CityHost.UA
Допомога і підтримка

Безкоштовні IT-курси для українських військових

 5709
26.06.2023
article

 

 

Перекваліфікація дорослої людини — непроста річ, проте вона може бути цілком здійсненною місією. В цьому матеріалі — безкоштовні IT-курси для військових та інші програми, що дозволять ветерану отримати айті-професію.

Ми вже зверталися до теми безкоштовного навчання для українців під час війни, але час не стоїть на місці. Ось трохи інформації щодо профорієнтації військових, що бажають набути професії у сфері IT.

Після досліджень, результати яких будуть нижче, можна сформулювати кілька рекомендацій для самостійного пошуку. Ось вони:

  • варто моніторити безкоштовне навчання для військових та стажування більше одного разу, бажано раз на кілька днів протягом якогось часу: дуже багато хороших курсів одноразові, і важливо потрапити в набір. Під час пошуку варіантів для цієї статті ми побачили набори на навчання у Івано-Франківську, Києві і Дніпрі, які завершилися буквально за кілька днів до її виходу. Тож зловити можливість можна, якщо ловити;

  • це не найдинамічніша галузь, але щось завершує існування, щось — стартує, тому треба завжди перевіряти поточну ситуацію;

  • уважно читати умови курсу, чи це повністю безкоштовно для військових, чи є тільки знижка або кілька стипендій для ветеранів;

  • на початку пошуків варто звертатися до об’єднань ветеранів, наприклад, Veterano Hub, оскільки часто вони мають свіжу інформацію, або там можуть працювати кар’єрні консультанти, які теж моніторять подібні пропозиції;

  • не слід відкидати можливості для самоосвіти, призначені широкому колу читачів  — блоги, відкриті лекції. В пригоді для початку стануть і блогери — наприклад, ось топ-10 українських Youtube-каналів про IT. Такі блоги можуть навчити базовим навичкам та допомогти в неочевидних питаннях, яких немає в програмі курсів. Наприклад, ви навчилися на курсах робити сайти і хотіли би працювати на фрілансі. Але не знаєте, як купити хостинг, зареєструвати домен та вивести сайт в інтернет — у цьому допоможе розібратися YouTube. 

Ну а тепер до найсвіжішого.

Навчання для українських військових від компаній

Пошук серед великих компаній, попри уже наявні в мережі великі підбірки “безкоштовне навчання для військових”, виявився не таким простим. Буває так, що компанія входить в добірку безкоштовних курсів, проте насправді це один чи два її співробітники стали спікерами безкоштовного курсу від якогось великого провайдера. Або може бути, що робота з ветеранами тільки в планах чи уже завершена. Отже основне резюме: негусто.

EPAM – безкоштовні курси

Згідно інформації dev.ua, ця компанія у колаборації з Міністерством ветеранів запускає навчальні курси на базі EPAM Univercity. Але з відкритих джерел поки не дуже зрозуміло, де та як отримати це навчання. На DOU сказано наступне: навчальні програми EPAM Univercity будуть адаптовані для навчальних центрів Мінвету. Поки що вдалося знайти тільки один такий центр у Дніпрі, він щойно відкрився. Центр ветеранського розвитку на базі Університету митної справи та фінансів (УМСФ) буде пропонувати освіту за різними напрямками, зокрема і в сфері технологій.  

IT-навчання для українських військових від EPAM

Власне зараз Дніпропетровська обласна військова адміністрація запрошує на безкоштовні курси айті за спеціальностями «2D-дизайнер: Фотошоп, Ілюстратор», «SEO-фахівець», «Frontend розробник», «Python розробник».

Очевидно, програма в процесі розвитку, і варто стежити за новинами.

А поки що можна скористатися безкоштовною програмою Epam Univercity, яка передбачає самостійне навчання. Це — основи інформатики та комп’ютерної інженерії, які, на думку творців курсу, дозволять потім зробити старт у розробці програмного забезпечення в будь-якому напрямку. 

Плюс в тому, що безкоштовні програми передбачають самостійне проходження в своєму ритмі, без оцінок і поспіху. Мінус — в тому, що найчастіше самостійним світчерам бракує живого ментора і самодисципліни.

Choiсe31

Це — частина групи компаній Netpeak, де пропонують курси з нетехнічних IT-спеціальностей, таких як бізнес-аналітика, проектний менеджмент, SEO, дизайн, а також дають можливість вчити бізнес-англійську. Серед послуг Choise31 — кар’єрні курси, консультації з пошуку роботи. До всіх курсів та модулю з пошуку роботи військовим за відповідними документами надається безкоштовний доступ. 

Такі курси хороші тим, що до них додається консультація ейчара, тож пошук першої роботи буде легшим. Крім того, погляд на свою роботу і готовність до співбесід — це те, чого завжди бракує при повністю самостійному та онлайновому навчанні.

