CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як захистити свій акаунт в Cityhost в часи інформаційної нестабільності

 4775
16.05.2022
article

 

 

Ми переживаємо не лише фізичну війну, а й інформаційну. Зараз, коли у новинах пишуть про постійні кібератаки на українські сервіси та їхніх користувачів, кожен мусить подбати про безпеку свого акаунту. 

Cпеціалісти Cityhost діляться порадами, як захистити обліковий запис від злому. 

Перевірити коректність контактних даних

Перевірте коректність контактних даних, вказаних у вашому обліковому записі (пошта, ПІП, номер телефону). Ці дані легко знайти у налаштуваннях акаунту. 

Якщо хтось сторонній потрапить в панель керування, він запросто змінить всі паролі та зможе користуватися вашим сайтом або важливою інформацією на сервері, як заманеться. Щоб повернути контроль, потрібно підтвердити своє право на послуги.

В разі втрати доступу система в першу чергу запропонує відновити його за допомогою номера телефону або пошти. Тому актуальність контактів — це перший бастіон захисту даних. В разі, якщо ви не маєте доступу і до них, ці дані також можна відновити — написати заяву до техпідтримки. Як це зробити — читайте в інструкції

А чи можна при потребі змінити прізвище чи ім’я власника облікового запису? Так, це можливо в разі, якщо зміна відбулася і в житті — одруження, розлучення, зміна імені чи прізвища в паспорті з інших причин. Ви можете побачити, що в акаунті немає опції редагування цих даних, бо такі зміни не можна робити за першим покликом серця, а лише на законних підставах. Потрібно написати відповідну заяву та надіслати її до техпідтримки з робочого акаунту або реєстраційної пошти, надавши скріни документів, які підтверджують зміну ПІП.

Якщо ж планується передача акаунту або окремої послуги іншій людині, це робиться іншим чином, за допомогою процедури передачі хостинг-акаунту або домена новому власнику. 

Наголошуємо, що під час реєстрації акаунту потрібно писати тільки реальні, а не вигадані дані. Якщо хтось вкраде ваш обліковий запис, техпідтримка зможе допомогти тільки в разі доведення права власності за допомогою документів, що підтверджують особу. 

Встановити складний пароль

Налаштуйте такий пароль, який буде складно відгадати логічним шляхом. Не радимо використовувати часто вживані прості паролі, наприклад:

  • 12345678

  • 11111

  • qwerty

  • Дата чи рік свого народження

  • Своє ім’я або прізвище

Не варто використовувати один пароль для акаунтів на різних сайтах. Якщо зловмисники зламають вашу пошту або соцмережу, вони зможуть потрапити і в інші облікові записи. 

Для того, щоб запобігти компрометації паролю, змінюйте його раз на півроку. 

Встановити двофакторну авторизацію за допомогою Google Authenticator

Ви вже зустрічалися з цим способом захисту акаунту від хакерів — він широко використовується в Google, соцмережах, платіжних системах. Процедура полягає в тому, що після введення логіну і паролю потрібно пройти додаткову процедуру, яка доведе, що в акаунт заходите саме ви, а не шахрай, який отримав логін та пароль нечесними методами. 

Активувати послугу — справа кількох хвилин. Потрібно знайти в налаштуваннях опцію «Двоетапна аутентифікація», клікнути на кнопку «Керування» та слідувати підказкам системи. Паралельно необхідно встановити додаток з Play Market та пов’язати акаунт Cityhost зі своїм мобільним пристроєм за допомогою цього застосунку. 

Коли ви здійсните всі кроки, під час входу в акаунт система проситиме ввести код, згенерований вашим OTP-додатком. Для цього потрібно відкрити застосунок на смартфоні та ввести код, який з’явиться на екрані. 

Детально про алгоритм підключення ви можете дізнатися з інструкції. 

Оновити інформацію в розділі «Делегування послуг»  

В панелі керування є опція «Делегування послуг». Завдяки їй ви можете делегувати кожну послугу окремому працівнику своєї команди, щоб він міг заходити до акаунту за своїм логіном та паролем і здійснювати налаштування тільки в розділі, за який несе відповідальність. 

Ви можете делегувати такі послуги:

  • Хостинги

  • Доменні імена

  • VDS сервери

  • DS сервери

  • DNS

Якщо ви вже корисувалися цією опцією, зайдіть до розділу та перевірте актуальність даних. Видаліть зайві делеговані послуги, якщо необхідності делегувати керування ними вже немає — наприклад, працівник звільнився. 

Ці кроки доволі легкі та не потребують зусиль, але можуть захистити акаунт від крадіжки або повернути втрачений доступ. Це набагато простіше, ніж відновлювати сайти з нуля або рахувати збитки від втраченої робочої інформації. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.