CityHost.UA
Допомога і підтримка

Найбільш дивні комп'ютерні ігри усіх часів

 753
19.04.2024
article

 

 

«Resident Evil», «Grand Theft Auto», «Call of Duty», «FIFA», «The Last of Us» – одні з найвідоміших комп'ютерних ігор з ретельно продуманим світом, цікавими сюжетними поворотами, дивовижною графікою. В таких проектах бувають чудернацькі аспекти, але вони становлять меншу частину сюжету, та загалом вписуються у рамки «нормальності». Інша справа – наша підбірка найбільш дивних комп'ютерних ігор усіх часів: від козла, який псує усім життя, до прогулянок по підлозі з людських ротів та стелі з очей. Кожна відеогра викидає на вітер усю логіку, а деякі з них здатні суттєво полоскотати нерви.

В статті розповідається про дивні комп'ютерні ігри з елементами жахів, тому матеріал не рекомендується до перегляду занадто вразливим людям. Винятком можуть бути перші відеоігри, адже ТОП створений за принципом важчання: спершу йдуть більш легкі проекти, здебільшого навіть смішні, а вже потім – більш жорстокі.

До речі, в Україні доволі розвинена розробка ігор — наприклад, легендарна «S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля» створена саме українцями. Команди геймдевів мають потребу в захищеному та надійному середовищі для розробки і тестування своїх продуктів. У Cityhost ви можете орендувати виділений сервер або VDS сервер для створення спільного робочого простору з можливістю віддаленого доступу для членів усієї команди.  

Nothing – навіть не намагайтеся щось зробити

Nothing – комп'ютерна гра з неробства

Для проходження сучасних комп'ютерних ігор, навіть доволі дивних, гравцю потрібно чимало енергії. Якщо проекти зі складним сюжетом вас втомлюють, радимо максимально просту відеогру. Прямо зараз перейдіть в Steam та безкоштовно пограйте в Nothing.

Що потрібно робити? Нічого, взагалі нічого! Поки йде таймер, просто насолоджуйтеся цим стильним сірим екраном. Тільки пам'ятайте: будь-яка дія призведе до провалу, і всі ваші зусилля з байдикування підуть крахом!

Goat Simulator – комп'ютерна гра про психованого козла

Goat Simulator – комп'ютерна гра для керування супер козлом

Непереможний надпотужний козел, який тероризує спочатку рідне селище, а потім – величезне місто. Головна мета – псувати життя людям, зриваючи їхні плани та знищуючи все на своєму шляху. Ви навіть будете отримувати бали за руйнування, які потім можете витратити на стильний одяг: козел у рожевій сукні на туфельках з тонким підбором – незабутнє видовище.

З кожною версією відкритий світ стає більш вражаючим, однак зламана фізика залишається незмінною. Як зазначають самі розробники гри «Симулятор козла», вони усувають лише аварійні помилки, залишаючи дивні моменти. Наприклад, ви можете схопити нещасного перехожого розтягнутим козячим язиком, або збити когось з ніг, активувавши ковзання на дупці. А особливої уваги заслуговують стрибки з висоти: козел виконує карколомні акробатичні номери в польотній фазі, розвалюється на частини під час жорсткого приземлення, а потім спокійно піднімається і йде собі далі, ніби нічого й не сталося.

I Am Bread – симулятор майстерного хлібного ніндзі

I Am Bread – комп'ютерна гра для керування шматочком хліба

Шукаєте більш прості жартівливі відеоігри? Тоді радимо симулятор «I Am Bread», де вам доведеться пройти складний шлях, щоб з маленької нікому не потрібної скибочки хліба стати гарним добре просмаженим тостом. Але треба бути обережним, адже кожен дотик до певних предметів знижує ваші шанси стати ідеальним тостом. А успішно пройти цей складний шлях, враховуючи перегони на бубликах, вам допоможуть навички ніндзя, телепорти, міні-гармати, прискорювачі та інші суперсили!

The Graveyard – зводіть бабусю на кладовище

The Graveyard – найдивніша та найкоротша гра про бабусю

The Graveyard – це не просто одна з найбільш дивних комп'ютерних ігор, але й одна з найкоротших. Ви граєте за стареньку, якій потрібно відвідати кладовище: сідаєте на лавку, вмикаєте музику та насолоджуєтесь. Але розробники пішли ще далі та випустили повну версію, де бабуся може померти в будь-який момент, що дуже розчаровує, адже ви пройшли такий довгий шлях!

