CityHost.UA
Допомога і підтримка

ТОП-11 художніх фільмів про цифрові технології та програмування

 10854
14.06.2022
article

 

 

Якщо вас цікавить IT-галузь, джерелом глибшого розуміння сучасних технологій може стати кінематограф. До того ж, іноді корисно розслабитися. Тому сьогодні будемо говорити про 11 художніх кінострічок, які ставлять перед глядачами цікаві запитання щодо цифрового світу та порушують глобальні проблеми. 

Але варто пам’ятати, що це мистецький продукт. Він не створений програмістами для програмістів, тому знайти хорошу стрічку, яка на 100% відображає роботу IT-спеціалістів, практично нереально. Дивлячись художні фільми, завжди варто брати до уваги фактор вимислу і домислу, насолоджуватися зйомками і грою акторів, поринати в атмосферу технологій майбутнього… Але точно не вчитися програмуванню. Заварюємо чай, робимо бутерброди — і відпочиваємо. 

Ми вирішили не ставити у добірку найбільш очевидні твори, такі як «Матриця» або «Чорне дзеркало»  — про них ви і так чули безліч разів. Нижче розглянемо цікаві та захоплюючі фільми про новітні технології, які ви вірогідно, ще не бачили.

Хто я — жодна система не є безпечною / Who Am I — Kein System ist sicher (Німеччина, 2014)

Якщо ви любите фільми про хакерів — то ось один із найкращих. Динамічна стрічка, яка сполучає у собі ряд жанрів — трилер, кримінал, детектив, драму. Вона розповідає історію життя хакера Беньяміна, непомітного закомплексованого хлопця, до якого нікому не було діла. Той мріяв стати супергероєм — і став ним, але не в реальному світі, а в кіберпросторі. Долучившись до банди хакерів, хлопець здійснює нахабні кіберзлочини найвищого рівня складності та стає одним із найбільш розшукуваних злочинців у країні. 

Вам сподобається візуалізація чату (вагон метро) і даркнету (притон) — вони показані як фізичний простір, у якому спілкуються люди, відкриваючи двері реальними ключами-паролями.

Читайте також: «Віруси на сайті — як їх знайти та захиститися від зараження».

Вона / Her (США 2013)

Коли ти письменник-самітник із невдалим особистим життям, то здатна до самонавчання операційна система може стати твоєю близькою подругою. І не лише подругою… 

Це одночасно фантастика і мелодрама, у якій головний герой (у виконанні Фенікса Хоакіна) закручує роман з ОС на ім’я Саманта. Ці стосунки розпочинаються не тому, що Теодор нецікавий іншим жінкам. Навпаки, він відмовляється від живих партнерок на користь кохання із комп'ютером, бо операційна система може дати йому відчуття душевної близькості, якої він не відчуває у світі людей. 

Красиві зйомки, неперевершена гра Хоакіна та філософські роздумі про самотність людини у сучасному суспілсьтві — все це робить фільм вартим перегляду.   

Пірати Кремнієвої долини / Pirates of Silicon Valley (США, 1999)

Атмосферний художній фільм, заснований на реальних подіях. Сюжет розгортається у 1970-1985 роках і пов’язаний з двома ключовими гравцями у світі технологій — Білом Гейтсом та Стівом Джобсом. У картині зображена епоха, коли народжувалися перші персональні комп’ютери та системи до них. 

Кінолюбителі оцінюють її неоднозначно через те, що в сюжеті є відступи від реальних фактів, не до кінця розкриті справжні біографії прототипів. Але якщо не сприймати його як джерело супер-точної інформації, то стрічка дуже добре передає дух доби та основні перипетії розвитку двох світових гігантів — Apple та Microsoft.

Той, що не залишає сліду / Untraceable (США, 2008)

Жорстокий трилер, у якому вбивця катує і вбиває своїх жертв у прямому ефірі. Трансляція ведеться із сайту, і кількість глядачів впливає на час смерті — чим більший трафік сайту, тим швидше помирає жертва. При цьому кожен, хто дивиться стрім, автоматично стає співучасником, адже прискорює вбивство. І все ж з кожним сеансом глядачів стає все більше і більше — їм вже недостатньо фільмів жахів із комп'ютерною кров’ю, вони хочуть бачити реальну смерть.  

