CityHost.UA
Допомога і підтримка

Історії наших користувачів: Як фестиваль Ше.FEST збирає тисячі людей на батьківщині Тараса Шевченка та просуває сучасну українську культуру

 1756
12.08.2024
article

Фестиваль Тараса Шевченка Ше.Fest народився на хвилі Революції Гідності та як відповідь на початок російсько-української війни у 2014 році. Його організатори поставили перед собою мету «зняти смушеву шапку та вуса із Тараса Шевченка», показати його як генія, новатора, бунтаря, людину надзвичайно освічену та просунуту для свого часу. І їм це вдалося — уже 10 років поспіль у селі Моринці Черкаської області тисячі однодумців їдуть на Ше.Fest з усіх куточків України і навіть з-за кордону, щоб поринути в унікальну атмосферу сучасної української культури, очищеної від шароварщини та намулу радянських стереотипів. 

У цій статті ми розкажемо вам про фестиваль та його цікавинки, а також принагідно запросимо вас відвідати його. Адже Ше.Fest відбудеться вже на цих вихідних, 17-18 серпня 2024 року. Щоб дізнатися більше, ви можете ознайомитися із сайтом Ше.FESTу, де ви також знайдете інформацію про логістику, поселення та інші важливі для відвідувачів потреби. 

Минулого року шефестівці звернулися до Cityhost із проханням надати безкоштовний хостинг для сайту — у нас є програма, за якою державні установи, волонтерські та благодійні організації можуть отримати безкоштовний домен і хостинг для своїх веб-ресурсів. Звісно, ми не відмовили волонтерському фестивалю, і вже більше року сайт Ше.Fest хоститься в нас, чим ми дуже пишаємося. 

Ця співпраця стала обопільною — Ше.Fest підтримав нашу ініціативу з дерусифікації доменів та розмістив поруч із Просвітницькою галявиною банер, який закликає реєструвати правильні україномовні домени. Більше про це ви можете прочитати в цьому дописі.

У написанні цієї статті нам допомогла Юлія Капшученко-Шумейко, засновниця та багаторічна керівниця фестивалю.

Юлія Капшученко-Шумейко — засновниця та керівниця фестивалю Ше.Fest

Юлія Капшученко-Шумейко збирає на дрони для ЗСУ в Ше.Банку

Фестиваль знаходиться в місці з класною енергетикою, в місці сили, де народився Тарас Шевченко. Він займає весь центр села Моринці та складається з 10 локацій (в різні роки кількість може трохи відрізнятися).

Важливою і традиційною є Просвітницька галявина, на якій виступають лектори, письменники, акустичні гурти, громадські діячі. Галявина працює з 12:00 до 17:00, і весь час на ній перебувають багато глядачів. 

Просвітницька галявина на фестивалі Ше.Fest

Щорічно гостями Просвітницької стають казкар Сашко Лірник, письменниця та громадська діячка Лариса Ніцой, письменник Василь Шкляр, народна артистка України Руслана Лоцман та багато інших діячів, яким є чим поділитися з аудиторією. Важливою частиною програми є виступи шевченкознавців, які розповідають про маловідомі аспекти життя Кобзаря — Шевченка як археолога, художника, військовослужбовця, про його звичайне життя та коханих жінок, його вплив на сучасне мистецтво, який відчувається і досі. 

А найемоційнішою подією на Просвітницькій щороку стає Ше.Батл — змагання поетів, переможців яких обирають глядачі, висловлюючи свій захват в якомога гучніший спосіб. За кого голосніше аплодують, тупають та кричать — той і виходить у наступний раунд. 