The Closing Shift – специфічний японський горор від Chilla's Art

The Closing Shift – смішна та моторошна японська гра від Chilla's Art

Ретро стиль, часті глюки, похмура атмосфера, дивні персонажі – це ключові аспекти, які роблять студію Chilla's Art одним із найвідоміших розробників комп'ютерних ігор в жанрі горор. Не стала винятком The Closing Shift – японська гра жахів про дівчину-бариста.

З першого погляду проект здається класичним симулятором з дещо незвичною атмосферою. Однак поступово з'являється все більше дивних клієнтів, що разом з моторошною музикою, лячними діалогами та іншими подібними моментами дає змогу повністю зануритися в японський горор. Саме специфічна моторошність настільки сильно розвиває нервозність, що під кінець гри лякає кожен звук, а закриття кафе взагалі викликає панічний страх.

Amanda The Adventure – врятуйте нещасну вівцю

Amanda The Adventure – гра горор про маленьку дівчинку та вівцю

Історія починається з прибуття Райлі Парк до будинку, який залишила їй у спадок тітка Кейт. На горищі дівчина знаходить стопку касет з мультфільмом початку 2000-х років. Так Райлі знайомиться з історією двох найкращих друзів: маленької дівчинки Аманди та сором’язливої вівці Вулі.

Amanda The Adventure – одна з найдивніших комп'ютерних ігор

Що ж тут такого дивного? Тривогу викликає саме ця «дружба», адже насправді Аманда жорстоко знущається з Вулі. Кожна мультиплікаційна стрічка розкриває перед гравцем тривожну історію, при цьому веселий фасад начебто милих дитячих розваг нікуди не дівається. Найстрашніше вас чекає в кінці цієї дивної комп'ютерної гри, адже замість Вулі ви побачите…

SCORN – дивна комп'ютерна гра з неймовірним візуалом

SCORN - дивна комп'ютерна гра з вражаючими локаціями

Ви граєте від першої особи за персонажа, якому потрібно знайти вихід з невідомого світу з моторошними архітектурними шедеврами та чудернацькими істотами. В цій відеогрі немає дійсно захоплюючого сюжету та цікавого екшену, але тут є фантастичний візуал, відчуття кожної частини тіла та руху, химерні істоти, необхідність копирсатися в нутрощах своїх жертв. А дивні загадки та психологічно важка атмосфера роблять SCORN дійсно однією з найважчих та найбільш дивних комп'ютерних ігор усіх часів.

Відгук про комп'ютерну гру SCORN в Steam

Відгук про комп'ютерну гру SCORN в Steam. Більшість гравців у захваті від локацій, атмосфери, музики, але розчаровані одноманітним геймплеєм.

Catherine – дивне поєднання симулятора побачень та горора

Catherine – одна з найдивніших романтичних комп'ютерних ігор

Catherine – це одночасно симулятор побачень та горор-головоломка. У головного героя Вінсента є дівчина, яка хоче якнайшвидше вийти за нього заміж, через що між ними виникають постійні сварки. В той самий час Вінсент заводить роман з чарівною дівчиною Рін, яка простіше ставиться до стосунків, нічого не вимагаючи від героя. І ось вдень вам доведеться бути частиною цієї мелодрами.

Один з яскравих моментів у комп'ютерній грі Catherine

Однак найцікавіше відбувається вночі, коли Вінсент лягає спати і йому сниться, як він перетворюється на людину-вівцю. Щоб дожити до наступного дня, йому потрібно пройти через ці жахіття, виконуючи шалені випробування, наприклад, швидко піднятися на вежу, уникаючи різноманітних пасток та огидних істот. І таке поєднання спокійного романтичного симулятора з горором є доволі дивним, але разом з тим цікавим рішенням.

LSD: Dream Emulator – сучасне мистецтво від першої особи

LSD Dream Emulator – захоплююча галюциногенна комп'ютерна гра

Одна з найбільш дивних комп'ютерних ігор створена японським художником Осаму Сато, який в 1998 році хотів показати людям справжнє сучасне мистецтво. Тоді ніхто не оцінив ідеї Осаму Сато, але в 2010 році проект привернув увагу молодої аудиторії, що пояснювали підвищенням попиту на галюциногенні та експериментальні ігри.