Цікавий факт — сайт, який використовував убивця, дійсно існував — його створили в рамках маркетингової кампанії із розкрутки фільму. Зараз домен цього сайту продається за 4900 доларів. 

Привид у броні / Ghost in the Shell (США, Канада, Китай, Гонконг, Індія, 2017) 

Цей науково-фантастичний бойовик порівнюють із «Матрицею», адже він також відтворює світ, де все підпорядковане цифровим технологіям, а реальність не така, якою здається. Це видовищне яскраве кіно із динамічним сюжетом.

Головна героїня сюжету Майор (Скарлетт Йоганссон) — кіборг, яка працює у відділі з боротьби зі злочинцями та екстремістами. Вона має синтетичне тіло, штучні спогади, але її душа пам’ятає своє справжнє минуле.

Кінострічка заснована на однойменному аніме 1995 року, але розповідає іншу історію. Деякі сцени з мультфільму відтворені у фільмі, але скоріше як перегуки, які мають вже зовсім інший зміст. Прихильники аніме кажуть, що першоджерело глибше та якісніше, ніж новий фільм. Тому є сенс подивитися обидва відео як окремі твори. 

Мережа / The Net (США, 1995)

Цей триллер розповідає про програмістку Енжелу, чиє життя повністю цифровізоване. Всі дані про неї зберігаються в мережі, їх більше ніде немає. Тому, коли вона стикається з групою хакерів, ті створюють їй нову особистість та купу проблем. Згідно з новими даними вона злочинниця, яку розшукують правоохоронні органи. Тепер героїня харизматичної Сандри Баллок має самотужки відновити свою особистість і повернути собі звичне життя. 

Читайте також: «Як захистити свій акаунт в Cityhost в часи інформаційної нестабільності». 

Фільм старий, відображені в ньому IT-технології вже давно не відповідають дійсності, але він досі є цінним завдяки філософській темі, яку порушує. Чи можна бути впевненим у безпеці своїх особистих даних, якщо всі вони зберігаються на сервері? Чи може хтось знищити життя людини, просто змінивши інформацію в мережі? У наші часи це питання навіть більш актуальне.

А поки фанати чекають на рімейк, де новітні технології відповідатимуть сучасності, можна подивитися стрічку 1995 року. 

Симона / S1m0ne (США, 2002)

Фантастична драма і одночасно комедія присвячена світу кіно. І звісно ж, технологіям. Коли відома акторка відмовляється зніматися у фільмі, її замінюють цифровою дівчиною Симоною. Ідея настільки вдала, що глядачі приймають Симону як справжню.

У 2002 році, коли знімався фільм, така історія здавалася фантастичною, але нині, коли можна запросто зробити якісний діпфейк, існування віртуальних акторів може стати новою віхою в кінематографі. Наскільки «живими» будуть такі творіння, чи будуть їх обожнювати так само, і чи пам’ятатимуть про творців?

Додаткові родзинки фільму — Аль Пачіно і Вайнона Райдер в акторському складі, атмосферна музика і хороший гумор. 

Апгрейд / Upgrade (Австралія, США, 2018)

Фантастичний трилер із простим сюжетом, але зроблений красиво та динамічно. У майбутньому світ стає дуже технологічним — всюди дрони, роботи, автопілоти. Тільки головний герой не дуже довіряє діджиталізації та продовжує жити у світі механіки, ремонтуючи власними руками старі автомобілі. 

Одного разу Грей та його дружина потрапляють в аварію, після чого на них нападає банда злочинців. Жінка гине, а чоловік стає повністю паралізованим та безпомічним, самотнім та зневіреним. Пропозиція одного з клієнтів здається другим шансом на життя — йому вживлюють чіп зі штучним інтелектом, який повністю керує тілом. Грей стає набагато сильнішим та спритним, але штучний інтелект має свого хазяїна та кориться тільки йому. 

