CityHost.UA
Допомога і підтримка

Припиняється підтримка Jamboard: чому Google ухвалив таке рішення та чим замінити цю платформу

 1055
09.09.2024
article

З 1 жовтня 2024 року припиняється підтримка додатка Google Jamboard. Більше не можна буде створювати нові файли, а ті, що уже створені, почнуть переводити у формат PDF, щоб їх можна було просто переглядати. Розбираємося, в чому причина, та що робити, якщо ви працювали з віртуальними дошками Jamboard.

 

 

Віртуальна дошка — дуже зручний інструмент для віддаленої команди, але не тільки. Її використовують для нарад, презентацій, а також для онлайн-навчання, яке останніми роками стало над-актуальним. 

На відміну від звичайної дошки, на ній зберігається історія записів та стікерів, тож можна завжди підняти замітки і використати знову, тоді як дошку, списану маркером рано чи пізно витруть. Тож вона може бути зручним інструментом і для команди, що працює офлайн, і для частково розподіленої, і навіть для того, щоб обдумувати проект самотужки. Jamboard від Google додатково був зручний тим, що підтримував кілька типів власних девайсів, щоб демонструвати віртуальну дошку учням в класі або учасникам наради на великому екрані, а також для того, щоб без проблем вмикати дошку у Google Meet. Тим не менш, ця історія добігає кінця.

У Cityhost також є продукти, які можна використовувати для створення спільного робочого середовища. Так, оренда сервера — виділеного чи VPS-VDS — допоможе в організації віртуального офісу, віддаленої роботи декількох спеціалістів у CRM, бухгалтерських програмах та на іншому ліцензійному ПЗ, яке дозволяє підключення декількох акаунтів одночасно. Крім того, ви завжди можете налаштувати віддалений доступ до сервера для кількох адміністраторів. Такі ж переваги є і в послуги Файлове сховище — вона дозволяє робити до 10 віддалених підключень одночасно.

Чому згортається підтримка Jamboard

Причина проста: інтерактивними дошками користуються менше, ніж альтернативами, і їхня підтримка здалася Google невигідною. Це — частина політики Google, в рамках якої компанія буде зосереджуватися на підтримці більш важливих і популярних сервісів, а ті, які успішно заміщаються партнерами, будуть потроху закриватися. Натомість Google планує тісніше співпрацювати з партнерами, чиї сервіси показали себе краще, щоб інтегрувати успішні продукти — той же GoogleMeet чи календар — у їхні робочі простори.

Закриття відбуватиметься поетапно: з 1 жовтня всі файли стануть доступні лише для перегляду, без можливості їх редагувати. Пізніше припиниться підтримка пристроїв Jamboard. 31 грудня 2024 року платформа буде закрита повністю і всі файли будуть видалені. Компанія заохочує користувачів діяти проактивно і вже зараз обирати, куди мігрувати після закриття сервісів. 

Читайте також: CRM-системи — що це таке, навіщо потрібні та яку вибрати

Купити хостинг для сайту з автоінсталятором популярних CMS

Альтернативи, рекомендовані Google

Існує кілька сервісів, які Google називає своїми партнерами, і які за опитуваннями подобалися користувачам більше, ніж Jamboard. В офіційному блозі Google написано про це, а також про те, що ці компанії розроблятимуть рішення для фізичних пристроїв Jamboard (допис відносно старий, тож розробка уже відбулася або на фінальній стадії). Також саме ці сервіси будуть сумісні з GoogleMeet. Отже, по порядку.

Fig Jam

Це — інтерактивна дошка для дизайнерів від Figma. Бета-версія вийшла в 2021 році, проте зараз це повноцінний вайтборд. Причиною випуску творці назвали карантин і те, що команди проводять все менше часу в спільному просторі, все більше працюють віддалено.

Інтерактивна дошка для дизайнерів Fig Jam

Дошка дозволяє проводити мозкові штурми, комунікувати голосом, розробляти ідеї, одночасно працюючи у віртуальному просторі. З вересня 2023 можна користуватися цією дошкою під час презентацій у GoogleMeet, а також на пристроях Board 65 та Desk 27.

Крім того, на Fig Jam можна без проблем імпортувати файли з Jamboard, опція імпорту доступна всім користувачам. Для того, щоб імпортувати файли, можна використати файловий браузер FigJam, обрати кнопку Import from Jamboard і залогінитися у вікні, що відкриється, у свій Google-акаунт, щоб прив’язати його до Figma. Після цього можна буде імпортувати всі потрібні файли і використовувати їх на новій дошці. Ось тут є дуже коротке та докладне відео.

Fig Jam буде дуже легким у використанні саме для дизайнерів, які і до того послуговувалися Figma — по суті це вона ж, тільки більше сфокусована на розробці ідей. Решті користувачів треба буде витратити певний час, щоб призвичаїтися. Проте у сервісі є багато тем для освітніх цілей.

Читайте також: ТОП-5 таск-менеджерів для організації командної роботи

Lucidspark

Lucidspark від Lucid Software — це віртуальна дошка, що підходить і для роботи, і для навчання. Оглядачі рекомендують її для спеціалістів з Agile, UI/UX-дизайнерів, менеджерів, розробників.

Віртуальна дошка Lucidspark як альтернатива Jamboard

Творці дошки запевняють, що імпортовані документи з Jamboard будуть виглядати у Lucidspark так само.

Імпорт документів з віртуальної дошки Jamboard на платформу Lucidspark

Процес міграції буде нагадувати той, що існує для Fig Jam, оскільки творці Lucidspark завчасно розробили потрібну функцію, щоб користувачі могли безболісно переїхати з одного сервісу на інший. Ось тут є відеоінструкція.

Шлях для імпорту буде виглядати так: обрати New → Import Document → Jamboard Application → ідентифікація в Google-акаунт. Далі можна буде обрати всі документи Jamboard, які ви хочете перенести. У Lucidspark існуватиме по замовчуванню папка Jamboards Import. 

Також файли з Jamboard можна вставляти у готові документи Lucidspark як PDF. Тоді ви не зможете їх редагувати, але зможете зберегти історію попередніх нарад чи мозкових штурмів у такому вигляді, як є.

Окрім всього іншого, в Lucidspark є експериментальні ШІ-функції. Вони призначені для прискорення брейнштормів: ШІ може видавати ідеї по ключових словах, робити підсумки з мозкового штурму, автоматично категоризувати висловлені ідеї і багато чого ще.

Miro

Miro заявлена як зручна віртуальна дошка для керування проектами. Було дуже радісно по замовчуванню побачити у себе в браузері українську версію сайту цього сервісу.

Проте далі на нас чекає велике розчарування і чималий червоний прапорець. Miro, колишня RealTimeBoard, створена компанією Private. Проте шукати цю компанію окремо не довелося, ось просто посилання у Вікіпедії: Founded in Russia 11 years ago. Хоча зараз компанія переїхала в Сан-Франциско, все ж вона пов’язана з Росією, і хтозна, як глибоко.

Віртуальна дошка Miro створена російською компанією Private

Тим не менш, ця дошка теж обіцяє легку міграцію з Google Jamboard.

Читайте також: ТОП-5 онлайн-чатів для сайту: Gerabot, LiveChat, HelpCrunch, Tawk.to, KwizBot

Інші альтернативи

Окрім заявлених Google трьох сервісів, насправді схожі функції пропонує і низка інших компаній, якими можна спробувати скористатися.

Для дизайнерів зручні інструменти для групової роботи пропонує Canva. Там є внутрішні вайтборди, які автоматично інтегруються з GoogleDrive, тож проблем із міграцією теж не буде.

Для любителів інструментів Microsoft підійде Microsoft Witeboard. Вона також легко інтегрується з іншими сервісами компанії.

Якщо ви користуєтеся PowerPoint, то вам може прийтися до душі ClassPoint — сервіс онлайн-дошок для користувачів цієї програми. Він призначений більше для викладачів, тому не допускає реалтаймової колаборації на тій самій дошці, зате додає гейміфікацію, щоб мотивувати студентів.

Це все ще не повний список: свої рішення має, наприклад, Zoom, Lynx і безліч інших компаній, які просто не настільки відомі.

Також як просту і безкоштовну альтернативу Jamboard можна використовувати Google Slides. Вона буде інтуїтивно зрозумілою тим, хто уже і так звик до сервісів Гугла, плюс дає доступ до онлайн-колаборацій, експорту презентацій як файлів PDF та PowerPoint, повністю безкоштовна. Тут є певні обмеження щодо малювання на дошці, але якщо ви і до того користувалися лише найпростішими функціями, варто її розглянути.


Коли закривається звичний сервіс, який багато років використовувався без необхідності пошуку альтернатив, це завжди дуже неприємно. Проте світ швидко міняється, до змін ми звикли, і може статися так, що новий сервіс виявиться зручнішим за старий. Головне, щоб закривали їх не надто швидко.

Купити домен онлайн з миттєвою реєстрацією


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.