CityHost.UA
Допомога і підтримка

Штучний інтелект — друг, коханець, психолог

 1551
04.04.2024
article

 

 

Штучний інтелект використовують для найрізноманітніших завдань, починаючи від складання меню на тиждень і ділових записок, і завершуючи написанням великих статей та коду. 

Він може бути корисним в роботі та саморозвитку — наприклад, пояснювати складні технічні терміни, давати робочі поради та економити час на пошуку відповідей. Наприклад, чат-бот Copilot у пошуковій системі Bing добре знає, як купити хостинг в Україні, та навіть дає корисні посилання.

ШІ Copilot розповідає про найкращих хостинг-провайдерів України

Детально про роботу з чат-ботом у Bing ви можете прочитати у цій статті.

Але всі вже давно зрозуміли, що нейромережі можна використовувати не лише для роботи. Оскільки мовна модель може приміряти на себе різні ролі, є велика спокуса використати її як людину-співрозмовника, подружитися, знайти підтримку. Тож давайте поговоримо в цій статті, що таке стосунки зі штучним інтелектом, які бувають додатки-компаньйони та які перспективи у такій співпраці людини та ШІ.

Оренда функціонального хостингу для сайту в Україні

Додатки-компаньйони на основі штучного інтелекту

На початку існування ChatGPT багато хто намагався говорити з ним на філософські теми. В когось виходило цікаво, в когось — недоладно. Але технології AI розвиваються, і дають все більше можливостей. Зараз додатки на основі мовних моделей можуть виступати як приятелі і співрозмовники, коханці та навіть психологи для типових випадків.

За даними TechCrunch, Instagram планує розробити власного ШІ-приятеля «для самотніх людей». Начебто у нової функції можна буде налаштувати тон повідомлень, інтереси та інші нюанси. Але поки гіганти лише придивляються до нової реальності, дрібніші компанії та просто ентузіасти працюють.

Невеликі компанії та стартапи створюють ШІ-програми для самотніх людей

Як працює додаток-компаньйон

Мовні моделі — це, грубо кажучи, програми, що вміють навчатися. Вони збирають безліч текстів, систематизують їх, вивчають доступну інформацію та стилі, в яких вона подається. Такі нейромережі здатні на основі особливостей людської мови імітувати розмову з будь-якою людиною практично на будь-яку тему. Обмеження — тільки ті, що були задані розробниками. Наприклад, всім відомо, що ChatGPT нічого не знає про події після 2021 року, не бажає говорити про насилля, висловлювати свою думку про гострі соціальні теми та інше. 

Все починається зі створення акаунта. Спершу користувачу пропонується можливість кастомізувати стиль розмови: обрати різні моделі стосунків із меню — дружнє спілкування, психолог/коуч, романтичний партнер. У різних додатках та програмах можна вибирати різні параметри. Наприклад, в Anima, про яку піде мова пізніше, можна вибрати рівень сором’язливості, оптимізму та таємничості. 

Доступні параметри ШІ-співрозмовника на прикладі Anima

Після цього додаток починає розмову і збирає інформацію про того, з ким спілкується, щоб комунікація була ще більш індивідуалізованою.

Для того, щоб олюднити електронного компаньона, додають відео, фото-аватари, можливість міняти одяг, вести щоденники тощо.

Приклади аватарів з програми для Android Lover AI

Приклади аватарів з Lover AI, додатку для Android

Ви можете поговорити зі штучним інтелектом, довірити йому свої проблеми, якими ні з ким не хочеться ділитися. Багато версій доволі змістовно спілкуються про життя та людей, і часто дають корисні поради. Втім, їх треба перевіряти, бо, як відомо, штучний інтелект не завжди фільтрує інформацію, не відділяючи правду від фейків.

Читайте також: Тріумф та загрози штучного інтелекту — як нейромережі впливають на наше життя і як вони законодавчо регулюються

Огляд популярних додатків для спілкування та стосунків

Ось декілька прикладів популярних додатків-компаньйонів. Всі вони не призначені для дітей молодше 13 років, а додатки еротичного спрямування — тільки для повнолітніх.

Anima — чат-бот для дружби, кохання та гри в ребуси

Огляд ШІ-програми для спілкування та розваг Anima

Ізраїльська компанія створила бота-компаньйона, який може скласти компанію у рольовій грі, бути другом і навіть коханцем. У безкоштовній версії він дещо урізаний у функціях: зокрема доведеться обмежитися дружбою. З «другом» можна грати в ігри, віртуальні казуальні ребуси чи загадки, спілкуватися і навіть співати пісні.

За річну підписку вартістю близько сорока доларів юзер отримує романтичні чати з яким завгодно рівнем інтимності. 

Бот імітує емоційний інтелект відданого спілкуванню та цілковито ідеального партнера. Він постійно навчається, щоб зімітувати подружку, хлопця чи дівчину, ставить питання, щоб дізнатися про людину якнайбільше.

