CityHost.UA
Допомога і підтримка

Віртуальний планетарій Stellarium 1.0 — цифрова версія Всесвіту

 7044
21.10.2022
article

 

 

Команда проекту Stellarium представила оновлену версію віртуального планетарію, який розроблявся більше 20 років. До того софт мав понад 20 випусків, у яких виправлялися помилки та доповнювалася база об’єктів. 

Зараз у сервісі представлене ось таке багатство: 

  • В каталозі зібрано більше 600 тисяч зірок за замовчанням та більше 177 мільйонів зірок в додатковому каталозі, більше 80 тисяч об’єктів глибокого космосу за замовчанням і плюс понад мільйон у додатковому каталозі;

  • Астеризми та ілюстрації сузір’їв;

  • Візуалізовані туманності з повного каталогу Мессьє;

  • Реалістично промальований Чумацький шлях;

  • Реалістична атмосфера, світанок та захід сонця. 

Самі розробники наголошують, що версія 1.0 тепер більш точна для спостережень, ніж попередні випуски. Крім того це перший реліз, заснований на новій версії фреймворку Qt6.

Читайте також: «Дроп-домени: як купити домен з хорошою історією і для чого він потрібен» 

Що таке віртуальний планетарій онлайн та для кого він буде цікавий

Stellarium — масштабний проект, у якому поєдналися астрономія та IT-розробки. Він має відкритий код, доступний для установки на Windows, Linux, MacOS та пропонує мобільний додаток для Android та iOS. Зараз планетарій функціонує тільки англійською, але за допомогою онлайн-перекладачів або маючи хоча б базові знання мови, ви впораєтеся. 

Користувачі мають змогу бачити небо в режимі 3D так, ніби реально спостерігають за ним із Землі. Небесні тіла можна наближувати і віддаляти, створюючи ефект користування потужним телескопом. 

Ініціатором розробки був програміст Фабіан Шеро, до якого долучилася команда інших програмістів. Спільними силами вони створили віртуальний планетарій онлайн, який буде корисний любителям астрономії, вчителям природознавства та батькам, які хотіли б познайомити дітей з влаштуванням Всесвіту або допомогти школярам вивчити розташування планет в Сонячній Системі. 

Як користуватися Stellarium 1.0

Stellarium можна скачати безкоштовно і встановити на свій комп’ютер як програму, використовувати його веб-версію в браузері або завантажити на мобільний телефон додаток, який так і називається, Stellarium.

Щоб почати працювати з сервісом, перейдіть на офіційний сайт stellarium.org і виберіть серед варіантів той, який підходить під вашу систему. Але простіше використовувати Stellarium Web у браузері, тому радимо для початку спробувати цю версію. Якщо ж ви маєте серйозні плани, то є сенс скачати програмну версію — у неї більше функцій, а також можна встановлювати додаткові пакети, які створюють як розробники сервісу, так і аматорська спільнота шанувальників планетарію. 

Стартова сторінка Stellarium WEB

До речі, мобільний додаток монетизовано. Безкоштовна версія доволі обмежена, і якщо ви хочете використовувати всі можливості сервісу, то можна оформити підписку. Вона не дуже дорога, але дозволяє:

  • Бачити більше об’єктів, 

  • Мати краще розрішення і  деталізовані фотографії планет, 

  • Керувати телескопами.

Сторінка підписки на стелларіум онлайн

Всі об’єкти у планетарії рухаються в режимі реального часу. Окрім зірок і планет можна побачити також супутники, які пролітають над вами просто зараз. 

3d планетарій - Нічне зоряне небо в Stellarium

Внизу на панелі ви знайдете ряд інструментів, за допомогою яких можна вивчати сузір’я, включати азимутальну і полярну проєкцію. Є варіанти прибирати або включати атмосферу (якщо ви займаєтеся денним спостереженням), ландшафт і об’єкти глибокого космосу.

Сузір'я в стеллариум веб

Об’єкти можна наближувати та віддаляти, а при «підльоті» до планет Сонячної системи ви побачите їхні реальні зображення. 

стелларіум онлайн - Фотографія Марсу в Stellarium 

Якщо ви клікнете на об’єкт, то на екрані розгорнеться інформація про нього, яка підтягується з Вікіпедії. Знову ж, англійською. Такі описи є далеко не для всіх об’єктів, але кожна-кожнісінька крапка на небі введена в каталог разом зі своїми координатами, назвою, часом сходу та заходу на небі з точки спостережень. Колосальна робота. 

планетарий онлайн - Опис в каталозі Stellarium

Ще одна корисна функція — ви можете встановити час спостережень та змінювати висоту горизонту. Можна обирати і місце, з якого ви хочете вести спостереження. Система вміє автоматично виявляти місцезнаходження пристрою, і тоді ви будете споглядати зірки просто у себе з дому. Але можна виставити будь-які інші координати та дізнатися, як бачать небо люди на інших континентах. Щоправда, карта самого веб-сервісу ще недопрацьована, тому найкраще копіювати координати у вигляді широти і довготи в Google Maps і переносити їх у Stellarium.

Карта в Stellarium WEB

Читайте також: «Накопичувачі на сервері — HDD або SSD, NVMe або SATA? Що означають ці терміни та який обрати під час оренди сервера» 

У програмі можна вести журнал астрономічних спостережень — для цього потрібно зареєструвати акаунт. 

Незважаючи на тривалий час розробки, 3D-планетарій ще є куди вдосконалювати, і команда над цим працює. Наприклад, для web-версії в будь-якій точці планети ви будете бачити однаковий ландшафт. Можна ввести координати просто посеред моря чи на Південному полюсі, але пейзаж буде все той же — зелені дерева та сільські будиночки. 

Але якщо ви встановите «коробкову» версію, то в ній є можливість скачувати ландшафти для різних континентів та додавати їх в програму. 

Створювати ландшафти можуть всі бажаючі — на сайті сервісу є детальні технічні вимоги до пейзажів. Якщо користувач розробив свій ландшафт, але не має майданчика для його розміщення і потребує хостинг, розробники Stellarium пропонують написати їм листа, і вони допоможуть з публікацією на їхньому сайті.

Також існують так звані «Культури неба», які теж доступні в «коробковій» версії. Це назви сузір’їв, притаманні різним культурам нашої планети. Багато з них створено користувачами. Не всі культури включені в основний пакет софту, частина з них представлена окремо на сайті Stellarium — наприклад, ельфійські назви сузір’їв із всесвіту Толкієна. 

Загалом цей проект можна скоріше назвати фанатським, оскільки монетизація мобільної версії — це явно не ті гроші, які можуть окупити 20-річну роботу команди. Частково кошти надходять з донатів, які можна залишати у відповідному розділі сайту.

Але мабуть, саме в цьому і полягає його основна привабливість — як і Вікіпедія, він покликаний давати людям безкоштовну інформацію та допомагати вивчати світобудову разом з однодумцями. І навіть ті, хто не цікавиться астрономією, можуть подружитися із сервісом хоча б заради того, щоб помилуватися зоряним небом і відшукати над горизонтом Венеру або Марс.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.