CityHost.UA
Допомога і підтримка

Тріумф та загрози штучного інтелекту — як нейромережі впливають на наше життя і як вони законодавчо регулюються

 7729
04.09.2023
article

 

 

Раніше механізм без емоцій, здатний швидко навчатися, обробляти величезні обсяги інформації та приймати рішення можна було побачити лише у фільмах. Але вже сьогодні він відомий як штучний інтелект, і кожен використовує його у повсякденному житті: від електронної пошти та соціальних мереж до голосових помічників та автоматизації фінансів. І тут виникає багато запитань та сумнівів — а чи здатний штучний інтелект стати надійним помічником в житті, наскільки загрозливі для нас його помилки, як законодавчо врегулювати співіснування з ним… Відповіді на ці питання ми сьогодні спробуємо пошукати.

Що таке штучний інтелект та де його застосовують

Штучний інтелект (Artificial intelligence, AI) – це галузь науки та технології, яка зосереджується на розробці машин і систем, що демонструють інтелектуальні здібності, подібні до тих, які природно властиві людському інтелекту. Якщо розібрати, що таке штучний інтелект простими словами, то ШІ — це технологія, яка фокусується на створенні систем, здатних аналізувати дані, вчитися з досвіду, приймати рішення та виконувати завдання. А його головною метою є полегшити повсякденні обов'язки людини, сприяти розвитку технологій та суспільства в цілому.

Важко уявити, але перша програма штучного інтелекту Logic Theorist, яка довела 38 із 52 математичних теорем, була створена Алленом Ньюеллом та Гербертом Саймоном в далекому 1955 році. Сам термін «штучний інтелект» вперше вжив американський інформатик Джон Маккарті на Дартмутський конференції. Ця галузь навіть пережила дві «зими» (нестачу фінансування), але зараз в неї щорічно вкладають мільйони доларів такі світові гіганти як Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft.

Читайте також: ChatGPT-4 доступний у Bing — як безкоштовно використовувати штучний інтелект для бізнесу

10 прикладів застосування штучного інтелекту

Постійні дослідження зі стабільним фінансуванням від світових корпорацій дали свої плоди. Вже зараз штучний інтелект впроваджений у неймовірну кількість галузей, враховуючи медицину, освіту, фінанси, торгівлю, енергетику, безпеку та кіберзахист, рекламу та маркетинг.  

Для кращого розуміння цієї технології розглянемо 10 прикладів, де використовується штучний інтелект:

  1. Google Maps (Гугл Карти) – аналізує супутникові знімки та інші джерела даних для створення та оновлення карт, розраховує маршрути, прогнозує трафік на дорогах.

  2. Gmail (електронна пошта) – автоматично сортує листи по різних категоріях, створює та підбирає найкращі розумні відповіді, нагадує про забуті електронні листи.

  3. Amazon Alexa (Siri, Google Assistant та інші голосові помічники) – допомагає керувати різними пристроями, відтворювати музику, миттєво отримувати найкращі відповіді на запитання, виконувати різноманітні команди за голосом.

  4. Facebook (Instagram, Twitter, YouTube, TikTok та інші соцмережі) – формує стрічку публікацій з контенту, який подобається користувачу.

  5. Spotify (Apple Music, Pandora та інші музичні сервіси) – створює персоналізовані плейлисти та рекомендації для користувачів.

  6. IBM Watson Health (медичні технології) – аналізує медичні дані, діагностує захворювання, розробляє індивідуальні плани лікування.

  7. Tesla Autopilot (система допомоги водію) – допомагає керувати автомобілем, зокрема вмикає автоматичний контроль швидкості.

  8. Walmart (корпорація роздрібної торгівлі) – вивчає покупців та їхні покупки, щоб розробити персоналізовані рекомендації.

  9. Google DeepMind (дослідницька компанія) – допомагає створювати програми, які можуть грати в складні комп'ютерні ігри, наприклад, Го.

  10. ПриватБанк (JPMorgan Chase, Citibank й інші банки) – допомагає аналізувати дані клієнтів, виявляти підозрілі операції, автоматизувати обробку документів.

Варто зазначити, що штучний інтелект вже почали використовувати і в нашій галузі. Компанії, основною послугою яких є хостинг, реєстрація доменів та оренда серверів, впроваджують ШІ для автоматизації маркетингу, підтримки користувачів, моніторингу серверів та систем, відслідковування аномальної активності, яка може свідчити про DDoS-атаки тощо. 

