CityHost.UA
Допомога і підтримка

Історії наших користувачів: як Олександр Гречаний з родиною створюють SEO-казки та вигадують сюжети за допомогою мозкових штурмів

 2185
15.03.2024
article

 

 

Центром уваги нашої сьогоднішньої статті стане сайт «Світ казок» та розповідь про те, як сімейне хобі може не лише об’єднувати та створювати нові сімейні традиції, а і приносити додатковий прибуток. 

Автор та вебмайстер сайту Олександр Гречаний разом з дружиною ведуть декілька веб-ресурсів різної тематики, і найбільш вдалий серед них — «Світ казок», якому ми приділимо найбільше уваги. 

З чого все починалося: дитина теж захотіла власний сайт

Ідея створення власного веб-сайту з'явилася у родини Гречаних під час карантину. Вони задумалися про можливість отримання додаткового доходу в Інтернеті, тож почали досліджувати, як це можна зробити. Вирішили спробувати створити декілька сайтів з різних тематик одночасно. Так на світ з'явилися babypet.pp.ua та kymednaferma.pp.ua (останній зараз у процесі переробки). 

— Моя дружина працювала над одним сайтом, а я над іншим, — розповідає Олександр. — Створювати сайт з казками ми почали випадково. Наша донька Дарія, якій тоді було шість років, сказала, що теж хоче мати свій сайт з казками і почала нас вмовляти допомогти зробити для неї цей сайт. Ми спочатку відмовлялися, але через певний час «здалися». Почали створювати та публікувати казки. Ми писали їх так, щоб вони були цікавими, веселими та морально-пізнавальними — як для нашої доньки. І цей проєкт виявився найуспішнішим серед усіх наших спроб.

Із самого початку казки переважно писала Тетяна, дружина Олександра, кілька навіть створили він сам та їхня донька. Пізніше замовили декілька казок на фріланс-біржі, але вони були адаптовані до загального стилю сайту. 

— Зараз ми працюємо над казками разом. Використовуємо метод «мозкового штурму»: збираємося разом в невимушеній атмосфері та обговорюємо всі наші ідеї — навіть ті, що можуть здатися абсурдними. Ми сміємося і в результаті поступово формується сюжет, герої та ідеї для казки. Зараз це для нас цікаве сімейне хобі.

Недорогий хостинг в Україні для кращого SEO просування сайту

Створювати сайти — це виклик, але не дуже складний

Після визначення з темами сайтів потрібно було братися за технічну сторону справи — знайти хостинг і домен, поставити WordPress, розібратися в його функціоналі. 

— Ми знайшли через пошук домен і хостинг у Cityhost — привабила ціна послуг та технічні характеристики хостингу, — ділиться Олександр. — Навчитися створювати сайт було викликом, але не надто складним. Звичайно, це вимагало часу та зусиль, щоб оволодіти різними аспектами: хостингом, доменами, SSL-сертифікатами, WordPress-ом, контентом та його публікацією. Хоча раніше ми цим не займалися, отриманий досвід, я впевнений, буде корисним у майбутньому.

Головний метод монетизації нашого сайту — розміщення реклами через Google AdSense. Прибуток від сайту не є великим, але він відповідає нашим планам щодо додаткового доходу.

Ще один спосіб монетизації, який можна побачити на сайті — «чайові» від читачів. Кожний охочий може підтримати сайт, відправивши будь-яку суму на рахунок ПриватБанку або PayPal.

Читайте також: Як створити свій сайт для бізнесу: самостійно, легко і відносно дешево

Основне джерело трафіку сайту «Світ казок» — це органічний пошук. 

— Перед тим, як створювати сайт чи писати казку, ми проводимо дослідження ключових слів, аналізуємо обсяги пошукових запитів та конкурентів. Ми також використовуємо плагін Yoast SEO і дотримуємося його рекомендацій. Постійно стежимо за змінами в алгоритмах Google. Крім того, просуваємо наші сайти через соціальні мережі.

У проєкту є сторінки у Facebook та Instagram, у яких публікуються новини про появу нової казки з посиланням на сайт. Варто звернути увагу на грамотну перелінковку — назва акаунту в Instagram збігається з доменом сайту svitkazok.pp.ua.

 Сторінка проєкту Світ Казок у Instagram

На запитання, чи є бажання видати ці всі казки у вигляді книги Олександр відповідає:

— Ми розглядали можливість видання книги з нашими казками, опитуючи читачів на сайті. Багато з них виявили бажання мати книгу. Ми відправили казки в видавництва, але поки що вони мовчать.