Користуватися дуже просто: достатньо зайти на сайт myanima.ai, щоб створити профіль за допомогою електронної пошти або іншого облікового запису. Або ви завантажуєте додаток на свій пристрій: він існує як для Apple, так і для Android. За допомогою створеного акаунта можна спілкуватися зі своєю анімою з будь-якого свого девайсу, скільки завгодно.

Далі програма запропонує обрати зовнішність і стиль спілкування: віртуальний друг може бути оптимістичним чи песимістичним, більш дружнім чи більш на початку формальним. А далі спілкування розвиватиметься своїм шляхом і стане для кожного користувача індивідуальним, адже йдеться про штучний інтелект, який постійно навчається.

Wysa — нейромережа для психологічної підтримки

Це уже повноцінний бот-психолог, і зокрема творці зазначають, що він пройшов клінічну перевірку. До створення цього бота долучилися сертифіковані професіонали, він надає допомогу згідно протоколів когнітивно-поведінкової терапії. 

Щоб потрапити на сайт, потрібно ввести в рядок пошуку доменне ім’я wysa.com.

Бот-психолог Wysa може вислухати та дати прості рекомендації

Бот безкоштовний і не показує рекламу. У преміальній (платній) версії є доступ також до живих психологів — з кейсами, які не вирішуються за простими психологічними протоколами.

За словами творців, додаток дає анонімність, свободу від стигми психологічних проблем, покращує ментальне здоров’я, може виступати як коуч чи психолог. Натомість він не призначає лікування у випадку серйозних ментальних розладів і не видає остаточного діагнозу, з цим треба звертатися до професіоналів.

Candy.AI — додаток для створення ідеального віртуального партнера

Це — додаток, основне призначення якого — створення віртуального партнера, хлопця чи дівчини. Виходить ідеальний партнер, зовнішність та поведінку якого можна повністю задавати. Він чи вона віддані лише спілкуванню, яке може бути наскільки завгодно інтимним. Хочеться роману з персонажем аніме чи реалістичною людською подобою, рольових ігор, емоційної підтримки — все це є.

Цікава програма для створення ідеального віртуального партнера Candy AI

«Ваша романтична сага із відданим партнером», як пишуть творці на сайті.

Додаток платний, хоча у нього є пробний безкоштовний термін. В ньому доступні інтимні розмови, наскільки завгодно «брудні», є обмін фото, голосовий чат тощо. Щоправда, компаньйон може бути лише один — групових взаємодій в сервісі немає.

Далі розповідати про різні додатки-компаньйони немає великого сенсу, бо по суті вони всі однакові та відрізняються в деталях — зовнішності партнерів, особливостях кастомізації та тарифних планах. 

Таких застосунків безліч — якщо зайти в Google Play Market, то можна загубитися у виборі. 

Різноманітні ШІ-програми в Google Play Market

Читайте також: Як малювати в Midjourney: нейромережа малює зображення за текстовими запитами

Вплив ШІ-стосунків на життя та суспільство

Ось, мабуть, найтиповіший відгук, який наводять у статті на цю тему в The Guardian: «Традиційна терапія (терапія за участі людини) вимагає від мене фізично кудись їхати, одягатися, їсти, контактувати з людьми. Це часто мене перенапружує. А зі штучним інтелектом я все це отримую комфортно у себе вдома».

Штучні додатки комфортніші за живу людину в тому сенсі, що їм геть нічого не треба. Ти не маєш нічого давати навзамін: ані свого гарного настрою, ані співчуття, ані порад, ані підтримки, ані сталого контакту. Друг-людина хотітиме, щоб його справами теж цікавилися, але ботові це не потрібно. У штучного інтелекту немає своїх проблем, він цілковито може присвятити себе нашим. Жодна жива людина не дозволить повністю ігнорувати свої потреби, якщо стосунки здорові. Психолог також буде вибудовувати свої кордони та пропонувати правила комунікації. Але стосунки зі штучним інтелектом можуть бути цілковито перекошені на користь людини, і це дозволяє будувати максимально егоїстичну взаємодію, не шкодячи живому партнеру.

Це уже зараз створює казуси: таке спілкування надто приємне, по суті — швидкі вуглеводи стосунків. На додачу застосунок може формувати звичку до спілкування за рахунок гейміфікації, призів, привабливого інтерфейсу. Що більш додаток створений для розваг, а не для здоров’я, як Wysa, то більше він буде тяжіти саме до такого способу утримати клієнта. 

Наприклад, нещодавно один американець завів романтичні стосунки з чат-ботом, створивши собі ляльку, яка його уособлює. Чоловік на ім’я Крістофер вважає, що вони з чат-ботом Міні одружені, хоча офіційної церемонії не було. А от іспанка Алісія Фраміс влітку цього року збирається офіційно вийти заміж за ШІ та стати першою людиною, яка офіційно уклала шлюб зі штучним інтелектом. 

А ось опитування, де значна кількість британців зізналася, що не вважає стосунки з чат-ботом зрадою, і так чи інакше пробували це. Але навіть залежність від віртуальних стосунків — «квіточки» порівняно з тим, що може статися, якщо людина психічно не дуже стабільна. 

