CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як дата-центри працюють «без світла» та в умовах постійних обстрілів енергетичної системи України

 5578
26.10.2022
article

 

 

Нині енергетична система нашої країни переживає серйозну кризу, спричинену постійними обстрілами з боку росії. Для переважної більшості українських підприємств перебої в електропостачанні є критичними, тому технічні спеціалісти докладають максимум зусиль, щоб зберегти стабільне електроживлення для устаткування. Один із таких напрямків — робота дата-центрів, яка має безпосереднє відношення і до нас, хостинг-провайдера Cityhost.ua. Адже саме в ДЦ ми розміщуємо свої сервери. А значить, це важливо і для вас, наших клієнтів.

Варто зазначити, що ми використовуємо кілька локацій для розміщення серверів — не лише в Україні, а і в Європі (Німеччина, Фінляндія, Нідерланди). Сьогодні будемо говорити саме про українські ДЦ. 

Ми взяли коментарі у представників двох дата-центрів, у яких перебувають наші виділені сервери — DC|COSMONOVA та «Воля» — щоб дізнатися, як вони готувалися до труднощів, пов’язаних із відсутністю енергопостачання через обстріли інфраструктури, та яким чином вирішують проблеми.

Але для початку коротко розкажемо, що таке дата-центр, як він працює і чому стабільна робота вашого сайту напряму залежить від напруги в кабелях серверних приміщень.

Читайте також: «Фактори, які впливають на вартість хостингу та реєстрації доменів» 

Чому важлива безперебійна робота дата-центрів

Дата-центр (ДЦ) або, як їх ще називають, центр обробки даних (ЦОД) — це будівля (іноді комплекс будівель), у яких створені умови для розміщення великої кількості серверів. Найчастіше в них встановлюються сервери різних клієнтів — хостинг-провайдерів, реєстраторів доменних імен, компаній з розвиненою IT-структурою і окремих користувачів. Але IT-гіганти, такі як Google, мають власні дата-центри. 

Хостинг, оренда VPS і виділених серверів, реєстрація доменів —  все це відбувається за рахунок серверів різного призначення та конфігурації. Для всіх цих послуг надзвичайно важливо бути постійно активними в режимі 24/7. Наприклад, якщо сайт великого інтернет-магазину відключиться на годину, це призведе до серйозної шкоди бізнесу і збитків. Крім того, сайти, недоступні тривалий час, можуть знижуватись в позиціях пошукової видачі Google через те, що робот-краулер не може зайти на них.

Читайте також: «Як хостинг впливає на ранжування та просування сайту» 

До негативних наслідків можна віднести і реакції цільових аудиторій на перебої в роботі сервісів та сайтів. Згадаймо хоча б хвилювання користувачів, яке виникає через те, що месенджер Facebook не працював цілих півгодини. 

Всі ці неприємності можуть траплятися з різних причин — DDoS-атаки, технічні або програмні збої, аварії на лініях, перебої електропостачання. Враховуючи всі ці фактори, спеціалісти дата-центрів та провайдерів спільно здійснюють багато різних заходів, щоб сервери працювали стабільно і завжди були доступні для запитів клієнтів. 

Сервер — надзвичайно потужна машина з високими технічними показниками, яка потребує особливих умов розміщення. Такі умови надають дата-центри (ЦОД).

В ЦОД підводяться декілька каналів живлення — основний та резервний. Окрім живлення від загальної мережі має бути дизельний генератор, здатний забезпечити роботу серверів під час відключення централізованого живлення, що особливо актуально сьогодні. Для того, аби перехід з одного варіанту живлення на інший пройшов непомітно, в дата-центрах використовуються блоки безперебійного живлення. Вони здатні підтримувати роботу систем протягом 10-20 хвилин, поки буде запущено генератор. 

Для швидкої передачі даних в дата-центри проводять широкі інтернет-канали, які також можуть дублюватись резервними. Вони забезпечують однаково швидке завантаження сайтів та програм з будь-якої точки світу.  

Під час роботи сервери дуже нагріваються, тому приміщення, де вони встановлені, потребують потужного охолодження. Клімат в дата-центрах підтримується за рахунок промислових систем кондиціонування, які проектуються під конкретні умови.  

Важливу роль в роботі дата-центрів відіграють також системи безпеки. Мова як про фізичну безпеку, так і протипожежну. В приміщеннях ЦОДів організовано суворий контроль доступу, а також встановлені спеціальні автоматичні системи пожежогасіння.

Не кожен дата-центр здатний повноцінно забезпечити вищезгадані умови, тому існує стандарт надійності Tier, який демонструє клієнтам, на що вони можуть розраховувати. Існує 4 рівні Tier, де два перші означають, що апаратура в разі збоїв потребує відключення для ремонтних робіт. Tier 3 і Tier 4 означають, що устаткування працює безперебійно навіть в разі проведення ремонтних робіт. Всі сервери Cityhost розміщені в дата-центрах рівня не нижче Tier 3, що гарантує високу надійність та стабільну роботу послуг. 