Як перемогти технологію, яка керує твоїм власним тілом? До якої міри можна довіряти та чи варто віддавати контроль над своїм життям інноваціям?  

Стажери / The Internship (США, 2013)

Не хочете дивитися трилер? Тоді ось вам комедія. Двоє працівників фірми, яка виробляє наручні годинники, раптово дізнаються, що більше не мають роботи. Власник підприємства закрив його, адже годинники — вчорашній день, всі дивляться час на телефонах.

У пошуках нової роботи друзі влаштовуються на стажування в Google. Їм по сорок років, всі ж інші кандидати — молодь, яка знається на технологіях. Герої змушені працювати в аутсайдерській команді, створювати концепції та поєднувати світогляди двох зовсім різних поколінь. 

Один мінус, на якому наголошували глядачі — таке враження, ніби фільм проплачений корпорацією та покликаний покращити імідж Google. Офіс компанії відтворений достовірно та яскраво, в стрічці пропіарені практично всі продукти Google, які існували на той час. Декого дратує «фільм-реклама», але якщо не звертати увагу на цей нюанс, то ви отримаєте класичну американську комедію про невдах, які мають довести світові та собі, що вони чогось варті. 

Містер Робот / Mr. Robot (2015-2019)

Тепер перед нами вже не фільм, а цілий серіал про талановитого програміста-соціопата, який страждає на роздвоєння особистості. Вдень він працює в системі кібербезпеки, а вночі перетворюється на хакера. 

Рейтинг серіалу високий завдяки тому, що серіал зроблений якісно, небанально, його дійсно цікаво дивитися. Відгуки спеціалістів з IT-сфери говорять, що галузь відтворена доволі поверхнево, але все ж не протирічить реальному стану речей. Іноді ви можете почути терміни «DDoS-атаки», «руткіт» чи «DNS», але нічого суттєвого про механізми зламу не дізнаєтеся. Можливо, це і на краще. 

Поціновувачі відмічають «хорошу картинку», засновану на грі акторів та відмінній операторській роботі, сміливість режисера та непередбачуваність сюжетних поворотів. Це гострий і злободенний серіал, у якому є багато роздумів про сучасне суспільство, самотність та соціальну складову технічного розвитку.  

Зв’язку немає / Disconnect (2012)

Емоційний, глибокий та сумний фільм про фільм про спілкування в інтернеті. В сучасному суспільстві ми втрачаємо зв’язок із власною сім’єю та шукаємо співбесідників у мережі. Часто буває, що людина, яку ти ніколи не бачив, стає ближчою, ніж дитина, яка спить за стінкою в сусідній кімнаті. Чи вирішує мережа проблеми спілкування, чи навпаки, поглиблює їх? А як багато у вас близьких друзів, з якими ви знайомі тільки у Фейсбуці? Чи можна закохатися по інтернету?

Деякі глядачі можуть звинуватити фільм у надмірному дидактизмі… Але що ж поробиш, мораль тут дійсно очевидна, а проблематика порушувалася вже не раз. Конфлікт дітей та батьків, безпека в мережі, інтернет-шахраї, булінг… Та все ж режисерам вдалося неординарно оформити ці ідеї, вдягти їх у шати емоційності та психологізму, зібрати відмінний акторський склад та приправити це все якісними саундтреками. Фільм має високі оцінки глядачів. 

***

Ми користувалися глядацькими рейтингами та намагалися бути об'єктивними, щоб вибрані стрічки були цікаві максимально широкій аудиторії. Можливо, ви заперечите якісь наші позиції та скажете, що є кращі фільми, які варто би поставити в ТОП. І це також буде правильно, адже у кожного свої смаки і вподобання. Сподіваємося, що ці фільми наповнять ваші вечори новими емоціями та враженнями, допоможуть глибше зануритися у цифрові світи і просто принесуть задоволення. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.