Безкоштовні онлайн-курси від освітніх платформ

Наявні курси айті з нуля ми розподілимо від найпростіших до більш складних. Деякі з них призначені саме для учасників бойових дій (безкоштовне навчання для військових), а деякі — це просто безкоштовні it-курси для українців, якими військові також можуть скористатися.

Prometheus

На знаменитій навчальній платформі Prometheus працює курс «Знайомство з IT: тест-драйв професій». Викладають спікери від найбільших компаній в країні — Siclum, GlobalLogic, SoftServe, EPUM тощо. Це — безкоштовні заняття, які наживо проходили в березні, але зараз всі семінари доступні у записі через чат-бот.

Якщо стоїть задача саме обрати, чим займатися, і впевненості немає, то курс може стати хорошим першим кроком.

Серед безкоштовних курсів Prometheus є чимало таких, що можуть допомогти майбутньому айтішнику — робота з GitHub, основи WEB UI розробки, розробки продукту IT з нуля, основи програмування на Python, JavaScript, створення сайтів на HTML та CSS тощо. Треба тільки обрати відповідну вкладку і погортати її.

Безкоштовні курси на Prometheus

Для діючих військових працює курс з тактики застосування дронів спільно із фондом «Повертайся живим», який дозволить вдосконалити свої навички.

Важливо: деякі курси потребують знання англійської, оскільки містять відео цією мовою. Втім для успішної роботи вона все одно знадобиться, і її доведеться покращувати. Безкоштовна англійська для ветеранів існує, і її варто пошукати.

Lifeline Ukraine

Голандський благодійний фонд Lifeline Ukraine спільно з Київським центром допомоги учасникам АТО запустили першу групу навчання за спеціальністю «Тестувальник ПО» в межах проекту «Час нових звершень» v.2.0, і, ймовірно, набрали другу. Принаймні лінк на реєстрацію на їх сторінці в соцмережах уже не працює. Проте варто підписатися на новини, бо може бути і третій набір.

ITDVN

Навчальні курси від ITDVN, великого освітнього ресурсу для українських програмістів, безкоштовні для всіх українців.

Умови використання:

  • попередня реєстрація;

  • доступ до матеріалів 230 курсів надається на 30 днів, і за цей час треба обрати і опанувати щось;

  • можна пройти тестування і отримати сертифікати з 10 курсів також безкоштовно.

Безкоштовне онлайн-навчання на ITDVN

До курсів додаються вебінари, можливість спілкуватися на форумах і так далі. Все залежить тільки від посидючості і здатності та можливості відкласти все на місяць. Зате в наявності популярні мови програмування, цифрова безпека, тестування…

Також є окрема програма підтримки від ITVDN, яка дає можливість отримання нової освіти для військових, пожежників та бійців тероборони, які є громадянами України. Учасники поетапно отримують доступ до ІТ-курсів за конкретною спеціальністю, при цьому можливе опанування кількох напрямків одночасно.

ITVDN пропонує широкий вибір з 20 різних ІТ-спеціальностей, серед яких:

  • Розробник Python

  • Розробник FrontEnd

  • Верстальник веб-сайтів

  • Розробник Java

  • Розробник React та Angular

  • Розробник C#/.NET

  • Розробка ігор на Unity

  • Розробка для Android та iOS тощо.

Пропозиція має безстроковий характер. Для отримання доступу до навчання необхідно надати документи, що підтверджують відповідний статус. Подати заявку можна, звернувшись до служби підтримки ITVDN.

Mate academy

IT-курси Mate Academy безкоштовні для всіх колишніх військових від 2014 року до Перемоги. Це — інтенсивне навчання щодня за низкою IT-спеціальностей:  Front End/Full Stack, Java, Python, QA, UI/UX Design. До того ж є англійська для військових.

Це, мабуть, найскладніший, але й привабливий варіант — йдеться про попередній відбір, співбесіду, і прискіпливе навчання тих, хто її пройшов, з подальшим влаштуванням на роботу. Тут потрібно бути готовим приділити навчанню, і виключно йому, кілька місяців.

Де моніторити інформацію про навчання

Хороші новини: таких курсів, ймовірно, ставатиме більше. Серед новин про навчання можна помітити, що великі IT-компанії ведуть роботу у напрямку кращого працевлаштування ветеранів. Це видно хоча б з кількох меморандумів про співпрацю, які компанії підписали останнім часом з Veterano hub. Йдеться про вдосконалення взаємодії з ветеранами, роботу над адаптацією спеціалістів, що повертаються з війни, навчання.

Погані новини: курсів наразі небагато, і більшість з них треба моніторити, «ловлячи» можливість. Ось ресурси, за якими варто спостерігати, щоб дізнаватися новини про навчання та загалом стежити за своєю майбутньою сферою роботи:

  • dou.ua;

  • ain.ua;

  • dev.ua;

Тоді є шанс встигнути на черговий набір, який стартує, можливо, уже завтра.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.