Концепція «LSD: Dream Emulator» заснована на щоденнику снів: гравець випадково опиняється в сюрреалістичному 3D-середовищі, яке йому потрібно дослідити, знайшовши певний предмет або пройшовши тунелем. З кожним рівнем відкривається доступ до більш сюрреалістичних та психоделічних середовищ. І при всьому цьому ви граєте від першої особи, а на фоні відтворюються власні треки Осаму Сато, що робить гру ще цікавішою.

The Binding of Isaac – дивний бойовик зі складним сюжетом 

The Binding of Isaac – комп'ютерна гра з жахливим сюжетом

Мова йде про Ісаака, матір якого почула голос Бога та вирішила довести йому свою віру, віддавши в жертву малюка. Ісааку вдалося втекти до підвалу, але там він зіткнувся з неймовірною кількістю божевільних монстрів, серед яких були його брати та сестри, а згодом й фанатично віруюча матір.

Відгук користувача Steam на комп'ютерну гру The Binding of Isaac

Відгуки на комп'ютерну гру The Binding of Isaac. Здебільшого гравців не лякають, а навпаки захоплюють локації, графічне та звукове оформлення.

Відгук на комп'ютерну гру The Binding of Isaac

The Binding of Isaac – це не просто одна з найбільш дивних комп'ютерних ігор усіх часів, а суцільне божевілля. Вам доведеться грати у випадково згенерований бойовик з понад 50 типами ворогів та 20 босами, де кожен має здатність ставати «особливим», тобто приймати чудернацький вигляд. Вам теж доведеться часто змінювати форму, адже для цього розробники створили аж понад 100 унікальних предметів. А до всього цього цікавого ігрового процесу додаються періодичні вставки з повною, дійсно психологічно важкою, історією Ісаака.

Harvester – одна з найбільш жорстоких пригодницьких ігор

Harvester – не просто дивна, а надзвичайно жорстока комп'ютерна гра

Головний герой – 18-річний хлопець, який одного разу прокидається з амнезією, а незабаром дізнається, що настав 1953 рік. Дівчина Стіва Стефані теж страждає на амнезію, а єдиний спосіб дізнатися, що насправді відбувається — приєднатися до Ложі. Але перед вступом до таємного ордену доведеться зіштовхнутися з загадками містечка, враховуючи жорстких та збочених жителів.

Harvester, одна з найбільш дивних комп'ютерних ігор, була розроблена ще в 1996 році, а пізніше – перевипущена в цифровому вигляді. Пригодницька відеогра «вкажи та клікни» містить безліч гротескних, кривавих та ексцентричних локацій. А головною «родзинкою» є мешканці містечка, які уособлюють найнеприємніші вади людей: брат Стіва, любитель мерзенно-насильницького телешоу про ковбоя; батько Стефані, одержимий червоним м'ясом; сусіди, які зациклені на розбещенні малолітніх…

Ви напевно подумали, що таку гру одразу заборонили? Ні! Harvester досі можна придбати в Steam, причому всього за декілька доларів!

Screaming Mad George’s ParanoiaScape – оригінальна версія пінболу

ParanoiaScape – це моторошна комп'ютерна версія пінболу

ParanoiaScape – це унікальний варіант пінболу. Дія відбувається в пеклі, де підлога вкрита випадковими органами, а стеля зроблена з очей. Щоб відправити м'яч на перешкоди, серед яких різноманітні божевільні істоти, потрібно навчитися вправно керувати кістками. Відеогра розроблена від першої особи, через що створене розробником дивне середовище робить її ще більш психологічно важкою. Хоча деякі гравці швидко звикли до такої атмосфери, навіть знайшли в ній щось веселе та насолоджувалися грою.

Відгуки на дивну комп'ютерну гру ParanoiaScape на Reddit

Відгуки на комп'ютерну гру ParanoiaScape на Reddit


В нашому списку найбільш дивних комп'ютерних ігор усіх часів зібрані максимально різні проєкти: одні створені з метою розважити гравця, інші – налякати, а деякі – привернути увагу до актуальних проблем. Вони дають нам можливість відійти від класичних «нормальних» ігор, відчути нові емоції, поміркувати про важливі речі, та інколи навіть змінити свій світогляд. Грати в них чи ні – вибір кожного, але вони безперечно заслуговують на увагу!

Оренда хостингу для сайту про гру


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.