CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке вага сторінки сайту

 3659
05.11.2019
article

Видача сайту в пошуковій системі залежить від кількох основних параметрів. Один з найбільш значущих показників в ранжуванні сайту - вага сторінок. Для підняття інтернет-сайту в топ видачі необхідно підвищити вагу, тобто рівень авторитетності ресурсу для пошукових систем. У статті ми розберемо поняття ваги сторінки, дізнаємося, як вона формується, і розглянемо можливості її підвищення.

Вага сайту: кому і навіщо вона потрібна

В контексті пошукової видачі значення терміна більш близьке до поняття «авторитет». Схема працює так само, як в звичайному житті: популярність бренду зростає, коли його рекомендують. Чим частіше ресурс з'являється в рекомендаціях, тим вище рівень довіри. За цією схемою сайт рухається в топ видачі. Важливо також враховувати джерело рекомендацій. Популярність сторінки зростає в залежності від авторитетності ресурсу, що вказує на сайт.

Працює і зворотний процес - велика кількість посилань з неякісних джерел може призвести до зниження рейтингу. Незважаючи на те, що схема роботи пошукових систем не розкривається, вирахувати вагу все-таки можливо. Це необхідно зробити для розуміння подальшого курсу роботи.

Види ваги сторінок сайту

Рейтинг, посилання і релевантність - основні параметри авторитетності. Залежно від цих чинників розраховується статистична і динамічна вага. Обидва значення важливі для розуміння ситуації.

Статистичний вага (PageRank) - це підсумована вага зовнішніх і внутрішніх посилань. Значення не залежить від запитів користувачів. Розраховується через встановлений проміжок часу, враховує кількість і авторитетність всіх посилань за вказаний період.

Вес страниц сайта

Динамічниа вага - розраховується в процесі відправлення запиту користувачем. Вона формується з відповідності запиту контенту, метаданих, анкорів. На дані безпосередньо впливають активність користувачів, кількість переходів, кліків і час перебування на сторінці.

На обидва показники впливає розміщення внутрішніх посилань. Для отримання правильно розподіленої ваги, важливо правильно організувати перелинковку між сторінками інтернет-сайту.

Перелінковка сайту

Перелінковка представляє собою внутрішню структуру руху по сайту. Правильне проектування навігації усередині ресурсу становить значну частину рейтингу. Об'єднати сторінки між собою як раз і допомагають внутрішні гіперпосилання.

Перелінковка сприяє нарощуванню ваги кожної сторінки сайту. Крім цього спрощується і життя користувача ресурсу. За допомогою правильно розставлених посилань, людина переміщується по сайту, що покращує поведінкові чинники. Як наслідок, ресурс піднімається у видачі. Об'єднання сторінок проводиться з урахуванням декількох важливих правил:

  1. На одній сторінці повинно бути тільки одне посилання на одну і ту ж сторінку. Кілька штук ставити немає сенсу.
  2. Посилання не повинне вести на сторінку, на якій сама перебуває.
  3. Важливо, щоб текст посилання відповідав сторінці, на яку він веде. Грубо кажучи, щоб посилання було тематичним і корисним.

Правильна перелінковка - важлива складова грамотно організованого веб-сайту. Можна виділити наступні її переваги:

  • істотно прискорюється процес обробки інформації і сканування сторінок пошуковими системами;
  • збільшується час перебування користувачів на сайті, підвищується рівень довіри і поліпшується поведінковий фактор;
  • правильна перелінковка впливає на позиції сайту у видачі, підвищуючи його позиція;
  • росте рівень відповідності сторінки ключовим запитам, які використовуються в якості анкоров.
  • Перелінковка сприяє підвищенню авторитетності кожної сторінки. 

как распределяется вес на страницах сайта

Розподіл ваги і розрахунок показників

Розподіляється вага сайту за допомогою проставлених внутрішніх посилань. Ставлячи посилання з однієї сторінки на іншу, ви по суті передаєте її вагу. Таким чином ви самостійно можете розподіляти вагу по необхідним сторінкам.

Найбільший авторитет за замовчуванням у головної сторінки, далі в міру наявності посилань з головної через проставлені посилання передається вага від головної - сторінці, куди веде посилання. Вага ділиться між усіма сторінками сайту. Розрахунок будується, виходячи з базової маси. У разі якщо посилання йдуть на п'ять сторінок, кожна з них отримає 20% від загального показника.

Розрахунок можна проводити за допомогою спеціальних програм. Наприклад, для цього можна використовувати Page Weight Lite або Netpeak Spider.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити хостинг в України ви можете в нашій компанії.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: