CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як створити мобільний додаток без коду з мінімальними інвестиціями

 970
02.09.2024
article

 

 

Сучасні технологічні рішення дають змогу розробити блог, форум, корпоративний сайт, інтернет-магазин без навичок програмування. Ми вже можемо в пару кліків зареєструвати хостинг та домен, поставити систему керування контентом та шаблон, після чого змінювати веб-ресурс простим перетягуванням блоків. І попри наявність таких можливостей, багато людей не знає відповіді на питання — як створити мобільний додаток без коду.

Однак кожен може зробити застосунок або невелику гру без знань, навичок та досвіду програмування. Доведеться витратити час на розбір принципу розробки додатків, пошук надійних платформ та з'ясування їхніх можливостей, але наша стаття вам в цьому допоможе. До того ж ми розповімо не лише про створення, а й монетизацію програм та ігор для iOS і Android, щоб ви змогли отримати ефективне джерело постійного доходу з мінімальними вкладеннями грошей.

Чи можливо створити мобільний додаток без знання коду

Кожен охочий може створити інтернет-проект без самостійного написання коду. В сучасному світі для цього навіть є назва no-code або zero-code — розробка цифрового продукту без програмування. Таку можливість пропонують системи, які працюють за принципом drag-and-drop («перетаскування»): вам дають різні фрагменти, наприклад, форми, зображення, кнопки, а ви просто встановлюєте їх в потрібних місцях та налаштовуєте.

Приклад no-code інструментів для створення сайту без коду

WordPress + Elementor — no-code інструменти для створення сайтів

Гарним прикладом є системи керування вмістом сайту — WordPress, Joomla, OpenCart, Drupal тощо. Після встановлення CMS ви переходите в панель управління, де ключові елементи розбиті на відповідні розділи (шаблони сторінки, публікації, плагіни). Потім переходите до налаштування кожної сторінки, куди додаєте інформацію простим перетягуванням відповідних блоків на потрібні місця. Ви можете в будь-який момент переглянути код веб-ресурсу, але для додавання або редагування інформації вам не обов'язково його чіпати!

Приклад no-code платформи для створення мобільного додатка без коду

FlutterFlow — no-code платформа для створення мобільних додатків

Так само працюють платформи no-code, дозволяючи створювати мобільні додатки без програмування. У вас буде доступ до всіх необхідних блоків, залишиться лише їх розмістити та налаштувати, а після розробки можна провести повноцінне тестування, завантажити продукт, розмістити його в App Store та Google Play, почати заробляти гроші. Багато сучасних систем успішно поєднує принцип drag-and-drop зі штучним інтелектом, дозволяючи швидше створювати цікаві проекти за допомогою prompt (запитів).

Читайте також: Що таке сайт-агрегатор: типи агрегаторів, розрахунок заробітку та покрокова інструкція створення

Які мобільні додатки можна створити на платформах no-code 

Платформи для розробки застосунків під iOS та Android часто використовують компанії, які вже мають свої сайти, але хочуть надати клієнтам більш зручний доступ до послуг. Найпростішим варіантом є додаток по типу мобільної версії сайту: головний екран, сторінки послуг, блог, кабінет користувача.

Однак застосунки можна використовувати не лише для просування компанії, а й для заробітку. Ось декілька прикладів мобільних додатків, які можна створити на платформах no-code з подальшою монетизацією:

  • Гра-вікторина. Гравці відповідають на питання з різних тем. Заробляти гроші можна на вбудованій рекламі, продажі підказок та преміальних (додаткових) пакетах запитань. Платформи zero-code: Glide або Adalo.
  • «Нескінченна пробіжка». Гравець керує персонажем, що біжить через оточення, повне перешкод, збираючи монети. Монетизувати проект можна через рекламу або покупки у програмі, дозволяючи користувачам покращувати персонажа. Платформи: GameSalad або Thunkable.
  • «Три в ряд». Користувачу потрібно підібрати предмети для проходження рівнів. Тему обирайте будь-яку, наприклад, монети, фрукти чи цукерки. А заробляти на грі можна через рекламні мережі або продаж життів. Для розробки подібної гри можна використовувати Buildbox або GameSalad.
  • Список справ. Класичний To-Do List, щоб створювати та керувати списками справ, встановлювати нагадування та впорядковувати завдання за категоріями. Розширені функції можна надавати за додаткову плату, пропонуючи різні пакети послуг. Платформи: FlutterFlow, Adalo, Glide.
  • Медитація. Простий мобільний додаток з відповідними звуками (музикою) та таймером. Запропонуйте безплатну версію з базовим вмістом і преміум — з більшою кількістю медитацій. Можна створити на той самій FlutterFlow.
  • Книга рецептів. Додайте корисні рецепти з покроковою інструкцією та зображеннями, статті, відео. Платформи: Appy Pie, Glide або FlutterFlow.

Хоча кожен може створити мобільний додаток без коду, але навіть великі платформи мають обмеження. Наприклад, не можна зробити гру з розширеною графікою, фізичними механізмами або функціями для кількох гравців. Створити додаток з персоналізованими рекомендаціями, як-от Netflix, теж не вдасться. До інших обмежень слід віднести системи планування ресурсів підприємства (ERP) та спеціалізовані CRM, банківські застосунки, програми для підвищення продуктивності в автономному режимі тощо.

Оренда виділеного сервера для високонавантажених інтернет-проектів

Найкращі платформи для створення мобільного додатку без програмування

FlutterFlow, BuildBox, Draftbit, Adalo, Thunkable, GoodBarber, Glide, BravoStudio, Natively, GameSalad — це лише частина з безлічі відомих, функціональних, доступних в ціні платформ з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом. Вони відрізняються зовнішнім виглядом, компонентами, доступними для інтеграції інструментами, тарифними планами, однак принцип створення мобільних додатків без коду ідентичний — drag-and-drop. 

Саме тому ми обрали 3 найкращі платформи, які пропонують безплатний тариф та/або пробний період. Рекомендуємо спочатку спробувати їх, зрозуміти процес розробки, а вже потім обрати найкращий варіант з вказаних або пошукати інше програмне забезпечення. 

FlutterFlow — найкраща no-code платформа

Платформа для створення мобільного додатка без коду FlutterFlow

FlutterFlow — це zero-code платформа, яка дозволяє створювати мобільні додатки за принципом drag-and-drop, тобто простим перетягуванням блоків. Вона пропонує понад 80 віджетів та 170 попередньо розроблених компонентів, враховуючи класичну верхню панель, форми, чати, зображення, відео, текст тощо, плюс все можна анімувати. Система автоматично генерує чистий код, який легко редагувати, а після розробки застосунку — завантажити та використовувати на свій розсуд, наприклад, додати проект в App Store.

Доступні тарифи на no-code платформі FlutterFlow

Користуватися FlutterFlow з базовим функціоналом (конструктор, сотні шаблонів сторінок і компонентів, API та інтеграція даних, веб-публікація додатків) можна безоплатно. Однак, якщо плануєте безпосередньо використовувати та монетизувати додаток, потрібно платити 30 доларів на місяць за тариф Standart, отримуючи можливість завантажити код та APK.

Шаблони FlutterFlow для створення мобільного додатка без коду

Готові шаблони FlutterFlow для створення мобільного застосунку без коду

Приклади мобільних додатків без коду на FlutterFlow: AB.Money (популярна освітня програма у Східній Європі), Atlas (фінансовий застосунок), Tagalong Pro (персоналізовані тренування з професійними тренерами), Totoy AI (сканування тексту для детального аналізу штучним інтелектом) та багато інших.

BuildBox — програмне забезпечення для створення мобільних ігор без коду

Платформа для створення мобільної гри без коду BuildBox

BuildBox — програмне забезпечення для Windows та Mac, яке дозволяє створювати мобільні ігри без програмування. Використовуючи вбудовані інструменти, ви зможете зробити власну гру простим перетягуванням та редагуванням блоків. Є 40 попередньо встановлених шаблонів: вибираєте один, а потім замінюєте персонажів, фон, об'єкти, дії. Плюс можете вільно використовувати вбудований AI для генерації будь-яких елементів. До того ж система пропонує Adbox: заробляйте гроші за покази або кліки по оголошеннях з вбудованою системою монетизації.

Скільки коштує програма для створення мобільних ігор без коду BuildBox

BuildBox пропонує різноманітні продукти: Classic (конструктор 2D ігор), BuildBox 3 (створення 2D + 3D застосунків), BuildBox 4 (розробка 3D проектів), SoundBox (конструктор аудіо для ігор), Bundles (4 в 1). Для прикладу візьмемо Buildbox Classic: якщо плануєте експортувати проекти на iOS, Android та ПК, рекомендуємо одразу підключати тариф Pro за 28.99 доларів на рік.

Які мобільні ігри можна створити на no-code платформі BuildBox

Приклади мобільних ігор без коду на BuildBox: Color Switch (проходження рівнів шляхом зіставлення кольорів персонажа з перешкодами), Last Pocket (неймовірна версія більярду), Multi Impact Smash (світ руйнування з інноваційною гарматною механікою та реалістичною фізикою об'єктів) та інші.  

Читайте також: Найбільш дивні комп'ютерні ігри усіх часів

Draftbit — платформа для створення складних мобільних додатків без коду

Потужна no-code платформа для створення мобільного додатка без коду Draftbit

Draftbit — це чудова альтернатива FlutterFlow, якщо вашою метою є створення складних застосунків для мобільних пристроїв. На платформі теж є блоки та компоненти (drag-and-drop), при цьому ви можете більш тонко налаштовувати кожну деталь за допомогою розширених властивостей. Під час розробки генерується код, а весь проект легко експортувати. Після створення можна спочатку розгорнути додаток у мережі за 60 секунд, провести бета-тестування, а вже потім відправити в магазини.

Вартість користування zero-code платформою Draftbit

Рекомендуємо особисто протестувати платформу на безоплатному тарифі Draftbit, отримавши доступ до всіх компонентів, 5 екранів на проект, 3 ескізів, 2 кінцевих точок API (на кожен додаток), тестуванню, плюс 5 зображень від штучного інтелекту щомісяця. Однак, щоб опублікувати мобільний додаток на iOS та Android знадобиться мінімум базовий тариф за 29 доларів на місяць.

Які мобільні додатки можна створити на платформі Draftbit

Приклади мобільних додатків без коду на Draftbit: Ascendancy Fitness (застосунок-ключ до найбільшого незалежного тренажерного залу Великобританії Warringtons), Vault (додаток для спортивних ставок з розширеною аналітикою), City as a School (програма для онлайн-занять, яка інтегрована з Zoom та TrustShare).

Як створити мобільний додаток без програмування: покрокова інструкція

Ми зробили невелику інструкцію: від пошуку ідеї та планування до створення, публікації та монетизації проекту. Звичайно, ви можете мати власний план, наприклад, не робити прототип або шукати матеріали вже в процесі розробки. 

Однак знання основних етапів допоможе сконцентруватися, уникнути типових помилок та досягти бажаної мети в найкоротші терміни. До того ж ми даємо корисні посилання та показуємо можливості no-code платформи на власному досвіді. Саме тому радимо уважно прочитати нашу покрокову інструкцію зі створення мобільного додатку без коду.

Розробляємо план

На першому етапі — не важливо, ви вже маєте ідею чи тільки шукаєте її — потрібно приділити час аналізу ринку, тобто знайти схожі проекти та подивитися, як вони працюють, чи мають попит та як монетизуються. Вам не обов'язково ставати аналітиком, витрачати дні на ретельний аналіз, але потрібне хоча б розуміння: що хочете створити (гру або бізнес-додаток), про що буде проект, хто цільова аудиторія, які плануєте використовувати способи заробітку. І для цього достатньо перейти в магазини додатків та подивитися популярні пропозиції, переглянути рейтинги на сайтах та в YouTube, прочитати відповідні гілки на тематичних форумах.

