CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як створити структуру сайта

 6836
11.06.2019
article

Головні складові сайту, який люблять і відвідувачі, і пошукові роботи:

  • актуальність інформації;
  • корисний і легкий для сприйняття контент;
  • експертні тексти без граматичних і орфографічних помилок;
  • яскраві фото та відео, розміщені на сторінках;
  • кнопки соцмереж для розшарювання контенту;
  • правильно обраний движок (раніше ми писали про те, що таке CMS сайту і для яких типів онлайн-ресурсів яку платформу краще вибрати);
  • продумана внутрішня перелінковка;
  • висока швидкість завантаження веб-сторінок.

Але не менш важливий елемент успішного блогу, інтернет-магазину або онлайн-порталу — його грамотна структура.

Структура сайту — це ієрархічний взаємозв’язок усіх сторінок. Якщо візуалізувати структуру, вона здебільшого буде схожа на піраміду, у вершині якої розташована домашня сторінка, а біля підніжжя — статті (для блогів), товари (для інтернет-магазинів) або новини (для новинних порталів).

Для чого потрібна структура розділів сайту

Приділити максимум часу складанню правильної структури сайту слід, як мінімум, з трьох причин:

  1. SEO. Загальна вага сайту розподіляється по веб-сторінкам залежно від рівня їхньої вкладеності. Так, сама «важка» і, відповідно, найважливіша в очах пошуковиків сторінка ресурсу — домашня. Наступний рівень вкладеності, який представляє собою товарні категорії або рубрики статей (новин), також має солідну вагу, але вже не таку велику, як вага головної сторінки. Цей момент слід обов’язково враховувати, створюючи структуру (конструкцію) сайту й розподіляючи ключові фрази.
  2. Юзабіліті. Заплутана навігація онлайн-ресурсу може налякати чи роздратувати відвідувача. І, у результаті, він піде шукати інформацію або товар у конкурентів. Розробляйте структуру у такий спосіб, щоб у будь-який із моментів перебування на сайті було легко зрозуміти, як потрапити на домашню сторінку, у будь-яку з категорій, на сторінку з контактною інформацією і т. д.
  3. Індексація. Пошуковий робот, який зайшов на сайт із заплутаною навігацією, навряд чи довго затримається на ньому. І скоріше піде сканувати інші сайти, де зі структурою все гаразд. Мало того, якщо під час наступного обходу краулер знову зіткнеться з незрозумілою навігацією, він зайде на цей сайт ще нескоро

Зверніть увагу! Ще одна причина, через яку веб-робот починає рідше відвідувати онлайн-ресурс — низька швидкість завантаження веб-сторінок. Орендуючи на СітіХост навіть найдешевший хостинг, будьте впевнені в тому, що розміщений на ньому блог або інтернет-магазин буде літати!

Як створити правильну структуру сайту

Розробка грамотної структури інтернет-магазину, блогу або порталу складається з трьох етапів:

  1. Складіть семантичне ядро. Саме у процесі підбору ключових слів стане зрозуміло, які категорії зайві, а яких — не вистачає. Під час складання семантичного ядра ви також зрозумієте, які сторінки розташовані не там, де повинні бути. Наприклад, ховаються за занадто глибокою вкладеністю, у той час, як краще, щоби вони були розташовані у вершині згаданої на початку статті піраміди.
  2. Вивчіть структуру інтернет магазину (прикладом може послужити магазин будь-якого з конкурентів), який просувається за тими же запитами, що і ваш. Для цього спеціальні інструменти не потрібні — вбийте в пошуковик ключові слова із зібраного на першому етапі ядра й подивіться, чи є щось спільне в структурі сайтів на перших трьох позиціях.
  3. Розподіліть ключові слова по всьому сайту. Ви повинні чітко розуміти, яка категорія по якому запиту буде просуватися. Важливо також знати, що кластери (групи) однакових за змістом ключових слів повинні використовуватися для просування тільки однієї сторінки.

Після виконання третього пункту стане зрозуміло де яка сторінка повинна бути розташована в ієрархії. І далі справа залишиться за малим — перенести на сайт структуру, яку ви розробили, визначивши для кожної з категорій унікальний і зрозумілий як для відвідувачів, так і для пошукових систем URL.

Зверніть увагу! Якщо ви створюєте сайти на WordPress і розробляєте структуру для них, автоматично створювати людинозрозумілі URL допоможе плагін Cyr-To-Lat.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити український хостинг ви можете у хостинг-компанія CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: