CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як інтернет змінив світ: ТОП-10 звичних речей та явищ, яких могло не бути

 6796
17.06.2022
article

 

 

Вплив інтернет-технологій на світ для нас очевидний, і всі ми прекрасно розуміємо, наскільки змінилося наше життя з появою комп’ютерів, мов програмування та мережі. Але іноді ми не до кінця усвідомлюємо, як глибоко вони вкорінилися в кожну галузь існування людини. 

Сьогодні будемо говорити про неочевидні речі та явища, які існують в сучасному вигляді завдяки інтернету. 

Банківська пластикова картка

Ми обрали цей предмет як символ кардинальних змін у банківській системі, спричинених появою інтернету. Насправді ж якщо перерахувати всі нововведення, то лише про них можна написати окрему статтю. 

Завдяки інтернету існують банкомати, інтернет-банкінг, термінал на касі, можливість розрахуватися телефоном, перекинути мамі грошей та багато всього.

Власне, цифрові технології та світова павутина перевернули всю фінансову галузь і  створили цілий ряд нових послуг та устаткування, неможливих раніше. 

Що відбувається, коли ви вставляєте картку в банкомат? Пристрій зчитує дані з магнітної стрічки та передає їх у процесинговий центр разом із введеним пін-кодом. Там інформація перевіряється, і запит на транзакцію схвалюється або не схвалюється. Такий само шлях вона проходить і під час оплати карткою через термінал.

Процесинговий центр — непроста структура, але нас цікавить її технічна складова. Це комплекс серверів у дата-центрі, які мають специфічне програмне забезпечення та з’єднані за допомогою інтернет-мережі між собою та з банкоматами. Тобто немає інтернету — немає транзакцій.

Завдяки мережі тепер кожна людина може мати власний рахунок у банку, розрахуватися в інтернет-магазині лежачи на дивані та зберігати гроші у цифровому форматі.

Сканер штрих-кодів у супермаркеті

Тепер перемістимося у галузь торгівлі, яка також зазнала колосальних змін із появою інтернету. Ми навіть не будемо згадувати про інтернет-магазини — це занадто очевидно. Давайте поговоримо про інновації у фізичній торгівлі — супермаркетах і магазинах. 

До появи інтернет-технологій супермаркети також існували, але це були скоріше просто магазини самообслуговування. Звичні нам штрих-коди, тьохкання сканерів та вся система товарообігу в магазинах неможливі без IT-технологій та керуються програмним забезпеченням. Термінали самообслуговування, програми складського обліку, бази товарів, сервіси електронного документообігу — все це створило абсолютно нове обличчя торгівлі.

Одна з важливих інновацій — POS-системи. Це комплекси устаткування та програмного забезпечення для автоматизації торгових процесів. Сюди входять POS-термінали (до яких ми прикладаємо картку), монітори для продавця та покупця, спеціальні клавіатури, чекові принтери, грошові скриньки, ваги та багато інших пристроїв. Система функціонує за рахунок спеціального програмного забезпечення, а її центром є сервер

ПЗ для систем стрімко розвивається. Воно дозволяє не лише проводити платіжні операції, а й контролювати залишки товару на складі, зміни працівників, закупівлі. Ба більше — тепер в нього вбудовують маркетингові та аналітичні інструменти.

Останнім часом стають популярними хмарні POS-системи, які перебувають не на сервері, а в хмарному середовищі. Це більш дешеве рішення для власників бізнесу, адже вони платять тільки за послугу — не потрібно купувати сервер та винаймати адміністратора. 

Сканер штрих-кодів по суті є одним із багатьох периферійних пристроїв POS-системи, але про нього варто згадати окремо, адже перші прототипи сканерів розроблялися в IBM. Можливо, ви чули про цю корпорацію, яка існує з 1911 року та зробила великий внесок у створення комп’ютерів та програмного забезпечення. 

Після створення перших версій сканерів IBM визнала, що має справу з доволі цікавою технологією, але коли винахідники Вудленд і Сільвер виставили ціну на патент, компанія вирішила, що це задорого. В результаті патент був придбаний іншою корпорацією, а з часом до розробки сканерів штрих-кодів долучився цілий ряд компаній-конкурентів, зокрема й IBM.

Норман Джозеф Вудланд, якого називають головним винахідником штрих-кодів

У 1973 році IBM представила свою систему штрих-кодів для маркування продовольчих товарів, і ця пропозиція виграла конкурс. Цей рік вважають точкою відліку існування штрих-кодів та сканерів у торговельних мережах.  З початку перших спроб створити сканер до моменту втілення ідеї пройшло 25 років. 

Цікавий факт: існують одномірні та двомірні штрих-коди. Одномірні — це смужкові коди, які ми звикли бачити на товарах. Вони можуть передавати дуже короткі блоки інформації, тому використовуються для кодування цін.  Двомірні — це QR-коди, з якими ми також чудово знайомі. У них більша корисна площа, тому посилання кодуються саме в них. Так що у вас в телефоні також є сканер штрих-кодів. 

Якщо ми вже заговорили про торгівлю, то варто згадати про реєстратор розрахункових операцій (РРО), без якого сучасний бізнес в Україні складно уявити. 

Касові апарати існують вже давно, зокрема й механічні. Але сучасні засоби фіскалізації розрахунків базуються на тому, що постійно взаємодіють із фіскальним сервером, надсилаючи йому дані та отримуючи присвоєний операції номер. Цей обмін даними відбувається за допомогою інтернет-з’єднання. Існують і програмні реєстратори — це інтернет-сервіси, які працюють у хмарному середовищі, де підприємець реєструє акаунт. 

До речі, поява програмних РРО дозволила створити більше умов для виходу малого бізнесу з тіні, оскільки користування сервісами набагато простіше і дешевше, ніж купівля фізичного касового апарату. 

Більше про ці сервіси ви можете дізнатися зі статті «РРО: що це таке і кому потрібен, огляд сервісів програмного РРО».  

Інтернет речей та розумний будинок

Інтернет речей — це термін, який позначає комплекс гаджетів, пов’язаних між собою мережею та здатних самостійно виконувати певні функції по графіку або реагуючи на задані тригери. Одним із найпоширеніших представників інтернету речей є розумний будинок. Наприклад, на кухні встановлені датчики руху, і коли ви заходите зранку випити кави, автоматично включається кавомашина, а мікрохвильовка починає гріти сніданок. Поки ви на роботі, робот-пилосос рівно о першій годині дня проходиться з прибиранням по хаті, а холодильник сканує продукти і замовляє в інтернет-магазині те, чого не вистачає. 

Елементи розумного будинку ми вже можемо бачити у звичайному житті — наприклад, світло у під’їзді, яке вмикається, реагуючи на рух. 

Прихильники діджиталізації суспільства говорять про те, що в подальшому на нас очікують цілі розумні міста. Таке ж майбутнє пророкують і медицині — інтернет медичного устаткування може пришвидшити лікування людей та зробити діагностику більш точною. 

Продаж електронних копій

Як продати багато разів один і той же товар? Мабуть, остапи бендери минулих часів мріяли про таку можливість, а тепер вона доступна будь-кому. До появи Інтернету ви могли продати тільки один раз якусь фізичну річ, послугу, розвагу. І навіть якщо продавалася копія картини, вона все одно була фізична. 

Тільки у вік цифрової трансформації став можливим багаторазовий продаж одного і того ж товару. 

Ви можете купити електронну книгу, схему для в’язання, фотографію, пісню або фільм — і при цьому оригінал так і залишиться в руках власника. 

Google Maps

Люди, які живуть у великих містах або люблять мандрувати, не уявляють свого життя без карти у смартфоні. Адже вона не лише показує маршрути, твоє місце перебування та відстань до бажаного пункту призначення. Тут можна подивитися фотографії будь-якої точки планети, на якій вже бували люди, почитати відгуки про заклади, дізнатися про затори, походити по вулицях невідомих міст. 

