CityHost.UA
Допомога і підтримка

ТОП-10 українських подкастів про IT для початківців та професіоналів діджитал-галузі

 4489
25.10.2023
article

 

Топ-10 подкастів про IT

1. DOU подкаст

2. Anywhere Club

3. Питання якості

4. QAGuild

5. Alexander Khyzhun

6. FWDays Tech Talks

7. Віталя Геймдев

8. No Name Podcast

9. It’s raining cats and dogs

10. Juniverse

Найпопулярніші платформи для подкастів

 

Подкаст як вільний аудіоблог виник іще в 2000 році, але бурхливого розвитку подкасти зазнали після 2014 — точкою відліку став вихід великого детективного аудіосеріалу, який отримав мільйони прослуховувань. Так, подкасти можуть перетинатися за жанром навіть з відомою аудіокнигою, втім з певними особливостями. Вони бувають наративними (ведучий розповідає історію) і розмовними (ведучий запрошує гостей студії, ставить питання, обговорює ті чи інші теми).

За даними Izone Media в доковідну епоху, станом на 2020 рік, у світі нараховувалося до мільйона різноманітних подкастів. Відколи людство уперше опинилося в ситуації, де всі розваги та навчання зосереджені лише удома  — популярність подкастів щороку зростає. Слухати щось поміж справами, під час пробіжки чи прогулянки, миття посуду, дорогою на роботу  — чудовий спосіб не лише провести час, а й навчитися чомусь новому. А якщо ви працюєте в IT чи лише мрієте увійти в цю захопливу сферу, подкасти  — чудовий допоміжний інструмент. Вони допомагають постійно вчитися і бути в курсі подій, а без цього в динамічній галузі навряд чи можна досягти успіху.

купить хостинг

Отже, давайте подивимось, які саме українські подкасти про IT допоможуть вам бути в курсі новин, навчатися і просто почуватися своїм у світі високих технологій.

Читайте також: Топ-10 українських YouTube-каналів про IT

Топ-10 подкастів про IT

Популярні подкасти можна умовно розділити на тематичні та розмовні (вільна бесіда про все довкола професії). У тематичних можна знайти для себе щось корисне для професійного зростання, у розмовних — зануритися в атмосферу галузі та одночасно відпочити, адже такі подкасти зазвичай відбуваються у легкому жартівливому тоні. Втім, може бути й навпаки — легко та весело поданий тематичний подкаст сприятиме простому розумінню інформації, а розмовний може бути сформований як серйозна аналітична бесіда з професіоналом галузі.

Але все ж якщо вас цікавлять лайфхаки тестування чи геймдеву, варто шукати прицільні подкасти про тестування та геймдев, чи не так?

Давати прямі посилання ми не будемо з однієї простої причини: подкаст, як правило, виходить на кількох платформах, з якими постараємося коротко розібратися наприкінці статті. Достатньо легко буде знайти кожен подкаст за назвою і обрати свою найзручнішу платформу.

Як обиралися подкасти в нашу добірку:

  • подкаст існує зараз і доповнюється новими випусками;

  • налічує хоча б десяток випусків;

  • ведеться українською мовою;

  • привернув нашу увагу.

1. DOU podcast

Для початку дуже корисним буде DOU podcast, аудіоблог професійної спільноти IT, який варто слухати, якщо ви в цілому хочете бути в курсі подій та трендів у ній і зокрема у пошуці роботи. Новий випуск раз на три дні, і обговорюють тут все, від навчання, платного та безкоштовного, до тенденцій ринку праці, блекаутів, співбесід та майбутнього різних компаній.

DOU podcast

2. Anywhere Club

Подкаст однойменної спільноти, що вважає своєю метою допомогти людям почати працювати в айті. Тут є розмови про співбесіди, вибір професії, волонтерство і перший рік в IT. Подкасти — лише один з напрямків діяльності спільноти. До того ж почуте можна обговорити — наприклад, на сервері Dicscord, або взяти участь в періодичних івентах.

Anywhere Club

3. Питання якості

Подкаст спільноти DOU про тестування, роботу тестувальників, реальні кейси та труднощі професії.

Питання якості

4. QAGuild

Для тих, хто цікавиться автоматизацією тестування, існує ще один великий подкаст  — QAGuild . Тестуванням автор, Сергій Пирогов, не обмежується: на Ютубі, наприклад, крім подкастів, є ще й відео збірки FPV-дрона. До слова, подкаст був російськомовним, але зробив перехід на українську.

Майбутнім тестувальникам не варто також проходити повз подкасти Quality Assurance Group, оскільки це повноцінний навчальний ресурс від освітньої платформи, де можна знайти безліч порад, інструкцій, прикладів використання різних інструментів, а також поради, як шукати роботу та проходити співбесіди.