Учасники поетичного батлу на українському фестивалі Ше.Fest

Учасники поетичного Ше.Батлу на сцені Просвітницької галявини. У 2023 році заслужену перемогу виборов діючий військовий ЗСУ, поет Сергій Рубнікович

Читайте також: Історії наших користувачів: як Олександр Гречаний з родиною створюють SEO-казки та вигадують сюжети за допомогою мозкових штурмів

Найбільше людей притягує головна музична сцена, де ввечері виступають відомі українські гурти — Тінь Сонця, Kozak System, Колір ночі, Go_A, Kalush, Один в Каное, OT VINTA, Шпилясті Кобзарі та багато інших.

Український рок-гурт Kozak System на сцені Ше.Fest

Kozak System на сцені Ше.Fest

Втім, велика сцена радо вітає і більш скромні колективи з різних куточків України — частину з них організатори знаходять за допомогою конкурсу Ше.Пісня. 

Про нього варто сказати окремо — це конкурс пісень на слова Тараса Шевченка, переможців якого нагороджують 9 березня, на день народження Кобзаря. Головною умовою участі є написання пісні на слова Шевченка, а важливим призом — виступ переможця на головній сцені Ше.Fest. Завдяки цьому гості фестивалю змогли побачити багато унікальних гуртів. Для деяких з них Ше.Пісня стала сходинкою до великої сцени. Зокрема першим фіналістом конкурсу колись став гурт Go_A.

Щоб зрозуміти, які сучасні і талановиті композиції можна створити на слова Тараса Шевченка, достатньо послухати пісню «Заповіт» від рок-гурту «Крутий заміс», який став фіналістом конкурсу у 2023 році.

На фестивалі працюють Ярмарок майстрів та Художня галявина, де можна долучитися до майстер-класів із малювання, Дитяча галявина для малечі, Фольк-сцена, на якій виступають народні хорові колективи, Театральна сцена, де можна побачити вистави за творами Тараса Шевченка. Родзинкою фестивалю став борщ із карасями — улюблена страва Тараса Шевченка, яку вже кілька років поспіль варять волонтери.

Військовослужбовець і музикант Ігор Двигало на фестивалі Ше.Fest

Учасник оргкомітету, військовослужбовець і музикант Ігор Двигало варить шевченківський борщ з карасями

Цей фестиваль об’єднує людей всіх поколінь — дітей, молодь, дорослих, літніх. Тут кожному знайдеться щось своє та цікаве. Недарма Ше.Fest вважається не лише мистецьким та патріотичним, а й сімейним святом, на яке приїжджають навіть із немовлятами. 

Розваги для дітей на фестивалі Ше.Fest

Ігри на Дитячій галявині

Тим паче, що фест безалкогольний — на рівні місцевої влади на три дні, коли він проводиться, працює заборона на продаж та вживання алкоголю по всіх Моринцях.

Ше.Fest існує повністю на волонтерських засадах — лише один раз за 10 років, коли команда отримала грант від Українського культурного фонду, в оргкомітету була зарплата. Все інше — це ентузіазм організаторів фестивалю, допомога небайдужих партнерів та підтримка артистів, багато з яких виступають безкоштовно. Фестиваль починався як волонтерський і зараз продовжує ним бути.

Оренда хостингу для сайту з надійною системою захисту

Читайте також: Історії наших користувачів — як благодійний фонд «99 PROBLEMS» допомагає людям із розсіяним склерозом

У перший 2014 рік оргкомітет ставив перед собою скромну задачу — відзначити 200-річчя Тараса Шевченка паломництвом на його Батьківщину та зібрати кошти на тепловізор для його земляка, який на той час був у ЗСУ.

— Перший фестиваль був дуже непростий для нас, бо він реально робився «на коліні»,  на це не було ні грошей, ні можливостей, — розповідає засновниця фестивалю Юлія Капшученко-Шумейко. — Все ніби йшло проти нас. Початок російсько-української війни, всі в шоці, постмайданний період, перипетії у владних колах. Один за одним відмовлялися партнери, які спочатку ніби були зацікавлені у співпраці, а потім десь дівалися. Зрештою нам величезним дивом вдалося організувати сцену, звук, артистів. І дивовижним чином в останню ніч знаходилися люди, які були готові підтримати і давали кошти на оргпотреби. Це не було просто — спочатку була ідея, а потім підтягувалися можливості. 