Як бачите, забезпечення безперервного функціонування серверів — це колосальна робота навіть в мирні часи. Під час війни ця задача переходить у розряд подвигів, але дата-центри справляються і з цим викликом. Як вони це роблять — давайте дізнаємося у спеціалістів ДЦ. Ми спитали, яким чином дата-центри готувалися до найгірших сценаріїв з перебоями електропостачання, як довго тривали відключення електрики за останній час, як спрацьовували системи, скільки потрібно палива на роботу генераторів та чи можливо в разі потреби повністю перевести роботу ЦОД на генераторні установки. 

Робота ЦОД DC|COSMONOVA в часи війни

ЦОД DClCOSMONOVA має 4 серверні зали, де розміщене обладнання клієнтів. Кожна серверна зала має свій потужний генератор для безперебійної роботи обладнання протягом мінімум двох діб у випадку зникнення живлення. Власні запаси палива зберігаються згідно стандартів у надійних захищених місцях. На випадок виходу з ладу якогось із генераторів побудовані взаємні з’єднання електричних комутацій між серверними таким чином, щоб можна було під’єднати генератори від інших серверних.

Серверне приміщення DC-COSMONOVA

У випадку зникнення електрики все навантаження лягає на джерело безперебійного живлення, яке підтримує необхідний струм, поки генератори автоматично запустяться та вийдуть на робочий режим. Після цього все навантаження автоматично переключається на струм від генераторів.

За системами енергоживлення та кондиціонування слідкують інженери у режимі 24/7, віддалено керуючись комплексом датчиків, а також інженери, постійно присутні в ЦОД. Спеціалісти роблять регулярні обходи та мають чіткі регламентні процедури щодо будь-яких можливих нестандартних ситуацій, щоб якомога швидше відреагувати на відхилення та виконати головну мету в ЦОД — безперебійне живлення та кондиціонування на всьому об’єкті. Командою дата-центру робиться все, щоб робота обладнання клієнтів не переривалася ні на мить та мала всі необхідні умови для експлуатації.

Останнім часом максимальне відключення тривало протягом 3-4 годин, але в разі чого ЦОД готовий і до більш тривалих вимкнень. Системи в той час спрацювали на відмінно. До війни теж декілька разів на місяць траплялися короткочасне зникнення струму, і тоді все також спрацювало добре.

Для години роботи на генераторах всього дата-центру потрібно 100 літрів палива. Звісно, потенційно можно працювати на генераторах дуже довго, але треба бути готовим «годувати» їх дизпаливом по 2400 літрів на день. З точку зору процесів ДЦ готовий і до такого сценарію. Але в цілому генератори не розраховані на безперервну роботу протягом тривалого часу. Їхнє завдання тимчасово підтримувати струм, доки не з'явиться основний, а не повністю замінити живлення.

З огляду на обставини сьогодення ми продовжуємо працювати над підсиленням безперебійності роботи ЦОД і клієнтського обладнання, тож окрім модернізації додаткових систем та ліній живлення DC|COSMONOVA продовжує будувати альтернативні маршрути оптоволоконних трас до ЦОД з метою уникнення переривання зв’зку навіть у випадках пошкодження магістральних мереж компанії.

Юрій Гончаров

Технічний директор DC|COSMONOVA

Забезпечення безперебійної роботи ДЦ «Воля»  

В дата-центрі встановлено 4 UPS (пристрої безперебійного живлення) та стаціонарний дизель-генератор потужністю 1 мегават. На годину роботи генератор потребує близько 150-200 літрів дизелю. Кожен місяць він проходить технічне обслуговування із запуском та переходом  дата-центру на живлення від нього.

Заправлені дизельним паливом 3 баки, також зроблено додатковий запас палива, що дозволяє працювати безперервно від дизель-генераторної установки протягом 24 годин. Окрім того, підрядники ДЦ «Воля» готові дозаправити ДГУ паливом у максимально стислий термін.

За попередні три тижні найдовше відключення від електромережі складало приблизно півтори доби, у цей час устаткування працювало від дизель-генераторної установки. В разі тривалого відключення повноцінна робота дата-центру тільки на ДГУ цілком можлива. 

Вячеслав Голубничий

Служба технічної підтримки Дата-центру

Компанія "Воля"

***

Заходи із запобігання перебоїв у роботі устаткування завжди були однією з ключових задач ЦОД, які цінують свою репутацію та довіру клієнтів. Після початку повномасштабного вторгнення робота в цьому напрямку тільки підсилилася, але не стала чимось несподіваним для дата-центрів. Тому вони продовжують активно надавати послуги навіть перебуваючи під загрозою обстрілів, і роблять все, щоб зв’язок клієнтів із серверами ніколи не розривався.

Cityhost у свою чергу докладає зусиль для зниження рівню споживання електроенергії. Економія сьогодні – це ознака відповідального ставлення та розуміння поточних проблем України. Ми провели позачергову ревізію усього технічного устаткування компанії, винайшли способи оптимізувати роботу обладнання, знизивши кількість споживання електроенергії. Варто зазначити, що оптимізація жодним чином не вплинула на рівень стабільності та якості наших послуг.  

Продовжуємо слідкувати за ситуацією та докладаємо всіх зусиль для надання послуг у безперебійному режимі. 

Також нагадуємо, що клієнтам доступний переїзд в закордонні дата-центри в Нідерландах, Фінляндії та Німеччині. Організувати такий переїзд можна за допомогою служби технічної підтримки.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.