QAGuild

5.  Alexander Khyzhun

Тонкощі Android-розробки можна знайти на каналі Alexander Khyzhun: буквально розбір додатків, функцій, налаштувань. Отже якщо ви вчитеся  — це чудовий посібник в зручному відео-форматі.

Alexander Khyzhun

6. FWdays Tech Talks 

Розмови про технології, архітектури, як працюють популярні додатки, все, що цікавить розробників. Гості і ведучі  — розробники з великим досвідом, понад 10 років в професії.

FWdays Tech Talks 

Читайте також: ТОП-11 цікавих українських сайтів та блогів про IT-галузь

7. Віталя геймдев 

Тим, хто мріє змінити позицію гравця на крісло розробника ігор, в пригоді стане подкаст “Віталя Геймдев”  — втім це не чистий подкаст, він має і відеоконтент з уроками, присвяченими різним стадіям розробки гри, від карти до персонажів. Навряд ви станете розробником лише за допомогою каналу в ютубі, але деякі речі краще побачити, тоді й робити буде не так незручно.

Віталя геймдев

8. No Name Podcast 

Це може зацікавити тих, хто хотів би більше знати про кібербезпеку. Автор і ведучий  — співзасновник Berezha Security Group, займається консалтингом в цій сфері.

No Name Podcast 

9. It’s raining cats and dogs

It’s raining cats and dogs  — подкаст MacPaw Tech, спільноти розробників, дизайнерів, тестерів та всіх-всіх. Тут можна зануритися в світ IT, стежити за перипетіями, від краденого макбука до тонкощів Agile. Автори піднімають актуальні теми волонтерства, зміни професії та інші.

 

It’s raining cats and dogs

10. Juniverse

Juniverse  — подкаст про життя джунів в Україні. Відео не дуже часто виходять, зате вони дуже корисні: тут є і кодинг просто на очах глядача, і відео співбесід, і обговорення, який досвід варто надбати передовсім.

Juniverse

Читайте також: Фейки та дезінформація: вчимося розпізнавати неправдиві дані в мережі

Найпопулярніші платформи для подкастів

Якщо ви уже спробували пошукати подкасти за назвами, то могли помітити, що вони можуть існувати одночасно на кількох платформах. 

Станом на зараз подкасти розміщують всі популярні платформи, де можна знайти додатки, відео, аудіо та інший контент. Спеціальні додатки містять каталоги з подкастами, які можна систематизувати, шукати та шерити з друзями і колегами:

  • GooglePodcasts — додаток, розроблений для прослуховування подкастів на пристроях Android. Він зручний, доволі надійний, проте в 2024 році припинить своє існування: подкасти переїдуть в Youtube Music;

  • Podcasts Apple — як легко здогадатися, йдеться про додаток для подкастів на платформі iOS.  Має платні і безкоштовні опції, а ще це одна з найстаріших платформ подкастів, бо саме Apple долучилися до їхнього промотування в минулому, створивши каталог подкастів одними з перших;

  • Spotify як стрімінговий сервіс має подкасти у складі свого контенту, і зокрема — поза нашим топом — там є цікавий подкаст від «Куншту» про штучний інтелект та те, як він змінює реальність вже сьогодні. Якщо прослухати щось подібне, сервіс буде надалі рекомендувати схожі аудіо;

  • Soundcloud — популярна стримінгова платформа і соцмережа водночас, також має серед свого контенту подкасти, дозволяє об’єднувати свій улюблений матеріал в плейлисти та ділитися ним в соцмережах;

  • Youtube — хоча це платформа для відео, уже давно винайдено спосіб викладати туди виключно аудіофайли з однією статичною заставкою. Для прослуховування аудіо успішно працює YoutubeMusic, сервіс, який дозволяє програвати аудіо в фоновому режимі і офлайн. YoutubeMusic доступний користувачам Android та iOS. Він умовно платний: зручне прослуховування фоново та офлайн якраз доступне в платній версії.

До речі, у Cityhost.ua є свій YouTube-канал — на ньому ви знайдете багато детальних відеоінструкцій та корисних порад про хостинг, домени й оренду серверів, а також про те, як здійснювати налаштування потрібних функцій та керувати послугами.

Також подкасти мають у себе великі ЗМІ, наприклад, NV, «Куншт» тощо. Подкасти, розміщені там, можуть дублюватися в Ютубі чи на Спотіфай.

На кожній з названих платформ можна пошукати подкасти про IT, як українською, так і англійською мовами. Подкастів безліч, тож якщо наша добірка не прийшлася до душі, легко можна скласти свою.

У підсумку все дуже просто: можна не вбити годину в черзі або автобусі, а провести її з користю, слухаючи цікаву бесіду, дізнатися більше про технології та людей, які з ними працюють. Подкасти — це знання, що легко вбудовуються в наше швидкісне життя, де сил та часу обмежено, а справ на день — нескінченний список.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.