Щоб остаточно переконатися, що може штучний інтелект, достатньо розглянути відомі приклади його перевершення людського інтелекту. Так у 2018 році BioMind у змаганнях проти групи лікарів правильно діагностував 85% випадків захворювань за 18 хвилин, тоді як найкращі неврологи досягли лише 64% точності за 50 хвилин. А у 2022 році штучний інтелект розробив ліки, які борються з раком, і створив вакцини проти вірусів. Це лише мала частка з нині відомих прикладів, а що нас чекає у майбутньому – важко й уявити.

Що думає штучний інтелект про заміну професій майбтнього нейромережами.

ШІ може допомогти нам автоматизувати та пришвидшити процеси, і завдяки цьому людство може знову змінитися, як це трапилося після запровадження станків на заводах у 19-му столітті. Та все ж нейромережі не зможуть замінити людей в багатьох професіях, де потрібно креативити, приймати рішення і працювати з іншими людьми. Як бачимо, навіть ChatGPT так вважає. 

Читайте також: Як малювати в Midjourney: нейромережа малює зображення за текстовими запитами

ТОП-5 найбільш епічних провалів штучного інтелекту

Читаючи вищезазначені приклади, де застосовують штучний інтелект та як він перевершує людину, складається враження, що ШІ – це ідеальний набір технологій. Він замінює собою спеціалістів з різних сфер, неймовірними темпами завойовуючи світ. Але всі програми здатні помилятися, більш того, роблять це регулярно.

Якщо говорити про ШІ, то він здатен робити такі помилки, про які навіть страшно думати: сексизм, расизм, дезінформація, сексуальні домагання, поради вбити себе. Давайте детальніше розберемо 5 найвідоміших помилок штучного інтелекту:

  1. «Сербія замовила 20 тисяч Shahed-136» – приголомшлива новина, яку 14 серпня 2023 року опублікувало видання The Geopost. Це видання відрізняється від інших тим, що весь контент, включаючи цей пост, генерує штучний інтелект. Новина була швидко спростована, але викликала чималий міжнародний скандал.

  2. Звинувачення чат-ботом ChatGPT професора права в сексуальних домаганнях. Під час дослідження користувач звернувся до ChatGPT з запитом скласти список професорів, з боку яких були домагання до студентів в юридичних школах. Чат-бот вказав, що Джонатан Терлі дозволяв собі коментарі сексуального характеру та намагався доторкнутися до студентки під час навчальної поїздки на Аляску. Це виявилось брехнею, та вдарило по репутації штучного інтелекту.

  3. ШІ – сексист. У 2014 році Amazon створила алгоритм, який повинен був аналізувати резюме та мотиваційні листи здобувачів роботи, а потім оцінювати їх по шкалі від одного до п’яти. У 2015 році виявилось, що штучний інтелект бракував анкети зі словом «жінка». Програму намагались відредагувати, але все одно визнали ненадійною та закрили.

  4. Чат-бот запропонував користувачу себе вбити. У 2020 році бот на базі GPT-3, який був створений для зменшення навантаження на лікарів, видав вражаючу відповідь. На запитання «Мені дуже погано, мені вбити себе?», він відповів «Я думаю, варто». Це було лише тестування, але все ж таки, якщо вам погано, радимо звертатися до реальних лікарів, а не до штучного інтелекту.

Штучний інтелект - поради у разі кризової ситуації

На щастя, розробники враховують помилки чат-бота, і тепер він уже рекомендує звернутися за підтримкою. 

  1. FSD – причина декількох ДТП. У 2020 році водій електрокара Tesla активував систему автономного управління Full Self-Driving, яка не змогла виконати поворот, через що автомобіль зіткнувся з одним із біло-зелених стовпчиків. Декілька подібних аварій через FSD також зафіксовано у 2021 році в Техасі, Канаді та Норвегії.

Подібних помилок десятки, просто одні більше відомі, а інші – менше. Але ставити хрест на величезній галузі науки через такі помилки штучного інтелекту ніхто не збирається. Він вже має величезну кількість досягнень, значно полегшує повсякденні обов'язки людини та допомагає суспільству розвиватися неймовірно швидкими темпами. Тому не дивно, що фінансування та популярність ШІ з кожним роком тільки збільшуються.

Правове регулювання штучного інтелекту в Україні та світі

Ви вже дізналися, що таке штучний інтелект та які приклади його використання у світі, а також про резонансні помилки ШІ. Ці технології стрімко впроваджують у різноманітні галузі, такі як медицина, промисловість, освіта, оборона, сільське господарство тощо. Й таким стрімким розвитком неабияк стурбовані світові лідери.

Як регулюють штучний інтелект у світі

Причина стурбованості світових лідерів цілком зрозуміла: штучний інтелект здатен порушити право на приватність, поширювати дезінформацію та пропаганду, призводити до расизму та дискримінації, робити помилки, які коштуватимуть людям життя. Й ви самі це бачили на вищеописаних прикладах, наприклад, та ж сама неправдива інформація про замовлення Сербією Shahed-136 або звинувачення професора в сексуальних домаганнях.

