CityHost.UA
Допомога і підтримка

На які IT-професії варто вчитися у 2024 році — як не залишитися без роботи в найпопулярнішій галузі

 766
22.04.2024
article

 

 

Правду кажучи, це мало статися. Величезний інтерес до популярної сфери IT, потужна реклама курсів, на яких обіцяли зробити новачка розробником за місяць і влаштувати на роботу з зарплатнею в тисячі доларів — все це не могло не перегріти ринок, рано чи пізно.

Шалена популярність деяких професій створила дещо перекручену картину IT-галузі, в якій начебто працюють тільки програмісти, тестувальники та веб-дизайнери. Насправді IT нараховують багато різновидів бізнесу та сотні професій. Сферу представляють не лише продуктові компанії, які виробляють ПЗ чи ігри — це і хостинг-провайдери та інтернет-провайдери, виробники «заліза», агенції з кіберзахисту і багато інших. Вони не отримали так багато уваги, їхні працівники не мали настільки високі зарплати при низькому порогові входження — і для них це певною мірою стало перевагою та запорукою стабільності. 

Тож можна говорити про те, що ринок професій IT відчуває турбулентність, але не катастрофу. Щоб не почуватися обманутими, пошукачам потрібно змінювати критерії вибору професії в IT і забувати про золоті гори.

Ще деякий час реклама обіцятиме чарівні заробітки майже без зусиль, але реальність така: влаштуватися на роботу новачку без досвіду в сфері IT стає все складніше. Тож давайте з’ясуємо, які зараз зарплати в галузі, як змінився попит на фахівців та на які IT-спеціальності вчитися у 2024 році, щоб отримати бажану роботу. 

Надійний український хостинг для сайту будь-якої тематики

Зарплати в IT-галузі знижуються — «клондайк» вичерпався

Просто зараз ринок геймдеву переживає хвилю звільнень. Так само не кращі часи мають великі аутсорсингові компанії, які традиційно були в нашій країні успішніші за продуктові, більші і розповсюдженіші. Вони просто тепер виглядають для потенційних замовників більш ризиковими підрядниками. Ковід, війна, впровадження штучного інтелекту, величезна пропозиція від вчорашніх слухачів курсів без досвіду — причин багато.

Перший і головний наслідок полягає в тому, що влаштуватися на роботу після нашвидкуруч завершених курсів з популярного напрямку — QA, фронтенду, дизайну тощо — набагато складніше. Зокрема, ще влітку минулого року, за даними з DOU за посаду Manual QA змагалося 44 кандидати. Це не означає, що роботи для таких спеціалістів зовсім немає — просто більш успішними виявляються досвідчені та добре обізнані, а новачкам буде важко. 

Другий наслідок — зарплати дещо впали. Ось статистика з work.ua, і вона не виглядає золотими горами.

Середня зарплатня IT-фахівців в Україні

А ось зовсім сумна вакансія звідти ж. Погодьтеся, стільки ж можна заробляти, ніяк додатково не навчаючись…та практично де завгодно.

Приклад вакансії веб-розробник в Україні

Насправді щодо рівня зарплат маркетологи швидких курсів трохи кривили душею завжди. Зазвичай в рекламі вказувалася заробітна платня щонайменше мідла, тобто отримана далеко не зі старту. Та ж обставина, що випускник, скоріше за все, стане трейні з зовсім маленькою компенсацією, або джуном, що отримує вдвічі менше — випускається з уваги. Зимове опитування на DOU показує, що цієї зими медіанна зарплата в галузі в середньому впала на $135. Джуніор буде майже у всіх напрямках отримувати менш як $1000, а трейні або інтерн — близько $300. 

IT-спеціальності, на які варто звернути увагу у 2024 році

Втім навіть заробітки, що впали — теж заробітки. І тут на передній план виходить не примарна можливість отримати багато тисяч доларів колись, а перспектива багато років мати пристойну зарплату, не найменшу по ринку. 

Треба врахувати загальну тенденцію: що більш спеціальність піддається розбиттю на рутинні операції та автоматизації, що нижчий поріг входу, то більше ймовірність, що влаштуватися буде важко. Якщо це популярна мова програмування (Python, JS) — знавців багато, місць мало, щось автоматизують, і відтак теж скорочують спеціалістів.

Шанси влаштуватися збільшують:

  • хороша англійська мова, безвідносно того, на яку посаду ви претендуєте;

  • досвід або додаткові риси, які відрізняють вас від інших пошукачів (наприклад, якщо раніше ви уже працювали в IT на нетехнічній спеціальності, тож добре розумієте процеси);

  • знання з суміжних професій (наприклад, для тестувальника плюсом буде знання хоча би однієї мови програмування, існують курси на кшталт «програмування для PM» тощо);

  • готовність швидко навчатися;

  • готовність розглядати менш популярні спеціальності, в яких більш поступове і складне входження.

Також в галузі з’явилося додаткове джерело вакансій — ЗСУ. Там, ймовірно, не буде захмарних зарплат. В середньому це 20-30 тисяч гривень — зовсім не омріяна зарплата, якою її уявляють в IT (хоча буває і більше 100 тисяч, якщо працювати на «нулі»). Ось скрін фрагменту списку вакансій з LobbyX: потрібні всі, аж до геймдизайнерів.

Доступні вакансії для IT-фахівців у ЗСУ

В більшості випадків, щоправда, така вакансія дозволить служити за профілем і чимало долучитися до перемоги України. 

Нарешті, дуже потрібні люди, що вміють працювати із хмарними рішеннями і «залізом» — інженери, хмарні адміністратори. Якщо йдеться про допомогу армії, то шукатимуть ще й інженерів з налаштування безпілотників.

