CityHost.UA
Допомога і підтримка

Хто такий системний адміністратор та як ним стати

 5017
28.07.2023
article

У день публікації цієї статті, в останню п’ятницю липня, світ відзначає День системного адміністратора. Це надзвичайно багатогранна спеціальність, без якої галузь цифрових технологій не змогла б існувати. Сисадміни налагоджують роботу комп'ютерів, серверів та мереж, саме завдяки їм ви можете користуватися нашими веб-серверами, заходити в інтернет або працювати на комп’ютері в офісі. Серед працівників Cityhost.ua, звісно, також є системні адміністратори, які організовують інфраструктуру та підтримують безперебійну роботу всіх систем. Тому сьогодні ми вирішили привітати їх та розказати вам про тонкощі цієї професії. 

   

Професія системний адміністратор у багатьох асоціюється з людиною, яка потрібна лише для встановлення Windows та налаштування програм. Таке стереотипне мислення слід залишити у минулому, адже сучасний сисадмін здатний налаштовувати, підтримувати та удосконалювати найбільші IT-інфраструктури. Щороку попит на сисадмінів зростає, вакансій для них набагато більше, ніж для дизайнерів та тестувальників, а професіоналам своєї справи готові платити по 30 000 — 50 000 гривень на місяць.

Що робить системний адміністратор

Основні обов'язки системного адміністратора

Системний адміністратор — це спеціаліст, який створює, підтримує та покращує внутрішню комп'ютерну мережу компанії. Він відповідає за стабільне функціонування IT-інфраструктури, відповідно, здійснює моніторинг системи, супроводжує сервери, розв'язує питання поточних співробітників та готує умови для нових працівників, займається захистом даних, якщо в компанії немає фахівця з кібербезпеки. І, звичайно, сисадмін виявляє та усуває неполадки з обладнанням, ПЗ, мережею. Наприклад, ось так виглядає частина опису вакансії сисадміна:

Обов'язки системного адміністратора

Для кращого розуміння професії розберемо, що робить системний адміністратор у сучасних компаніях:

  • облаштовує робочі місця для співробітників, встановлюючи та налаштовуючи ОС, програми, периферію, IP-телефонію;

  • обробляє заявки від співробітників компанії, включаючи усунення несправностей програмного та апаратного забезпечення;

  • адмініструє системи резервного копіювання даних, тобто проводить підготовку, перевірку, збереження, знищення копій;

  • реалізує проєкти щодо покращення поточного програмного забезпечення та впровадження нового ПЗ;

  • організовує роботи із закупівлі нового устаткування, проводить переговори з постачальниками;

  • захищає IT-інфраструктуру компанії від зломів та вірусів, підтримуючи інформаційну безпеку.

Вищеописані обов'язки системного адміністратора дають загальне уявлення про професію, а конкретні завдання залежать від розміру та сфери діяльності компанії, досвіду та навичок спеціаліста. Невеликі фірми віддають перевагу «майстру на всі руки», який повністю відповідатиме за IT-інфраструктуру, займатиметься безпекою, керуватиме системами білінгу, обліку та контролю трафіку. У середніх та великих компаніях є різні спеціалізації сисадміна, а також посада IT-менеджер та IT-директор.

Читайте також: Чим VPN відрізняється від проксі-сервера

Які бувають системні адміністратори

Класичний шлях сисадміна починається зі спеціаліста відділу ІТ-підтримки, який відповідає на питання співробітників, налаштовує обладнання та програмне забезпечення. Коли людина отримує необхідні знання та досвід, її переводять на позицію системного адміністратора, який відповідає за стабільне функціонування всієї ІТ-інфраструктури.

Потім в середніх та великих компаніях, наприклад, це можуть бути хостинг-провайдери чи розробники програмного забезпечення, співробітнику пропонують вибрати конкретну спеціалізацію. І тут важливо знати, які є типи системних адміністраторів та чим вони займаються:

  • Енікей (енікейник) — фахівець невисокого рангу, який займається розв'язанням простих проблем;

  • Системний адміністратор — досвідчений співробітник, здатний забезпечити стабільне функціонування ІТ-інфраструктури;

  • Адміністратор сервера — займається адмініструванням комп'ютерних мереж, включаючи налаштування обладнання, керування мережними протоколами, безпекою мережі;

  • Системний архітектор-інженер — відповідає за реалізацію продукту, тобто складає системні вимоги, створює візуальні або функціональні нариси програм (веб-сервісів), наймає та керує персоналом;

  • Інженер інформаційної безпеки — впроваджує надійну систему захисту, аналізує її активність щодо загроз, запобігає спробам проникнення ззовні;

  • Адміністратор хмарних систем — налаштовує та моніторить хмарну інфраструктуру, розгортає програми у хмарі, розв'язує питання, пов'язані з хмарними сервісами.

Розвиток сисадміна залежить від роботодавця: одні вважають за краще наймати енікейників, розвиваючи їхні навички з урахуванням особливостей компанії, інші шукають досвідчених системних адміністраторів. На наступному етапі фахівець стає адміністратором серверів, архітектором, а найдосвідченіші — IT-менеджером або IT-директором.

Читайте також: Моніторинг стану сервера, резервне копіювання та безпека даних — що потрібно знати клієнтам хостинг-провайдерів

Які знання та навички потрібні системному адміністратору

Сучасний сисадмін — це спеціаліст, який відповідає за комплекс взаємопов'язаних інформаційних систем та сервісів. Він повинен мати організаційні навички, ефективно керувати проєктами, розставляти пріоритети. Йому треба бути уважними до деталей, вміти аналізувати та розв'язати складні питання. Потрібне вміння пояснити складні концепції та рішення користувачам, співпрацювати з іншими членами команди та постачальниками.

Наприклад, на ось такі навички у кандидатів на посаду сисадміна очікує більшість працедавців.

Як стати системним адміністратором - знання та навички

Сисадміну, окрім soft skills (вищеописані «м'які навички»), потрібно мати hard skills («жорсткі навички»). До ключових знань та вмінь системного адміністратора належить:

  • операційні системи — основні концепції ОС, встановлення, налаштування, оновлення та підтримка Windows, Linux, MacOS;

  • мережеві протоколи — TCP/IP, DNS, DHCP, VPN, модель OSI;

  • мережеве обладнання — налаштування та керування маршрутизаторами, комутаторами та брандмауерами;

  • бази даних — управління MySQL, Oracle, Microsoft SQL Server чи PostgreSQL;

  • платформи віртуалізації — розуміння принципів Hyper-V чи VMware;

  • програмування — величезним плюсом є знання PowerShell, Python та Bash, оскільки вони допомагають створити сценарії, автоматизувати рутинні завдання.

Вищеописані знання та навички системного адміністратора — це база для виконання основних обов'язків та розвитку в кар'єрі, але важливо враховувати специфіку компанії. Хостинг-компаніям потрібен адміністратор серверів, який знає принципи роботи виділеного сервера та VPS сервера, може встановлювати, налаштовувати та обслуговувати програмне забезпечення веб-серверів. У фінансових компаніях та банківських установах високо цінується робота інженера інформаційної безпеки, який може забезпечити безпеку інфраструктури на всіх рівнях.

Читайте також: Що таке трафік сайту, як його дізнатися та навіщо контролювати

Як стати системним адміністратором

Попри розвиток онлайн-освіти та популярність онлайн-курсів, обов'язковою вимогою залишається наявність вищої освіти в напрямку комп'ютерних систем, інформаційних технологій та прикладної інформатики. В Україні є декілька найкращих університетів для майбутніх сисадмінів:

  • Українську інженерно-педагогічну академію (УІПА) — Професійна освіта (цифрові технології);

  • Києво-Могилянську академію (КІМА) — «Комп'ютерні науки» з напрямком «Системний аналіз;

  • Харківський національний університет радіоелектроніки (ХНУРЕ): «Інформаційні системи та технології» з профілем «Адміністрація комп'ютерних систем та мереж»;

  • Львівський національний університет імені Івана Франка (ЛНУ) — програма «Системний аналіз/Системний аналіз та управління. Інтелектуальний аналіз даних» (код 124) на факультеті прикладної математики та інформатики;

  • Полтавський національний технічний університет ім. Ю. Кондратюка — кафедра «Комп'ютерних та інформаційних технологій та систем» з напрямком «Комп'ютерні науки» (код 122).

Для вдосконалення здобутих знань та навичок рекомендується регулярно проходити спеціалізовані курси. До найкращих курсів системного адміністратора належить:

  • IT Столиця — програми навчання Windows Server, Linux, FreeBSD, Unix, а також ремонт комп'ютерів;

  • Кадри ділового світу — курс «Системне адміністрування» проходить онлайн чи офлайн (для мешканців Миколаєва), триває 1-3 місяці, залежно від підготовки;

  • IT School Hillel — широкий спектр програм навчання, враховуючи курси Linux System Administration, Windows System Administration, Network Administration;

  • ITStep Academy — різноманітні освітні програми, в тому числі System Administration (Linux/Windows) та Network Administration;

  • Udemy — найкращий онлайн-курс Linux «Complete Linux Training Course to Get Your Dream IT Job 2023» проходить англійською, є українські субтитри.

Враховуючи важливість вимоги про вищу освіту, має сенс для початку закінчити ВНЗ за фахом, а потім можна проходити офлайн- або онлайн-курси, розвиваючи вже здобуті навички. До того ж спеціалізовані програми навчання дають можливість розвиватися в конкретному напрямку, наприклад, стати фахівцем з безпеки, адміністратором сервера, IT-архітектором.

Наскільки затребувана професія системний адміністратор

Системні адміністратори відіграють важливу роль у підтримці та обслуговуванні комп'ютерних систем та мереж, що робить їх невіддільною частиною ІТ-інфраструктури організації. У компанії з великою кількістю співробітників постійно виходить з ладу обладнання або програмне забезпечення, потрібно підготувати міцну основу для запуску нового продукту, організувати роботу даних, покращити програмне забезпечення.

На українських сайтах з пошуку роботи Work, Rabota, GRC, Jobs доступно в середньому 300-400 вакансій по запиту «сисадмін», «системний адміністратор», «system administrator». Професія системний адміністратор менш популярна, ніж розробник (700-800 вакансій). Однак в Україні компанії шукають сисадмінів частіше, ніж веб-дизайнерів (80-100 вакансій), тестувальників (60-80) та IT-аналітиків (90).

Середня зарплата системного адміністратора

Середня зарплата системного адміністратора — 20 тисяч гривень. На такому рівні потрібно мати вищезгадані навички та знання, досвід роботи від 2 років. Помічнику готові платити від 6 000 гривень, а деякі компанії — 10 000 — 15 000 грн, залежно від конкретних завдань. Зарплата досвідченого фахівця становить 30 000 — 45 000 гривень. Чим більше досвіду та знань, тим вище шанси перейти в інший напрямок, наприклад, стати архітектором ПЗ із зарплатою від 70 000 гривень.

Системний адміністратор - зарплата

Професія системний адміністратор — це можливість із головою пірнути у світ IT, забезпечити себе цікавими проєктами та гідною зарплатою. Так, заробітна плата сисадміна поступається винагороді розробників, але отримані знання допомагають стати DevOps- або SRE-інженером, архітектором ПО, які отримують від 100 000 гривень на місяць. 

Багато хто залишається на позиції системного адміністратора, але значно підвищує рівень заробітної плати. До того ж можна працювати віддалено на іноземні компанії. Головне — постійно розвиватись, вивчати нові інструменти, оскільки це дає можливість автоматизувати роботу, тобто робити менше, а заробляти більше!


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Спеціаліст-консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.