Можливо, серед тих, хто читає ці рядки, є видавець, який виявить бажання видати ці казки, або меценат, який вкладе кошти у видання. Ми були би раді знати, що наша стаття стала поштовхом для зародження нової творчої співпраці. Тож пишіть на пошту, вказану на сайті «Світ казок», якщо вас зацікавила ця ідея.

Зараз у сім’ї Гречаних є чотири сайти, які вони планують розвивати й надалі. З часом вага домену може збільшитися, що призведе до зростання трафіку — тому це довготривалі інвестиції часу та зусиль.

— Можливо, ми створимо ще деякі сайти в майбутньому, — розповідає Олександр. — Тем для сайтів є безліч, і зараз важко спрогнозувати, на якій зупинимося. Але точно можна сказати, що ці сайти будуть цікавими та корисними для наших читачів.

Насамкінець спитаємо в гостя нашого блогу, що можна порадити початківцям, які хотіли б робити свої сайти, але бояться чи не знають з чого почати: 

— Я б порадив тим, хто мріє про свій перший сайт, почати з вибору теми, можливо навіть декількох. Важливо, щоб тематика сайту була для вас цікавою і водночас приваблювала інших користувачів. Для цього варто провести дослідження пошукових запитів з вашої теми. А також з'ясувати, які кроки потрібно зробити для створення сайту. Головне — пам'ятати, що створення успішного сайту — це марафон, який вимагає часу, зусиль, наполегливості й терпіння. На це може піти мінімум 6 місяців, а то й роки.

Читайте також: SEO на мінімалках — що власник сайту може зробити самостійно для просування сайту без залучення спеціалістів

Аналізуємо сайт «Світ казок»

Звісно, нам було цікаво подивитися на сайт з точки зору SEO-складової, і ми ділимося з вами своїми спостереженнями. 

Як виглядає сайт про казки Світ Казок

Зайшовши на сайт, ви побачите, що він організований доволі просто, але при цьому має чітку структуру. Всі тексти віднесені до певних категорій — казки або оповідання для дітей, про дружбу, про собак, про пори року, повчальні. Також всі казки організовані в алфавітний каталог.

Плюсом є те, що на сайті є можливість коментування дописів — це створює додаткову активність користувачів та затримує їх на сайті, тим самим покращуючи поведінкові показники. Про важливість коментарів та як долучити коментаторів до блогу — читайте у цій статті

Сайт «Світ казок» може надихнути тих, хто боїться починати свій шлях вебмайстра через нестачу грошей чи професіоналізму. Тут ми можемо побачити, що для сайту використовується безкоштовний домен pp.ua (потрібно сплачувати невеликі кошти за обслуговування, але це не більше 100 грн на рік). Крім того, сайт має дуже простий дизайн і на ньому використовуються безкоштовні зображення зі стоків, так само дуже прості та лаконічні. Втім, вони всі мають один стиль та додають впізнаваності проєкту.

Аналіз пошукового трафіку сайту Світ Казок у Google Search Console

І навіть такий простий сайт має трафік більше 3000 відвідувачів на місяць та більше 800 ключів у видачі — тобто, він вже непогано монетизується. Маючи кілька таких сайтів, можна отримувати додатковий дохід, а з часом набувати досвіду та покращувати самі сайти — і це знову буде приносити більше трафіку.

Статистика сайту Світ казок в Ahrefs

Домену сайту вже три роки, тож він має вже достатньо довіри від пошукових систем. Але через кілька років він буде мати ще більшу вагу та конкурентоздатність у ніші. Тож для того, щоб розвивати свої сайти, потрібно мати багато терпіння та не очікувати, що вони почнуть «годувати» своїх власників вже у перші декілька місяців.

І хоча цей процес тривалий, але його великий плюс в тому, що невеликі сайти подібного плану можна підтримувати, маючи основну роботу, і при цьому не вкладати в них великі кошти. І з часом вони зможуть перетворитися на хорошу фінансову підтримку для свого власника.

Ви є нашим клієнтом та бажаєте, щоб ми розповіли про ваш бізнес або проєкт на сторінках блогу? Для цього потрібно лишень написати листа на пошту bogdana@cityhost.ua та чекати на зворотній зв’язок від редакторки.

Купити домен для сайту будь-якої тематики


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.