидва ведуть на український домен. 

  1. Тепер залишається створити пошту на новому домені. Оскільки україномовний домен буде використовуватися як основний, то і поштова скринька має бути розміщена саме на ньому — наприклад, це може бути email під назвою office@cityhost.kyiv.ua. Якщо у вас уже була пошта на старому домені, то важливо налаштувати переадресацію та автовідповідь з повідомленням, що відтепер ви прийматимете листи на нову скриньку. Також варто зробити розсилку по базі клієнтів та партнерів, щоб повідомити про зміни.

Варто зауважити, що при використанні наведеної схеми перенаправлення потрібно продовжувати обидва домени – старий kiev.ua та новий kyiv.ua. З часом, коли користувачі звикнуть до правильного написання адреси, а пошукові системи проведуть склейку адрес, від старого kiev.ua можна буде відмовитися.

Ми також рекомендуємо узгодити описані зміни з вашими спеціалістами з пошукової оптимізації (SEO) та розробниками сайту.      

Додаткові рекомендації для SEO-налаштувань

У процесі переходу на новий домен важливо узгодити описані зміни з вашими спеціалістами з пошукової оптимізації (SEO) та розробниками сайту. Тут ми коротко згадаємо деякі моменти, на які варто звернути увагу. 

  • Якщо ви працюєте із Google Search Console, то потрібно замінити старий домен на новий, щоб надалі працювати з ним. 

  • Зробіть заміну також у панелі рекламних оголошень Google ADS, якщо використовуєте рекламні інструменти Google ADS. 

  • Подбайте про те, щоб новий домен був прописаний у файлах robots.txt, sitemap.xml, метатегах hreflang і canonical. Існують плагіни, які автоматично перепрописують домен — тоді потрібно встановити такий плагін та перевірити, чи корректно він здійснив усі заміни.

Kiev.ua, rovno.ua, chernigov.ua — звідки в мережі так багато русифікованих локальних доменів і чому пора від них відмовлятися

Українська національна доменна зона UA з’явилася майже одночасно з Незалежністю України — у 1992 році. Тоді ж крім головного домену першого рівня були запроваджені регіональні домени другого рівня. Частина з них були транслітеровані з української мови, а частина — з російської. Згодом стало зрозуміло, що логічно було би створити додаткові домени, в основу яких ляжуть україномовні назви міст. Так поруч із доменом kiev.ua з’явився kyiv.ua, до kharkov.ua додався kharkiv.ua, cherkassy.ua — до cherkasy.ua та інші. 

Зараз «карта» українських доменів виглядає таким чином.

Так тривало роками, і навіть після 2014 року, коли почався бурхливий розвиток української культури та самосвідомості, російськомовних доменів все одно було в рази більше, ніж україномовних. 

Повномасштабне вторгнення у 2022 році показало, що з усім росіянським треба прощатися нещадно і безповоротно. І такі, здавалося б, непомітні речі, як зросійщені назви міст в адресах українських сайтів — це інструмент непомітного впливу на свідомість людей та зрощування отруйного наративу «какая разница». Тому у червні 2022 року Cityhost запровадив ініціативу з дерусифікації доменів, яку зараз підтримали українські адміністратори та реєстратори доменів. 

Ми сподіваємося, що з часом зросійщені доменні зони будуть закриті, а українські сайти будуть використовувати у власних іменах зони з правильною транслітерацією. Розуміємо, що на це піде багато років, та почати варто вже зараз – реєструйте імена в правильних зонах – підтримайте українізацію домену UA! 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Автор: Олег Рівтін

CEO Cityhost.ua. Спеціалізується на маркетингу, пошуковій оптимізації, зв'язках із громадськістю.

Технічний консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.