Коли вивчаєте конкурентів, звертайте особливу увагу на прогалини та проблеми в їхніх мобільних додатках. Так вам вдасться зрозуміти, чого не вистачає користувачам, відповідно, що маєте бути в вашому проекті.

В плані рекомендуємо прописати і основні, і додаткові функції. Наприклад, ви створюєте гру-вікторину. До перших слід віднести запитання, таймер, бали, а до других — таблиці лідерів, підказки, секретні рівні тощо. Основні функції ви створюєте одразу, одну частину додаткових теж додаєте при розробці проекту, щоб виділитися на фоні конкурентів, а другу — поступово інтегруєте в проект по мірі його розвитку. Так вам вдасться спочатку закрити базові потреби аудиторії, зробити цікавий, але не перевантажений проект, а потім показувати користувачам, що ви постійно працюєте над застосунком та покращуєте його.

Вибираємо спосіб монетизації мобільного додатка без коду

Хоча zero-code платформи не потребують таких вкладень, як замовлення створення додатку в компанії чи у розробника-фрилансера, але все одно в проект доведеться вкласти певну суму грошей. Саме тому бажано відразу вибрати методи монетизації та продумати шляхи їх реалізації.

До основних способів заробітку на мобільному додатку слід віднести:

  • Контекстна реклама. За допомогою відповідних систем монетизації можна додати в застосунок невеликі оголошення у верхній або нижній частині екрана, повноекранну та відеорекламу.
  • Внутрішні покупки. Дозвольте користувачам платити гроші за додаткові життя та підказки, розширені функції, ексклюзивний контент.
  • Підписки. Запропонуйте користувачам позбутися контекстної реклами, важливих обмежень та отримати доступ до преміум-функцій за рахунок невеликих регулярних щомісячних або щорічних платежів.
  • Партнерський маркетинг. Є безліч як окремих програм, так і цілих мереж з пропозиціями, наприклад, Admitad або Impact. Як і на сайті, ви ставите посилання на продукти або послуги, люди здійснюють покупки, а на ваш рахунок приходить комісія за кожен продаж.
  • Краудфандинг (пожертви). Створіть сторінку на Buy me a coffee, Donatello, Diaka або інших подібних сервісах, щоб користувачі добровільно фінансово підтримували ваш проект. 

Найбільш розповсюдженими є перші три способи монетизації, хоча з контекстною рекламою треба бути обережним: величезна кількість рекламних оголошень є розповсюдженою причиною низьких рейтингів та негативних відгуків. Однак ми радимо особливу увагу звернути на партнерські програми, які дозволяють навіть маловідомим додаткам заробляти сотні/тисячі доларів.

Читайте також: Як використовувати Google Adsense для монетизації сайту

Підготовлюємо матеріали

Безплатний сервіс для створення прототипу мобільного додатка Canva

Перед розробкою потрібно підготувати макет, зробити основні зображення та знайти музику без авторських прав. Для створення макета можна використовувати інструмент графічного дизайну Canva. Наприклад, перейдіть на сторінку з мобільними прототипами, знайдіть потрібний та відредагуйте його з урахуванням особливостей свого застосунку. Користуватися сервісом можна безоплатно, є навіть багато безплатних шаблонів, але найцікавіші макети та функції доступні тільки в платній версії.

Сервіс для пошуку безплатних звуків для мобільного додатка FreeSound

Якщо плануєте додавати в додаток музику, а без неї важко обійтися, особливо в мобільних іграх, тоді відразу знайдіть композиції або звукові ефекти. Як приклад, сервіс FreeSound дає доступ до величезної кількості звуків, потрібно лише зареєструватися. На сайті є різні фільтри, але особливу увагу зверніть на ліцензії: вибирайте Creative Commons 0 (використання треку без обмежень) або Attribution (комерційне використання дозволене з вказанням авторства).

Створюємо мобільний додаток без коду

Ми вже вказували найкращі платформи для створення мобільних додатків без програмування, але трохи нагадаємо: FlutterFlow — універсальний варіант, BuildBox та GameSalad — програмне забезпечення для 2D та 3D ігор, плюс є Draftbit, Adalo, Glide та інші цікаві сервіси. Ми будемо створювати просту гру, але зробимо це на FlutterFlow, щоб показати вам можливості цієї платформи.

Створення мобільної гри на no-code платформі FlutterFlow

Переходимо на FlutterFlow, проходимо реєстрацію та створюємо новий проект. Для свого проекту можете вибрати один з безлічі шаблонів, але ми будемо робити гру з нуля. Ми показуємо лише приклад, тому вирішили повторити дії цієї ютуберки, замінивши персонажів. Результат: проста гра, схожа на The Dinosaur Game (Chrome Dino).

Як завантажити готовий мобільний додаток з платформи FlutterFlow

Коли зробите мобільний додаток без коду та виконаєте тестування, натисніть на іконку Developer та збережіть проект потрібним вам способом. В нас безплатний тариф, тому ми можемо лише подивитися код. Однак, якщо плануєте додавати застосунок в App Store та Google Play, знадобиться Standard або Pro план, який дозволить завантажити код та APK.

Для версій мобільних додатків на iOS потрібен файл .ipa (аналог .apk). Його створюють в Xcode — офіційному середовищі розробки для iOS. Завантажте туди код з FlutterFlow, а потім зберіть застосунок.

Публікуємо мобільний додаток

Багато людей застрягає на цьому етапі: ідею придумали, доступ до платформи оплатили, навіть застосунок зробили, а що робити далі — не зрозуміло. Однак ми зупинятися не збираємося, тому даємо покрокову інструкцію, як опублікувати мобільний додаток в магазинах та почати заробляти:

  1. Підготовка до публікації. Вам знадобиться іконка (512x512 пікселів), скриншоти функціоналу, промо-відео (не обов'язково), інформативний опис, політика конфіденційності (є сервіси для генерації документу).
  2. Реєстрація облікового запису Google Play та App Store. Реєстрація в Google Play Console вимагає одноразової плати в розмірі 25 доларів, а Apple Developer Program — 99 доларів на рік.
  3. Публікація додатка. Для прикладу розглянемо публікацію версії для користувачів Android. Увійдіть в Google Play Console, створіть новий проект, завантажте APK-файл та вкажіть дані (опис, скриншоти, іконку тощо), виберіть категорію та регіони.
  4. Монетизація. Налаштування залежать від способу заробітку на мобільному додатку. Наприклад, внутрішні покупки можна налаштовувати через Google Play Billing. Якщо ж плануєте заробляти на класичних рекламних оголошеннях, інтегруйте AdMob (на сайті FlutterFlow є покрокова інструкція).
  5. Запуск. Як тільки закінчите всі налаштування, натисніть «Опублікувати». Перед публікацією додаток має пройти перевірку, яка триває в середньому 24 години. Коли проект схвалять, ви отримаєте повідомлення про успішне додавання застосунку в магазин.

Після запуску проекту переходьте до його просування, використовуючи соцмережі, мережі контекстної реклами та інші методи. І не забувайте регулярно оновлювати застосунок, додаючи нові функції та виправляючи помилки. Плюс намагайтеся оперативно реагувати на відгуки користувачів, щоб сформувати їхнє лояльне ставлення до вашого додатка.

Чи варто створювати мобільний додаток без програмування

Так, якщо хочете покращити взаємодію з покупцями, залучити нових потенційних клієнтів або заробити без суттєвих інвестицій! 

Платформи no-code дозволяють створити мобільний додаток без коду, використовуючи інтуїтивно зрозумілий, при цьому потужний конструктор. Вони дають змогу обійтися мінімальними витратами, якщо порівнювати з вартістю послуг розробника: FlutterFlow — $30 на місяць, розробник — $ 300-900 за проект. Потім ви можете без проблем інтегрувати рекламу, створивши джерело заробітку — не пасивне, але з мінімальними зусиллями. Доведеться витратити час, але при наявності цікавої ідеї та бажання, такі інвестиції себе окуплять!

Купити український хостинг для необмеженої кількості сайтів


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.