Не можу сказати, що щось занадто сильно змінилося за ці всі десять років, насправді схема досі приблизно та сама. Є ідея, під яку знаходяться певні можливості, і таким чином фестиваль розвивається. Ми починали з дуже маленької сцени, з не дуже відомих артистів. За ці роки і рівень артистів ріс, і вони самі виростали на нашій сцені аж до фіналістів та переможців Євробачення. Це Go-A, які починали з нами як маловідомий гурт і щорічно виступали на сцені Ше.Fest, а також Kalush, які виступали в нас у 2021 році, а у 2022 вже мали кришталевий мікрофон. З тих пір ми жартуємо, що для того, щоб перемогти на Євробаченні, треба спочатку виступити на Ше.Fest, бо у нас щаслива сцена. 

Концерти на українському фестивалі Ше.Fest

Читайте також: Історії наших користувачів: Як медіагрупа «Галка» злетіла на вершину прикарпатського інформаційного бізнесу

— Найбільший фестиваль за всі роки відбувся перед самим повномасштабним вторгненням у 2021 році, — продовжує засновниця Юлія. — Тоді нам вдалося вперше масштабуватися та залучити кошти Українського культурного фонду. Масштабуватися — це вийти із простору Моринців і заїхати у ще 4 міста із фестивальними заходами — Ірпінь, Броварі, Одесу та Первомайськ. На фестиваль у Моринці тоді приїхали близько 14 тисяч людей. І це вважався один із найуспішніших Ше.FEST’ів за всі роки. 

Оренда виділеного сервера з безкоштовним встановленням

За 10 років було два літа, коли Ше.Fest не відбувся — під час епідемії коронавірусу та у перший рік повномасштабного вторгнення. У 2023 році оргкомітет відійшов від шоку, зібрався з силами і провів оновлений фестиваль. Тогоріч орги не брали грошей у держави та місцевої влади, старалися все робити волонтерськими зусиллями, щоб не відтягувати кошти від оборони країни. Фестиваль спеціально зробили більш камерним — з меншою сценою, рекламою, кількістю учасників. І, незважаючи на всі побоювання, він все ж вдався, і знову зібрав навколо себе багато людей. 

Тепер уже це був Ше.Fest у часи повномасштабної війни — на нього приїхали багато військових (часто це багаторічні учасники, які після 2022 року пішли захищати країну), військовослужбовці були на сцені та всіх локаціях, для ЗСУ проводився збір — протягом фестивалю вдалося зібрати 220 тисяч гривень. 

Військовий оркестр на головній сцені фестивалю Ше.Fest

Військовий оркестр 40-ї Окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта «Art military Band» на головній сцені фестивалю

Можна сказати, що Ше.Fest повернувся до витоків, адже вперше він проводився як захід для збору коштів на фронт. 

— Цього року — другий фестиваль, який буде відбуватися під час повномасштабного вторгнення, і ми зважуємо багато речей. По-перше, ми розуміємо важливість Шефесту, але одночасно розуміємо, що до фестивалю потрібно залучати розумну кількість грошей і ресурсів. Цей фестиваль буде по духу схожий на минулорічний, ми будемо зосереджені на всесвіті Тараса Шевченка і розповідати про все, що було навколо нього.

Ше.Fest має свій дух і свою атмосферу — всі, хто колись бував на ньому, назавжди стають фанатами і повертаються знову. Є історії, коли учасники спочатку приїжджали будучи дітьми разом з батьками, а потім виростали і волонтерили на фестивалі. Тут виросло ціле покоління небайдужих проукраїнських людей з активною позицією — і це одна з найважливіших цілей, заради якого працюють організатори, волонтери, артисти і вся Ше.Родина.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.