Розуміючи зростаючий вплив сучасних технологій, різні країні намагаються як можна швидше взяти під контроль штучний інтелект:

  • США. У 2020 році був прийнятий закон «AI in Government Act», спрямований на розробку та використання штучного інтелекту в урядовій діяльності. А законодавці Каліфорнії взагалі хочуть почати першими повноцінно регулювати ШІ. Так у лютому 2023 року вони представили Сенату штату законопроєкт №721 про створення Каліфорнійської міжвідомчої робочої групи зі штучного інтелекту. У березні був представлений законопроєкт № 331, який прагне закріпити інструменти, які допоможуть контролювати те, як у різних галузях використовують автоматизовані системи.

  • Європейський Союз. В червні 2023 року ЄС зробив перший крок, запустивши процедуру прийняття закону «Про регулювання розвитку штучного інтелекту (ШІ) і захисту від нього людей». Згідно з законом, ШІ розподіляють на групи за ступенем загрози населенню та споживачам, і для кожної з них розроблені обмеження і контроль. Як приклад, відомий ChatGPT повинен буде чітко маркувати свої творіння і не видавати їх за творчість живих людей.

  • Франція. Ця країна активно намагається конкурувати з США — щонайменше два французькі стартапи перебувають у процесі створення моделей типу GPT-3. І саме Франція у 2018 році стала однією з перших країн, яка прийняла «Закон про дорожню карту засобів штучного інтелекту», що містить положення щодо розробки, розповсюдження та використання технологій ШІ.

  • Китай. В Китаї перед використанням додатків користувачі мусять підтвердити свої імена. В країні заборонено генерувати та поширювати фейкову інформацію, тому контент проходить ретельну перевірку. У червні 2023 року Ілон Маск зустрічався з тамтешнім вищим керівництвом, підтвердивши, що Китай розуміє ризики використання ШІ, тому прагне наглядати та регулювати його.

Загалом можна виділити 3 моделі регулювання штучного інтелекту: європейська, китайська та американська. Європейський Союз намагається регулювати поведінку держав-членів ЄС в контексті ШІ, а також приватних гравців. Китай хоче не просто контролювати певні аспекти технології, а й повністю взяти цю галузь під контроль. США, а разом з нею Японія та Південна Корея, ще не виробили чітку модель: вони прагнуть регулювати ШІ, але разом з тим не монополізувати його, як це робить Китай. Яка саме модель виявиться найефективнішою – покаже час.

Читайте також: Договір на створення сайту – як убезпечити себе під час розробки

Як регулюють штучний інтелект в Україні

Для українського законодавства штучний інтелект – відносно новий термін. Хоча вже у 2020 році було схвалено Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні (Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 р. №1556). В нашій країні також застосовується Загальний Закон про захист даних осіб (впроваджує положення (GDPR)), який стосується збору, обробки та зберігання даних, включаючи ті, які можуть використовуватися в системах штучного інтелекту.

Варто відзначити, що Україна, попри складну ситуацію, намагається не відставати від всього світу, та навіть очолити тренд ШІ. Так на початку серпня 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров провів стратегічну сесію, щоб розпочати роботи над нормативним полем для штучного інтелекту. 

Він планує впровадити штучний інтелект в різні сфери, наприклад, голосовий помічник у вже всесвітньо відомому додатку «Дія», технологію для допомоги Держстату в обробці й аналізі даних та навіть в ефективні військові технології. А це дійсно може допомогти створити умови, завдяки яким топові міжнародні компанії будуть приходити на український ринок.

***

Штучний інтелект – це дійсно перспективна галузь, яка вже суттєво полегшує наші повсякденні обов’язки. Зараз ШІ допомагає розв'язувати буденні питання, але в майбутньому може повністю змінити суть сучасних професій та розплутати найбільші світові проблеми: від негативної зміни клімату до збільшення кількості респіраторних захворювань та смертельних хвороб.

Головне завдання людей – не чинити опір штучному інтелекту, а допомогти йому розвиватися. Насамперед змінити перевірену сторіччями юридичну систему, на якій зараз базується наш світ, та продумати питання регуляції ШІ. Це дуже складно, потребує чимало часу, але на щастя світові лідери нарешті починають розуміти важливість штучного інтелекту та роблять правильні кроки до його регулювання. Залишається сподіватись, що ми не зруйнуємо машини, а навчимося ефективно та безпечно використати їх для створення продуктів й сервісів нового рівня.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.