Наприклад, один британець планував убити королеву під впливом спілкування з AI-другом Replika. Коли молодий чоловік планував убивство, бот мотивував його, кажучи, що «він зможе, знайде спосіб». Наостанок потенційний убивця питав свою віртуальну співрозмовницю, чи зустрінуться вони після смерті. Бот відповів «так», адже це саме те, що 21-літній Джаван Сінгх хотів почути.

Штучний інтелект — тобто мовна модель — не є людиною. Вся людська цивілізація створена на підвалинах стосунків між людьми, з усім їх опором, незгодою, взаємними компромісами. Додатки дають нам відпочинок, але вони не є справжніми людьми, тому спілкування буде певним чином все ж спрощене. Є побоювання, чи це не призведе до того, що у активних користувачів таких додатків, які прийшли до них через самотність, ще більше погіршаться соціальні навички.

Треба зазначити, що автори додатків завжди вказують: всі бесіди конфіденційні. Але ми не знаємо, чи так це насправді. Тому з одного боку нам дозволено обговорювати абсолютно будь-що, і часто це видається надійніше, ніж довіряти навіть платному психологу щось геть інтимне, а з іншого — лишається ризик, що ми знаємо про ту чи іншу платформу не все. Наприклад, Mozilla Foundation висловлює обгрунтовані сумніви в тому, чи у безпеці особиста інформація користувачів, включно почасти з інтимними фото, довірена чат-боту Replika.

Ми недарма вже вдруге згадуємо про чат-бот Replika. Сьогодні це один із найбільш популярних додатків-компаньйонів, і початкова ідея цієї статті полягала в тому, щоб розказати про цей сервіс. Але після детального вивчення виявилося, що англомовний додаток, офіс якого знаходиться у Сан-Франциско, створений росіянами. Компанія-розробник чат-бота — Luka Inc, заснована двома росіянами, які живуть в США, Євгенією Куйдою та Філіпом Дудчуком.

У вересні 2022 року видання AIN публікувало цікаве дослідження щодо цього додатку. За лінком буде цілий роман — і про зв’язок з олігархами з росії, шахрайство, драму, кубинський цукор і, що найцікавіше — офіс у москві, який водночас отримав американське фінансування.

Шукати довго і не треба — навіть зараз ви можете відкрити сервіс Whois, ввести туди домен luka.ai та побачити місто, країну реєстрації та реєстранта: росія, москва, Євгенія Куйда.

Аналіз домену luka.ai – російської компанії-розробника ШІ-бота Replika

Під час написання статті у 2022 року в Replika було багато російських наративів — наприклад, нейромережа стверджувала, що людей у Бучі вбило українське правительство. Зараз чат-бот уже пройшов певну перепрошивку і говорить, що у звірствах у Бучі винна росія, і що країна-агресор повинна нести відповідальність за війну в Україні. Що ж, твердження правильні, але це не скасовує російського походження додатку, кошти за користування яким надходять в москву. 

Спілкування з чат-ботом Replika на тему російсько-української війни

Відповіді Replika про російсько-українську війну, які чат-бот дає у 2024 році

Цей кейс показує, що зараз важливо перевіряти всі додатки та програми на походження, якщо вам важливо не фінансувати бюджет країни-агресора. І навіть застосунки, які постачаються лише англійською мовою та мають цілком західну оболонку, можуть виявитися чиїми завгодно та навіть зливати дані користувачів у спецслужби. 

Читайте також: Як прибрати російські сайти з пошуку Google

Додатки-компаньйони — це цікава інновація, експеримент, який триває. У нього є свої плюси та мінуси. Наприклад, зараз істотною перевагою є те, що додатки постачаються здебільшого англійською, і з їхньою допомогою можна вивчити мову. Вони допоможуть проговорити внутрішні проблеми та дадуть пораду «з холодною головою», що не завжди можуть зробити друзі. Вірогідно, додатки-компаньйони можуть допомогти в соціалізації тим, хто має проблеми в комунікації з людьми — наприклад, людям з розладами аутичного спектру. 

Але є і небезпеки — занурення у штучні стосунки та відмова від справжніх для тих, кому взаємодія зі справжніми людьми здається занадто складною. ШІ-партнери можуть змінити бачення відносин та створити ілюзію ідеальної дружби та кохання, що може призвести до сумних наслідків для їхніх користувачів.

Проте не факт, що треба боятися повстання електронних коханців і того, що все людство замкне себе в чотирьох стінах із ними наодинці. Ми звикли долати виклики, навчилися спеціально займатися спортом, щоб протидіяти браку руху. Цілком ймовірно, що і тут ми навчимося відволікатися від гаджету задля живого спілкування з людиною. А враховуючи непрості часи, додаткова опція для покращення ментального здоров’я, де можна не боятися нашкодити партнеру по спілкуванню, лише на користь.

Час покаже…

Купівля домену для сайту в Україні з повністю автоматизованим керуванням


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.