Раніше ми би питали у перехожих, як дістатися того чи іншого місця, а тепер можемо скласти маршрут мандрівки до дрібниць, просто тримаючи телефон у руках. 

Інтернет-професії

Якщо зараз ви зазирнете в перелік професій, то побачите там багато нових назв, які не були знайомі людям навіть у 90-х роках ХХ століття. SMM-спеціаліст, розробник мобільних додатків, спеціаліст із контекстної реклами, UI/UX-дизайнер, ну і звісно ж, програмісти, які працюють із десятками мов програмування.

За приблизними підрахунками, у світі існує більше ста інтернет-професій. Якщо вірити прогнозам, у майбутньому їх з’явиться ще більше — наприклад, цифровий лінгвіст та архітектор віртуальних світів.  

Читайте також: «Вчитися програмувати самостійно чи йти на курси розробників — що вибрати?» 

Віддалена робота

Ну звісно ж, віддалена робота! Це одне з найулюбленіших нововведень офісних працівників, завдяки якому можна працювали лежачи, ходити на zoom-наради без штанів і не витрачати 2-3 години на день на дорогу. 

Цей спосіб працювати веде за собою й інші зміни — зменшення кількості людей у транспорті та відмова від офісів. Вже зараз IT-компанії зменшують офісні площі, адже після епідемії коронавірусу і співробітникам, і керівництву сподобалося працювати з дому. 

Втім, не всі радіють таким інноваціям. Якщо в тебе троє дітей, собака, папуга і два кота, то робота в офісі — це майже відпочинок.   

Новий словник

Ми вже звикли до слів «тіктокер», «фейспалм», «контент», «онлайн» та багатьох інших.     

Але хто б міг подумати ще 30 років тому, що існуватиме окремий словник інтернет-термінів, частиною яких ми користуємося щодня. І це не лише технічні терміни, а також жаргон, пов'язаний з чатами, соцмережами, емоджі, відеоконференціями... Додайте сюди всю термінологію і неофіційний сленг інтернет-професій, яких також десятки, і ви зрозумієте, наскільки сильно змінилися мови світу через існування інтернету. Велика частина цих слів походять з англійської мови, адже саме вона лежить в основі більшості мов програмування та всієї галузі. Це сотні слів.

Про неологізми в соцмережах та месенджерах навіть писали філологічні наукові роботи. 

Символьна абетка

Символічний ряд також збагатився десятками нових знаків. Подивіться на зображення та назвіть їх. Вони вам відомі, чи не так? 

І це лише мала частина знаків, якими ми постійно користуємося в мережі. Фактично людство створило ще один алфавіт, подібний єгипетській абетці, і активно його розширює. 

Віртуальні друзі по всьому світу

Раніше, щоб покликати друга на прогулянку, треба було прийти до нього під вікно і покричати. Потім з'явилися стаціонарні телефони, потім — мобільні. Тепер можна нікуди не ходити, а просто зібратися в Zoom і потеревенити. Причому не важливо, де твій друг — в Україні чи закордоном. 

Мережа дозволяє дружити, спілкуватися і навіть закохуватися, не виходячи з дому. З одного боку, це має негативні наслідки, адже ми стали менше гуляти і спілкуватися з живими людьми. Але з іншого боку є і плюси — ми не обмежені тільки своїм містом у пошуці споріднених душ та однодумців і можемо знайти близьку людину на іншому боці планети.

***

Цей список можна продовжити далі, бо не існує жодної грані життя людини, якої б не торкнулися інтернет-технології. Якби не існувало комп’ютерів та мережі, світ був би не таким, як зараз. Іншими були би культура, соціум, психологія людини, геополітика, промисловість… І ми з вами також були би зовсім інакшими.  


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.