Читайте також: Безкоштовні IT-курси для українських військових

А ось які спеціальності затребувані по ринку:

Маркетинг

Як не дивно, нетехнічні спеціальності, зокрема маркетинг, користуються попитом. Наприклад, згідно статистики Djinni, маркетологи отримують найбільше відгуків на свої резюме і пропозицій роботи.

Втім важливо, щоб це був не маркетолог взагалі, а маркетолог, який здатен працювати з продуктом і розуміти його розвиток. Наприклад, Product marketing manager, Growth Marketing Manager тощо. Це — спеціалісти, які можуть працювати на перетині маркетингу і розвитку продукту, забезпечуючи синхронність між ними. Оскільки ці спеціальності молоді, то список обов’язків буде відрізнятися від компанії до компанії: у всіх трохи своє уявлення про те, як слід працювати таким маркетологам.

Кібербезпека

Зараз це дуже актуальна галузь, і спеціалістів з неї потребують як на цивільному ринку, так і в мілтеку.

Вакансії для фахівців у сфері Кібербезпека в Україні

Про те, що великі компанії та державні установи потерпають від хакерів не менше, ніж від ракет, уже чули, певно всі. Майбутнє поки не виглядає безхмарним, отже і потреба в спеціалістах буде тільки рости.

«Залізо» та хмарна інфраструктура

Попри те, що деякі спеціалісти з найму вважають звичайних системних адміністраторів не дуже затребуваними, все ж люди, що вміють вибудовувати мережі, підтримувати роботу хмар і серверів — стабільно потрібні. Це:

  • DevOps;

  • архітектори хмарних рішень.

Що більше компаній переносять сервіси та робочі місця в хмари, що більше хмар загалом потрібно, то більше буде і робочих місць на цьому ринку. Проте, офісний сисадмін або спеціаліст, який вміє адмініструвати виділені сервери, для будь-якої компанії необхідний. 

Ось ще трохи статистики з Work.ua:

Середня зарплата за посадою інженер комп'ютерних систем в Україні

Ось цілком реальна вакансія:

Приклад вакансії на посаду системний адміністратор в Україні

Це — непроста спеціальність, якщо подивитися на перелік потрібних навичок. Але в ній можна поступово розвиватися, і, якщо тільки людство не винайде способу хостити свої додатки та сховища, не використовуючи сервери, потреба навряд чи зникне.

Читайте також: Хто такий системний адміністратор та як ним стати

Штучний інтелект та машинне навчання

Звісно, ми не могли б обійти цю тему, бо саме вона викликає найбільше дискусій останнім часом. За даними Genius.Space, світовий ринок AI складає 136 мільярдів доларів і росте, і все більше компаній хочуть мати в роботі помічників зі штучним інтелектом. Які тут є вакансії: інженер з машинного навчання, що працює з мовними моделями безпосередньо, і архітектор програмного забезпечення, що створює інфраструктуру для роботи мовної моделі.

Це — теж непроста робота, ось приклад доволі типового списку вимог.

Обов'язки спеціаліста у сфері штучний інтелект

Проте є всі підстави вважати, що робота в цій сфері буде і завтра, і післязавтра, і за рік: штучний інтелект розвивається, і розвивають його люди.

Читайте також: Тріумф та загрози штучного інтелекту — як нейромережі впливають на наше життя і як вони законодавчо регулюються

Аналітика даних

Вакансій для аналітиків, і зокрема для дата-аналітиків — чимало. Ці фахівці допомагають будувати довгострокові стратегії для продажів, організації роботи, реклами тощо, і попит на них є.

Задача аналітика — обробляти великі бази даних і перетворювати на зрозумілу бізнесу інформацію про тренди, враження користувачів тощо.

Аналітику потрібні:

  • математична база;

  • знання хоча б однієї мови програмування (от коли знадобиться уже менш затребуваний Python);

  • знання SQL;

  • вміння візуалізації;

  • розуміння метрик;

  • вміння проводити A/B-тести.

І, звісно, нікуди без англійської. З усім тим багажем можна претендувати на середню зарплату в 30 000 гривень (такі дані Work.ua по країні).

Середня зарплата аналітика в Україні

Чи йти навчатися в IT-галузь

Зараз більшість спеціалістів сходиться на тому, що клондайк з відносно легкими грошима закрився. Але бульбашки ніколи не надимаються вічно. 

Скоро робота в IT остаточно перестане бути казкою з небом в діамантах та ванною з шампанським. Це будуть звичайні професії, у яких можна отримувати вищі зарплати, маючи унікальні знання та хороші скіли, а можна працювати в спектрі середніх можливостей та отримувати непогану оплату, якщо порівняти з іншими професіями по ринку. І, як і в будь-якій професії, вибір потрібно робити з огляду на те, чи вам це подобається і чи готові ви займатися цим роками. 

Якщо дійсно хочеться бути тестувальником чи програмістом, ви любите процес та із захопленням вивчаєте нову інформацію — тоді варто пробувати. Зменшення кількості вакансій не означає, що їх зовсім немає. Хороший фахівець, який справді любить свою роботу і постійно вдосконалюється, буде завжди мати попит.

Якщо ж ідеться виключно про гроші — час шукати нових трендових напрямків. Це насправді не катастрофа: в будь-якому разі IT завжди були динамічною галуззю, де доводилося постійно перенавчатися та адаптуватися до змін. Так буде і тепер, просто трохи інакше.

Оренда віртуального сервера з безкоштовною базовою підтримкою


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.