CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке дзеркало сайту і як його правильно налаштувати

 5623
01.09.2019
article

Дзеркало сайту – це повне/часткове дублювання веб-ресурсу по змісту контенту. Наприклад, будь-який веб-ресурс відкривається за двома URL: з www на початку адреси і без нього. Для пошуковиків це абсолютно різні площадки, хоча зміст контенту у них однаковий.

Навіщо створювати дзеркало сайту? Тому що це один із ключових моментів для SEO оптимізації. Якщо цього не зробити, пошуковики виберуть головне дзеркало самостійно. І, скоріш за все, доведеться просувати абсолютно не те доменне ім'я.

Пошук основного дзеркала сайту

Для пошуковиків дзеркала вважаються дублюванням контенту. І через це вони занижують позиції у видачі. Так що необхідно розуміти, як знайти дзеркало сайту.

Найлегше це робиться в Yandex Webmaster:

  1. Відкрийте сторінку «Додати новий сайт».
  2. Перевірте різні адреси.

Внизу виводиться 2 варіанти повідомлень, за якими легко зрозуміти, являється даний URL основним чи додатковим дзеркалом сайту.

Також можна ввести альтернативні URL в пошуковій системі Google. Дзеркало сайту, що показується в результатах, і буде основним.

Грамотна склейка дзеркала сайту

Індексація дзеркала сайту необхідна для пошукових систем. Так вони зрозуміють, яку адресу відображати у видачі. Це перший момент. А другий полягає в тому, що наявність декількох дзеркал ускладнює розкрутку сайту.

Проставляючи зовнішні посилання, можна ненароком вказати альтернативний URL. Передана вага буде ділитися між різними адресами, і реальні позиції сайту у видачі виявляться нижчими за очікувані.

Уникнути цієї проблеми допоможе склейка дзеркал. З її допомогою всі показники підсумовуються, і перерозподіл ваги стає неактуальним.

Для склейки дзеркал треба:

  1. Прописати 301 редірект в файлі .htaccess.
  2. Вказати головне дзеркало в Yandex Webmaster («Індексування» – «Переїзд сайту»).
  3. Додати всі дзеркала в Google Search Console в якості окремого сайту. А потім в налаштуваннях кожного вказати основну адресу.

Якщо ви змінили хостинг сайту разом з доменом – склейка теж є обов'язковою процедурою. Адже вона допоможе передати всі напрацювання по просуванню старого сайту (позиції, посилальна маса) новому.

Висновки

Тепер ви знаєте, що таке дзеркало сайту і навіщо воно потрібне. Ситуації бувають різними. Зазвичай необхідність створити дзеркало сайту з'являється для перенаправлення адреси з www на аналогічну адресу без нього. Іноді під час роботи над посилальною масою допускаються помилки при проставленні зворотних посилань. В результаті посилальна вага ділиться, і це треба виправляти. А іноді доводиться відмовлятися від старого домену і переносити веб-ресурс на новий – зі збереженням усіх досягнень (позицій, посилальної ваги, структури сайту).

Для SEO це звичайна справа. Під час просування відбувається всяке і нерідко доводиться вживати кардинальних заходів. А знання про дзеркало сайту і його правильне налаштування полегшують вирішення проблем подібного типу.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: